• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 August , 2003

Morisca Intracom - Cosma

Societatea Comerciala Intracom SA din Baia Mare seamana cu un cuib de rapitoare diurne, precum ulii sau vulturii care, din inaltul cerului, planeaza asteptand o prada lesne de prins, vreun soarece schiop sau semiparalizat. Si asupra caruia, cand o repereaza, se napustesc cu ghearele si ciocurile ascutite, sa o sfasie cat mai repede, pentru a se infrupta din cadavru-i cald inca. Pentru argumentarea afirmatiei de mai sus, serviti, va rog, urmatorul aperitiv "a la Rosca".

Anul 2001 a fost devastator pentru Maramures, in martie inregistrandu-se cea mai mare unda de viitura pomenita vreodata pe raul Tisa. Efectele au fost devastatoare: sute de gospodarii au fost inundate, zeci de kilometri de drumuri, poduri si sosele nationale au fost spulberate, rezultand pagube colosale si multa durere.
La inundatiile din anul 2001, un val a rupt digul Tisei la Craciunesti, acolo unde este frontul de captare a apei potabile pentru Sighetu Marmatiei, colmatand puturile si mutand intreaga platforma a uzinei de apa pe teritoriul ucrainean. 50.000 de oameni au ramas “pe uscat”. Sistemul de alimentare cu apa a municipiului a cazut. In acele momente de groaza, SC Intracom SA (al carei director general e nimeni altul decat consilierul judetean PSD Radu Vasile Rosca, unul dintre “partenerii de sedinta” ai sefului CJ, proverbialul, uneori, Alexandru Cosma) a sarit "generos" sa dea o mana de ajutor sinistratilor. Nu de-a moaca, ci pe bani multi, grei si siguri. Prin concursul Consiliului Judetean, Intracom a obtinut un contract de "inlaturare a calamitatilor provocate de inundatiile din 3-6 martie 2001", lucrari care au valorat (la acea vreme) 41,8 miliarde de lei. Un purcoi de bani, pentru care nu s-a efectuat nici un fel de licitatie, lucrarile fiind repartizate prin incredintare directa, cu avizul comun al MLPTL si MFP. Din pacate, la acea vreme nu exista celebra lege a incompatibilitatilor, asa ca lucrarile se pasau de la un consilier la altul, fara frica de Rica. Cine e Rica, nu conteaza, dar conteaza ca Rosca a primit “premiu de fidelitate”. Nu-i ilegal, dar e imoral. E greu de crezut ca in Maramures firma lui Rosca era singura buna sa realizeze lucrarile. Asta aminteste ca “tot ce-i bun, fie ingrasa, fie e ilegal, fie e imoral”. Pentru ca nu discutam despre grasime (desi ar trebui macar sa amintim despre… sorici) si nici despre legalitate, revenim la imoral.

“Harnicia” la banii din buget

Purtatorul de cuvant al CJ, Dan Mester, ne-a declarat ca, defalcata pe lucrari, suma s-a impartit la santierul de refacere a frontului de captare si a statiei de pompare a apei potabile de la Craciunesti (lucrare care a costat, in prima faza, 28,7 miliarde de lei). Alte 80 de milioane s-au cheltuit pe refacerea unui podet din Sighet (pe strada Campu Negru). In ce priveste drumurile, harnica firma a executat lucrari de reparatii ale strazilor Balc Voda, Dobaiesi, Iza, Tisa si Faget, tot din Sighet, pentru 4 miliarde de lei. Si tot prin CJ, Intracom a beneficiat, drept bonus, si de un contract pentru reparatii la drumurile comunale DC 18, DC 35, DC 38, DC 39 si DC 40. Apropo de strazile sighetene, Primaria a declarat ca nu a contractat asemenea lucrari cu firma Intracom, desi respectivele ulite sunt proprietatea Consiliului Local. In treacat fie spus, era vorba despre lucrari executate in regim de urgenta pentru refacerea cailor de acces calamitate de inundatii. Ori, strazile Dobaies si Tisei nu au fost nici inundate si nici rupte de vreo viitura. Doar ca erau cam desfundate si, din pura coincidenta, ambele duc spre mari intreprinderi sighetene. Prima spre ITA Production si Transilvania Bois, cealalta spre Sighetfor. Ca atare, data fiind “importanta strategica”, aceste strazi au fost reparate din banii publici alocati din fondul pentru situatii extreme, lucrari evaluate din burta si contractate fara licitatie, ca, vezi Doamne, era graba mare, stiti, viiturile... Ca informatie suplimentara va soptim ca Apele Romane (prin Directia Apelor Somes-Tisa) a contractat cu omniprezenta si omnipotenta Intracom SA o alta serie de lucrari in Maramures, printre care amintim doar refacerea DC 19 (Slatioara-Glod-Botiza), care a costat 1.039.517.000 lei, DC 7 (Petrova-Crasna), DJ 185, DJ 188 etc. Toate aceste manoase contracte au fost obtinute in lunile noiembrie si decembrie 2001, tot din cauza calamitatilor petrecute cu sase luni mai devreme. In sfarsit, cu voia dumneavostra, ultima pe aceasta lista (de care ne vom mai ocupa), Primaria din Sighetu Marmatiei a contractat, tot in 2001, lucrarea de realizare a covorului asfaltic pe DN 19 de la km 235+136 la km 236+136. Adica Intracom a asfaltat 1 km din centrul Sighetului (intre zona Studio si intersectia de la Pompieri) pentru 4,753 miliarde de lei! Din acesti bani, 1,1 miliarde lei au provenit de la Administratia Nationala a Drumurilor Publice, iar ceilalti (aproape trei miliarde) au fost suportati de bugetul local. Pare dubios pretul afacerii “Asfaltarea 2001”, care este mai mare de aproape doua ori decat preturile de astazi (ultimele asfaltari din 2003 au costat circa 2,5 miliarde de lei pe kilometru), dar si lipsa de informare a cetateanului. Contribuabilul a fost dus cu zaharelul, cum ca OMV-ul a asfaltat centrul orasului (ceea ce este fals). Pana si unii consilieri locali (de-ai opozitiei) s-au plans ca nu afla niciodata “ce si cum e” cu licitatiile. Daca aia de sus nu sunt informati, vom sti noi?

