• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iulie , 2004

Rusine! Suntem singurul judet fara Consiliu Judetean

A treia tentativa de constituire a Consilului Judetean a confirmat un esec anticipat l Spre deosebire de precedentele, de aceasta data Opozitia a boicotat sedinta, dovedind ca inca are incertitudini l Prefectul a convocat urmatoarea sedinta pentru marti, 13 iulie l Suntem singurul judet fara Consiliu Judetean, rusine!

Caldura mare. Si afara, si in cladirea Palatului Administrativ, mai ales ca urma sa fie a treia intalnire in plen a consilierilor judeteni alesi la 6 iunie. Acestia urmau sa scape de stigmatul ”singurul judet din tara in care noul for administrativ nu a fost constituit”. Dupa zece minute de la ora “H”, s-a constatat lipsa cvorumului, respectiv imposibilitatea constituirii Consiliului Judetean. Costumele “la patru ace” ale politicienilor cu greutate au plecat in graba, asa cum au si venit. Au ramas in urma servetelele umede de intrebari nerostite, fum de tigara si certitudinea ca suntem ultimii pe lista.
A treia strigare pentru constituirea Consiliului Judetean (CJ) s-a dovedit a fi precum precedentele. Scurta si fara obiect. De data aceasta, sedinta a fost fixata pentru ora 10, ora la care “celebra” registratura a Prefecturii lucra, in concluzie se putea spune ca sunt intrunite toate conditiile pentru a fi terminat circul politic al constituirii CJ. Cu minute bune inainte de ora fixata, in holul mare al Palatului si-au facut aparitia, pe rand, consilierii PSD. Imbracati elegant, la costum si cravata, desi afara canicula a inceput sa inmoaie asfaltul, pesedistii afisau o mina de politicieni care se pregatesc sa ocupe fotoliile mult visate. In fine, la 10 “trecute de fix”, prefectul Ioan Buda a strigat catalogul si a constatat ca sunt prezenti in sala doar cei 13 consilierii PSD, Opozitia a lipsit in bloc (9 consilieri PNL, 6 PD, 4 PRM si cei 3 ai UDMR). Fara graba, prefectul a luat act de situatie si a incheiat sedinta anuntand ca urmatoarea intalnire va avea loc “in termenul legal”. Absenta celor din Opozitie a fost discutata pe holuri, in birouri, in jurul scrumierelor. Liderii PSD nu au comentat lipsa colegilor lor, decat la mica barfa. Pe ici, colo se mai auzea cate-o exclamatie de genul: “De ce n-au venit? Vedeti, le este frica!”. Presa, care astepta ca la aceasta intalnire sa fie aleasa conducerea executiva a CJ, nu a avut ce face, a luat scurte declaratii de convenienta si cam atat. Iar Anton “Toni” Ardelean, primarul din Tautii Magheraus, se zbatea disperat sa intre in atentia cuiva, “fluturand” o geanta babana si recitand afectat ca acolo sunt sase kilograme de bani cu care ar fi urmat sa cumpere opozitia. Numai ca aceasta a lipsit.

Boicot PSD = Boicot Opozitie

Intamplarea de la sfarsitul saptamanii trecute va marca un nou record in politica maramureseana post-decembrista. Este pentru prima data cand se ajunge la a patra convocare pentru constituirea noului CJ rezultat in urma alegerilor. S-au facut multe speculatii cu privire la aceasta situatie inedita. Dupa cum se stie, primele doua sedinte au fost boicotate de PSD. Atunci, de fiecare data s-a spus ca este o prevedere legala (amanarea) si pesedistii au uzat de ea deoarece purtau negocieri pentru a putea obtine majoritatea voturilor necesare, respectiv functii de conducere in CJ. Opozitia a criticat in termeni duri boicotul pesedist, declarand, la randul ei, ca este pregatita pentru votul decisiv. Ce s-a intamplat vineri a rasturnat toate calculele facute de politicieni, de analisti si de presa baimareana. Neprezentarea opozitiei a alimentat temerea ca PSD a reusit sa “penetreze” grupul consilierilor liberali, democrati, peremisti ori ai UDMR. Imediat dupa sedinta, cati politicieni, atatea variante erau cu privire la ce se va intampla in continuare. Unii spuneau ca se vor inlocui consilierii absenti, altii ca vor fi alte alegeri, unii injurau (in mod elegant), altii zambeau fericiti (nu se stie de ce?), dar concluzia generala a fost ca nici Opozitia maramureseana nu este mai breaza decat PSD. Evident, concluzia apartinea politicienilor pesedisti. In situatia unica in care a ajuns Maramuresul (din cauza exclusiva a celor pe care i-am ales consilieri judeteni) se mai pot convoca doar doua sedinte in care se poate constitui noul CJ in componenta rezultata in urma alegerilor locale. Precizam ca Legea administratiei publice locale permite consilierilor sa absenteze de doua ori (chiar daca nu au motive intemeiate). La a treia absenta nemotivata, cei care au lipsit sunt inlocuiti de consilierii supleanti (cei aflati in continuare pe lista de la alegeri). Daca nici supleantii nu se prezinta se propun urmatorii, pana la epuizarea numelor de pe lista. In eventualitatea in care nu pot fi validati cel putin doua treimi dintre consilieri, se vor organiza alte alegeri. In cazul Maramuresului, consilierii PSD au absentat de doua ori, deci ei nu vor mai putea lipsi. Consilierii Opozitiei mai pot lipsi “legal” si la a patra convocare, dar nu si de la ipotetica convocare cu numarul cinci.

