• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 August , 2004

Vindem halci din PSD!

Vasele care se scufunda sunt abandonate in mare viteza. In politica, lucrurile se petrec cam in acelasi fel. “Succesul” obtinut de PSD in Maramures in urma alegerilor locale, combinat cu caderea libera in preferintele electoratului, plus “genialul” management politic al cuplului Buda-Deghid, i-a pus serios pe ganduri pe cativa alesi locali care, in schimbul unor favoruri, sunt gata sa se “reorienteze” politic. Si cine simte mai bine “vantul” politicii decat un primar?

In ultimii patru ani, PSD-ul si-a crescut averea formata din primari. Nu e nici un secret faptul ca trecerea unora dintre ei la PSD s-a facut nu prin mijloace ortodoxe. Pentru a obtine fonduri de la Consiliul Judetean, condus pana de curand de Alexandru Cosma, el insusi un reciclat politic, multi primari au parasit formatiunile politice din care faceau parte si s-au inregimentat in filiala maramureseana a partidului-stat, astfel ca, la sfarsitul mandatului, PSD-ul s-a trezit cu o zestre suplimentara de peste 30 de primari, toti unul si una, oameni cu “o integritate morala verificata”, atrasi de social-democratia “veritabila” promovata de lideri cum este Viorel Deghid. Dupa cum Moscosma nu crede in lacrimi, nici noi nu putem crede barfele potrivit carora fostul presedinte al CJ Maramures a folosit problema alocarii de fonduri ca moneda de schimb pentru o adeziune pesedista. Suntem curiosi cati dintre actualii primari PSD vor ramane fideli partidului in Opozitie.
Curiozitatea strica la frumusete, da’ ajuta la lamurirea unor lucruri. Cu riscul de a deveni si mai urati (de ei) decat suntem, am pus la cale un scenariu in care un personaj fictiv, Sergiu Ignat, se recomanda a fi noul consilier al presedintelui CJ, Marinel Kovacs, si oferea la modul neprofesionist fonduri Sapard si consultanta in vederea intocmirii de proiecte. In schimb, omul nostru nu cerea decat o “reorientare” politica a primarilor PSD sau, daca vreti, o formulare necosmetizata, o trecere in tabara celor care detin sefia Consiliului Judetean. Pe cat este de evident faptul ca liberalii nu au nici o legatura cu demersul nostru jurnalistic, pe atat de autentice sunt dialogurile pe care vi le prezentam. Mai trebuie sa mentionam faptul ca “datele tehnice” pe care le–am folosit au fost copiate din presa noastra cea de toate zilele. Nu mica ne-a fost mirarea cand am constatat ca primarii cu care am dialogat fie nu stiau despre ce-i vorba in propozitie, fie au acceptat cu seninatate un posibil compromis politic. Puteti sa-i raportati lui Tavi Cosmanca unitatea partidului...

