• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Iulie , 2003

Masacrul sanatatii noastre

La nivelul tarii, reziduurile provenite din institutiile de sanatate reprezinta o problema care nu isi gaseste, deocamdata, rezolvarea. In Maramures, semnalul de alarma a fost tras de multa vreme. Cantitatile de deseuri din unitatile spitalicesti se ridica, anual, la 80 de tone. Simpla lor ardere este insuficienta, aceasta metoda degajand noxe in atmosfera. De ani de zile se cauta solutii la o problema pentru a carei rezolvare este nevoie de bani si legislatie.

In judetul Maramures nu exista instalatii omologate de sterilizare sau incinerare a deseurilor din spitale. Intr-un raport oficial, prezentat de Agentia de Protectia Mediului (APM) din Maramures catre Ministerul Mediului, se prezinta o situatie alarmanta. Incineratoarele si crematoriile existente reprezinta surse de poluare si nu au fost autorizate de APM.

In Romania, situatia deseurilor toxice si periculoase nu este reglementata prin legislatie proprie, existand doar recomandari privind tipurile de substante chimice periculoase care pot fi continute in deseuri. In Maramures, pentru deseurile spitalicesti (care sunt toxice si periculoase) nu exista un sistem corespunzator de gestionare separata! O parte din deseuri se ard in Crematoriul Spitalului Judetean Baia Mare sau in Incineratorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, instalatii neomologate, depasite tehnologic si neautorizate. In judet mai exista crematorii in Sighetu Marmatiei, Viseu de Sus, Borsa. Deseurile spitalicesti cantaresc 70-80 tone pe an!
Incapabili

Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare a fost construit in 1971 si a fost dotat cu un crematoriu. La inceputul anilor '92, o data cu aparitia seringilor de unica folosinta, a fost construit si un incinerator. In incinerator se ard, in special, reziduurile din masa plastica (seringi, linii de perfuzii), tesaturi sau bumbac medical, iar in crematoriu se ard partile biologice rezultate in urma interventiilor chirurgicale. Ambele instalatii sunt prevazute cu echipamente invechite, necorespunzatoare si functioneaza fara a avea autorizatia de mediu. Se lucreaza pe furis, in speranta ca poluarea atmosferica va trece neobservata. "In crematoriu se ard resturile biologice, o data pe saptamana, daca este cazul. Incineratorul are program permanent nocturn (intre orele 22 si 2 dimineata), pentru a nu atrage atentia. Asa am primit recomandari din partea Agentiei pentru Protectia Mediului (APM). Pe langa faptul ca nu corespunde standardelor, incineratorul are o capacitate de ardere de 1,5 tone pe zi (ar trebui sa fie de cel putin 5,5 tone). Ne-am adresat institutiilor administratiei locale si judetene pentru alocarea de fonduri in vederea investitiilor. Am facut memorii catre Consiliul Judetean, Prefectura, Primaria Baia Mare, Directia de Sanatate Publica (DSP) si APM. Totul ar fi costat in jur de 300.000 euro. Pana acum nu am primit nimic", ne-au spus Nicolae Iakkel, director ingrijiri, si Dorin Florian, responsabil protectia muncii si mediului din cadrul spitalului.

Prie, Prie...

Numele directorului Spitalului Judetean e sinonim cu o rugaminte in limba franceza, dar asta nu l-a ajutat pe Constantin Prie sa atraga fonduri pentru inlocuirea instalatiei, dand o noua dovada de management deficitar (asa cum nu l-au ajutat nici articolele din GAZETA sa aiba un comportament civilizat si sa ne raspunda la salut). Cei care ne vor salva, vor fi, ca de fiecare data, strainii. "Problema potentialelor deseuri contaminate cu germenii hepatitei A, B sau ai HIV/SIDA se regaseste la nivelul intregii tari. Incinerarea maselor plastice si a metalelor este toxica. Instalatiile noastre nu corespund standardelor de mediu, iar APM ar putea sa ne dea amenzi in fiecare zi, pentru ca nu avem solutii. Costurile unei instalatii ecologice performante sunt imense (2-3 milioane de euro). In 2002 am luat legatura cu un grup de specialisti belgieni. In 2 iulie 2003 am primit de la ministrul Serge Kubla, vicepresedintele Guvernului Wallon din Belgia, confirmarea alocarii unei sume de bani pentru efectuarea studiului de fezabilitate in cadrul proiectului . Acesta va demara in toamna. Speram sa avem aparatura in cel mult un an", a apreciat Sabin Nemes-Bota, directorul adjunct al Spitalului Judetean. Se pare ca altii sunt mai interesati de mediul in care traim decat directorul Prie. Ultimii bani pentru investitii la spital au fost alocati in 2001, cand s-au consolidat retelele de alimentare cu apa. De atunci – zero. Eternul "nu avem bani" e o scuza perfecta si o neputinta periata. Pentru un salariu de director al celui mai mare spital din judet, s-ar gasi destui neputinciosi care sa spuna de fiecare data “N-avem bani”. Probabil solutia ar fi un director cu aptitudini manageriale, dar si specialist in economie. Altfel, Spitalul continua sa alunece pe toboganul deznadejdii noastre.

