• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 August , 2004

Piramida escrocheriei Delphin

Delphin International, o inginerie financiara de tip piramidal, face victime in Baia Mare l Pagubitii dezvaluie “regulile” acestei inselatorii l Sute de mii de euro ajung in paradisul fiscal din Gibraltar l Asteptam reactia Politiei

“Vrei sa castigi mai multi bani, lucrand numai in week-end?” Asa isi incep racolarea membrii structurilor financiare piramidale. Desi romanii s-au ars de mai multe ori cu acest tip de “profit”, mereu se gasesc naivi pentru noi tepe. Ultima gaselnita din domeniul inselatoriilor este Delphin International. Jocul face acum victime si in Baia Mare.

Conform Ordonantei 99 din 2000: “este interzis faptul de a propune unei persoane sa colecteze sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare realizate din progresia geometrica a numarului de persoane recrutate sau inscrise.” Legea nu a impiedicat extinderea structurii de tip piramidal “Delphin International”, care si-a gasit victime si in Baia Mare. Doua dintre persoanele escrocate rup tacerea, dezvaluind GAZETEI subteranul afacerii.
Cum incepe

De regula, racolarea se face de catre o persoana de incredere, care iti promite mari castiguri financiare. “Eu am fost cooptat de o veche cunostiinta de serviciu, numita Ana Ardusatan. Ne-am intalnit intamplator si i-am spus ca sunt in cautarea unui loc de munca. Mi-a spus ca stie ceva si a ramas sa ne mai intalnim”, ne-a declarat M.C., unul dintre escrocati. Prezentarea afacerii se face cat mai sumar si atragator, astfel incat victima arde de nerabdare sa intre in sistem. “La cateva zile m-a sunat si mi-a propus sa ne intalnim la o bere, era vineri. M-a intrebat ce fac a doua zi si mi-a propus sa ma duca intr-un loc unde pot castiga lejer 2-300 de euro. Mi-a spus ca a intrat si ea, si castigul este sigur. Singura conditie pentru a intra la acea prezentare era sa achit inainte 400.000 de lei”, povesteste viitorul “delfin”.

“Minunea” imbietoare

Invitatia era prea imbietoare ca sa fie refuzata. “Ne-am intalnit sambata dimineata. Eram imbracat in costum, cu cravata… asa cum mi-a recomandat. Doar era o intalnire de afaceri. Initial, mi-a spus ca mergem la Cluj, dar dimineata m-a anuntat ca planurile s-au schimbat. Seminarul se tinea la Casa de Cultura din Zalau. Primul pas a fost sa achit cei 400.000 de lei. In sala de spectacol erau vreo 200 de oameni, dintre acestia o parte erau proaspat racolati, ca si mine. Toata lumea aplauda, totul era regizat perfect. Apoi a inceput prezentarea. In proportie de 99%, prezentarea era psihologica. Iti lucreaza creierul de asa natura ca zici ca este o minune. Toata inselatoria se bazeaza pe incredere. Trebuie sa ai incredere in cel care te-a dus, si eu aveam. Tot timpul se subliniaza ca trebuie sa ai incredere in acest sistem. Nu prea aveai ocazia sa pui multe intrebari”, a spus M.C. Celalalt pagubit confirma ca intreaga prezentare a fost un spectacol cu zeci de figuranti si semne clare de extravaganta. “Probabil ca oamenii de acolo sunt multimiliardari. Toti erau asa de bine imbracati, aveau tot felul de masini de lux, aur pe ei… debordau de bunastare. Credeai ca esti la Hollywood”, a spus E.D, al doilea escrocat care a dezvaluit GAZETEI afacerea Dephin International.