Orice si un rapsod

Primul care ne-a raspuns la telefon a fost Liviu Lazarciuc, primarul PSD din Bocicoiu Mare. “Sunt noul consilier al presedintelui CJ, Marinel Kovacs si ma ocup de proiectele Sapard si Phare. Stiti ca la nivel national mai sunt 225 de milioane EURO din aceste fonduri nefolosite. Se pot face tot felul de programe legate de dezvoltarea durabila a comunitatii.
Asa! Spuneti…
Dumneavoastra aveti ceva proiecte?
Nu avem, problema e ca fostul primar s-a speriat de proiecte. Ar fi la asfaltare de drumuri, alimentarea cu apa, is mai multe, no…
Pana pe 31 august trebuie facute proiecte, cat mai multe. Daca aveti proiecte va rog sa ni le trimiteti. Stiti, trebuie un dosar care sa contina cateva problematici. (I-am insirat in graba o serie de posibile teme de proiect pe care le-am citit din ziar)
Da! Mi-am notat. Dar cine se ocupa de problemele astea, cu cine pot lua legatura ca totusi sa…
Cu mine.
Vreau un numar de telefon.
0745…
Pe luni o sa vorbesc si cred ca trag o fuga in Baia Mare sa vedem.”
Dupa ce am stabilit o “punte”, am “licitat” si i-am facut o propunere politica “indecenta”.
“Acum ca tot am discutat, stiti ca banii astia vin la judet. Stiti componenta conducerii CJ? Da, stiu.
O sa fiu direct. Ani de zile fondurile s-au alocat cum s-au alocat. E bine sa faceti dosarul, dar sa va si ganditi daca nu facem o colaborare si in plan politic. Intelegeti?
Orice! Eu vreau sa am realizari, nuuu…
Ati vazut ca Alianta D.A. castiga teren, iar la toamna indiferent de cine iese, noi conducem. Da, stiu… Dar, spuneti! Ajutor, consultare cu cine pot vorbi?
Ma cautati pe mine, noi avem specialisti si rezolvam. Dar va reorientati politic spre PNL? Nici o problema de asta, ca cine ne ajuta, pe aia o sa-i ajutam. La noi nu conteaza ce partid. Noi putem struni oamenii spre cine vrem noi. Sigur, ma gandesc… Ce sa ma mai gandesc!... Ii vorba de comuna, de ce se poate face. Cine e cu noi va primi, cine nu, sa-i dea PSD. Deci, ziceti ca exista posibilitatea sa treceti la noi? Da’ bineinteles! Cred ca da… Daca asta-i problema… Bine, o sa va sun luni”, a incheiat plin de speranta, Lazarciuc.
Pe Nicolae Sabau, primarul PSD din Cicarlau, cunoscutul cantaret de muzica populara “l-am prins” pe undeva prin Bucuresti. I-am explicat cine suntem si aceeasi poveste cu proiectele Sapard si Phare.
“Pentru drum nu mai am nevoie de bani, ca am inceput. Daca v-ati gandi la altceva.
Pai de asta va caut. Am nevoie de un proiect nou!
Nu stiu cum voi reusi, poate asa, un studiu sumar!
Va ajutam noi, ca avem specialisti, dar e problema cu criteriu politic. Poate va reorientati politic.
O sa vorbesc eu cu domnul Kovacs...
Da, dar eu deschid “usa” si…
O sa vad ce putem face.
Lasati problemele trecute. Acum suntem la putere in judet si este alta treaba. Ce spuneti? Vorbim ori maine, ori duminica, ori luni, ca eu nu sunt in vacanta, lucrez non-stop”, a spus Sabau.

Al nostru, tehnocratul si cel din oala

Dupa ce i-am “povestit” povestea proiectelor si a dosarului care trebuie intocmit, primarul PSD din Dragomiresti, Vasile Iusco, si-a exprimat temerea ca nu va putea face un proiect. Noi i-am dat niste nume, alese la intamplare, de persoane care sunt specialisti si din tabara liberala. Asa am gasit cunostinte comune.
“Aaa! De cine ati spus? Pai il cunosc bine… Haa… Suntem de-ai nostri, cum s-ar spune”, a anticipat primarul pesedist.
“Da, pai vedeti cum ne intalnim? Acum ca tot veni vorba, ca sa puteti prinde un proiect poate va ganditi sa va reorientati politic. Veniti la noi! Ce spuneti?
Acum, eu ce sa spun… cu orientarea politica… eu cred ca spre acolo va fi.
Asta am vrut sa aud, deci veniti spre noi?
Pai, cred… Nebunul cela nu-i cu cine, celalalt ii dus un pic de pe fix… Hii, hii, haa… Veniti la noi si facem echipa.
Da… da, da. Il cunosc pe… si chiar mi-a spus sa vin cand am vreo problema, ca eu am inceput un drum…”(si Iusco si-a dat drumul la cate vrea sa faca, dar ca nu are oameni).
Acelasi scenariu si aceleasi propuneri i le-am prezentat si lui Ioan Stegerean, primarul PSD din Farcasa, un cunoscut om de afaceri si un apropiat al prezidentului Cosma pe vremea cand acesta era pe “functie”. Primarul pesedist a intrat in jocul nostru cu lejeritate, desi stia ca nu poate avea decat un proiect Sapard depus (si are deja unul). Dar a ramas pe ganduri cand i-am propus sa ceara o suplimentare de fonduri la proiectul depus.
“Hiim… eu nu sunt acum la primarie… Sa vedem ce se poate face, daca asfaltam un drum sau…
Ar mai fi o problema; pana ne vom intalni sa discutam poate va ganditi si la o reorientare politica, ce spuneti?
De… la anu’ cu reorientarile politice.
Asteptati alegerile?
Da.
Tot noi vom castiga, asa ca nu mai pierdeti timp. Veniti la noi si va fi bine.
Eu sunt un tehnocrat, nu sunt legat de partid. Am acum in derulare doua proiecte. Daca nu iasa, am pus punct.
Vedeti! Noi dam acum…
Discutam... care da… pe mine nu ma intereseaza coloratura politica, oricum e ultimul mandat. Din ianuarie discutam.”
Primarul PSD din Rona de Sus, Ioan Romaniuc, a fost de acord ca are nevoie de fonduri si si-a notat constiincios ce trebuie sa cuprinda dosarul minune, dupa ce ne-a spus ca ar avea nevoie de consiliere, ca proiectul pe care l-a depus nu a fost bun si nu a primit nimic.
Ce spuneti de o reorientare politica? Noi dam acum banii si avem si specialisti care sa va ajute. Daca chiar asa… intrebati si pe domnu’ presedinte Kovacs, ca a fost la mine… M-ati luat ca din oala… ce sa zic, dati-mi un timp de gandire. Poate stie si domnu’ presedinte ca eu am fost tot de-al lor, intotdeauna. Am fost cu unii, dar am fost cu ei. Ma gandesc… o sa vorbim… da, da. Dati-mi o speranta, veniti la noi?
No… pai sigur ca trebuie sa vin.

