• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Mai , 2003

Ziaristii GAZETEI, agresati de jandarmii suceveni

Pana in 1950, la infiintarea regiunilor, hotarul Borsei si al Maramuresului inspre Suceava era la Gura Tibaului, la vreo 30 de kilometri est de orasul propriu-zis, dincolo de Prislop. Din cauza faptului ca Emil Bodnaras, renumitul nomenclaturist stalinist era bucovinean, limita dintre Maramures si Suceava s-a trasat abuziv in acel an, la Sesuri, lasand sucevenilor 7000 de hectare de gol alpin si padure. Legea impartirii administrativ teritoriale din 1968 a consfintit, din nou, acel hotar. Cu toate acestea, pana in 1989 borsenii si-au pasunat an de an oile si vitele pe muntii Codreava si Bratila din actualul judet Suceava, arendand in fiecare primavara renumitele pasuni de la primaria Carlibaba, de care apartine teritorial acum zona in litigiu, acolo unde au fost stapani de secole. In aceasta primavara, borsenii au pornit in traditia ”transhumantei”, cu oile si vitele la pascut, spre propriile pasuni, dar au fost impiedicati de oficialitatile sucevene.In Borsa sunt 150 de gatere functionale, peste 5.000 de oameni plecati sa lucreze in Italia, aproape o mie de mineri. Ceilalti borseni traiesc din agricultura, mai precis, din cresterea animalelor. EM Borsa este trecuta pe lista neagra a minelor care vor fi inchise in viitorul apropiat. De aceea, pasunile montane sunt vitale pentru supravietuirea localnicilor. De cand lumea si pamantul, borsenii si-au asigurat traiul din exploatarea padurilor pe care le-au avut in proprietate. Acum, viata in Borsa este dureros de complicata, grija zilei de maine devenind o obsesie, iar recuperarea padurilor abuziv luate de regimul comunist, un mar al discordiei. Poate totul ar fi mai usor daca autoritatile locale ar fi venit in sprijinul oamenilor, care se simt, din nou, furati si inselati. Autoritatile maramuresene declara ca in orasul-statiune este liniste si pace, ca procesul de retrocedare a padurilor se desfasoara normal, iar ziaristii care scriu de mafia “aurului verde” sunt nesimtiti si, cum s-ar fi putut altfel, cumparati.

Dupa Revolutia din ‘89, lucrurile s-au complicat. Pasunile alpine situate la limita dintre judetele Maramures si Suceava au fost motivul pentru un sir lung de procese. Pe scurt, borsenii revendica pasunile alpine, care administrativ sunt in judetul vecin, de drept ele apartinand urmasilor lui Pintea Viteazu. Ultimul proces a avut loc la Tribunalul Bistrita. Instanta a dat castig de cauza borsenilor, pe baza actelor prezentate, 40 dintre ei fiind pusi in posesie cu o suprafata de 118 hectare de pasune, sus in golul de munte de pe culmea Bratila. Ca urmare a hotararii judecatoresti, miercuri 14 mai, acestia s-au decis sa urce in munte pentru a fi pusi in posesie si pentru a-si duce vitele la pasune. Coloana de autovehicule si autobuze cu proprietari (pe hartie) de terenuri, autoritatile din Primaria Borsa, o turma de 200 de oi, un camion cu vite au fost, insa, oprite de fortele de ordine aduse de primarul din Carlibaba, Tironiac Ilie, la intrarea in judetul Suceava. Jandarmi, politisti si un detasament DPIR au blocat soseaua, nelasandu-i nici in ruptul capului pe borseni sa treaca.

