• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Aprilie , 2016

Baia Mare - un oraş dezvoltat şi puternic

Una din principalele probleme ale Municipiului Baia Mare este starea economică precară din ultimii ani. Industriile tradiţionale au decăzut explicabil, dar nu există nicio justificare pentru stagnarea actuală şi cu atât mai puţin pentru lipsa de perspectivă economică şi, implicit, socială.

 

Mineritul era condamnat din start, ştiut fiind că avea costuri de producţie ce excedau profiturile reale. Dar de ce s-a distrus platforma industrială care cuprindea uzine precum IMMUM, IMRAUT, UUMR şi UMTCF sau Combinatul Chimic „Phoenix”? De ce au dispărut fabricile din industria uşoară Maratex şi Faimar, unităţi competitive care aveau asigurate o piaţă de desfacere internă şi externă?

 

Cine a avut interes să falimenteze societăţi comerciale având în total peste 30.000 de locuri de muncă, ocupate de personal calificat din Baia Mare şi comunele suburbane?

Nu era oare mai profitabil să se investească în retehnologizare şi recalificarea resurselor deja existente?

Marea problemă este că nu s-a pus aproape nimic în loc. Platforma mecanică din estul oraşului a devenit un cimitir industrial imens pe zeci de hectare, populat de ruine abandonate şi câteva ateliere care încă se mai chinuieşte să supravieţuiască.

 

Despre zona unde au funcţionat industriile uşoare nici măcar nu se mai poate aminti. Totul a fost ras de pe faţa pământului, pentru ca în loc să se construiască hipermarketuri şi supermarketuri aparţinând unor companii multinaţionale, care dau de lucru la doar câteva zeci de băimăreni, dar realizează sute de milioane de euro profit.

 

Baia Mare nu are o strategie realistă şi viabilă care să asigure dezvoltarea oraşului şi a comunităţii. S-a preferat investirea în activităţi nonlucrative, consumatoare de resurse bugetare. A fost încurajată pe durata a 15 ani înfiinţarea a mii de IMM-uri, lăsate mai apoi să moară datorită unei fiscalităţi împovărătoare, într-un oraş în care administraţia locală se ocupă de sport, spectacole şi manifestări publice.

 

Ultimii cinci ani sunt o expresie a populismului politicianist, promovat de un primar al cărui principal scop a fost exagerarea propriei imagini şi cultul deşănţat al personalităţii familiei sale. Mai mult, prin practici ilicite şi jignitoare, investitorii care au bătut totuşi la uşa administraţiei locale au fost ţinuţi în antecameră şi umiliţi. La câte întâlniri programate nu a venit sau a întârziat Cătălin Cherecheş? Cum a abordat discuţia cu grupurile care prezentau planuri de afaceri viabile? Total greşit, abordând o notă de suficienţă şi superioritate, de parcă era proprietarul oraşului care discuta cu cineva care voia să-i schimbe jgheaburile la casă.

 

Avem nevoie de o nouă abordare. Una inteligentă, sinceră şi directă. Ca sa convingem investitorii că în Baia Mare există un mediu de afaceri prietenos şi deschis, trebuie să realizăm obligatoriu câţiva paşi.

 

În primul rând, să lepădăm eticheta de oraş corupt, în care prima oară saluţi şi apoi pui într-un plic 10% din capitalul deţinut. Ori pentru asta, actualul primar şi echipa lui trebuie să plece. Urmează îndepărtarea din structurile administraţiei a persoanele corupte şi plafonate care frânează orice iniţiativă privată, terorizând întreprinzătorii privaţi. Este inadmisibil ca în fiecare an să fii obligat să depui acelaşi set de documentaţii pentru a cerşi o viză anuală de funcţionare. O asemenea măsură este ilegală şi neproductivă, motiv pentru care va fi anulată.

Vom forma apoi o echipă de tineri inteligenţi şi activi, competenţi şi buni comunicatori care vor merge sa caute şi să atragă investitori şi capital în Baia Mare.

Vom identifica fiecare parcelă de teren disponibilă şi o vom valorifica, astfel încât să oferim celor care creează locuri de muncă oportunităţile legale necesare.

Vom scurta birocraţia, vom face reglementări noi, simplificate, şi vom încuraja dezvoltarea capitalului deja existent în oraş, astfel încât să generăm locuri de muncă bine plătite şi un nivel de trai ridicat.

Vreau să-i determin pe băimărenii plecaţi să revină acasă, la matcă. Baia Mare are nevoie de fiecare inginer, zidar, specialist IT, şofer sau bucătar care astăzi lucrează în ţară sau peste hotare. Ei reprezintă un capital pierdut, care trebuie readus în oraş.

Baia Mare poate şi va deveni un oraş puternic doar dacă vom renunţa să mai fim consumatori de servicii şi vom începe să construim un nou mediu de afaceri, locuinţe şi spaţii publice, dar mai ales încredere în administraţie şi onestitate faţă de cetăţean.

 

Nu voi accepta niciodată credite pentru consum, investiţii comunitare nerentabile şi pe termen scurt, lipsă de continuitate şi impredictibilitate.

 

Baia Mare va fi un oraş puternic! Vă asigur de asta!

Cristian Niculescu Ţâgârlaş

 

 

„Vreau să-i determin pe băimărenii plecaţi să revină acasă, la matcă. Baia Mare are nevoie de fiecare inginer, zidar, specialist IT, şofer sau bucătar care astăzi lucrează în ţară sau peste hotare. Ei reprezintă un capital pierdut, care trebuie readus în oraş.

Baia Mare poate şi va deveni un oraş puternic doar dacă vom renunţa să mai fim consumatori de servicii şi vom începe să construim un nou mediu de afaceri, locuinţe şi spaţii publice, dar mai ales încredere în administraţie şi onestitate faţă de cetăţean”.

 

Cristian Niculescu Ţâgârlaş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.