• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 Mai , 2004

Mergem la vot!

Fata de campaniile electorale trecute, cea de acum a fost anosta si plicticoasa, atat pentru alegatori, cat si pentru mass-media. Alegatorii n-au mai avut parte de dispute electorale interesante, ci doar de eternii mici electorali, de cateva beri rasuflate si cateva spectacole “de referinta”. Nu trebuie uitate nici lansarile de candidati, facute cu tam-tam si in prezenta unor lideri de la “Centru”.

Senzatia este ca fiecare candidat si-a prezentat oferta electorala in fata unor oameni care oricum i-ar fi votat, iar banii cheltuiti pe bannere, baloane, tricouri, sepci, stegulete si afise au fost aruncati aiurea. A surprins in multe cazuri lipsa de profesionalism a celor care au condus campaniile electorale. De pilda, Partidul Noua Generatie si-a lansat oficial candidatii cu doar doua zile inainte de terminarea campaniei electorale. Pe Gigi Becali nu l-a deranjat faptul ca in sala erau doar vreo 70 de oameni, afirmand ca il intereseaza calitatea, si nu cantitatea. De unde tragem concluzia ca daca te voteaza un singur individ, genial, ar trebui sa castigi alegerile. Lucrurile au stat cam la fel si cu alte filiale ale unor partide din categoria “de buzunar”, dar cu candidati la primarii si consilii locale.
Pentru mass-media, campania a fost, din punct de vedere al informatiilor, un dezastru. Au lipsit “sarea si piperul”, can-canurile politice, barfele incendiare care, de ce sa nu recunoastem, ar fi dat savoare unor texte de campanie pe care eram pregatiti sa le scriem. Ne-am facut degeaba stocuri de cafea, tigari si bere pentru noptile albe pe care le asteptam, dar care au devenit asemenea campaniei: obositor de lungi, plicticoase si fara subiecte. Politicienii sustin ca am asistat la cea mai civilizata campanie electorala din Romania post-decembrista. De fapt, “elementul civilizator” l–a constituit lipsa unor fonduri comparabile cu cele risipite in campaniile precedente. Semnificativ in acest sens sunt doua aspecte: au ramas spatii goale pe panourile destinate afisajului electoral si Forta Democrata si-a realizat minunatele afise pe foi A4, scrise frumos cu un pix ce avea o pasta de proasta calitate. Singurele partide care au salvat ce se putea salva au fost cele care, de fapt, vor conta in ziua alegerilor. Pentru a afla si parerea celor care se confrunta in aceasta batalie electorala, am incercat sa-i contactam pe candidatii la functia de primar al municipiului Baia Mare. Pana la inchiderea editiei, am reusit sa luam legatura cu 10 dintre acestia.

Firavii Turcu, Indre si Iloc

“Cred ca a fost o campanie electorala axata mai mult pe politic, decat pe probleme administrative. Sunt putini candidati care si-au exprimat dorinta de a face ceva din punct de vedere administrativ. Mai mult politic. Nu pot sa reprosez nimanui nimic, dar as dori, daca se poate, sa se implineasca toate dorintele candidatilor la Primarie, pentru binele comunitatii locale”, afirma Mihai Iloc, candidatul Actiunii Populare care a recunoscut ca a avut o campanie “firava” si ca nu are nici o sansa, dar crede ca prezenta lui in batalia electorala reprezinta un inceput. “Dupa parerea mea, a fost o campanie civilizata, mult mai civilizata decat cea din 2000, in schimb, partidele aflate la putere si-au facilitat accesul la informatii si la mass-media prin lege, ceea ce este o atingere adusa democratiei. Cei care sunt la putere uita ca sunt pasageri pe acolo si, prin Legea alegerilor locale, si-au creat niste facilitati, atat prin tragerea la sorti, cat si prin logistica pe care o foloseste cel care este parlamentar. Cam astea-s problemele… Pana in acest moment, nu am de reprosat nimanui nimic”, ne-a declarat Ioan Indre, candidatul Fortei Democrate, motivandu-si campania anemica prin faptul ca F.D. este un partid aparut doar de trei luni si ca doreste ca filiala sa treaca de pragul electoral. “Nu avem de reprosat nimanui nimic. Noi ne-am facut campania destul de civilizat, nu am atacat pe nimeni si nici nu o sa atacam pe nimeni. In schimb, PSD si PD au atacat PNL. In rest, ceilalti au fost foarte pasnici. Cei trei au cele mai mari probleme. Noi ne-am inceput campania de luni, practic, si afisele ne-au venit tarziu… Nu ne-am implicat in relatiile cu televiziunea deloc… N-am dorit. Pronostic nu va dau”, afirma Ioan Turcu, candidatul Partidului Noua Generatie. E bine ca cei de la PNG si-au inceput, totusi, campania, e bine ca au aparut afisele si Gigi Becali. Am auzit ca pana luni soseste si aracetul pentru afise.

