Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Babele, între tradiţie şi superstiţie
Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii. Conform credinţei populare, legenda Babelor este asociată cu Baba Dochia, responsabilă de venirea iernii. Începând cu 1martie şi până pe data de 9 a aceleiaşi luni, aceasta începe să-şi lepede cojoacele, semn că vremea devine tot mai călduroasă.
Credinţa populară spune că Babele sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.
Babele simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea „băbească” a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale. Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. După moartea ei, zilele încep să crească, iar vremea frumoasă triumfă. Moartea Dochiei, în ziua de 9 martie, se consideră graniţa dintre iarnă şi primăvară.
Legenda spune că Baba Dochia şi-a dus oile la munte în primele zile ale lunii martie. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, aşa că ea se dezbracă, pe rând, de cojoace. Şi, după ce şi-a lepădat pe rând cele nouă cojoace îngreunate de ploi, a îngheţat. Există obiceiul de a pune babe, adică începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul şi predispoziţia fiecăruia, cât de veseli sau deprimaţi veţi fi până la „babele” din anul următor.
Legat de alegerea unei zile / babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel că baba va fi pe 1 martie. Sunt şi persoane care obişnuiesc să îşi aleagă chiar trei sau patru babe, luându-se după principiul vieţii: trecut, prezent şi viitor sau câte una pentru fiecare anotimp.
Cum s-ar spune: câte case, atâtea obiceiuri! Important la ziua aleasă drept babă este starea vremii. Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, eşti tristă şi fără noroc şi că vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat, vesel şi norocos.
Totodată, există credinţa că starea vremii din ziua respectivă redă, de fapt, caracterul, sufletul sau personalitatea celui care a ales-o drept babă.
În unele zone ale ţării şi băieţii îşi aleg babe, iar starea vremii din ziua respective îi poate dezvălui acestuia felul în care îi va fi aleasa: urâtă sau frumoasă, bogată ori săracă, fertilă sau stearpă, rea sau binevoitoare, acră ori veselă.
Oricum ar fi tradiţiile pe care le cunoaştem, important este să le păstrăm aşa cum le-am moştenit de la bunici şi părinţi şi să nu le uităm, pentru că ele sunt tradiţiile noastre autentic româneşti, nu împrumutate de la alte popoare. Şi este bine să le perpetuăm mai departe şi să îi învăţăm şi pe copiii noştri despre obiceiurile, sărbătorile şi istoria poporului nostru.
Tradiţiile legate de Babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde.