• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Decembrie , 2003

INVAZIA MAGNATILOR SATMARENI

Profitand de slabiciunea maramuresenilor si de relatii, firmele satmarene calaresc judetul

CASTRUM din Satu Mare castiga licitatii, dar lucrarile sunt executate de CIMP *Firma lui Cosma nu are un Sistem al Calitatii certificat * Morisca finantelor din constructii functioneaza si in Maramures

Una din activitatile economice cele mai rentabile e reprezentata de constructii. Lumea constructorilor este organizata dupa reguli, legi, normative. Pe de alta parte, constructorii sunt constituiti intr-o societate inchisa. Foarte greu patrunzi in interior si nu pentru ca ar fi ceva special, ci datorita faptului ca aceste firme ruleaza sume imense de bani care, in conditiile unei economii in tranzitie, sunt greu de urmarit.
Baronii constructorilor din Maramures au grija sa nu se afle prea multe despre modul in care lucreaza. Este clar, lucrarile cu bani de la buget, fie ai comunitatilor locale, fie de la Bucuresti, sunt surse sigure de prosperitate. Afaceri de zeci de miliarde sunt “inghitite" de aceste firme, fara ca vreo persoana cu competente de control sa se sesizeze in cazul unor nereguli. Pe piata constructiilor, concurenta este acerba. Ca sa castigi o licitatie trebuie ca firma sa aiba un “blazon", sa-si respecte obligatiile contractuale si sa faca lucrari de calitate. Pe langa acestea, mai este nevoie de “noroc", relatii si, de multe ori, influenta politica. Altfel nu se explica de ce unele firme castiga licitatii dupa licitatii, iar altele, poate mai performante, nu. Pentru ca echilibrul in lumea inchisa a constructorilor sa nu se rupa, de multe ori se fac aranjamente intre firme, la limita legii si dincolo, din care castiga toti. Este un fel de “morisca", in care intri greu si nu mai poti sa iesi. Povestea cu antreprenorii generali (cel care cas-tiga licitatia) si subantreprenori (cel care executa lucrarea) este o afacere in care e aproape imposibil de demonstrat ca se lucreaza in dispretul legii, pe bani multi. Cei implicati se acopera unii pe altii, alaturi de autoritatile locale si centrale. Totul se cumpara si se vinde.

Proceduri neortodoxe

Mai multe sesizari ne-au atentionat asupra modului in care se executa lucrarile la doua obiective din Baia Mare: sediul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) si blocul L8A. Licitatiile pentru cele doua lucrari au fost castigate de firma satmareana CASTRUM Corporation. Dupa mai multe zile de documentare am aflat lucruri interesante, care demonstreaza cum se lucreaza in constructiile maramuresene. Prima constatare, oarecum socanta, este ca piata constructiilor din judet a inceput sa fie ocupata de firme din Satu Mare in conditiile in care si la noi exista firme certificate! La fel s-a intamplat si cu cele doua obiective criticate. La licitatie au participat si firme maramuresene, dar au fost adjudecate de CASTRUM. Acum urmeaza afacerea. Chiar daca nu au castigat licitatia, la APM lucreaza firma presedintelui CJ, Alexandru Cosma (este vorba de CIMP). In contractul incheiat dupa castigarea licitatiei apare ca antreprenor general CASTRUM si subantreprenor firma CIMP. Potrivit sefului Garzii de Mediu, Gheorghe Dobra, firma prezidentului Cosma a preluat lucrarile de instalatii. Dar, potrivit surselor noastre, situatia este diferita. Am fost informati ca cele mai multe lucrari la sediul APM au fost facute de doua firme maramuresene. Si lucrari interioare si de instalatii. Termenul de predare, potrivit contractului incheiat intre beneficiar si CASTRUM, era decembrie 2003. La fata locului, santierul arata dezolant. Vreo patru muncitori se luptau cu munca la partea de acoperis, in rest pustiu. Lucrarea de la APM inseamna doua corpuri de cladire lipite de fostul sediu si inaltarea intregii cladiri. Detinem informatii ca au existat multe probleme in executarea diverselor faze. Initial nu s-a res-pectat proiectul, apoi s-a revenit si s-au refacut unele lucrari. S-a lucrat cu muncitori necalificati. Organizarea de santier lasa de dorit. Nu exista sistem de siguranta. Am vazut muncitori care lucrau la inaltime mare, pe acoperis, fara vreo protectie (centuri de siguranta etc). Nu sunt panouri de avertizare, oricine poate intra acolo, chiar si copiii. Una peste alta, nu se respecta normativele in vigoare privind protectia muncii si calitate lucrarilor.

Muncitori "mascati"!

A fost imposibil sa aflam daca s-au facut receptii partiale, procese verbale, daca acestea sunt semnate de C.T.C.-ist si persoana cu asigurarea calitatii din partea executantului. Mai stim ca firma CASTRUM are muncitorii echipati in salopete cu sigla societatii. Intr-o vreme, muncitorii de la CIMP foloseau aceste salopete pentru a lasa impresia ca lucreaza cei de la CASTRUM. Am vorbit cu muncitorii. “Cei de la CIMP lucreaza acum la statia PECO de pe Minerilor. Vin cateva zile, apoi ii duce in alta parte. Noi... Pai... Noi suntem din Satu Mare", ne-a spus neconvingator un muncitor, care nu a vrut sa-si spuna numele. Banuim ca toti cei de acolo sunt ai CIMP-ului.

Morisca mizelor

Care este, de fapt, “spilul"? CASTRUM a castigat licitatia, dar a dat lucrarea celor doua firme baimarene. Se spune ca firma CIMP a cedat celor de la CASTRUM o parte din lucrarile de la statia PECO din Viseu de Sus pentru “bonusul" APM. Normal, oficial nu se recunosc astfel de intelegeri. Cert este ca lucrarile, din cauza migrarilor de personal, ba de la CIMP, ba de la CASTRUM, nu sunt finalizate la timp, asa ca beneficiarul a incheiat un act aditional, care prevede prelungirea termenului de predare pana in iunie 2004. Ceea ce inseamna alti bani, alta distractie. Oricum, aceste sume vin de la buget, respectiv de la contribuabili. Ni s-a spus ca am pornit pe o pista gresita, ca am fost informati gresit, dar surse din interior, ne-au explicat "jocul". CASTRUM va incasa bani frumosi fara sa depuna un efort deosebit, lucrarile fiind executate de “partenerii" de la CIMP. Directorul APM, Gheorghe Voinescu, spune ca este vorba de 10 miliarde de lei.

Beneficiar linistit

APM, din postura de beneficiar, ar fi trebuit sa-si exprime pozitia. Initial, ni s-a spus ca Gheorghe Dobra, seful de la Garda de Mediu, stie amanunte. Acesta ne-a spus ca stie "ceva", dar ca cel mai in masura sa dea informatii este Voinescu. Seful APM a fost iritat ca ne interesam de aceste lucrari, reprosand ca “iar va legati de persoana mea". Ceea ce este fals. Dar daca tot a adus vorba, consideram ca beneficiarul ar fi trebuit sa fie cu ochii pe obiectiv si sa intervina pentru respectarea termenelor, a calitatii lucrarilor etc. Se pare ca Voinescu este prea mic pentru un razboi atat de mare. "Interesul nostru este ca lucrarile sa se execute cat mai repede. Avem un contract cu CASTRUM si nu cu o alta firma. Cine sunt antreprenorii, treaba lor. Stiu doar ca in contract figureaza alaturi de CASTRUM si firma CIMP cu un aport de 10-20%. La acea licitatie, la care nu am participat, firma CASTRUM nu s-a prezentat singura. Celelalte firme au fost descalificate pentru ca nu corespundeau cerintelor. Lucrarea trebuia sa fie gata pana la sfarsitul anului, dar nu a fost posibil, pentru ca din totalul de zece miliarde, cat trebuiau alocati de Ministerul Mediului, am primit doar cinci. Am insistat pentru constructia acestui sediu, pentru ca aveam nevoie de laboratoare aliniate la standardele Uniunii Europene", a declarat Voinescu.

CIMP(eneasca)

Nici cei de la CIMP nu au fost mai comunicativi. Nu au recunoscut ca ei lucreaza la APM, au evitat raspunsurile transante. "Suntem in subantrepriza cu un aport de 10%, iar restul de 90% revine societatii Castrum. Fazele lucrarilor sunt coordonate de cei de la CASTRUM. In cazul sediului APM, CIMP se ocupa de finisajele interioare, canalizare exterioara, cablaje electrice. In aceasta perioada, muncitorii nostri au fost trimisi in alta parte, pentru ca nu s-a finalizat sarpanta. Nu ne putem apuca de finisaje, pentru ca riscam sa fie deteriorate de ploi. Pot spune ca de o luna, o luna si jumatate, ritmul lucrarilor a scazut, apropiindu-se de zero. Nu putem spune ca ne-a afectat prea tare intarzierea platilor, pentru ca partea noastra este mica", ne-a spus Laurentiu Sabo, directorul societatii CIMP. Din toata aceasta telenovela in constructii se desprinde ca CIMP nu are capacitatea de a duce multele lucrari pe care le castiga prin licitatii sau la masa verde a intelegerilor oculte. Dar cine se atinge de firma prezidentului Cosma?

Blocul minune

Al doilea obiectiv "fantastic" este blocul L8A de pe bulevardul Republicii. Acest bloc are o istorie interesanta. Mostenire a “odiosului regim", blocul cu 64 de apartamente a fost vandut in 1991. Din motive neclare, nu s-a finalizat. In anii trecuti, blocul a fost preluat de Consiliul Local Baia Mare, care a hotarat sa il finalizeze si sa fie vandut tinerilor. Cei care au cumparat in 1991, vor trebui sa cumpere din nou, iar diferenta de pret a unui apartament este foarte mare, de multe sute de milioane de lei. In noiembrie 2002 a fost organizata licitatie pentru terminarea blocului. A castigat CASTRUM. Termenul de predare este luna mai, 2004. In 2002, blocul era in stadiul de structura de rezistenta si pe parcursul anilor s-au furat de acolo multe materiale, s-a degradat ce a fost construit, mai exact era nevoie de o lucrare complexa. In cazul blocurilor, este foarte important sa se respecte normativele in constructii, sa se respecte calitatea lucrarilor. Sa se lucreze pe proceduri de sistem, de la aprovizionarea cu materiale, pana la executia finala a lucrarii. Toti furnizorii de materiale pe aceste proceduri trebuie sa fie agreati de firma executanta. Adica trebuie respectat sistemul de calitate. Din informatiile noastre, s-a lucrat fara a se respecta aceste proceduri in multe faze de executie.

Calificati "pe hartie"

In mod normal, trebuiau facute receptii partiale, trebuiau sa existe procese verbale prin care se certifica urmarirea calitatii lucrarilor executate, de la zidarie pana la lucrari exterioare. Am fost informati ca s-a lucrat cu multi muncitori necalificati. De pilda, seful de echipa Vasile Doda, desi figureaza ca zidar, nu are calificarea necesara. Aspectele au fost aduse la cunostinta conducerii firmei, dar nu s-au luat masuri. Se pare ca Ioan Ghita, directorul reprezentantei Baia Mare a firmei CASTRUM, este refractar la sesizarile venite din interiorul firmei pe aceste probleme. Am fost pe santier si am discutat cu seful de santier din partea CASTRUM, Alexandru Hosu. Acesta a negat ca se lucreaza cu muncitori necalificati. De fapt, a negat orice fel de problema ridicata de noi, fiind interesat doar de numele persoanei care ne-a furnizat informatiile. Foarte deranjata de prezenta noastra s-a dovedit a fi o cucoana care, cu chiu, cu vai, ne-a spus ca se numeste Dragos. Am aflat ulterior ca este inginer la firma, la biroul tehnic. “Cu ce drept cereti procesele verbale, receptiile? Aceste acte nu se dau. Cine sunteti sa cereti asa ceva?", ne-a luat la rost respectiva doamna. Tot ulterior am aflat ca este o persoana agreata de directorul Ghita, probabil de aceea doamna cu pricina a avut "iesirea" de muncitor necalificat.

Procese verbale fara CTC

Pentru a clarifica problema calitatii lucrarilor la blocul L8A, am discutat si cu beneficiarul, respectiv Consiliul Local. Viceprimarul Vasile Barbul a declarat ca nu stie sa se fi facut receptii partiale si ne-a trimis la directorul tehnic al Primariei, Traian Florea. Acesta sustine ca totul s-a facut ca la carte si ne-a prezentat acte din care rezulta ca s-a urmarit controlul calitatii. “Lucrarea a fost adjudecata de CASTRUM la valoarea de 13 miliarde, fara TVA, termen de predare mai 2004. La contractul semnat exista un program al controlului calitatii pe faze determinante, respectiv probe de presiune la instalatiile sanitare, la instalatiile de incalzire, la conductele tehnologice, conductele de alimentare cu apa si la hidroizolatia de pe terasa. Proba la aceasta hidroizolatie a fost facuta in 25 august, proba de inundare. Procesul verbal a fost semnat din partea firmei de Mortto Lachman, iar verificatorul atestat este Nitulescu Dragos. Exista procese verbale de control intocmite de Inspectia de Control in Constructii, impreuna cu reprezentantii beneficiarului si ai constructorului, pe parcursul executarii lucrarilor. Exista procese verbale de lucrari ascunse semnate de executant, beneficiar si reprezentantul CTC de la CASTRUM, Adrian Batea. Avem agrementele tehnice pentru materialele folosite la hidroizolatie", ne-a spus Florea. Acesta nu a stiut sa ne spuna la ce data au fost semnate procesele verbale. Pe cele existente apare, asa cum prevede legea, semnatura lui Batea, CTC-istul firmei CASTRUM. Dar acesta a fost dat afara in luna mai. Daca procesele verbale sunt dupa aceasta data, ne aflam in fata unor falsuri. Daca nu au mai fost facute din mai, este la fel de grav. Un proces verbal pe care nu apare semnatura CTC-istului nu respecta legea. Din informatiile noastre, CASTRUM nu a angajat un alt CTC-ist.

Inundabilitate

Problema cu hidroizolatia este mai complicata. La acest bloc s-a folosit o membrana foarte rezistenta (garantata 30 de ani) produsa de firma IMPERBEL (Belgia). Proba de inundabilitate s-a facut in 25 august, dar hidroizolatia a fost realizata in mai-iunie. Nu am reusit sa aflam de ce proba cu apa (72 de ore) s-a facut doar in august. Pe procesul verbal nu apare semnatura CTC-istului si nici a celui de la Asigurarea Calitatii (AC) din partea CASTRUM. Foarte grav este ca hidroizolatia a fost montata de izolatori care nu aveau autorizarea necesara. “Montarea izolatiei s-a facut fara specialist. Nu a fost specialist autorizat de catre firma furnizoare. Este una din clauzele principale ale firmei din Belgia, fara asigurarea tehnica din partea lor nu se pune aceasta membrana. In Baia Mare sunt patru persoane care au aceasta autorizare. Existau si la CASTRUM, dar nu s-au folosit. Stie Ghita de ce", ne-au spus sursele noastre. Am mai aflat ca Nitulescu, cel care semneaza unele procese verbale, nu este angajat la CASTRUM si nu poate suplini lipsa CTC-istului si a celui cu AC. Interesant, nu? Oricum, vom reveni.

Castrum Corporation

Firma din Negresti-Oas a fost infiintata in 1992 de Gheorghe Mois, asociat unic. Din 1998, firma se dezvolta si poate executa lucrari pe gaze, drumuri si poduri, vopsitorii anticorosive, lucrari in rafinari, lucrari cu Termoelectrica, inchideri de perimetre miniere, constructii civile. Are sistem al calitatii certificat. Dezvoltarea firmei a dus la deschiderea de reprezentante in Baia Mare, Cluj, in sudul tarii si la Bucuresti. A executat lucrari mari la obiective importante. Despre Mois se spune ca este un manager bun. El figureaza in topul celor mai bogati oameni din Romania.

Sincopele lui Ghita

"Problema finalizarii sediului APM este in discutie. Dupa contract, ar fi trebuit sa terminam lucrarea in decembrie, dar s-a intarziat din cauza banilor de la Ministerul Mediului, care au venit cum au venit. Acum prognozam ca vom finaliza constructia in luna iunie 2004. In ceea ce priveste calificarea muncitorilor pe care ii avem pe cele doua santiere din Baia Mare, lucram cu echipe mixte. Cei care conduc lucrarile sunt calificati, la finisaje sunt de meserie, iar la muncile elementare sunt fara pregatire. Referitor la receptia lucrarilor provizorii, am avut o faza determinanta, pentru care s-au incheiat procese verbale de receptie, semnate de inspectorii Inspectiei de Stat in Constructii. Exista un plan al calitatii lucrarii intocmit de proiectant, care trebuie respectat, iar calitatea lucrarii trebuie monitorizata constant de catre beneficiar, constructor si inspectorii in constructii. Am sperat ca lucrarea blocului de pe Bd. Republicii sa o terminam mai repede, dar o vom finaliza in mai 2004. Am avut sincope, dar acum le-am rezolvat", a precizat Ghita, directorul reprezentantei firmei Castrum din Baia Mare.

Nicolae TEREMTUS, Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.