O curva politica si-o doamna primar

Primarul PSD din Viseu de Jos, Vasile Maris, stia cate ceva despre cum se intocmeste un proiect Sapard, dar avea nemultumiri privind modul in care sunt rezolvate proiectele depuse.
“No ziceti! Trebuie documentatie si mai ce? Aha… auziti! Eu am facut un proiect la aductiunea de apa in urma cu doi ani, un proiect eligibil, care sta in sertar la Bucuresti la domnul Leonte. Am dat pentru acest proiect peste 200 de milioane. Mai fac unul si iar sa nu-mi dea banii, sa cheltuiesc degeaba? Eu nu-s primar de-un an, doi…
Haideti la Baia Mare si vorbim, iar pana atunci poate va ganditi la o reorientare politica.
Asta-i treaba mea! Hi,hi,hi… Stiti la care partid nu am fost? La liberali… ha,ha,ha… in rest am fost la toate. Eu m-am dus acolo unde mi s-au dat bani. Nu ma intereseaza politica.
No, pai acum e momentul sa veniti la noi!
Eu is curva politica, am fost consilier judetean. Da… Stiu cum se dau banii. Eu stiu ce sa spun… hi,hi,ha… intai sa ne cunoastem, poate m-a vedea si a spune ca de-acesta om nu ne trebe. Haide, ganditi-va!
Normal! Dar sunt probleme. Stiti eu am castigat alegerile pe listele PRM in 2000. Normal ca Ioan Mircea Pascu, fiind de la noi din comuna, pentru ca mi-a dat bani sa fac un pod de patru miliarde m-am dus la PSD. Cand de la democrati mi-o promis, m-am dus la ei.
Acum noi va promitem, veniti la noi!
Bineinteles! Va caut marti, miercuri si discutam problema. Eu am mai vorbit si cu altii, si cu consilierul judetean… o sa vin si discutam, sunt multe probleme cu aductiunea de apa din… Bine, am inteles, ne vedem si discutam.”
Roman Florica, primarul din Miresu Mare, a fost cea mai entuziasmata de ineditul dialog cu noul consilier al presedintelui CJ.
“Buun, sa traiti, ma bucur ca ma sunati. Sa traiti si succes in activitate”, ne-a gratulat primarita. Cand a auzit ca este vorba de proiecte si de bani a exclamat bucuroasa: “Ooo, tucu-va sufletul!”, dupa care a cerut ajutor pentru a face proiectul castigator.
“Trimiteti-mi pe cine ati zis, sa facem repede proiectul.
Ar mai fi o problema. Noi va ajutam, stiti cum se dau banii, dar poate va ganditi la o reorientare politica. Ce spuneti?
Eu… deocamdata… atat m-am rugat de toti astia sa ma ajute cu Caminul si nimic. Ne intalnim si o sa discutam. Ne vedem si o sa va spun cand vin la dumneavoastra. Speranta va dau in momentul in care ajungem la un consens. Multi au promis, si cutare, si cutare si… e drept, eu nu am fost la conducere, dar… o sa va spun cand ajung la dumneavoastra”.