Noxe si de la TBC

Cel de-al doilea incinerator din Baia Mare este folosit de Spitalul de Pneumoftiziologie (fostul TBC). In citeva cuvinte, acesta ar putea fi descris ca inadecvat, poluant, degradat, vechi de 40 de ani, fara cos de eliberare a fumului si, evident, neautorizat de APM. Functioneaza in virtutea inertiei si a faptului ca nimeni nu-l opreste. "Pana anul trecut se consumau si reziduurile provenite de la cabinetele private ale medicilor. Nefiind autorizati, am fost nevoiti sa intrerupem serviciile. Ardem 500 kg de resturi pe luna. Am avut discutii, neconcretizate, cu un grup de straini pentru un parc ecologic. Poate ne ajuta cei de la Spitalul Judetean, dupa ce primesc aparatura din Belgia", si-a exprimat neputinta rezolvarii situatiei Gheorghe Bota, directorul Spitalului TBC. Apoi ne-a prezentat piesa de muzeu numita pompos incinerator. Privindu-l, iti poti da seama ca nu are cos de evacuare a noxelor! Directorul ne-a zis ca “exista pe undeva”. Si ne-a aratat un horn de evacuare (de 20 m inaltime) aflat la 15-20 de m de incinerator, pe care cresc buruieni. Numai ca intre cele doua corpuri nu exista elemente de legatura! Domnule Bota, nu ne pacaliti. Incineratorul nu are cos!

Imagini socante!

Al doilea mare spital al judetului, Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, nu dispune de un incinerator sau crematoriu pentru distrugerea seringilor folosite, placentelor ori partilor biologice amputate sau extirpate. Situatia dateaza dintotdeauna. Incredibil, dar pana acum cativa ani deseurile biologice (ramasite umane din operatii) erau “inhumate” in Cimitirul Saracilor de la Cearda, laolalta cu bolnavii psihici fara familie ce mureau in sectia de psihiatrie a spitalului! Dupa transformarea cimitirului in ansamblu de interes national, Primaria a deschis un alt cimitir comunitar, situat in zona Camara, in apropierea gropii municipale de deseuri menajere. Surse din interiorul spitalului ne-au dezvaluit sinistra procedura. Zilnic, bolnavii psihici folositi la curatenia spitalului fac turul sectiilor, culegand resturile cu “regim special” pe care le ambaleaza in saci de plastic. Partile biologice: placentele, fetusii, tumorile, viscerele furnizate de prosectura, amigdalele, apendicele si membrele amputate sunt depozitate in camere frigorifice mari, unde stau pana cand se aduna suficient de multe, ori survine decesul vreunui bolnav psihic care nu are pe nimeni si urmeaza a fi ingropat in noul cimitir de la Camara. Primaria ofera sicriul si terenul pentru groapa, iar spitalul restul. Echipa de “nebuni cuminti” incarca lada cu mortul intr-un tractor, impreuna cu sacii cu carne, totul e transportat la cimitir, apoi se sapa gropi adanci de doi metri, in prezenta asistentului de la prosectura sau a unui alt oficial al spitalului si a unui preot si totul se ingroapa bine si adanc. Cei de la protectia mediului sunt la curent cu aceasta metoda si au cerut modernizarea procedeului! Liviu Pop, directorul cu reforma al Spitalului municipal, spune ca in planul de investitii este cuprins si un incinerator si, de se vor gasi fonduri (1,8 miliarde de lei), va fi achizitionat. De nu, nu. Se intrevede si o alta varianta: apelarea la serviciile unui crematoriu dotat cu incinerator aflat langa comuna Sarasau, proprietate a unei firme private. Pana atunci, sarmanii nebuni vor mai avea de sapat multe gropi in cimitirul saracilor.

Atata pot!

Autoritatile implicate in acest joc "de-a incinerarea" sunt pasive. "Consiliul Judetean are in administrare Spitalul Judetean si cel de Dermato-Venerice, dar nu se pune problema sa alocam fonduri pentru incinerator", a declarat Dan Mester, purtatorul de cuvant al lui Alexadru Cosma (seful se afla la Neptun unde se cocea... ca in incinerator). "Au fost mai multe variante cu incineratoare de regiune, dar nimic nu s-a concretizat. In Romania sunt vreo zece aparate de eliminare ecologica a reziduurilor, nici unul omologat", a recunoscut Cristian Ieremia, din cadrul Biroului de Integrare Europeana al Primariei Baia Mare, ca mare lucru nu se face in acest domeniu. "Nu au echipamente adecvate si nu le putem da autorizatia de functionare. In Maramures nu sunt firme de colectare a acestor deseuri si nici incineratoare avizate", a spus Mihai Fat, sef Serviciu Avizari din cadrul APM, confirmand situatia ilegala a crematoriilor spitalelor. Dupa ce toti cei indreptatiti sa rezolve o situatie grava care atenteaza la sanatatea noastra au ridicat din umeri, ne intrebam daca e normala existenta salariilor “bugetare” conditionate de incapabilitate. Suntem siguri ca nu. Oricum, ii tinem sub observatie.

Ciprian DRAGOS
Teofil IVANCIUC

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.