• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Ianuarie , 2004

Premiile anului 2003

Nimeni n-ar fi stiut, daca nu s-ar fi intamplat si, printre altele, e firesc sa fi fost asa. Dar pentru ca s-au intamplat si pentru ca ”nu-i facuta nestiuta”, ne-am simtit obligati, la sfarsit de 2003, sa concluzionam si sa aratam cine merita si cine nu aprecierea sau oprobiul dumneavoastra. De aceea, am hotarat sa-i premiem. Tot ceea ce urmeaza este parerea noastra exclusiva si trebuie tratata ca atare.

Inceput ”ca o boare de vant”, poemul maramuresean al lui 2003 a debutat incrancenat, nelasand sa se vada nici un zambet. Politichia de margaritar a fost totusi salvata de cativa (e drept, putini la numar) vizionari ai tranzitiei maramuresene. Din pacate, a fost un an in care media acordata de GAZETA pentru politica, dusa de cine-a dus-o, nu e decat ”un zero-mpartit la patru” (citandu-l pe un cunoscut politician contemporan). Premiile (desi, uneori ar trebui sa ”inghilimam” cuvantul) sunt ca si viata maramuresenilor. Si bune, si rele. Nu-i vom ierarhiza pe cei prezentati, lasandu-va dumneavoastra ”placerea” de a-i considera pozitivi sau nu.
Lingura de lemn

Trofeul ”Apollo-dor de CIMP” si diploma ”Pescarul guvernator”: Alexandru Cosma, presedintele Consiliului Judetean Maramures, pentru cameleonul constructor care si-a schimbat actionariatul firmelor sale, dar naravul de a-si da lucrari de la buget, ba (mai nou, adopta planul-secret: ”Satmarenii”, in timp ce pe maramureseni ii amageste cu eternul Tunel de sub Gutai)! Dupa ce a pus mana si pe luciurile de apa de la Arinis, prezidentul a ”lucrat” in liniste zgomotoasa la ”unitatea si buna colaborare” a filialei de partid. ”Uraaa, Cos-ma si po-po-rul / Stima voastra, tricolorul!” ”Cand Cos-ma a-pa-re / Licitatiile dispare!” (de dragul rimei, zau!). Trofeul ”Rambo se intoarce II” si diploma de merit ”Ce muschii mei!”: Gavril Pop, primarul din Boiu Mare, pentru schimbul ”echitabil” pe care l-a facut in cadrul programului ”Civilizatie contra biceps” (probabil din cauza pierderii temporare a vitalitatii neuronale) si pentru amenintarile verbale si fizice la adresa ziaristilor (”Sa nu scrii nimic, ba, ca-ti rup hartiile”, ”Iesi afara din comuna!”, ”Hai, afara, gata, afara!” etc – citate din profunzimea exprimarilor lui Pop). Trofeul ”Luca de la Afumati” si diploma cinematografica ”Mere verzi” (cover version al binecunoscutului film ”Mere rosii”): Luca Stefanoiu, deputat PSD, pentru modul in care a reusit sa scape (deocamdata!) de raspunderea penala si morala fata de familia baietelului aflat pe trotuar, pe care l-a ucis intr-un accident rutier in care era ”manga” pentru ca a ingurgitat mere verzi, pe motiv de diabet. Incidentul, urmat de mustrari adanci de constiinta, l-a determinat pe deputat sa-si deschida un bar in buricul targului, ca un omagiu adus merelor verzi.

Parchetul… de cires

Trofeul ”Explicati-mi ce-i onoarea” si diploma ”Drumurile noastre poate / Le voi asfalta, pe toate… (la baza, bineinteles!)”: Radu Rosca, deputat PSD si patron de firma beneficiara de lucrari cu incredintare directa, pentru deosebita ”abilitate” de a baga ”banii dumneavoastra” sub asfaltul pe care-l toarna la pret de parchet de cires. Cotizatia pentru campanie? Premiul este oferit si pentru ”inspiratia” cu care a studiat Constitutia 1991, in momentul in care noi, restul, muritorii de rand, ne raportam la Constitutia 2003. Trofeul ”Nasul” si diploma ”Meriti, tu” (titulatura manelistica – scuzati expresia!): Valer Barboloviciu, primarul liberal din Baia Sprie, pentru multele dosare penale in care este cercetat si pentru ”performanta” de a detine peste 40 de capete de acuzare (fals, fals intelectual, uz de fals, delapidare si cam tot ce prevede Codul Penal in materie de administratie). Brava, Nasule, din partea locuitorilor din Baia Sprie, pe care-i antrenezi pentru misiuni in Sahara (altfel, de ce nu le dai apa, decat dupa program, ca pe vremea Nasului-Rosu?). Trofeul ”Capra cu colti de argint” si diploma ”Pompierul catastrofa”: Gavrila Grec, primar PSD din Borsa, pentru contributia deosebita adusa la disparitia caprei negre din muntii Rodnei, pentru abilitatea de a stoarce peste 14 miliarde de lei de la buget pentru buzunarele unora, ca pe sinistratii din Baia Borsa i-a lasat sa-si petreaca iarna in corturi. Tot lui Grec suntem nevoiti sa-i decernam si o diploma de excelenta din partea Academiei Romane, pentru dezvoltarea turismului prin masacrarea Taului Stiol din Rezervatia naturala muntii Rodnei.

