• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Octombrie , 2003

RECHINUL COSMA

Despre afacerile firmelor presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Alexandru Cosma, s-au scris tomuri intregi. Firmele sale, in frunte cu “nava amiral-CIMP S.R.L.”, lasate acum in “custodia” fiicei si a familiei, au derulat afaceri in domenii profitabile: constructii, instalatii, lucrari de aductiuni de apa si gaz, constructii de diguri, poduri etc. Lucrari pe bani publici, licitatii castigate cel putin ciudat (in ciuda altor constructori din judet), lucrari cu incredintare directa.

A devenit chiar plictisitor. In judet, unde este vorba de o lucrare, hop si CIMP. Dupa ce este preluata lucrarea, fie este executata, fie se da in antrepriza, subantrepriza, firimituri aruncate celor fideli. De aceea am fost mirati cand am primit la redactie o sesizare in legatura cu o afacere a prezidentului Cosma, din care am aflat ca presedintele CJ are si alte ocupatii, mult mai prozaice. Il pasioneaza pescuitul. Pescaria de la Arinis s-a infiintat in 1979, pe o suprafata de 86 de hectare. Initial, a apartinut de Intreprinderea Piscicola Satu Mare, apoi a trecut la IAS Baia Mare pana la divizarea, in 1999, a societatii baimarene. Timp de un an a fost in administrarea SC “Agricola” Satulung. In 2000, FPS-ul si SC “Agricola” au hotarat privatizarea pescariei. Asa s-a iscat un scandal de pomina care are cap de afis societatea CIMP, scandal ajuns in instanta.
Morisca intereselor

Alexandru Cosma a pus ochii pe amenajarea piscicola din Arinis de mult timp. Derularea evenimentelor o demonstreaza. Terenul pe care a fost infiintata pescaria a apartinut satenilor din comunele Arinis, Tamasesti si Basesti. Peste 230 de sateni au cedat, de nevoie, terenurile, primind, in perioada comunismului victorios, dividende in natura. In general, cateva sute de kg de grau pentru un hectar. Dupa 1989 si dupa aparitia Legii 18, oamenii si-au revendicat terenurile si au facut demersurile legale pentru a obtine titlurile de proprietate. Indragostit de zona, Cosma, cu ajutorul unui om de incredere din Arinis, folosit ca intermediar, a inceput sa cumpere terenurile oamenilor. Cate 20-30 de arii, hectar dupa hectar. Vazand ca “taifunul” Cosma se apropie amenintator, cativa localnici au hotarat sa cumpere si ei. Asa a inceput circul vanzarilor si cumpararilor de teren de sub luciurile de apa. Initial, pretul pe un ar a fost de 50.000 lei. Omul lui Cosma a ridicat pretul la 80.000. Cei care au vandut concurentilor lui Cosma s-au revoltat si s-au luat la harta cu acestia, obligandu-i sa plateasca si diferenta. Apoi, Cosma a ridicat pretul de achizitie la 100 de mii lei. Micii proprietari au scapat de parcelele de teren, iar cumparatorii au obtinut dupa cum urmeaza: Cosma peste 40 de hectare, Vasile Pop, fostul administrator al pescariei timp de 20 de ani, 30 de hectare, alti doi localnici cate cinci hectare. Au mai ramas trei hectare in proprietatea statului (acum, se pare ca au ajuns in proprietatea prezidentului). Dupa aceste tranzactii, omul lui Cosma a cedat terenul cumparat adevaratului proprietar, patronul firmei CIMP. Nemultumit de faptul ca nu a reusit sa obtina toata suprafata de teren, Cosma a inceput sa traga sfori pentru a-si intregi proprietatea.

