• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2012

Bacalaureatul profesional propus de USL este agreat de toate forţele politiceâ

Deputatul PSD Florin Tătaru crede că adoptarea Bacalaureatului profesional este o cerinţă a pieţei muncii. Acest proiect vizează introducerea unui bacalaureat diferit faţă de cel pe care elevii îl susţin în prezent şi care are ca scop integrarea în piaţa muncii a celor care nu doresc să continue studiile la nivel universitar. Având în vedere faptul că de la an la an scade numărul elevilor care reuşesc să promoveze bacalaureatul şi în condiţiile în care aceştia trebuie integraţi în piaţa forţei de muncă, s-a impus găsirea unei soluţii.

Astfel, la solicitarea sindicatelor din educaţie, dar şi din discuţiile cu patronatele, diferenţierea formei de finalizare a studiilor liceale a reieşit că se impune. Proiectul pe care îl susţine deputatul PSD prevede că BAC-ul profesional va avea în comun cu BAC-ul naţional probele de competenţă, adică examenele orale de limba romană şi de limba străină, precum şi competenţele digitale, dar va avea în plus susţinerea unui proiect, o probă practică şi un examen scris la disciplina educaţie antreprenorială, care va fi comună tuturor liceenilor. Dacă elevul care a optat pentru acest tip de bacalaureat va dori, ulterior, să urmeze studii universitare, va trebuie să susţină diferenţa de examene din bacalaureatul standard: „Mai există şi o altă justificare pentru măsură, dată de faptul că deşi elevii studiază la profile diferite, cu niveluri diferite de aprofundare a materiilor, aceştia trebuie să susţină examenul de bacalaureat la standarde egale.

Aceasta este doar o măsură sectorială şi nu reprezintă decât o mică parte din reevaluarea sistemului educaţional, îmbunătăţirea şi reorganizarea în vederea performanţei educaţionale”.

USL consideră educaţia o prioritate şi va gestiona cu responsabilitate atât problemele elevilor, cât şi ale profesorilor. Guvernul Ponta va reinstaura respectul datorat categoriei profesionale a educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor şi va răspunde preocupărilor acestora în sistemul instituţional în care funcţionează. În ceea ce priveşte educaţia ca atare, o redimensionare a relaţiei elev - părinte – profesor se impune pentru a readuce la performanţă un sistem apreciat în întreaga lume prin caracterele şi profesioniştii pregătiţi de sistemul educaţional românesc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.