• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

Baia Mare, posibilă capitală a tineretului din România

O nouă competiţie, o nouă abordare, noi oportunităţi pentru Baia Mare de a ieşi din zona de neşansă în care ne-am situat pentru competiţia de Capitală Europeană a Culturii.

De această dată candidatura a fost concepută în urma consultărilor cu organizaţiile de şi pentru tineret din Baia Mare, respectiv Federaţia Organi­za­ţiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureş (FONTM) cu membrii: ACDD Greentin, Liga Studenţilor „Pin­tea Viteazul”, DEIS, Reinvent, Rota­ract, SENS, YMCA Baia Mare, Young Roma Maramureş, Asociaţia elevilor, Mansio, Team for Youth Association, Somanschi, Cercetaşii munţilor, Foter Fesztival, Heidenroslein, NTIET şi altele. De asemenea, au fost implicate şi 11 organizaţii din alte domenii care desfăşoară activităţi pentru tineri: HHC România, ASSOC, CDIMM, Autism Baia Mare, DMA, Esperando, Crucea Roşie Maramureş, Fundaţia Paula, Fundaţia Sf. Vasile cel Mare, Rivulus Dance, Nordtech.
Acest titlu doreşte să ofere oportunitatea oraşelor din ţară de a-şi transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare cu participarea activă a tinerilor.

La lansarea candidaturii au fost prezenţi liderii acestor organizaţii de tineret şi primarul Cătălin Cherecheş, având în vedere că municipiul Baia Mare este partener activ în această candidatură.
Primarul băimărean a spus că tinerii
s-au consultat cu el şi cu specialiştii din Primărie pentru a avea un dosar bun, bine pregătit. La întocmirea acestui dosar au participat şi specialişti în astfel de lucrări.

Cătălin Cherecheş a lansat câteva din proiectele care sunt la fundamentul acestei candidaturi.
„Raportat la proiectele pe care ni le asumăm în cadrul acestei candidaturi, proiectele „hard” pe care le avem sunt alocarea Clubului Phoenix, în urma reabilitării, la organizațiile de tineret și crearea unui centru pentru tineret în acea zonă. Este o clădire unde orga­nizațiile pot să își desfășoare activitatea pe proiecte. Un alt proiect important, și acum îl lansez public, transformarea Clădirii Minoriților din Centrul Vechi într-un centru pentru inițiative în industria creativă, inventică și inovație pentru tineret, în municipiul Baia Mare. O altă zonă pe care îmi doresc să o lansăm cu ocazia acestui proiect este achizițio­narea Minei Herja, cu tot ceea ce înseamnă zonă administrativă a minei, pe care să o transformăm într-un centru amplu, european, pentru tineret.
De asemenea, astăzi, având în vederea situația din Stațiunea Izvoare, avem posi­bilitatea să achiziționăm de la banca ce a finanțat activitatea de acolo acele spații. Este vorba despre trei clădiri cu caracter de cazare, respectiv o clădire cu platformă de alimentație publică. La fel, putem să transformăm acea zonă într-un centru pentru tineret. Facem acest lucru deoarece la nivelul țării a scăzut drastic numărul centrelor importante pentru desfășurarea activită­ților de tineret.
Cea mai interesantă propunere pe care o avem este achiziționarea turnului de la Combinat. În jurul acestui obiectiv se va crea un spațiu format din module care să fie oferite societăților comerciale, organizațiilor și fundațiilor apar­ținând tinerilor, unde pot să își lanseze într-o fază de proiect, fază embrionară  a proiectelor pe zona de business, servicii și inclusiv industrii creative.
Pe de altă parte, pentru turnul de la Combinat vom lansa împreună un concurs pentru aranjarea și readaptarea acestei embleme a municipiului Baia Mare, o construcție care poate să fie transformată într-un simbol al binelui. Eu doresc mult succes acestei candidaturi și o vom susține cu toată forța noastră”, a spus primarul de Baia Mare.

A mai vorbit Daniel Orza, preşedintele FONTM: „În spatele candidaturii Muni­cipiului Baia Mare pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2018-2019 stau sute de ore de muncă, zeci de organizaţii implicate, dar și mulți omeni dedicați care-și doresc să facă din Baia Mare un oraș mai prietenos cu tinerii”, a spus Orza.

În competiţie s-au înscris opt oraşe, iar decizia finală va fi anunţată spre sfârşitul anului. În august se va anunţa lista scurtă a candidaturilor. Cei im­plicaţi speră să se regăsească şi Baia Mare pe listă, iar la finalul anului, mu­nicipiul de pe Săsar să fie câşti­gătorul competiţiei. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.