Licitatie cu cantec

Pe fondul acestor “framantari”, a aparut anuntul privind vanzarea fermei piscicole Arinis. Licitatia a avut loc in 15 februarie 2000, la sediul “Agricola” Satulung. Din caietul de sarcini am aflat ca “Agricola Satulung nu detine certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 86 ha.” Care apartine unor persoane fizice. O mentiune foarte importanta in caietul de sarcini - pretul de pornire a licitatiei nu cuprinde terenul, valoarea digurilor si a lucrarilor hidrotehnice de aductiune - este una din cheile acestei afaceri. La licitatie s-au prezentat Cosma si Pop, cei care detin cea mai mare parte din terenurile pescariei. A castigat, previzibil, Cosma. Pretul tranzactiei a fost de 581.155.000 lei, plus TVA, reprezentand punctul piscicol si cantitatea de peste existenta. Sa mai spunem ca pe caietul de sarcini apar semnaturile membrilor comisiei de licitatie si a directorului societatii din Satulung, Florian Calauz. In data de 23 februarie 2000 s-a incheiat contractul de vanzare-cumparare intre SC “Agricola” Satulung si CIMP SRL. Contractul cu numarul 18 are numai semnatura lui Calauz si mentioneaza, printre altele: “Primul obiect al V/C il constituie Punctul Piscicol Arinis, avand luciu de apa in suprafata de 82,72 ha, amenajari piscicole (diguri) si mijloacele fixe...”. Practic, dintr-o miscare de condei Cosma a devenit proprietarul digurilor, care nu erau trecute in caietul de sarcini. De ce sunt importante aceste diguri, care, potrivit datelor contabile, erau amortizate la data licitatiei? De fapt, miza este terenul de sub diguri. Dupa licitatie, au fost mai multe incercari de a rezolva aceasta problema, respectiv fiecare dintre cei patru proprietari - Cosma, Pop si cei doi localnici - sa primeasca, proportional cu suprafata de luciu de apa detinuta, si suprafata de diguri aferenta. Presedintele CJ nu a dorit. “Inainte de licitatie, Cosma a venit si ne-a promis tot felul de lucruri, numai sa vindem tot lui. A spus ca va face investitii mari, o fabrica de prelucrarea pestelui, restaurant, motel si cate si mai cate. A promis ca va obtine o linie de creditare, numai sa-i vindem tot. Treaba era aranjata dinainte”, ne-a declarat un martor la tranzactie.

Amenintari si presiuni

Dupa vanzare, a inceput scandalul intre Cosma si Pop, Cosma si ceilalti proprietari. Pe atunci, patronul CIMP-ului nu era presedintele CJ, dar a uzat de puterea pe care ti-o da contul din banca. In multele discutii cu Pop sau ceilalti, Cosma si juristii lui au incercat sa-i lamureasca sa vanda. A promis chiar si valuta. Dar concurentii lui nu au cedat. Cei trei au gasit si modalitatea de a delimita proprietatile, dar Cosma s-a opus. “Am avut intalniri peste intalniri, pana am ajuns in instanta. Nu am mai suportat situatia. Sunt proprietarul a 30 de ha si de trei ani nu am beneficiat de nimic. A vrut sa-mi dea dividende: trei kg de peste la hectar, in conditiile in care pe un hectar de luciu de apa este o productie de 800 de kg de peste. A fost bataie de joc”, ne-a declarat Pop. Dar nu numai el a avut de suferit. si ceilalti proprietari au trebuit sa faca fata presiunilor lui Cosma. Dar oamenii au rezistat. Asa ca, presiunile s-au mutat in consiliile locale (intre timp, Cosma a ajuns presedintele CJ) din Arinis si Basesti. Lucru pe care cei in cauza se feresc sa-l declare. Le este frica de prezident si de razbunarea acestuia. Totusi, au fost momente in care Cosma a amenintat public. De pilda, intr-o sedinta de CL din Basesti, cand se discuta vanzarea terenurilor de sub diguri, o parte a consilierilor nu a fost de acord cu vanzarea numai daca se face catre toti cei care detin luciu de apa. Cosma s-a suparat si a promis ca va distruge pescaria. Ceea ce s-a si intamplat. De mult timp, pescaria nu mai are peste, nu se mai fac lucrari, amenajari, totul este lasat in paragina deoarece prezidentul nu a reusit sa obtina intreaga suprafata. Cosma doreste sa obtina terenurile de sub diguri pentru a-i bloca pe cei care detin luciu de apa, obligandu-i in acest fel sa renunte. Ceea ce nu este tocmai legal, mai ales din partea celui care conduce administrativ judetul.

