• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Iulie , 2022

Băimărenii cer respect din partea autorităților

În ultimii zece ani, administrația publică locală din municipiul Baia Mare a funcționat sub amprenta personalității primarului ales în 2011, Cătălin Cherecheș  asumându-și rolul de conducător al unui oraș ce pare incapabil să-și înfrunte destinul. Și totuși, alegerile locale din 2020 au adus în prim planul politicii și administrației publice câteva fețe noi, oameni care înțeleg că orașul este al cetățenilor iar agenda lor publică trebuie respectată și pusă în practică. Un asemenea om este Bogdănel Gavra, consilierul local care și-a asumat demnitatea publică într-un mod inedit, coborând între oameni pentru a le asculta nevoile și așteptările.

R - Bogdan Gavra , apelativul de ,,Voce a cetățeanului ” părea un slogan populist care risca să cadă in derizoriu dacă nu era dublat de fapte. Cine sunt cei care vă interpelează cum și în ce scop?
BG - De la început am afirmat că este necesară o altfel de admi­nistrație, în care fiecare consilier locali să-și asume problematica unui cartier al orașului, ca reprezentant direct și nemijlocit. Acest aspect era și mai este necesar pentru că, deși există o platformă civică înființată prin HCL 163/201,2 ea nu funcțio­nează, executivul primăriei dorind să-și aservească Consiliile Civice de Cartier, folosind membrii săi pe post de propagandiști și agenți electorali. Dar spre cinstea lor, băimărenii nu au acceptat, astfel incât în prezent exista o ruptură  între cetățean și executiv. Sunt onorat că băimărenii mă consideră ca fiind vocea lor și fac tot posibilul să nu-i dezamăgesc.

R – Consiliile locale anterioare celui în funcție au fost, mai mult sau mai puțin, obediente și aservite acționând ca o mașină de vot ce aproba toate proiectele propuse de edil.  Lipsa de implicare reală și de responsabilitate civică a aleșilor locali, a afectat starea de dezvoltare economică și socială a municipiului Baia Mare?
BG – Cu certitudine da și o spun cetățenii în postările și mesajele lor. Baia Mare încă nu are un parc industrial, ștrand municipal, stadion sau baze sportive moderne, infrastructură reabilitată în cartiere, piste pentru biciclete, locuri de parcare. Centrul istoric încă mai are clădiri degradate a căror fațade sunt acoperite cu prelate pictate, în municipiu existând clădiri surpate, ruine și spații dezafectate. Consider că resursele orașului, atâtea câte sunt căci a scăzut și gradul de colectare al veniturilor dar și nivelul de accesa real fondurile europene, trebuie corect investite în nevoile reale ale municipiului și nu în manifestări culturale sau sportive, acțiuni necesare care ar putea însă, să fie finanțate de mediul de afaceri.

R – După o perioadă de acalmie relativă, în ședințele consiliului local au reînceput disputele între executiv și anumiți consilieri locali, soldate cu atacuri la persoană, jigniri și alte manifestări sub demnitatea unor aleși locali. Ce se întâmplă în deliberativ și ce ar trebui făcut pentru a normaliza și eficientiza activitatea?
BG – Problema fundamentală este aceea că unii nu înțeleg iar alții nu acceptă ideea că noi, deliberativ și executiv, nu conducem orașul Baia Mare ci îl administrăm în numele și interesul cetățenilor. Când vom accepta acest adevăr axiomatic lucrurile se vor schimba iar în oraș se va instala armonia și buna înțe­le­gere, în beneficiul băimărenilor. E adevărat că există un conflict deschis între executiv și anumite grupuri de consilieri, polemică care nu are nimic de a face cu rolul nostru ca instituție a demo­crației funcționale. Această stare de fapt trebuie să înceteze, din ambele părți iar noi toți să ne focusăm pe problematica reală a orașului și prioritățile agendei cetățenilor.

R – Ați afirmat în mod repetat că băimărenii vă abordează în scris sau direct, solicitând prezența dvs în cartiere, unde luați parte la discuții directe și constatați veridicitatea sesizărilor. Acest mod de a acționa, generează și efecte sau sunt doar acțiuni informale?
BG – Cu siguranță că băimărenii au încredere în mine, motiv pentru care apelează la prezența mea. Toate aceste întâlniri și deplasări în teren se soldează cu postări publice pe social media dar și cu adrese către departamentele primăriei, documente oficiale  prin care solicit date și informații privind problematica în discuție, soluții viabile și termene de finalizare. Iar executivul reacționează, uneori mai bine alteori deloc, dovadă fiind aspectele rezolvate în cartierele Ferneziu, Alecsandri, Săsar, Depozitelor, Gării. Eu vă asigur că administrarea unui municipiu nu este o filozofie complicată, trebuind a fi asigurate servicii publice de calitate, identificarea nevoilor urbei și ale cetățenilor, stabilirea priorităților în funcție de suportabilitatea bugetară a orașului și realizarea lor.

R – Recent, filiala PMP Maramureș a fuzionat cu filiala județeană a PSD Maramureș. Dle Gavra, sunteți consilier local dar și politician, ce beneficii aduce această fuziune, cui și în ce fel?
Am luat act de decizia organizației PMP Maramureș și fuziunea cu social democrații. Personal, consider că oglinda calității politicii locale o reprezintă eficiența și perfor­manța administrației publice, mo­dul în care aleșii locali își fac datoria în a reprezenta interesele comunităților care i-au ales. Voi continua să-mi servesc orașul și pe băimăreni, cu aceiași responsabilitate și seriozitate căci voi continua în a afirma că Baia Mare merită un viitor bun și prosper,  într-o comunitate în care cetățenii sunt ascultați și respectați!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.