Un intarziat si un grabit

“Mi s-a parut o campanie normala. N-a fost ceva deosebit. Este un handicap faptul ca am inceput campania foarte tarziu. Altii au inceput-o cu doua, trei luni inainte. Eu am intrat chiar pe ultima suta de metri in cursa electorala, fapt care poate sa afecteze sansele pe care le am, desi eu ma consider destul de cunoscut in Baia Mare. Daca as mai fi avut vreo doua luni de zile la dispozitie in fata pana la alegeri, sigur rezultatul ar fi fost altul. Toata presa nu mai poate sa scrie nimica despre noi numai contra cost, ori multi si-au facut campanie in mass-media inainte de…, ceea ce-i un avantaj. Sper sa avem un rezultat chiar foarte bun”, ne-a declarat Ioan Butean, candidatul Partidului Umanist din Romania, cu speranta ca va depasi pragul electoral. “Compania (!) care o vad in general, eu o vad in felul urmator: adica problemele sociale si morale si economice sunt mult prea grave si prea serioase, vizavi de atmosfera de teatru politic care are loc. Asa vedem noi. Nu prea am intrat noi in discutiile acestea, pentru ca nu stiu daca marele electorat mai este dispus sa inghita circul politic in conditiile in care problemele sunt destul de profunde si cred ca toate problemele trebuie luate in fondul lor, si nu in forma lor. Din pacate, noi continuam aceasta traditie de dispute politice care ne caracterizeaza de vreo 15 ani incoace. Noi numai stam, privim si tragem concluziile noastre, dar reactia electoratului este nu tocmai favorabila si cred ca aceasta forma de manifestare publica a disputelor electorale va conduce la un absenteism masiv, ceea ce nu face casa buna cu adevaratul fond al democratiei electorale”, a afirmat Bogdan Dragos Pauliuc, candidatul Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania. N-am auzit inca de sistemul politic la care face referire Pauliuc: democratie electorala si nici nu intelegem ce-i rau in “manifestarea publica a disputelor electorale”. Domnia sa, care si-a facut ultima saptamana de campanie baimareana pe la Bucuresti, o fi stiind mai bine.