Lege pentru hoti si mafioti

Asa a inceput un circ din care a fost greu de inteles daca oamenii legii respecta legea. Peste o suta de maramureseni au incercat sa ajunga la proprietatile obtinute prin sentinta judecatoreasca, dar au fost impiedicati tocmai de cei care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea legilor. Borsenii au fost insotiti de primarul lor, Gavrila Grec, membru de vaza al PSD, care, chipurile, a incercat sa rezolve situatia ce a devenit exploziva. Iata cateva dintre opiniile celor prezenti la locul incidentului, fata de “prestatia” lui Grec. ”Primarul Grec se considera deasupra tuturor legilor, calcand in picioare Constitutia Romaniei. E in legatura cu toata mafia din Baia Mare si din Suceava. Iar trupele de interventie si-au depasit atributiile, intrand pe teritoriul Maramuresului”, ne-a declarat Vasile Horota. ”Primaru’ Carlibabii o vinit cu noi la Curtea Suprema de Justitie, da’ primaru’ nost, nu. Sucevenii nu au nici un act doveditor si nici un drept”, a spus Ioan Timis. ”Primarul nost si cu cel din Carlibaba o taiet paduri si o furat, de 12 ai nu ne mai da voie sa intram pe teren”, ne-a spus Ileana Roman. Dupa cateva schimburi de replici cu cei prezenti, primarul Gavrila Grec a ajuns intr-o postura jenanta. ”Sa nu uitam de lacul Iezer (Taul Stiol n. red.). Mai bine ne-ati spune ce-o cautat jurista Primariei dimineata la Carlibaba. C-o vinit inaintea noasta, fara ca noi sa stim”, i-a strigat Vasile Stetco lui Grec. ”De ce iti bati joc de noi, ba? De ce-am ajuns unelte, ba? Ca sa fim blocati de garda pentru drepturile noastre, intr-un stat de drept? E un stat de drept al hotilor si vagabonzilor. Dupa ce ati pierdut la toate instantele, ce Constitutie mai e si asta? Inseamna ca mai presus de lege sunt hotii si mafiotii. Iar, pe deasupra, mai si radeti! Si prefectu’ de Maramures de ce nu-i aici? Ii la Bucuresti? Da cine-i el? Nu de oameni ii pus prefectu’? Hotararea judecatoreasca ii calcata in picioare de acesti reprezentanti ai statului, dintre care faci parte si matale. Astea toate s-au facut pentru a se pune iara pe teren, sa fure padurea care mai este. De aia amana punerea in posesie”, a reprosat unul dintre borseni. Replica lui Grec a fost palida: ”Eu nu sunt din familie de bogatasi. Si nu am uitat de unde am plecat, unchies, ca de uitam, nu eram azi aici”. Dupa schimbul dur de replici tensiunea a atins punctul maxim, Grec fiind nevoit sa renunte la incercarea de a solutiona problema pe cale amiabila. Era prea tarziu. ”Huo! Hotii din Borsa!” au strigat cei de fata, in timp ce Grec a sters-o englezeste, impreuna cu omologul sau Ilie Tironiac, inspre primaria Carlibaba.

Baricada si agresiunea

Cat timp oficialii au fost dusi la primaria comunei sucevene pentru negocieri, cei peste 100 de maramureseni adunati au decis sa treaca la masuri hotarate, blocand DN 18 in semn de protest. Au adus trunchiuri de copaci si in 10 minute baricada a fost ridicata. Pentru urmatoarele ore, intre Suceava si Maramures a aparut o granita artificiala, controlata de o parte de fortele de ordine sucevene, iar de cealalta de borseni. Din partea conducerii judetului nostru nu era acolo nici un fel de autoritate, politia si jandarmii aflandu-se in centrul Borsei, Prefectura stralucind prin absenta. Doar reporterii de la GAZETA, izolati complet, deoarece semnalul telefoanelor mobile nu bate in zona si borsenii, proprietari pe hartie, au incercat sa reziste presiunilor oamenilor legii suceveni. Ca urmare, s-au inregistrat abuzuri, in special din partea DPIR si jandarmeria Suceava. La un moment dat, jandarmii au intrat pe teritoriul maramuresean dislocand baricada si decongestionand traficul rutier. La cererea borsenilor de a li se permite sa intoarca masinile pe teritoriul judetului vecin, unde drumul era mai lat, jandarmii au replicat ca doar soferii pot face asta, pasagerii autobuzelor trebuind sa coboare pe jos in Maramures, nepermitandu-li-se nici macar intrarea intr-un mijloc de transport, pe o adancime de 200 de metri pe teritoriul judetului moldovean. Ce mai, ca in Orientul Mijlociu.