Haz, mai mult de necaz

Trofeul ”Viagra - Playboy” si diploma ”Dati un lemn de foc pentru senator”: Mircea Mihordea, senator PRM, pentru declararea ”fara perdea” a potentei din dotare (”Daca ai avea o prietena, ea nu te-ar vrea pe tine, ci pe mine… Intelegi?”) si pentru suspectul interes pentru prostituatele de pe centura Capitalei, pentru homosexuali si pentru perversi si fata de la fel de suspectul dezinteres pentru ”lucrarile” mafiei lemnului din Borsa. Trofeul ”Pinocchio” si diploma ”Demiurgul cioplitor Giuseppe”: Gavril Miclea, director executiv al Casei Judetene de Pensii Maramures, pentru modul in care s-a ”scos” de doua ori: o data in fata noastra (mintind cand a incercat sa acopere accidentul rutier in urma caruia a distrus masina instiutiei) si a doua oara in fata comisiei de disciplina a forului superior (atunci cand a motivat o reesalonare – nu v-am uitat ”dasteriada”, ne-am prins si revenim dupa sarbatori!). Trofeul ”Bufonul satului” si diploma ”Tatucul septuagenarilor” (sau ”Daca voi nu ma vreti pre mine, eu va vreau pre voi!”): Anton Ardelean, primar PSD din Tautii Magheraus, pentru apetenta sa pentru filosofii antichitatii din care nu intelege mare lucru, dar pe care-i citeaza mereu, spre amuzamentul ”tribunei”. Motivatia diplomei ”lapusniene” ar fi preocuparea sa de a oferi protectie sociala batranilor care, pur si simplu, nu vor! Doar este efemer membru marcant in delegatia interimara PSD (dupa ce a mai aplicat doctrinele a vreo cinci alte partide politice – numai UDMR-ist n-a fost. Inca!).

Citius, altius, fortius - gratuitus

Trofeul ”Termopanele transparentei” si diploma ”Deratizari nereusite”: Cornel Savoiu, directorul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport, pentru manageriatul catastrofal al bazelor sportive (si ”nesportive” – vezi hotelul, nene Cornel!) aflate in ”parohia” sa si pentru transformarea terenului de atletism (in colaborare cu Petre Albu, acest Simon al sportului) intr-o uriasa pubela. Trofeul ”Subventii pentru nandrolon” si diploma ”Aici sunt banii dumneavoastra, ai fraierilor”: Calin Matei, consilier judetean, sponsor si ”lobby-st” de nadejde a dopatei echipe de rugby Universitatea Remin Baia Mare. Vezi ”laudele” aduse de Federatia Romana de specialitate, care a suspendat pentru o vesnicie o echipa fanion a sportului maramuresean din toate competitiile desfasurate sub egida sa. Bineinteles, e vorba de o ”monstruoasa conspiratie”, nu-i asa, Caline? Trofeul ”Laleaua neagra” si diploma ”Petestii vechi si noi”: Mircea Petescu, manager al FC Baia Mare, pentru ”performanta” de a face de rusine scoala de antrenori olandeza (pe care regretatul Pisti Covaci a onorat-o si inaltat-o spre credibilitate) si, acestui Zorro al fotbalului baimarean, i se cuvine si diploma ”ciocoimii muncitoare” pentru smecheria de a convinge niste oameni de bine din judet ca poate preda (prin munca si numai prin munca) cibernetica unor pusti de la cresa!

Oamenii anului

Trofeul ”Omul anului” si diploma de excelenta ”Cel mai tare din parcare”: Cristian Anghel, primarul liberal al Baii Mari, pentru transformarea in axioma a sloganului: ”Daca te duce capul, poti face din diplomatie o arta” si pentru calitatile de om politic care l-au mentinut pe primul loc in topul preferintelor, nu numai ale baimarenilor, ci si ale maramuresenilor (conform ultimului sondaj de opinie aparut in acest an). Trofeul ”Performantei in administratie” si diploma ”Drumul rapid spre U.E.”: Pamfil Berceanu, vicepresedintele Consiliului Judetean, pentru actul temerar de a se fi pus scut impotriva disfunctionalitatilor din institutie si pentru efortul de a promova un proiect realist si realizabil: Soseaua rapida Baia Mare – Vaja. Trofeul ”Marile sperante” si diploma ”Mitica fara frica”: Dumitru Matei, lider al PSD Maramures, pentru curajul de a recunoaste greselile colective si personale ale colegilor si pentru a gasi solutii de a scoate filiala din ”meandrele concretului namolos”, raspunzand deja la intrebarea: ”De ce bat clopotele, Mitica?”. Se anunta a fi un redutabil competitor la Primaria Baii Mari, dar mai ales la sefia filialei. Trofeul ”Dragoste de Maramures” si diploma ”Dansand cu lupii”: Nicolae Bud, fost deputat, pentru lobby-ul neobosit pe care-l face locului pe care nu-l va uita nicicand si pentru faptul ca a legat Maramuresul de cel mai important eveniment sportiv din 2003 din Romania, numele judetului fiind pomenit pe toate meridianele.