Procesul

Nemultumit de faptul ca nu poate beneficia de proprietatea sa, Pop a dat in judecata firma CIMP in vara anului trecut. A urmat un an de tracasari, de amanari pe tot felul de motive. S-au cerut expertize, acte, doar-doar Pop va renunta. Luna trecuta, avocatul CIMP-ului a cerut anularea titlurilor de proprietate ale “concurentilor” lui Cosma, invocand o lege aparuta anul trecut prin care nu se mai permite divizarea fermelor piscicole, in astfel de cazuri, proprietarilor de terenuri urmand sa li se dea compensatii sau alte terenuri. Dar legea nu are efecte retroactive. Dupa pledoariile avocatilor celor doua parti, judecatorul a spus ca sentinta ramane in pronuntare. si s-a tot pronuntat, prin amanare, de patru ori. In fine, saptamana trecuta, asa cum ar fi fost firesc sa se intample, Pop a avut castig de cauza. CIMP-ul lui Cosma, chiar daca este administrat de fiica sa, poate face apel. Interesant este de ce s-a amanat de atatea ori pronuntarea sentintei. Surse neoficiale sustin ca s-a incercat inclinarea “balantei” in favoarea CIMP-ului. Spre cinstea sa, daca asa a fost, judecatorul a rezistat. Desi a castigat procesul, situatia lui Pop si a celorlalti proprietari a ramas aceeasi. Deocamdata. Cei in cauza sunt decisi sa se adreseze tuturor institutiilor abilitate pentru a putea sa-si foloseasca in liniste suprafata din pescarie. Potrivit surselor noastre, Cosma a mai achizitionat o suprafata de 18 ha de luciu de apa la Cehu, in judetul Salaj. Altfel spus, vrea sa devina pescar profesionist. Vom reveni.

NO COMMENT

Am luat legatura cu primarii din comunele Arinis si Basesti pentru a vedea care este rezolvarea situatiei terenurilor de sub diguri. “Nu stiu ce intentii are Pop, dar Cosma a cumparat toate activele de la pescarie: cladiri, pompe, constructii. Digurile se numesc constructii. De obicei, terenul urmeaza constructia. Noi nu avea rost sa-l incurcam, sa nu-i facilitam sa intabuleze constructiile, unde intra si digurile. Nu stiu ca in caietul de sarcini nu sunt trecute digurile. In inventarul de predare de la “Agricola” Satulung sunt trecute si diguri. Noi, oricum, nu puteam folosi terenurile de sub diguri, asa ca am vandut terenul domnului Cosma sau firmei CIMP, cred ca l-a si intabulat. si am facut si ceva bani la CL, vreo suta si ceva de milioane. Cu Pop, nu stiu care este problema”, ne-a declarat Gheorghe Muresan, primarul din Arinis. Primarul din Basesti s-a ferit sa comenteze situatia.

“Daca este aceeasi lege pentru toti, vreau sa fiu lasat in pace cu ce am. Nu vreau nimic de la Cosma, nici bani in cont pentru copil, cum a promis, nici altceva.”

“Pentru Cosma, cea mai mare importanta o au digurile si terenul de sub ele. El nu vrea sa aiba concurenti. A fost la mine acasa si mi-a spus clar ca nu vrea concurenti. M-a amenintat ca aduce politia, jandarmii. Ca sa nu plateasca dividende pe anul trecut, in vara lui 2002 a pescuit tot pestele din bazinul nostru. Era al lui pestele, dar ca sa nu mai fie nimic, respectiv dividende, a scos totul. Se duce de rapa pescaria, ca asa vrea el.”

Nicolae TEREMTUS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.