Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Balonul de săpun al TVA-ului diferenţiat
Guvernul Ponta vrea să introducă, din 2013, TVA diferenţiat pentru produsele agricole. O astfel de măsură înseamnă o lovitură pentru evaziunea fiscală. Ponta a explicat că, dintr-un TVA de 24 la sută, 9 procente trebuie să rămână la bugetul de stat, iar restul de 15 să se întoarcă la fermieri, dacă vând produse cu factură. Numai că, în practică, lucrurile sunt mai complicate.
Se introduce TVA-ul diferenţiat pentru produsele agricole. Anunţul este oficial şi a fost făcut public săptămâna trecută de premierul Victor Ponta.
Prim-ministrul susţine că introducerea TVA-ului diferenţiat pentru produsele agricole este doar una din măsurile pe care executivul vrea să le ia în sprijinul micilor producători. În urmă cu o săptămână, Guvernul a propus ca plata TVA să fie făcută la încasarea facturii, şi nu la emiterea ei. Cum ponderea cea mai mare a evaziunii este, potrivit specialiştilor în agricultură, teoretic, măsura ar duce la reducerea acestui fenomen, încasarea a mai mulţi bani la bugetul de stat şi reducerea preţurilor. Teoretic. Practic, lucrurile sunt mai complicate.
Aplicarea unei taxe pe valoarea adăugată (TVA) diferenţiate pentru produsele agricole de la 1 ianuarie 2013 este un mecanism greoi şi aproape neaplicabil. Producătorii din industria alimentară spun că o variantă mai bună ar fi micşorarea directă a TVA la 9%. De altfel, nici n-ar fi exclus ca, până la urmă, guvernul chiar să revină asupra măsurii anunţate iniţial şi să recurgă la această soluţie. În lipsa unui mecanism de implementare a măsurii anunţate de premierul Victor Ponta, reducerea TVA-ului la alimente pare mai degrabă o decizie politică.
Premierul a anunţat marţi că, începând cu 1 ianuarie 2013, produsele agricole vor avea TVA de 24%, din care 9% vor fi reţinute pentru buget şi 15% rambursate producătorului: “ca prim-ministru şi şef al Guvernului, introducerea de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare pentru anul 2013, a ideii unui TVA diferenţiat, un TVA de 24%, din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fie rambursat producătorului, în măsura în care, evident, prezintă facturi şi în măsura în care toate operaţiunile comerciale sunt făcute în mod legal şi înregistrate fiscal. Este un program fundamental al actualului Guvern şi ne dorim ca efectele pe care noi le-am calculat, de scădere a preţurilor, dar mai ales de a combate evaziunea fiscală în domeniul produselor agricole şi de a sprijini producătorii autohtoni, vor arăta în 2013 un efect pozitiv şi un sprijin real de care agricultura română are foarte mare nevoie”.
Premierul a anunţat şi alte măsuri care vor fi luate în sprijinul agricultorilor: „am fost de acord să se solicite Comisiei Europene acordarea de plăţi în avans de până la 50% din valoarea plăţilor directe pentru agricultură în 2012, începând cu 16 octombrie. Cererea României a fost deja analizată şi putem aprecia că există şanse reale de aprobare în cadrul Comitetului de plăţi directe de la Bruxelles, comitet care va avea loc în zilele următoare.Tot împreună cu conducerea actuală a Ministerului Agriculturii, am analizat situaţia, care, din păcate, în zona fondurilor structurale şi de coeziune, stă mult mai rău decât la plăţile pe agricultură. Am solicitat o situaţie clară referitoare la Programul de Dezvoltare Rurală şi la plăţile directe prin APIA. În acest moment, Ministerul Agriculturii a reuşit să absoarbă peste un miliard de euro în fiecare din cele două programe, urmând să fie atinsă ţinta de 2,5 miliarde de euro pentru anul 2012. Dacă va fi posibilă chiar o depăşire a acestei ţinte iniţiale, nu poate fi decât o veste bună pentru agricultură şi pentru capacitatea noastră de a absorbi fonduri europene, o capacitate care, din păcate, nu poate fi considerată la fel de bună în ceea ce priveşte fondurile de coeziune şi fondurile structurale. Există un program operaţional, Program Operaţional pentru Pescuit, care în 13 ianuarie a fost întrerupt din cauza deficienţelor constatate în funcţionarea sa.Pe 13 iulie am primit un mesaj pozitiv în acest sens şi putem spera la reluarea plăţilor pentru Programul Operaţional pentru Pescuit”.
Guvernul promite să pună în practică şi măsurile de scutire de la plata contribuţiilor sociale pentru şomerii sub 25 de ani şi cei peste 55 de ani care sunt angajaţi în perioada următoare, măsura de declarare ca eligibilă a TVA-ului pentru toate proiectele europene, măsură scoasă anul trecut de către fostul Guvern. Deocamdată, acestea sunt însă doar promisiuni politice.