Optimistii

“Din punctul meu de vedere, fara sa-mi pun problema ce au facut altii, am participat din tot sufletul si cred ca am reusit sa spun tot ce aveam de spus. Cred ca pe 6 iunie, cetatenii vor alege omul, nu partidul si se vor gandi la cel care poate cu adevarat sa le reprezinte interesele. Nu am de reprosat nimic, nimanui. Fiecare competitor a incercat sa mai dea din maini, a mai pus si piedici dar, in general, a fost o campanie chiar prea blanda. Ceea ce ma doare este ca domnul Anghel tot timpul iese cu un program de ani de zile care, daca vreti, ii in ghidul de prognoza a Primariei de dezvoltare pe urmatorii 10-15 ani, ori nu cred ca baimarenii isi doresc programe, ci fapte. Eu, fiind in coalitie cu Anghel, trebuia sa-l las sa candideze, sa se desfasoare, dar am considerat ca Dreptate si Adevar inseamna si cinste din partea celor care fac parte din aceasta Alianta si atunci, desigur, trebuia sa intru si eu in competitie. Sunt sigur ca finala va fi Anghel-Man!”, a sustinut cu tarie Mircea Man, candidatul Partidului Democrat. “Cred ca a fost o campanie electorala civilizata, eleganta, deosebita de alte campanii electorale, mai putin zgomotoasa si cred ca s-a lucrat mult mai eficient. Fiecare a incercat la electorat, la omul de rand, deplasandu-se la fata locului. N-am nici un repros de facut, eu mi-am vazut de treaba, am incercat sa-mi fac programul pe care mi l-am propus si mai departe ma duc pe aceeasi nota. Sa lasam pe duminica, sa vedem ce zic oamenii. Este foarte greu sa stii ce e in mintea oamenilor. Niciodata n-am spus ca Anghel nu-i bun, intotdeauna am spus ca eu sunt mai bun decat el si cred ca pot face mai multe decat domnia sa. Nu mai dau pronosticuri acuma. Mircea Man s-a mai vazut in finala cu Anghel si in 2000… Nu-s rezervat, sunt increzator in ceea ce se va intampla duminica. O sa aveti o surpriza!”, ne-a declarat Dumitru Matei, candidatul Partidului Social Democrat.

Elan temperat

“Consider ca a fost o campanie electorala in general decenta, chiar daca unii dintre candidati nu si-au putut tempera elanul. Au fost si cateva momente mai delicate peste care am trecut, respectandu-mi promisiunea pe care am facut-o baimarenilor: aceea de a fi fair-play. Sunt constient ca am contracandidati puternici, bine pregatiti profesional, dar am incredere in inteligenta baimarenilor care au stiut si vor sti ce sa aleaga. Nu de alta, dar asa cum am afirmat, aceasta este calea! Daca doriti un pronostic, va pot spune ca va castiga cel mai bun. Pentru luni, mi-am pregatit deja agenda de lucru”, afirma Cristian Anghel, candidatul Partidului National Liberal. “A fost o campanie in limitele bunului simt. Fiecare candidat si-a prezentat programul electoral, iar rezultatele le vom vedea la vot. PNTCD-ul este in reconstructie si am convingerea ca vom reveni in politica romaneasca. Este nevoie de crestin-democratie. Sper ca baimarenii sa aprecieze activitatea mea desfasurata timp de opt ani in administratia locala”, declara Vasile Marcel Barbul, candidatul Partidului National Taranesc Crestin Democrat.

Puterea de a hotari

“Fiecare popor are liderii politici pe care si-i merita”, spunea Jose Ortega y Gasset. In urmatorii patru ani vom avea liderii politici pe care ii meritam. Doar cei care isi exercita dreptul de vot au dreptul sa fie contestatari sau sustinatori ai celor ce ne conduc. Atitudinea de a sta pe margine si a arata critic cu degetul, dincolo de faptul ca este facil, are in ea ceva cu iz balcanic, in sensul peiorativ al cuvantului. O data la patru ani suntem chemati la urne. Este singurul moment in care cei multi si marunti au puterea de a hotari. Este un drept garantat de Constitutie, un drept de care nimeni nu ar trebui sa se lipseasca. Pe 6 iunie, baimarenii au sansa sa demonstreze ca stiu ce vor pentru urmatorii patru ani. Absenteismul nu reprezinta decat in aparenta o atitudine contestatara. De fapt, el nu este altceva decat o forma deghizata a nepasarii, dezinteresului fata de comunitate si a lasitatii in fata unei situatii in care trebuie asumate responsabilitati. Pe 6 iunie, baimarenii au sansa sa demonstreze ca sunt europeni, ca asteptata schimbare a mentalitatilor s-a produs si ca votul depus in urna nu mai reprezinta o formalitate, ci este o forma de manifestare a Libertatii. O Libertate castigata greu si de care unii nu mai vor sa stie. Redactia GAZETEI de Maramures nu poate uita ca pentru aceasta Libertate au murit oameni, drept pentru care va merge la vot. Chiar daca nu este o obligatie, pana la urma este o datorie.

Ioan Botis, Nicolae Teremtus

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.