Marfa strategica

Sa va vorbim nitel si despre statia de apa de la Craciunesti (de o importanta capitala pentru cateva zeci de mii de consumatori). Apa din panza freatica a Tisei se pompeaza prin cele 50 de puturi de captare de la Craciunesti. Ce a executat Intracom la acel obiectiv strategic, distrus partial de inundatia din 2001? Pai, a schimbat o parte dintre pompele romanesti cu altele din import, apoi a decolmatat o serie de puturi, a realizat o noua retea electrica (aeriana) si a schimbat o multime de conducte care fac legatura intre puturi si statia de pompare. Vechile tevi, din otel, care vreme de 40 de ani n-au creat nici un fel de probleme, au fost inlocuite cu altele, din polietilena. Din discutiile cu Grigore Stet, directorul Acaterm SA (firma care furnizeaza serviciile de apa-canal in zona Sighet), si cu seful statiei de pompare, Ioan Negrutiu, am dedus ca nimeni nu stie cati bani au costat, de fapt, toate lucrarile efectuate de Intracom la Craciunesti. Oricum, s-au investit, pe hartie, circa 30 de miliarde de lei. In septembrie se va face receptia finala a lucrarii care scartaie pe la incheieturi. Unele conducte din polietilena montate de Intracom pe locul celor vechi si adevarate au crapat! Lucratorii de la statie nu se plang ca n-au de lucru. Au de inlocuit (in parteneriat cu cei de la Intracom) tevile fisurate. Dupa septembrie, insa, cand va urma predarea lucrarii, sighetenii vor ramane singuri. Cel mai grav este ca respectivele fisuri nu pot fi remediate decat cu ajutorul unui aparat de sudura special, care costa 30.000 de euro si pe care nu-l detine Acaterm SA, ci doar Intracom. Se pare ca se intentioneaza crearea obligativitatii de a se apela la serviciile Intracom, pentru depanarea acelor probleme, ne-a dat de inteles Grigore Stet. Conductele se crapa din doua motive: mai intai, pentru ca sunt de calitate proasta. Probabil, au fost achizitionate materiale mai ieftine, desi bani au fost destui. Apoi, in unele locuri, calitatea manoperei lasa de dorit. Desi regula spune ca respectivele tevi trebuie ingropate in “pat de nisip”, se pare ca meseriasii de la Intracom n-au procedat mereu cum scrie la carte, astfel ca ar mai fi aruncat tevile in santuri pline cu pietre colturoase, care au taiat tuburile.

Ferit de ochii lumii

Un cetatean de la drumuri ne-a povestit o istorioara despre Slatioara. Amintiti-va ca mai sus este vorba despre un contract de refacere "Drum comunal Slatioara-Glod-Botiza", cu costurile suportate de Apele Romane (adica peste un miliard de lei). Ei bine, am mers la fata locului si am gasit acolo o bucata de taluz de beton, pe ulita din centrul satului, in punctul unde valea a sapat, cand cu viiturile. Taluz lung de vreo 60-70 de metri si inalt de circa 3 metri. Adica un simplu zid de beton, despre care nimeni n-a comentat nimic in urma receptiei finale a lucrarii. "D-apoi, de bagau aici cat material o adus, faceau un dig de 600 de metri. Ase... Vineu oaminii, lucrau doua-tri ceasuri si-apoi la birt. S-or dus banii. Or vandut cimentu' in sat si l-or baut", a spus un satean din Glod. Tot din sat am aflat ca Intracom n-a mai atins nimic pe drum, in afara de acel rambleu de beton. Restul de drum, de la Glod la Botiza, a fost reparat cu banii si forta de munca a localnicilor din satul Glod. Cautand mai multe informatii despre “masiva” lucrare savarsita de Intracom la Slatioara, am ajuns la primaria Stramtura, de care apartine Glod. Era ora 15,12 si, desigur, nimeni nu mai era pe acolo. Primarul Pasare isi luase zborul (in concediu), iar vicele Mihnea nu avea program decat pana la ora 15, ne-a informat contabila (scuzandu-l ca isi incepe programul la ora 7, desi noi am aflat ca mai devreme de 8 numai taifunul il aduce). Filmul nu e gata. E doar o pauza pentru a mentine suspansul. Cu informatii despre lucrarile efectuate de Intracom in Sighet si in alte localitati maramuresene, vom reveni.

Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.