Cele trei zile ale lui Buda

De data aceasta, aritmetica pesedistilor a fost corecta. Dupa consultarile de rigoare, prefectul Ioan Buda a convocat noua sedinta la un interval de trei zile, dupa cum prevede legea. “Acum… deci… ce sa zic? Dupa cum stiti, ca si mine, ce scrie legea, aaa... nu ne-am prezentat noi pana acum, acum dansii nu s-au prezentat. Deci, ce sa comentam in partea asta? Nu prea avem ce. Ceea ce este hotarat: in urmatoarea perioada sa fac ordin de convocare a CJ. Cat de repede, in principiu va fi marti (13 iulie, n. red.). Daca nu se vor prezenta nici marti, atunci voi convoca pentru sambata. Nu este posibil ca PSD sa nu se prezinte marti, ne-am epuizat miscarile. Eu, personal, nu cred ca vom ajunge in situatia de a organiza noi alegeri pentru Consiliul Judetean. Sunt sigur ca in aceasta saptamana se va termina”, ne-a declarat prefectul Buda. Din declaratia liderului PSD Maramures rezulta limpede ca tot acest balci politic se va termina, chiar daca pesedistii “nu au reusit sa-si asigure majoritatea” (a se citi: “nu au reusit ca cumpere voturile unor consilieri ai Opozitiei”).

Explicatiile Opozitiei

Din parte celor absenti la a treia convocare am primit o explicatie “subtire”. Joi seara, un alt consilier UDMR a fost internat de urgenta la Spitalul din Sighet (primul consilier UDMR este in spital de doua saptamani). In aceasta situatie, Opozitia ar fi fost vaduvita de doua voturi. O elementara aritmetica sustine ca si fara aceste doua voturi, daca s-ar fi respectat protocolul semnat intre PNL-PD-PRM si UDMR, Opozitia ar fi putut avea majoritatea. Inseamna ca aceasta amanare din partea filialelor de partid semnatare a protocolului anti-PSD a fost un “raspuns” la cele doua boicoturi pesediste, dar, cel mai probabil (si dupa declaratii ale celor implicati) nesiguranta in cazul propriilor consilieri. “Conform protocolului semnat de PNL-PD-PRM si UDMR, suntem solidari cu colegii in suferinta. Le-am spus colegilor UDMR ca daca chiar sunt in suferinta este explicabil, dar daca au o problema, sa ii schimbe. Am primit promisiuni ca pana marti vom fi in echipa completa si ne vom bate. Este posibil sa absentam si marti! Ei ne-au invatat sa… noi avem o datorie sa respectam votul maramuresenilor, ori votul dat a fost impotriva PSD. Noi, sau cel putin partidul nostru, nu vom vota cu PSD. Daca prin jocuri, prin chestii care ne depasesc, PSD-ul va castiga, inseamna ca votul in Maramures a fost anulat de niste nemernici. Pesedeul nu poate sa ne acuze acum ca am boicotat voit. Avem argumente, doi oameni in spital, ei sunt marsavi, ei sunt cei care tin de ciolan, nu va spun cate negocieri… dar nu vor ataca… nu, nu. Au venit astazi convinsi ca vor lua fotoliile de conducere la CJ. Nu se poate asa ceva! Sa stiti ca daca intram in sala ii bateam, dar avem intelegeri, negocieri peste CJ, pentru Primaria Baia Mare, asa ca am dat o sansa colegilor sa vada daca sunt bolnavi sau sunt cu probleme de alta natura”, ne-a declarat liderul PD, Mircea Man.

