• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Februarie , 2014

Baia Sprie, model de dezvoltare locală

Oraşul Baia Sprie a devenit sinonimul curajului de a impune proiecte şi concepte inedite. Administraţia publică locală şi-a asumat proiecte grele, cum ar fi redeschiderea spitalului cu sprijinul cetăţenilor şi a dovedit că nu a greşit. Primarul Dorin Vasile Paşca face o scurtă radiografie a activităţii de anul trecut şi a proiectelor din acest an.

 
 
 

Reporter: Cum a fost anul 2013?

Dorin Vasile Paşca: Bun. Şi cred că câştigul cel mai important pentru administraţia oraşului Baia Sprie nu constă în realizările pe care le-am făcut efectiv, infrastructură, cât capitolul încredere. Am reuşit să clădim o verigă în lanţul încrederii între populaţia oraşului şi primărie. Cred că acesta este cel mai mare câştig. Începe lumea să aibă încredere, să vadă că suntem o echipă şi construim real ceea ce spunem. Aş vrea să pot transfera această încredere şi la spital. Facem eforturi să ieşim puţin dinspre clădire. Tot ce am făcut acolo a fost pe partea de interior, saloane, cabinete medicale şi mai puţin partea vizibilă cu care omul interacţionează.

 

Reporter: Care este stadiul lucrărilor de la spital?

Dorin Vasile Paşca: Ultimii bani pe care i-am adunat îi folosim pentru modernizarea recepţiei de intrare în policlinică, într-un parteneriat cu medicii de familie. Şi vrem să creăm acel centru medico-social sub tutela primăriei.

 

Rep.: Ce v-aţi dori anul acesta pentru policlinică?

Dorin Vasile Paşca: Sper să termin lucrările şi condiţiile să fie suficient de bune încât să atragem medici. Apoi, aş dori să începem investiţiile pe spital, laboratorul trebuie pus la punct, partea de condiţii hoteliere. O să continui eforturile de atragere de investitori şi nu neapărat cu valori mari, îmi doresc ca spitalul din Baia Sprie să fie al băisprienilor şi ne trebuie anul acesta 1500 de localnici care să se alăture demersului nostru, până acum avem 150. Deci de 10 ori mai mult. Ceea ce nu-i mult.

 

Rep.: Care sunt în linii mari coordonatele bugetului din acest an?

Dorin Vasile Paşca: Este ceva mai mic decât anul trecut, cu 10 milioane de lei. Deocamdată. Suntem încrezători şi în bugetul de anul acesta. Sper să facem un parteneriat bun cu Vital şi să reuşim să finalizăm staţia de potabilizare. Ar fi încă unul din obiectivele pe care le atingem.

 

Rep.: Ce investiţii aţi planificat pentru acest an?

Dorin Vasile Paşca: Avem 9 proiecte mai mici pe fonduri europene. ADI apă canal cu două proiecte, staţia de potabilizare şi canalizare, un POSDRU pe care o să-l începem nou, cu calificare şi recalificare pentru 300 de oameni, un proiect pentru căminul de bătrâni, proiectul dedicat spitalului, unde sperăm să generăm la sfârşitul proiectului un plan de dezvoltare locală care să genereze şi politici de sănătate publică mai bune, vom cumpăra un tractor şi un tocător tot din bani europeni pentru serviciul public, centrul de zi pentru copii, centrul naţional de informare turistică, unde parcurgem etapele de semnare a contractului, căminul cultural Chiuzbaia, GAL-ul.

 

Rep.: Care e stadiul PIDU?

Dorin Vasile Paşca: Mai avem, cred, 20% din lucrări. Ne zbatem acum pentru o suplimentare de 2 milioane pe PIDU. Sunt nişte scăpări în proiectare şi sunt obligatorii pentru a fi conturat proiectul. Sper că vor continua lucrările şi la ecologizarea iazului, mult contestată în justiţie. Până la urmă e bine că a început.

 

Rep.: GAL-ul merge la fel de bine?

Dorin Vasile Paşca: Întâlnirea cu ministrul de săptămâna viitoare va fi extrem de importantă şi sper să putem susţine că nu numai polii de dezvoltare şi polii de creştere sunt importanţi, centrele urbane pot juca un rol extrem de polarizator în ceea ce priveşte politica dezvoltării rurale, pentru că noi avem şi sate în componenţă. Noi facem şi politici urbane, dar şi agricole.

 

Reporter: V-aţi fixat priorităţile pentru perioada 2014-2020?

Dorin Vasile Paşca: Lucrăm pe PIDU. Liniile mari, obiectivele le ştim din Programul Europa 2020, nu avem încă ghiduri, dar noi lucrăm pe proiecte. Avem 5 mari linii de dezvoltare. În primul rând, o provocare va rămâne dezvoltarea economică, depindem foarte mult de ceea ce se va întâmpla cu Remin şi o politică serioasă de atragere de investitori.

 

Rep.: Statele europene au adoptat deja politici şi măsuri care să faciliteze şi stimuleze investiţiile în minerit. Credeţi că vom adopta şi noi politici similare?

Dorin Vasile Paşca: După părerea mea, cred că nu se vorbeşte serios despre deschiderea mineritului şi nu se vorbeşte cu cine trebuie. Şi cred că generăm politici publice prea ostile industriei. Cred că cineva, şi nu neapărat din ţară, are interese să mai amâne deschiderea mineritului în ţară.

 

Rep.: Vorbeaţi despre discuţii cu diverşi investitori care să vină în Baia Sprie.

Dorin Vasile Paşca: Cred că relansarea economică în Baia Sprie e deocamdată timidă. Anul trecut am negociat cu cei de la Oficiul Concurenţei un regulament şi sperăm ca facilităţile pe care le acordăm prin acesta să atragă investitori şi, de ce nu, sper să se dezvolte bruma de investitori locali din Baia Sprie, care sper că au depăşit criza şi vor crea noi locuri de muncă. Am semnale de la câţiva agenţi economici care merg mai bine.

 

Rep.: Ce evenimente culturale pregătiţi în acest an?

Dorin Vasile Paşca: Încă nu am schiţat un tablou. Acţiunile tradiţionale continuă. Depunem un proiect la Comisia Europeană pentru a fi finanţat Sette Suas, Sette Luas, dacă nu vom marca mai timid festivalul, continuăm şi Zilele oraşului, dar din punct de vedere financiar, vom fi mai reţinuţi.

 

Rep.: Dar în ceea ce priveşte reprezentarea externă?

Dorin Vasile Paşca: Continuăm legătura cu partenerii, vom avea trei întâlniri importante. Una s-a desfăşurat chiar săptămâna aceasta la Novara, lângă Milano, şi avem 3 reprezentanţi acolo.

 
 

„Cred că relansarea economică în Baia Sprie e deocamdată timidă. Anul trecut am negociat cu cei de la Oficiul Concurenţei un regulament şi sperăm ca facilităţile pe care le acordăm prin acesta să atragă investitori şi, de ce nu, sper să se dezvolte bruma de investitori locali din Baia Sprie, care sper că au depăşit criza şi vor crea noi locuri de muncă”.

Dorin Vasile Paşca

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.