Etapele escrocheriei

“Seminarul este structurat pe patru parti. Prima prezentare o incepe o domnisoara foarte frumoasa. Vorbeste ca la vanzarile de la televizor, in ritmul acela, asa de frumos, incat te vrajeste. Am auzit-o insa in pauza, vorbind cu un cunoscut. Era atat de vulgara… Mi-am zis: uite, aceasta este fata ei. Asa e si cu jocul asta, in realitate este o inselatorie. Totul este fals!”, a spus E.D. Dupa prima etapa, se face pauza. Cei care aleg sa participe la urmatoarea etapa, trebuie sa semneze un contract de confidentialitate, prin care se obliga sa achite o despagubire de 10.000 de euro, in cazul in care divulga “secretele” afacerii. “Contractul respectiv este intr-un singur exemplar, care ramane la ei, prin care tu te obligi sa nu vorbesti nimic despre ce se intampla acolo. In contract apar date din bulentinul tau, ce-ti da impresia de act oficial. Din partea firmei, nu apare insa decat sloganul lor, fara vreo data concreta de identificare. Contractul nu cred ca are valoare legala, dar oamenilor le este frica sa vorbeasca”, marturiseste M.C. In sesiunile urmatoare se vorbeste despre metoda miraculoasa de castig. Seminarul se termina cu intervievarea participantilor, care trebuie sa raspunda in scris la intrebari de genul: “ce vise ai?”, “cati bani iti doresti sa castigi anul viitor?” sau “ce masina iti doresti? Pentru a realiza “profilul” viitoarei victime, printre intrebari sunt strecurate si cele cu privire la afacere, respectiv daca vrei sa te inscrii in sistem. Ti se ofera trei posibilitati de raspuns: vrei, nu stii sigur sau nu. Alta intrebare este daca ai sau nu banii pentru inscriere (2.290 euro).

Si-a ipotecat casa!

Ana Ardusatan, unul dintre racolatorii din Baia Mare, s-a dovedit a fi extrem de convingatoare si de “descurcareata”. “Totul se desfasoara intr-un timp foarte scurt. Vedeai prezentarea sambata si trebuia pana miercuri sa faci rost de bani. Am anuntat ca nu reusesc sa fac rost de bani, dar Ana Ardusatan mi-a spus ca ma ajuta. A venit la mine cu un bisnitar si am facut o ipoteca, pe care urma sa o achit in sase luni. Mi-a zis ca este imposibil ca in acest timp sa nu-mi recuperez banii si sa nu-mi intre om. Asa se pune problema, sa fraieresti si tu pe altii. Ba chiar a obtinut o amanare pentru mine. Deoarece nu am reusit sa fac rost pana miercuri de bani, a facut o adresa pentru mine catre manager, bineinteles, semnata de mine, prin care ma obligam sa dau banii pana joi. Cei 2.290 de euro i-am depus intr-un cont la banca, dar nu am primit nici o factura. Si acolo m-a dus tot Ardusatan. De fapt, ea stia tot ce trebuie sa faca, ea a condus totul. Nu am primit nici o factura, iar banii i-am virat pentru “Prestari servicii si pentru cele patru volume din cartea Calea succesului”. Pana si la banca am fost atentionat, deoarece functionarei nu i se paruse totul in regula, dar eram vrajit. Acum am inteles ca nu mai am cum sa recuperez banii si sunt pe punctul de a-mi pierde casa”, a spus M.C.

Evanghelizarea naivilor

Dupa ce banii au fost dirijati spre “casuta delfinului” din Gibraltar, au inceput primele “prestari de servicii” din partea Delphin International. “In cealalta saptamana am plecat la primul training. Acolo te invata primii pasi: cum sa fii imbracat, ce sa faci, cum sa vorbesti, cum sa atragi oamenii etc. La prezentare il face cu sare si otet pe cel care lucreaza pentru 2 milioane de lei cand se pot castiga bani mai multi, asa usor. Ti se explica clar: dupa primii doi oameni adusi, castigi 1.080 de euro. Pentru urmatorii doi, primesti 900, dupa care promovezi la stadiul de asistent. Atunci primesti de la firma 360 de euro, lunar. Seminarul este ca o slujba de evanghelizare, o manipulare psihologica. O data ce ai intrat nu mai poti sa-ti recuperi investitia, decat atragand alti naivi. Ce sa faci? Sa fraieresti alti oameni? Si sa incepi si tu sa inseli? Eu am avut incredere in Ardusatan”, a spus M.C. Profitand de dorinta de imbogatire peste noapte si de frica oamenilor de a pierde afaceri profitabile, sefii de la Delphin International ademenesc psihologic tot mai multi oameni. Ei vand iluzii, iar adevaratele castiguri se indreapta doar spre cei din varful piramidei. Dorinta de ajunge in structurile acestui sistem este platita scump, ajungandu-se de multe ori in situatii extreme. Cei care promoveaza aceste “piramide ale inselaciunii”, uita sa prezinte si riscurile la care se expun “proaspatii” racolati. Vom reveni, dar pana atunci solicitam Inspectoratului Judetean de Politie raspunsuri clare si o ancheta cu privire la aceast flagel care a cuprins orasul, dar si persoanele sus-puse care s-au implicat deja. Adica, probleme pe care cel putin pana la inchiderea editiei nu le cunosteau! Se prefera, din nou, asteptarea pana la punctul critic, in care o multime de oameni disperati vor depune plangeri, iar notabilitati si camatari in umbra isi vor freca multumiti palmele? Sau sfanta naivitate face conducerea IJP Maramures sa creada ca nu-i vom cauta pe ofiterii care fac parte deja din aceasta structura? Vom reveni.

