• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2012

Se reziliază contractul pe Baia Sprie – Bârsana

Contractul cu firma Selina în privinţa reabilitării drumului Baia Sprie – Bârsana atârnă de un fir de aţă. În câteva zile se vor cunoaşte detaliile privind rezilierea. În momentul de faţă, preocuparea conducerii CJ este ca drumul să fie plombat pentru a fi practicabil.

 
Zilele trecute am primit mai multe telefoane de la localnicii de pe traseul Baia Sprie – Bârsana, dar şi de la şoferi nedumeriţi că au văzut lucrând pe drum alte utilaje decât cele ale firmei Selina. Unii chiar i-au întrebat pe muncitorii care plombau sau turnau covoare scurte de asfalt de cine aparţin, iar răspunsul a fost că sunt de la Societatea Drumuri Judeţene. Oamenii şi-au pus automat întrebări dacă s-a reziliat contractul cu Selina, mai ales că au existat de mult „ameninţări” din partea Consiliului Judeţean (CJ) din cauza întârzierilor. Autorităţile judeţene n-au ieşit public cu un asemenea anunţ, aşa că am încercat să aflăm mai multe detalii.
 

Consilierul judeţean Gheorghe Şimon ne-a explicat cum de intervin cei de la Drumuri Judeţene pe acest drum: „Drumurile Judeţene sunt parte din contract pentru că au participat împreună cu Selina la licitaţie. Selina e titular, iar ei sunt în parteneriat, în formulă de asociere, pentru că nu corespundeau realizările şi cifra de afaceri şi atunci au fost nevoiţi să meargă împreună la licitaţie. Asta a fost tactica atunci. Acum îi trimite pe Drumurile Judeţene să astupe „gunoaiele”. Şi nu că-i trimite Selina, ci Man, (preşedintele CJ n.red.), să se poată circula cât de cât, să nu-i sară lumea în cap. Acum bagă asfalt pe drum să-l îndrepte cât de cât”.

De asemenea, Şimon ne-a vorbit şi despre iminenta reziliere a contractului cu Selina, doar că din perspectiva lui, Selina îşi doreşte acest lucru: „Normal, Selina a luat mult mai mulţi bani decât a prezentat lucrări. Numai că acum ei încearcă să justifice sumele de bani, prin a mai pune o plombă, o maşină de balast, a mai lucra la două poduri. Pe urmă vor rezilia contractul. Încă nu e reziliat. A rezilia contractul e foarte păgubos pentru CJ.

În situaţia actuală, cel mai bine este să se continue contractul cu Selina. Oficial încă nu e reziliat. Man umblă să-i convingă să nu-l anuleze. În momentul de faţă Selina vrea să rezilieze contractul pentru că ei nu-s proşti. Pe banii care au rămas nu mai pot termina drumul. Fiind campanie electorală acum, o să se amâne până după alegeri. Cu siguranţă, în maxim două luni se va desface acest contract. Insistenţele sunt acum electorale, să nu se întâmple aceasta”.

 

Tocmai pentru că sunt multe speculaţii, i-am cerut preşedintelui CJ să ne spună exact care-i situaţia în povestea rezilierii contractului cu Selina: „Eu nu pot permite ca pe drumul respectiv să nu se facă lucrări de întreţineri, să se poată circula. Selina a venit cu un contract de reziliere, cu o intenţie de reziliere a contractului. Sunt mai multe clauze. În acest contract ei pun nişte condiţii pe care noi nu le-am acceptat şi am trimis o intenţie a noastră de reziliere. Conform legii, trebuie să treacă 14 zile, după care trebuie obţinerea deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor. Noi am făcut informare. Nu se poate rezilia de capul meu, că, dacă aş putea, aş face-o mâine. Nu e nimic electoral.După care, dacă ambele părţi cad de acord, se închide discuţia. Dacă nu, trebuie să ajungem la Curtea de Arbitraj Comercial. Sunt etape care nu depind de noi”, spune Mircea Man. Preşedintele a adăugat că până se clarifică lucrurile, prioritar este ca drumul Baia Sprie - Bârsana să fie practicabil: „Iar acest lucru se face. În momentul în care noi spunem   că-i reziliat contractul, atunci partea de întreţinere a drumului revine de drept Drumurilor Judeţene, care au în administrare, conform hotărârii CJ, toate drumurile din judeţ. Noi trebuie să punem în siguranţă acest drum. Constructorul are mai bine de 30 de miliarde lei vechi bani de garanţie şi, dacă e cazul, reparăm drumul cu aceşti bani”. Am întrebat şi dacă e adevărat că Selina vrea rezilierea contractului pentru că s-a ajuns la concluzia că nu ajung banii pentru finalizarea drumului:

 

„Selina pune o condiţie pe care eu nu pot să o accept. Şi nu pot să fac nicio concesie. Deci, ei pun condiţie să nu lucreze cu penalizări (de întârziere n.red.), motivând că s-au intersectat cu anumite lucrări, că sunt alunecări de teren nerezolvate de CJ. Bun, să zicem că pentru perioada aceea de întârzieri nu sunt penalizări. Dar restul... Noi nu putem accepta alte întârzieri după data de 22 martie pentru că vine comisia de la Bucureşti şi ne aplică nişte corecţii în minutul doi”, a spus Man.

 

„În condiţiile astea eu aplic legea. Mi se reproşează „n-a făcut Man drumul”. Dacă aveam vreo problemă cu constructorul făceam concesii, făceam ceva. Dar eu n-am acceptat nicio concesie. Mi s-a spus că nu-i este rentabil constructorului să pună 56 km de asfalt decât dacă i se dă toată suprafaţa. Pentru că având staţie, dacă toarnă cantitate mai mare, iese mai ieftin. Dar asta nu-i treaba mea. Dacă el a zis în proiect că vine cu un leu la tonă, acum dacă tona e 3 lei pe piaţă, nu e treaba mea. Dar ei aşa au scris, iar eu chiar n-am făcut concesii” - Mircea Man, preşedinte CJ Maramureş.

 

În câteva zile se va şti cu exactitate care-i situaţia privind rezilierea contractului pe drumul Baia Sprie – Bârsana şi ce urmări vor fi. Vom reveni!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.