Vindecatorii

Trofeul ”Hypocrate” si diploma ”De pus pe rana”: Sabin Nemes Bota, directorul adjunct al Spitalului Judetean de Urgenta, pentru ca a stiut sa ramana atat un medic de exceptie, un fin analist politic, cat si un manager de succes (atribuindu-i-se proiectele realizate: noul tomograf si noul incinerator) si un rafinat (… unora le place jazz-ul. Si poezia). Trofeul ”Masca de catifea” si diploma ”O viata pe scena”: Ecaterina Sandu, actrita iubita, pentru peste o jumatate de secol petrecuta pe scena teatrului baimarean si pentru talentul si daruirea din ”Soacra cu trei nurori”. Trofeul ”Constructorul anului” si diploma ”Caramida nu se foloseste pentru a te bate-n piept”: Alexandru Parjol, manager IMI S.A., pentru seriozitatea si calitatea lucrarilor de exceptie relizate pentru judetul Maramures si pentru ca (desi a fost partener de afaceri cu Sandu Cosma”) a stiut sa adopte modelul ”nemtesc” in afaceri.

Mandriile

Trofeul ”Omul sportiv al anului” si diploma ”Corect este , nu ”: Monica Muresan, campioana mondiala la culturism, pentru realizarea celei mai importante performante din agonicul sport maramuresean, in conditiile in care suportul autoritatilor conjudetene este egal cu 0. Trofeul ”Succesul gandirii” si diploma ”Proiecte pentru viitor”: Petre Mitru, om de afaceri (Multinet), pentru ca este unul dintre cei mai profesionisti realizatori de proiecte, cele mai multe fiind importante pentru Maramures si nu numai. Trofeul ”Rafinamentul penelului” si diploma ”Normalul care-a facut Regele nebun”: Valentin Muste, pictor, pentru modul in care traieste incantandu-ne si ne incanta pentru a trai. Trofeul ” genial” si diploma de excelenta pentru ”Psihologia normalitatii sau Normalitatea psihologiei”: Ioan Serban, psiholog, pentru incontestabila autoritate in domeniu si pentru performanta de a fi considerat de mass-media judeteana analistul numarul 1.

Influente fara clemente

Trofeul ”Mercedesul Ortodoxiei” si diploma ”Crucea opulentei”: Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, pentru ignorarea scopului primordial al preotilor si calugarilor ortodocsi si promovarea luxului exorbitant in lumea clericilor pe care-i conduce. Trofeul ”Guta Cultural” si diploma ”As juca, da’ nu stiu cum”: Mircea Pop, fostul director al Ansamblului Transilvania, pentru bataile pe picior (si nu numai) si tapuriturile pe care le-a provocat in timpul dezastruosului directorat. Trofeul ”Lamaia citricei” si diploma ”O casa pentr-un BMW sau doua!”: Liviu Avram, consilier judetean, fost sef al APAPS Maramures, pentru performanta de a face galagie fara a spune ceva in sedintele ”omoristice” ale C.J. si pentru ”manevra” o casa pentru copiii institutionalizati, in urma careia si-a ”tras” doua BMW-uri de ultimul racnet. Trofeul ”Institutionalizarea profitabila” si diploma ”Caritate contra jeep”: Stefan Darabus, presedintele H.H.C. Romania, pentru modul in care si-a creat imagine si profit pe seama copiilor institutionalizati si pentru ”afacerea Hollosi Simon” (in tandem cu Florin Papita – ne-am prins repede, nu-i asa? Revenim, voba lui Puiu!).

Am mai sorcovi, dar…

Lasam si pentru luna de inceput de 2004 cateva subiecte de ”interes major” pentru cititori. Pana atunci, ne pregatim sorcovele, cafelele pentru cei din Parchet si Politia economica (speram ca nu ne refuzati placerea!) si inca multe numere de GAZETA, care unora le vor placea, altora nu. Ca, vorba regretatului Caragiu, ”asa-i in tenis”. Lasand sarcasmul (ar spune unii) si gluma (ar spune altii, desi n-am prea glumit), va dorim tuturor sanatate, optimism, ”sorcove-ncarcate” si eternul, dar inepuizabilul si niciodata arhaicul: ”La multi ani!”

S-aveti un An Nou fericit!

Nicolae Teremtus, Catalin Vischi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.