Structurile piramidale

Structurile financiare piramidale sunt proceduri ilegale de castig, bazate pe un grup de persoane dispus sub forma unei piramide virtuale. Regula de baza pentru functionarea piramidei si asigurarea profitului celor aflati in “varf” este cresterea numarului de persoane din schema. Cei care intra in sistem dupa achitarea unei taxe de inscriere sunt obligati sa recruteze alte persoane care, la randul lor, platesc aceasta taxa. Practic, fiecare plateste pentru sansa de a ajunge la o structura superioara si de a lua banii celor care intra mai tarziu in joc. Sisteme piramidale existau inca din “perioada rosie”, sub forma acelor “scrisori in lant” ce presupuneau o investitie de 10 lei. Dupa ’89, Romania s-a transformat intr-un paradis al acestor tip de escrocherii: Caritas (1991-1994); Prodimex (1993-1994); Gerald (1993-1994); Philadelphia (1996); Megacaritas (1997); Cosmeticon Timisoara (1998); Dynamic Elite Club (2000-2002), Energy (2001); Delphin International (2002-2004), “Scrisori in lant prin email” (2003); “Piramida caselor” prin Euro Cassa (2003) si Society Club (2003 - continuare a schemei Dynamic Elite).

Escrocii de la Delphin

Taxa de inscriere in sistem este justificata de Delphin International prin doua chitante: pentru suma de 100 de euro (reprezentand contravaloarea volumului “Calea succesului”, estimat la 1 franc elvetian, adica vreo 30.000 de lei) si 2.190 de euro (justificati cu titlul de “prestari servicii”). Nici in contracte si nici in chitante nu figureaza nume, ci doar “date de identificare” gen: Delphin International, Private Course of Development, Suite 3, Watergarden 4, P.O. Box 642 (Gibraltar). In urma cu ceva vreme s-a creat un precedent in pedepsirea acestui gen de escroci. Inspectoratul General de Politie a inceput urmarirea penala a cinci persoane: Camelia Zachar din Arad (asociat si administrator al SC Center Business Consulting), Daniel Andreas Fastler (administrator al firmei Delphin International LTD si al altei firme partenere din Gibraltar), Emil Krutek din Cehia (initiatorul jocului in tara de origine si in Romania), Felix Daniel Toana si Silviu Bogdan Blidariu (ambii manageri din Timisoara). Intre capetele de acuzare formulate impotriva lor: evaziune fiscala, inselaciune, asociere in vederea comiterii de infractiuni si exercitarea unor acte de comert in favoarea si pe seama unei societati straine.

Tactica Delfin International

“Cand iti racolezi victimele, trebuie sa le lasi sa se planga. Ideea este sa incepi cu intrebari psihologice de gen: ? Chiar la cursuri te invata sa nu fi foarte insistent, ci ca respectivul trebuie sa se declare disponibil. Primul pas este lista de cunostinte. Din start, te invata ca cel mai important lucru este sa faci rost de banii de intrare, apoi toate decurg normal. Daca nu reuseste in prima faza cu prietenii si rudele, trebuie sa-i convingi sa mearga la banca. Tu trebuie sa ai si formulare de la banci si sa fii pregatit sa poti sa-l ajuti pe cel care vrea sa intre. Daca nu poti, ajungi (cum zicea Okos). Cum sunt eu acum: sa-ti ipotechezi apartamentul. In cele din urma, descoperi ca de fapt nu-i interesezi. Tu ramai cu o gramada de cheltuieli si cu o nota telefonica uriasa. Mie Ardusatan mi-a spus: .” – M.C., unul dintre escrocatii de Delphin International

Ioana Lucacel, Mihaela Mihalea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.