“Daca e marti, e Belgia”

Din tabara UDMR ne-a fost confirmata internarea celui de-al doilea consilier. “S-a imbolnavit si al doilea om de la noi. Joi seara a fost internat de urgenta la Spitalul din Sighet, asa ca am hotarat sa mai asteptam un pic, sa fie prezenti toti. Aaa… s-a emis deja ordinul pentru marti! Ce sa spun? Speram sa fim toti prezenti in sala. Ne-am interesat, si domnul Takacs (al doilea consilier, n. red.) este chiar internat. Este adevarat ca am fi putut castiga, conform protocolului si fara cei doi colegi ai nostri, dar daca asa s-a hotarat, ne-am conformat”, ne-a declarat liderul UDMR, Istvan Ludescher. Liberalii au fost cei mai linistiti si increzatori. “Suntem solidari cu cei doi colegi de la UDMR si daca s-a intamplat asa, tinem sa fie si ei prezenti, pentru ca alegerea conducerii executive a CJ sa se faca in prezenta tuturor. Nu am stiut ca deja a fost facuta convocarea. E bine daca e marti. . Nu pot sa spun care va fi atitudinea noastra la aceasta convocare, a patra. Speranta noastra e ca pana atunci sa fie externati cei doi colegi. Eu cred ca e bine sa fim toti acolo, sa ne asumam toti raspunderea. Ar fi un semnal pozitiv. In rest, nu comentez ce spun pesedistii, sau altii. Treaba lor. Noi stim ce avem de facut si asa va fi”, ne-a declarat liderul liberalilor maramureseni, Cristian Anghel. Nu am reusit sa luam legatura cu presedintele PRM Maramures, senatorul Liviu Doru Bindea declarandu-ne ca doar Emil Marinescu este indrituit sa dea declaratii cu privire la situatia din filiala. Din informatiile noastre, peremistii au dat toate asigurarile ca vor respecta protocolul semnat cu celelalte partide din opozitie. Una peste alta, s-a mai consumat o pagina din aceasta “poveste minunata cu politicieni si functii”. Raman maramuresenii, adica noi, cei nedumeriti ca nu are cine sa puna in aplicare promisiunile din perioada de campanie electorala. Ramane rusinea ca suntem ultimul judet in care nu s-a putut constitui noul Consiliu Judetean. Dupa patru ani de izolare administrativa si financiara, am fi meritat ca noua echipa a CJ sa inceapa imediat sa lucreze pentru interesele maramuresenilor.

Zambetul si cravata lui Cosma

Cea mai interesanta explicatie am primit-o de la presedintele CJ, inca, Alexandru Cosma, prezent in sala in camasa alba si cravata neagra. Zambetul de pe chip nu am reusit sa-l descifram, era alb sau negru. “Au uzitat si ceilalti consilieri de prevederile legale, de care am uzitat si noi pentru primele doua intalniri. Noi am considerat ca cele doua de la care am lipsit sunt mai mult o repetitie, dar aceasta, a treia, chiar am luat-o in serios. Eu cred ca ei au lipsit acum deoarece… cred ca e un semnal ca negocierile pentru functiile de conducere la CJ continua si asteptam cu incredere viitoarea intalnire. Nu am ce sa comentez de situatia in care este judetul. Sa stiti ca de regula si peste tot asa se intampla, la primele doua convocari nu se prezinta consilierii. S-a intamplat acum sa nu se tina nici a treia. Totusi, eu spun ca mandatele pe care le-am primit de la electori sunt luate in considerare cu cea mai mare responsabilitate. Fiecare dintre partide se straduieste sa ajunga in conducerea CJ, sa-si poata face datoria fata de electorat. Daca vreti, incercam sa constituim un CJ cu o conducere din care sa faca parte cei mai reprezentativi sau cei care vor reusi sa respecte vointa electoratului. Chiar daca suntem ultimii din tara, nu cred ca e o bila neagra. Este un eveniment politizat la limita maxima si cred ca incercam sa demonstram prin acest lucru maturitate politica”, ne-a spus Cosma. Fara comentarii.

Nicolae Teremtus

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.