Infrastructuratul si hotaratul

Octavian Pavel, primarul PSD din Recea, se afla in concediu, dar s-a aratat interesat de problema proiectelor si de posibilitatea de obtinere a unor fonduri. Desi i-am explicat pe ce tip de proiect se pot obtine finantari, Pavel ne-a intrebat daca nu-l putem ajuta cu proiectul depus (infrastructura). “Poate ne ajutati. Proiectul nostru este depus, avem numarul de puncte, ii eligibil, dar nu sunt bani. Poate un transfer de fonduri de la o masura la alta.
Se poate, orice se poate.
Aici sa ne ajutati, si avem o hotarare de Consiliu Local pentru alimentarea cu apa in intreaga comuna. Daca ne-ati putea ajuta, ati fi cei mai liberali oameni pentru noi!
Haideti pana la noi sa discutam si ganditi-va la o reorientare politica. Ce spuneti?
Bine, bine… Nu pot sa spun acum nimic, dar o sa vin, o sa discutam despre proiect si mai discutam problema asta.
Dati-mi o speranta!
Bine domnu’ consilier, va caut saptamana viitoare si discutam.”
Dialogul cu primarii devenise plictisitor. Nimeni nu formulase nici un refuz, nimeni nu se indignase, nici o persoana nu ne-a vorbit despre doctrina, principii si morala. De normalitate in politica nu mai vorbim, de asta se ocupa subprefectul. Am hotarat sa mai dam un ultim telefon si daca nici asta nu ne refuza, sa renuntam. Sortii l-au ales pe Liviu Tamas, primarul PSD din Budesti.
“Am inteles ce spuneti, da’ trebuie sa fac eu proiectul sau trebuie sa gasesc un agent economic?
Proiectele vin de la Primarie, noi avem specialisti, va ajutam
Am inteles, vin marti si va caut sa discutam mai in amanunt.
Vad ca sunteti un om hotarat asa ca spun direct, ganditi-va si la o trecere la noi in partid. O sa fie bine pentru toata lumea. Ce spuneti?
La fata locului putem discuta mai amanuntit problema. Unde va gasesc?... E in regula. La cabinetul presedintelui va caut si discutam.”
Ca sa iesim din monotonie, am renuntat sa mai cautam un ales cu coloana vertebrala in politica, fie el si pesedist. Ne-am saturat de tot si am plecat spre casa. In fata redactiei, o batranica ne–a abordat: “Nu cumparati rame pentru pescuit?”

Cosma nu crede, dar are incredere

“Pai eu pot sa spun asa, daca vreti, cu siguranta ca nu cred ca daca vor face migrare mai mult de 10% din primarii PSD vor migra spre alte partide. Deci, eu am incredere in ei fara nici o problema. Nu stiu care vor fi presiunile, cu toate ca eu cred ca la nivel judetean nu se vor face presiuni in conditiile in care nu se va schimba conducerea si la nivel national. Atunci cand primarii au venit inspre PSD, au venit pentru ca intr-adevar acest guvern a reusit sa demonstreze ca e singurul care a facut ceva dupa Revolutie” – Alexandru Cosma, fostul presedinte al CJ Maramures.

Uite cine vorbeste de presiuni!

“Liderii Aliantei fac presiuni asupra unor primari de-ai nostri, dar n-au fost convinsi. Stiti ca n-are rost sa faci o astfel de miscare politica inainte de alegerile generale. Eu cred ca daca se va intampla o migrare politica ea va avea loc din toamna incolo” – Viorel Deghid, subprefectul Maramuresului. “Asta este mai complicat decat loz in plic sau loterie. Nimeni nu stie gandurile oamenilor. Asta este o problema de constiinta a fiecaruia si de felul lor de a fi. Nu am veleitati de Mafalda, de prezicator. Nimeni nu poate sti ce va fi in viitor” – Ioan Blajan, presedinte PSD Baia Mare

Nicolae Teremtus, Ioan Botis

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.