Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Baia Mare, oraşul cu mult suflet
Reporter: Cum se simte cel mai votat primar de municipiu reşedinţă de judeţ?
Cătălin Cherecheş: Onorat de încrederea pe care mi-au acordat-o băimărenii, responsabilizat şi motivat să muncesc într-un mod foarte hotărât şi temeinic pentru oraşul în care m-am născut, am crescut şi trăiesc. Având în vedere că am obţinut acest scor, aproape toţi băimărenii m-au votat, trebuie să realizez din comunitatea noastră băimăreană o mare familie, să nu existe raporturi conflictuale sau interese divergente, să nu avem astfel de situaţii în comunitate.
Rep.: Cum se câştigă o Primărie?
C.C.: Dacă eşti primar îţi menţii mandatul printr-o muncă foarte serioasă şi printr-o comunicare permanentă cu oamenii. Trebuie să te ţii de cuvânt cu privire la proiectele mai mici sau mai mare pe care le ai. Dacă nu eşti în funcţie, aşa cum nu am fost nici eu anul trecut, reuşeşti prin modul în care poţi să îi aduni pe oameni în jurul tău şi a proiectelor tale. Proiectele trebuie să fie recunoscute, simţite de comunitate ca fiind utile, oportune şi oamenii să simtă că fac parte din echipa care le dă viaţă. Dacă gândeşti şi faci lucruri care sunt creionate doar în laboratoare sau în birourile Primăriei şi nu au o validare a populaţiei, nu sunt născute prin consultarea populaţiei ele nu vor avea succes şi nu vor mişca, nici măcar emoţional, oamenii din comunitate.
Şi se câştigă prin a începe munca la şapte dimineaţa şi a o încheia la ora 12 noaptea.
Rep.: Dincolo de partea tehnică a unei competiţii electorale, cum se poate câştiga cu un astfel de procent, respectiv cel mai mare din ţară, în condiţiile în care la ultimele alegeri au fost scoruri mult mai mici?
C.C.: Pur şi simplu oamenii au simţit că direcţia pe care eu am imprimat-o de un an de zile este direcţia potrivită pentru Baia Mare şi nu au vrut, marea majoritate, să curme acest traseu. Au dorit să fie continuat, au dorit să fie amplificat cu tot ceea ce înseamnă dinamism, seriozitate şi accelerare a procesului de modernizare a oraşului nostru. Dar, mai este o chestiune. E important să nu te raportezi, ca şi candidat, la politic, în campania electorală. Eu nu am făcut niciodată chestiunea aceasta. Eu nu am vorbit de partide, nu am vorbit de contracandidaţi, niciodată, în nicio campanie electorală şi toate au avut succes. Am considerat că este mai important să duc o campanie, mai mult civică, să vorbesc cu oamenii despre probleme şi proiecte, să vorbesc cu băimărenii cum dorim să dezvoltăm oraşul, să îi ascult, să ajutăm punctual acolo unde se poate ajuta şi să nu vorbim despre adversităţi politice, să nu-i intoxicăm pe oameni cu diverse lucruri care ţin de această zonă a competiţiei electorale, care de multe ori dezgustă electoratul.Cătălin Cherecheş este al băimărenilor şi al Băii Mari şi nu al unui partid politic!
Rep.: Nu vă este frică de un astfel de scor?
C.C.: De ce să îmi fie frică de ceva obţinut prin muncă şi prin seriozitate? Nu! Doar îmi dă curaj şi mă responsabilizează să duc lucrurile la bun sfârşit aşa cum le-am gândit. Să fac în patru ani din Baia Mare un oraş care să fie considerat o capitală a Ardealului de nord.
Rep.: Cum au primit liderii USL victoria dumneavoastră? V-au sunat, v-au căutat, v-au felicitat?
C.C.: Cea mai mare onoare pentru mine a fost să fiu sunat, felicitat, de către oamenii simpli din Baia Mare. Pentru mine asta este cea mai mare mulţumire, pentru că oamenii simpli din Baia Mare m-au ascultat, inclusiv în această campanie electorală şi nu liderii politici de la Bucureşti!
Rep.: Care este modelul politic al primarului Cătălin Cherecheş, dacă există vreunul?
C.C.: Modelul este foarte clar şi simplu, nu se raportează la o persoană sau la o personalitate politică din trecut sau din prezent. Se raportează la profilul pe care îl cere românul, profilul de politician pe care îl cere românul. Acesta este idealul la care eu vreau să ajung: politician serios care să se raporteze la problemele oamenilor şi la dorinţele lor, un politician în ascultare şi respect faţă de cetăţeni, un politician care să aibă în agenda proprie lucruri care ţin de dezvoltarea comunităţii şi lucruri care ţin de jocul politic sau interesele de partid, un politician care să fie într-un fel dedicat aspectelor care ţin de viaţa de zi cu zi ca şi de dezvoltarea comunităţii.
