Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 8 Februarie , 2010
Baia Mare – Capitala Europeana a Culturilor Traditionale
* Joi, 4 februarie a.c., in Sala Europa a Primariei Baia Mare, a avut loc o masa rotunda cu tema „Comunitate si Cultura Traditionala”, eveniment ce a reprezentat prima dezbatere publica din cadrul proiectului „Baia Mare – Capitala Europeana a Culturilor Traditionale”.
Au fost invitati reprezentanti ai institutiilor de cultura, cultelor religioase si organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniile cultura, arta si turism (45 de institutii si organizatii). Organizatorii intalnirii si-au propus ca in cadrul acestei mese rotunde sa dezbata modalitatile prin care comunitatea baimareana poate sustine acest proiect.
In calitate de gazda, primarul Baii Mari, Cristian Anghel, a prezentat temele propuse spre abordare: proiectul „Baia Mare – Capitala Europeana a Culturilor Traditionale”; provocarea la o actiune de construire de proiecte locale legate de cultura traditionala; contabilizarea proiectelor deja existente si care functioneaza (festivaluri, sarbatori, diferite manifestari); necesitatea unui audit al resurselor in domeniu; identificarea factorilor care genereaza, intretin si consuma cultura traditionala; modalitatile prin care industria hoteliera si de turism din Baia Mare se poate implica in proiect; disponibilitatile administratiei locale legate de acest proiect; stabilirea de parteneriate locale, nationale si internationale.
Cristian Anghel a subliniat faptul ca initiatorii proiectului si-au propus sa lanseze o provocare in vederea alcatuirii unei echipe de colaboratori care sa cuprinda nu doar notorietati locale, intalnirea din Sala Europa reprezentand doar o prima discutie asupra componentelor unui asemenea proiect ce vizeaza prezervarea identitatii culturale si traditionale si punerea acesteia in valoare. Prof.univ.dr. Nicolae Iuga, de la Universitatea „Vasile Goldis”, unul dintre initiatorii acestui demers, a tinut sa precizeze ca este vorba despre un proiect in care vor fi implicate trei universitati (Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, Universitatea de Nord din Baia Mare si Universitatea din Sibiu) si ca proiectul va angaja cele mai bune competente din domeniu.
Desfasurat pe o perioada de cinci ani, proiectul va presupune initial inventarierea tuturor formelor de cultura traditionala, nu doar din Maramuresul istoric, ci si din alte zone: Tara Lapusului, Chioar sau Oas. Aceasta inventariere va fi urmata de o fundamentare teoretica si hermeneutica si de cautarea unor solutii pentru o posibila integrare a acestui proiect in dezvoltarea durabila a Baii Mari.
De la Universitatea din Sibiu a vorbit despre proiect prof. Dan Ioan Bogdan. „In acest moment, Baia Mare nu se poate relansa din punct de vedere economic la nivel national, dar are un extraordinar potential al culturii traditionale si turistice. Baia Mare are posibilitatea sa devina un colector al programelor culturilor traditionale din Europa. Acest program nu trebuie sa se manifeste ca un eveniment local. Maramuresul nu trebuie sa-si arate straiele pe care le are in lada de zestre, pentru ca si le stie. Acest program trebuie sa fie unul european si lumea va accepta un astfel de program. Primul pas este acela de a face din Baia Mare o capitala nationala a culturilor traditionale, iar peste doi ani o capitala europeana a acestor culturi. Efortul va fi foarte mare pentru toti cei implicati in acest proiect, iar recompensa materiala va fi mica, dar eu vad ce poate rezulta din acest proiect. Baia Mare poate deveni un brand care se va sprijini pe brandurile deja existente”, a afirmat Dan Ioan Bogdan. Despre faptul ca aceasta idee este una necesara Maramuresului, despre pericolul reprezentat de aculturatie, lipsurile legate de inexistenta unei baze de date, disparitia arhitecturii traditionale (in Maramures mai exista doar 30% din modelele caselor traditionale) si despre faptul ca, in scurt timp, Maramuresul traditional nu va mai exista, a vorbit prof. univ. dr. Petre Dunca, de la Universitatea de Nord Baia Mare, care a concluzionat ca un astfel de proiect reprezinta si o actiune de salvare a Maramuresului si ca trebuie gandit in asa fel incat sa fie salvat ce se mai poate salva. Partea buna a acestei mese rotunde este aceea ca toti reprezentantii institutiilor si organizatiilor invitate si-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest proiect. Ramane de vazut in ce masura Baia Mare va deveni in doi ani capitala nationala a culturilor traditionale, urmand ca din anul urmator sa se transforme in capitala europeana a culturilor de acest tip. Proiectul este ambitios, fara indoiala, dar punerea lui in practica va presupune depasirea multor orgolii, o fenomenala munca in echipa, tenacitate, rabdare si profesionalism. Va fi greu, dar nu imposibil.
„Ne gandim la elaborarea unor proiecte legate de cultura traditionala. Vrem sa dam acestui proiect o anvergura internationala. Pana atunci insa, va trebui sa ne facem un audit al resurselor necesare unui asemenea proiect si sa raspundem unor intrebari: cum s-ar putea dezvolta elemente colaterale, inclusiv in domeniul economic si pe cine putem coopta din administratiile publice locale” - Cristian Anghel
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.