• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iulie , 2014

Baia Mare de altădată

Nu cu mult timp în urmă, sub titlul „Baia Mare de altădată”, a apărut la Editura Eurotip din Baia Mare un volum ce reuneşte aproape trei sute de articole apărute în perioada 2006-2012 în cotidianul Glasul Maramureşului, articole privitoare la istoria oraşului Baia Mare în perioada regimului comunist.

 
 

Baia Mare de altădată vizează perioada începută în 1945, anul instaurării regimului comunist în România, şi încheiată în decembrie 1989, atunci când a luat sfârşit experimentul comunist în România. Articolele reunite în acest volum poartă semnăturile redactorilor Daniela Dragoş, Amalia Babici-Man, Cătălin Ţineghe, Ionuţ Horoba, Ioan Buda-Ţeţu, Dragomir Ignat, Alina Talpoş, Liviu Șiman, Alina Andreica şi Alexandru Ruja, prezenta ediţie fiind îngrijită de Dorin Ștef. Fotografiile care ilustrează volumul fac parte din colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, dar şi din colecţii private.

 

Cele nouă capitole în care este structurat volumul tratează, păstrând în linii mari desfăşurarea cronologică a evenimentelor, diferite aspecte ale vieţii băimărenilor în perioada comunistă: primii ani de comunism (cuprinzând şi problematica închisorilor, coloniilor de muncă şi colectivizarea agriculturii), construcţia oraşului Baia Mare, anii de şcoală, timpul liber, sărbători în comunism, Ceauşescu, partidul şi Securitatea, stilul de viaţă, raţionalizarea şi revoluţia din decembrie 1989.

 

În cea mai mare parte, volumul se bazează pe mărturiile unor băimăreni care au trăit în acea perioadă, au văzut oraşul extinzându-se, au cunoscut, mai mult sau mai puţin, cum funcţiona sistemul, au trecut prin bucurii şi împliniri, dar şi peste necazuri şi dezamăgiri, motiv pentru care aceste relatări sunt impregnate de note subiective, unele nostalgice, altele încărcate de reproşuri la adresa fostului regim.

Partea obiectivă a volumului este constituită de informaţiile strict istorice, cronologice, privitoare la diferitele legi şi decrete emise în perioada comunistă, evenimente dintre cele mai diverse petrecute de-a lungul timpului în oraş (politice, culturale, sportive) sau demararea şi finalizarea unor artere de circulaţie ori construcţii emblematice pentru Baia Mare.

 

Baia Mare de altădată încearcă să reînvie amintirile băimărenilor care au trăit în perioada comunistă, pe de o parte, şi să reconstituie, chiar dacă numai parţial, imaginea vieţii cotidiene pentru tinerele generaţii care, din fericire, nu au prins acele timpuri, pe de altă parte. 

 
 

O imagine despre viaţa băimărenilor în comunism

 

„Trebuie să precizăm că nu ne-am propus o abordare monografică, motiv pentru care în lucrare nu sunt cuprinse toate instituţiile emblematice, toate clădirile reprezentative din Baia Mare, toate personajele-cheie din perioada respectivă. Probabil, o ediţie revăzută şi adăugită ar rezolva acest inconvenient.

De asemenea, această carte nu este o lucrare cu caracter ştiinţific, de aceea informaţiile (care vizează cifre, cronologii, cantităţi etc.) trebuie privite cu circumspecţie. Memoria celor care ne-au relatat evenimentele poate juca feste. Scopul declarat al lucrării este să oferim o imagine despre stilul de viaţă al băimărenilor în timpul regimului comunist.

Un alt deziderat a fost relatarea fără patimă, dar şi fără nostalgie, a evenimentelor din acea perioadă, deşi obiectivitatea e dificilă. Pe de altă parte, orice relatare despre un regim dictatorial nu poate să nu se transforme într-o lecţie de istorie, pentru ca generaţiile ce vin să nu repete experimentul (nedemocratic şi coercitiv, prin definiţie).

Istoria e cea care conferă repere pentru ziua de mâine. Cei care nu-şi cunosc trecutul au parte de un viitor incert.”

 

Dorin Ştef, redactor-şef Glasul Maramureşului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.