GAZETA irita

A urmat momentul aparitiei, comandantului Politiei Borsa, Vasile Pop, alaturi de Dorel Rusu, de la Comandamentul Judetean de Jandarmi, in fruntea trupelor de ordine venite din partea Maramuresului. Comisarul Pop s-a aratat iritat de intentia unui reporter al GAZETEI de a-i face o poza si a amenintat cu un eventual proces pe aceasta tema. ”Este vorba de imaginea mea publica”, a spus Pop. Domnul comisar ar trebui sa stie, in primul rand, ca este platit din banii celor multi, in calitate de bugetar, ca daca este o persoana publica va fi mereu in centru atentiei si ca pe DN 18 fotografiatul nu este interzis. Nici macar in ceea ce-l priveste. Iritat de reportofonul deschis, comisarul Pop a refuzat sa dialogheze cu oamenii din Borsa. ”Nu accept sa ma inregistrati. Nu vreau”, a replicat, sigur pe el, Pop. Cu alte cuvinte, presei nu i s-a permis accesul la o discutie purtata intr-un loc public de comandantul Politiei Borsa cu locuitorii acestui oras. La randul sau, comandantul politistilor suceveni, Victor Tauciuc (asa ni s-a recomandat), “a sugerat” ziaristilor de la GAZETA s-o lase mai moale cu fotografiatul, ca se supara. ”Sunt adjunct al sefului IJP Suceava si avem misiunea de a pastra ordinea si linistea publica. Mai terminati cu fotografiatul, ca ma deranjeaza. Este vorba despre imaginea mea publica si nu vreau sa apar in presa. Hai, plimbati ursul de pe aici”, a declarat Tauciuc. Dupa ce i-am ”tras” cateva blitzuri, pe limita de judet suceveana, Tauciuc s-a considerat ofensat si a cerut ”gorilelor” sale sa intervina. Imediat, cei doi reporteri ai GAZETEI, Teofil Ivanciuc si Ciprian Dragos, impreuna cu fotoreporterul Vasile Moldovan, s-au trezit “expulzati” la modul oficial din judetul Suceava de catre trupele lui Tauciuc. Din acel moment, ziaristii baimareni s-au convins ca DN 18, la limita celor doua judete, nu mai prezinta siguranta. Jurnalistii au fost imbranciti in propria tara, care se pretinde democrata, de niste forte de ordine care si-au depasit atributiile. ”Faceti cate fotografii vreti la voi, in Maramures, nu in Suceava”, li s-a recomandat. Nu stiam ca s-a emis hotarare judecatoreasca prin care se interzice dreptul de a calca pe pamantul lui Stefan Voda. Ca atare, consideram jignitoare actiunea oamenilor de ordine. Rusinica, nene Tauciuc! Mai mult, un tip de la DPIR l-a facut ”operat” pe Teofil Ivanciuc. Ca sa vezi ce specialisti au sucevenii, care vad prin haine (e adevarat are ceva incizii, dar in locuri care nu ies la iveala decat daca este dezbracat)! Ori i s-o fi citit dosarul... Varianta corecta? Intrebat ce parere are despre actiunea oamenilor sai, seful jandarmilor suceveni a declarat ca are ordin de la comandantul jandarmeriei romane sa foloseasca forta. ”Am fost solicitati de catre primaria Carlibaba, prin Ioan Cusnir, prefectul judetului Suceava si primaria Borsa, prin Gavrila Grec”, a afirmat locotenent-colonel Eugen Salarie (asa se aude pe caseta – sucevenii isi stalceau nitel numele sa nu se afle cine sunt), seful de Stat Major de la Jandarmeria Suceava.

Pactul dubios

Dupa ore de dialog, Grec si Tironiac au cazut de acord asupra solutiei. Conform protocolului semnat, suprafata de pasunat va fi predata de Comuna Carlibaba orasului Borsa pana la solutionarea pe cale legala a conflictului. Acest protocol a nemultumit oamenii, care considera ca din punct de vedere legal, conflictul este solutionat. Ei sunt proprietarii terenurilor respective. Starea de tensiune si abuzurile in serie din zona Borsa au la origine proasta prestatie a administratiei locale, a celei judetene si a parlamentarilor maramureseni, in principal a senatorului ‘’de Borsa”, Mircea Mihordea. Putem vorbi, in cazul Borsa, de lipsa de coerenta si vointa a autoritatilor locale din cele doua localitati “rivale” si, nu in ultimul rand, de indiferenta prefecturilor si consiliilor judetene ale celor doua judete.

Incoltirea primarilor

Legat de acest caz, primarul Gavrila Grec, a declarat ca a venit doar ca reprezentant al comunitatii si ca nu se poate baga in teritoriul altui judet. Cel al Carlibabei a spus ca el respecta hotararea judecatoreasca, dar comisia judeteana trebuie sa valideze hotararea. ”Oamenii, din cate am fost anuntat de secretara Primariei Borsa, au de gand sa foloseasca forta. Eu am decis ca pe teritoriul Judetului Suceava sa fie respectata legea”, a declarat Tironiac, ca justificare la aducerea fortelor de ordine. Matei Mihali, reprezentantul proprietarilor borseni, a declarat ca cei din Carlibaba au incalcat grav legea, prin abuz in functie, nerespectarea Legii 1/2000 si nerespectarea unei hotarari judecatoresti. ”Aceste terenuri sunt ale Maramuresului din cele mai vechi timpuri. Ele au fost parte integranta a judetului nostru. In ‘68, la impartirea teritoriala, tot cu niste smecheri dintr-astia, cu niste sarlatani, au schimbat hotarul. De Grec, ce sa zic? E mana in mana cu astalalt. Una li-i cununa. Jecmanesc padurile si pasunile, fiindca sunt paduri amestecate cu pasuni”, ne-a spus Mihali.

Teofil IVANCIUC
Ciprian DRAGOS
Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.