• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 15 Mai , 2012

Roadele respectului, responsabilităţii şi competenţei

În urmă cu patru ani, a câştigat mandatul de primar al oraşului Baia Sprie, însuşindu-şi trei principii de aur: respect, responsabilitate şi competenţă. Aplicându-le, a adus oraşul în cea mai prosperă perioadă de dezvoltare postdecembristă. Dorin Vasile Paşca îşi propune să câştige un nou mandat pentru experienţă, continuitate şi siguranţă.

 
 

Reporter: Care este situaţia oraşului din punct de vedere al proiectelor, investiţiilor şi dezvoltării?

Dorin Vasile Paşca: Practic avem semnate contractele de finanţare pentru cele mai importante proiecte de infrastructură postdecembristă din Baia Sprie, două fiind prinse în PIDU, unul referitor la creşterea siguranţei populaţiei şi scăderea criminalităţii care presupune instalarea celor 64 de camere video şi crearea acelui centru de supraveghere permanentă în special pentru zonele în care se joacă copiii şi zonele cu activitate şcolară. Şi celălalt pentru refacerea infrastructurii stradale şi pietonale şi a spaţiilor verzi în tot arealul blocurilor, atât în Microraion Vest, cât şi Gutinului şi Plevnei. Celelalte proiecte legate de apă şi canal pe care le avem în derulare prin ADI sunt în faza de licitaţie, pentru refacerea staţiei de potabilizare a apei şi refacerea infrastructurii de apă şi canal. Atât pe acest proiect, cât şi pe celelalte două pe care le-am menţionat ,vor demara lucrările sper la începutul lunii septembrie. Investiţii majore pe care le aşteptăm, de ani de zile, pentru care am depus o muncă susţinută 4 ani de zile.

 

Reporter: În urmă cu patru ani v-aţi gândit că o să ajungeţi aici?

Dorin Vasile Paşca: Am sperat că aceste proiecte vor ajunge în faza de implementare mult mai repede, am sperat că în doi ani vom putea să implementăm, au trecut 3 ani şi jumătate de când am demarat aceste proiecte şi, probabil din cauza crizei economice, abia acum suntem în faza de implementare. Totuşi suntem evoluaţi comparativ cu alte oraşe, menţinem un contact permanent cu Autorităţile de Management. Este o muncă susţinută pentru a menţine ritmul. Este greu de lucrat în condiţiile în care ghidurile se schimbă permanent, apar tot timpul adrese, dar sunt sigur că lucrurile vor merge în direcţia în care noi le-am proiectat.

Reporter: V-aţi implicat foarte mult în promovarea oraşului pe plan intern şi internaţional.

Dorin Vasile Paşca: În permanenţă am încercat să scot Baia Sprie din anonimat, să construiesc o bază de dezvoltare culturală şi schimb de experienţă cu parteneri din Europa şi din lume. Am semnat în aceşti patru ani două protocoale importante pentru oraş, care în viitor vor aduce beneficii importante. Unul cu Organizaţia Naţiunilor Unite, fiind semnatarii Cartei de Mediu a celor 109 oraşe din lume care se angajează să implementeze un program de mediu. Am avut două întâlniri cu reprezentanţii ONU în Coreea. Celălalt este un proiect cultural cu 11 ţări din lume, în special ţări cu limbă latină din jurul Mediteranei, dar şi Brazilia şi jurul Capului Verde, ţări cu care vom derula acţiuni culturale, în care Baia Sprie va fi prezentă în fiecare an, cel puţin de două ori. Noi sperăm că vom avea posibilitatea să prezentăm reprezentanţilor acestor ţări un festival la Baia Sprie, în acest an, în perioada 31august-1-2 septembrie, Festival la care vor fi prezente şi formaţii din ţările respective, este o primă intrare a oraşului în acest parteneriat şi sperăm să ne purtăm de aşa natură încât să devenim un punct de atracţie turistică. pentru că Baia Sprie a intrat şi pe harta staţiunilor turistice de interes local din România.

 

Rep.: O altă prioritate a fost dezvoltarea economică.

Dorin Vasile Paşca: Aceasta cred că a fost cea mai grea misiune pe care am avut-o, pe care am început-o din prima zi şi nici astăzi nu este lăsată din mână. Eforturile vor continua înspre crearea de locuri de muncă şi atragerea unui investitor major, care să aibă potenţial să creeze un număr mai mare de locuri de muncă. Constat cu bucurie că acele mici loturi pe care le-am încredinţat la începutul mandatului pentru dezvoltare economică încep să-şi arate roadele, dacă veţi trece prin Baia Sprie, veţi vedea că chiar la intrarea în oraş se ridică o hală de producţie, în câteva săptămâni, şi peste drum va începe construcţia unei hale de producţie. Una pentru construcţii metalice, montaj şi crearea de aparatură de aeraj. O firmă mică, dar foarte activă. Chiar în această săptămână reprezentanţii firmei montează în Africa de Sud o instalaţie de acest gen, recent s-au întors din Irlanda şi Spania. Este o firmă din Baia Sprie şi mă bucur că a reuşit să depăşească barierele crizei economice. Peste drum este o fabrică de sucuri naturale. Sunt mugurii efortului pe care i-am depus în acest sens, sper ca în vară se va începe şi acea investiţie belgiană, acea fabrică de imprimare pe produse, cu potenţial destul de mare, de 300 de angajaţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.