Rep.: Care a fost atuul lui Cătălin Cherecheş?
C.C.: Faptul că nu am separat niciodată comunitatea pe culori politice sau pe alte zone de apartenenţă la diverse grupuri. I-am considerat pe toţi băimăreni indiferent că au fost liberali, conservatori, democrat-liberali, ecologişti şi aşa mai departe. Toţi au fost şi rămân pentru mine băimăreni. Toţi au acelaşi drept de a fi respectaţi de primarul municipiului Baia Mare. Toţi au aceeaşi obligaţie de a se implica alături de mine şi de ceilalţi, în fiecare demers pe care îl facem. Platforma pe care eu am generat-o pentru Baia Mare nu este una politică, este platformă a oraşului. Şi cred că oamenii au înţeles că, indiferent de susţinerile politice pe care le am, sunt un om vertical şi un om cu doză de independenţă faţă de zona politică, dar cu o mare dependenţă faţă de zona comunitară, civică. Dependent de oraş, de oamenii acestui oraş.
Rep.: A existat un punct slab în toată pregătirea şi expunerea lui Cătălin Cherecheş în campania electorală?
C.C.: Nu pot să spun că e un punct slab, dar faţă de alte campanii în care intram în jocul electoral, calat fiind doar pe exerciţiul de campanie, pe acţiunile de campanie, acum am avut o responsabilitate mult mai mare fiind şi primarul în exerciţiu. Aproximativ 80% din timp l-am alocat Primăriei. În ceastă lună de campanie doar 20% din timp l-am alocat campaniei propriu-zise. Probabil că nu a fost suficient timp alocat, dar totuşi nu s-a văzut în scor acest lucru. Probabil că un alt punct, pe care unii îl consideră slab, eu îl consider un punct forte, încă îl mai evaluez, se referă la faptul că mă ocup de prea multe detalii. Dar, eu prefer să fiu un om al detaliilor, un om care să vadă lucruri făcute bine, indiferent dacă vorbim de zona de campanie sau vorbim de lucruri generate de autoritatea locală, făcute de noi pentru oraş. Unii spun că se pierde foarte mult timp, eu spun că se câştigă calitate în ceea ce înseamnă acţiune a mea ca primar, pentru comunitate.
Rep.: Aţi sărbătorit victoria?
C.C.: Nu! Nu am sărbătorit şi nici nu am să sărbătoresc. Imediat după anunţarea rezultatelor, undeva la 5 dimineaţa, am mai dormit vreo două ore după care am venit la muncă. Cred că este un moment, mai ales că suntem într-o perioadă de vară, o perioadă în care avem o mulţime de lucrări în derulare, o perioadă în care e nevoie în permanenţă de o comunicare cu guvernul pentru rezolvarea unor situaţii. Cred că acum este momentul să muncim, am 33 de ani, cu siguranţă va veni şi momentul în care să ne şi relaxăm. Am suficientă energie şi putere ca să nu trebuiască să fac pauze dese!
Rep. Care este prioritatea priorităţilor, la acest început de mandat?
C.C.: Sunt foarte multe lucruri importante şi majoritatea se regăsesc în Planul meu pentru Baia Mare, dar sunt lucruri care se desfăşoară în timp, de la investiţii, ordine publică, învăţământ, cultură, dezvoltare, în general. Dar cred că cel mai important lucru în acest moment, care generează ulterior şi dezvoltare este modul în care ne prezentăm oraşul, modul în care ne prezentăm oportunităţile altor organizaţii, investitori interesaţi să vină să muncească în aici.
Baia Mare este, şi am o mare dragoste faţă de acest oraş, un municipiu care are câteva atuuri, dar probabil că sunt şi alte oraşe în Europa de este care au astfel de atuuri. Este un moment important în care multe societăţi din Europa de Vest îşi mută activităţile în Europa de Est. E important pentru Baia Mare să prindă acest moment şi să se facă cunoscut ca şi oraş în ochii acestor investitori. Este principala miză!
Rep.: Rămâne Cătălin Cherecheş primarul care pune suflet?
C.C.: Cătălin Cherecheş este şi va rămâne băimăreanul care pune suflet alături de toţi băimărenii în această mare familie pe care o reaşezăm pe baze mult mai corecte. O reconsolidăm! Am fost frământaţi de problemele economice, în aceşti ani, am fost frământaţi de cei care au distrus economia oraşului, am fost frământaţi de cei care au permis diverse genuri de derapaje în dezvoltarea municipiului Baia Mare, inclusiv de cei din zona politică. Acum trebuie să curăţăm toate aceste lucruri şi împreună, noi toţi trebuie să înaintăm pe un alt drum, al bunei înţelegeri şi al comunicării.