• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Septembrie , 2004

ICE ”BERG”- UL TITANICULUI TARACILA

SC Berg System Gaz SA, o obscura societate din Calarasi, care a castigat cu cantec licitatia de executie a retelei de distributie de gaz in Sighetu Marmatiei, a “trisat” termenele contractuale si se pare ca va fi inlocuita! Asta dupa ce sighetenii au primit asigurarile administratiei ca “totul va fi bine” si au asteptat zadarnic aproape un an sa inceapa cineva lucrarile.

Istoria gazului sighetean e lunga si intortocheata. Geneza e incadrata in timp “cu cativa ani in urma”. Mai exact, inceputul poate fi incadrat calendaristic la sfarsitul anilor ’90, cand Ioan Bledea, primarul de atunci al municipiului Sighetu Marmatiei, a facut primele demersuri pentru dezideratul suprem al ideii de confort sighetean: aductiunea gazului metan.
Orasul “sobarilor”

Importanta ideii nu trebuie minimalizata. De cativa ani, municipiul in cauza a fost debransat de la sistemul centralizat de incalzire, locatarii celor 15.000 de locuinte fiind lasati sa se descurce fiecare cum poate. Asa au aparut sobele pe lemne cu cosul de evacuare tras prin aerisirea blocurilor, balcoanele transformate in magazii de lemne sau zonele verzi din cartiere metamorfozate in depozite de busteni. Din punct de vedere diplomatic, in acea vreme relatiile romano-ucrainene erau bune, fapt care a insemnat un argument hotarator in decizia de aducere a metanului din Ucraina, pe la Halmeu sau Tarna Mare (e drept ca in acei ani gazul combustibil era mult mai ieftin la vecini, dar intre timp pretul a urcat puternic si dincolo de Tisa). Atunci s-a inaugurat statia de transfer de la Mediesu Aurit, loc de unde urma sa plece traseul tevii de gaz catre Sighet si Maramuresul istoric, locuri vaduvite inca de beneficiile metanului la conducta. Au trecut anii, s-au schimbat presedinti, guverne, milenii si astazi, in debut de mileniu III, oamenii locului mai stau cu lemnele in balconul blocului, invatand sa invinga frigul iernilor geroase.

Initial

… planul prevedea devierea unei conducte ucrainene spre Teceu, urmand sa iasa pe la Rakhiv. Fostul primar al Sighetului, Bledea, sustine si azi viabilitatea proiectului: ”Daca as fi fost ales (a candidat din nou la primarie, in scrutinul din iunie, n. red.), as fi adus gazul din Ucraina, in conditii mult mai acceptabile decat cel furnizat de Distrigaz!” Ipoteza lui Bledea omite faptul ca, intre timp, relatiile romano-ucrainene au degenerat, iar sansa realizarii acestui proiect a devenit, practic, nula. Romania nu e in stare nici macar sa deschida podul peste Tisa de la Sighet, darmite sa convinga oficialii de la Kiev sa ne arunce un capat de gazoduct… Reintorcandu-ne in timp, dupa primele demersuri ale Primariei Sighet din 1998-1999, conducerea politica in Romania (si implicit cea din ”municipiul lemnelor”) s-a schimbat. Prin 2002, Primaria a inceput sa faca in mod sistematic lobby la “mai-marii robinetelor de la Bucuresti”, pentru redemararea proiectului Gaz pentru Maramuresul istoric, pe varianta Mediesu Aurit-Negresti-Huta-Sighet, si rezultatele au inceput sa se arate.

“Marele” castigator

Revenind la epopeea aductiunii de gaz metan ne apropiem cu pasi repezi de “amanuntul” cel mai atragator pentru “organele abilitate”: banii. Dupa inaugurarea statiei de la Mediesul Aurit, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a purces la organizarea de licitatii pentru executarea aductiunii si pentru executarea distributiei locale (pentru Sighet, special). La prima strigare, licitatia a fost castigata de societatea Transgaz Medias SA, partener strategic al Distrigaz Nord, care s-a si apucat de treaba. In toamna anului trecut, magistrala ajunsese deja la pasul Huta, dintre Satu Mare si Maramures, iar in acest moment se afla in zona comunei Sapanta, la circa 18 de kilometri de Sighetu Marmatiei. Greul parea ca a trecut, insa… Pentru distributia propriu-zisa, MEC, prin Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a organizat o alta licitatie, la care s-au inscris CPL Concordia Cluj si SC BERG System Gaz SA Calarasi. Ultimii au avut “un rasunator castig de cauza” (dupa contestatiile de rigoare). Oficial, iata cat de simplu s-a realizat “pozna”. In 15 iulie 2003, Comisia de evaluare a ofertelor a atribuit contractul de concesiune nr. 190 din 25 iulie 2003 - “Serviciul de distributie a gazelor naturale in municipiul Sighetu Marmatiei”, firmei din Calarasi, pentru durata de 49 de ani. Societatea concurenta (CPL Concordia Cluj Napoca), a indeplinit un punctaj de doar 161 puncte fata de BERG care a scos, Dumnezeu si PSD-ul stie cum, 180 de boabe, si a castigat. Numai ca din cate prevad legile si normalitatea, pentru participarea la o licitatie de asemenea anvergura, concurentii trebuiau sa indeplineasca anumite conditii. Pentru a observa mai clar cum “s-au indeplinit” aceste conditii, va prezentam activitatea “laborioasa” a firmei castigatoare.

Cine e Berg Sistem?

Se vehiculeaza ca societatea inregistrata intr-un apartament din Calarasi il are in spate pe baronul Doru Ioan Taracila (vicepresedintele Senatului, vicepresedintele PSD, fost ministru de Interne, magnat al Baraganului). Taracila este perceput, de altfel, ca unul dintre cei mai puternici si bogati oameni din Romania. Coincidenta face ca acesta sa fi fost responsabil de filiala PSD Maramures exact in perioada cand MEC a organizat licitatia pentru Sighet… Asadar, SC BERG System Gaz SRL este o societate din Baragan, care isi are sediul intr-un apartament din Calarasi. Aceasta societate a fost inregistrata abia in anul 2002, cu statut de microintreprindere, avea disponibilitati banesti de 9 milioane de lei (la nivelul anului 2002, data ultimului bilant publicat de Ministerul Finantelor), datorii de 167 de milioane si 2 (doi) angajati (!). Daca nu esti lovit cu leuca in cap, poti concluziona ca BERG System nu indeplinea criteriile pentru o lucrare care necesita investitii de vreo 3,5 milioane de dolari. Ceea ce s-a si intamplat, cu toata opozitia declaratiilor autoritatilor sighetene care fornaiau prin presa ca “totul e bine si lucrarea va fi executata”. Cu toate aceste nesemnificative detalii, firma din Baraganul dropiilor mazilite a castigat licitatia. Astazi, dupa aproape un an de cand in Sighet trebuiau sa inceapa lucrarile de distributie, din ce in ce mai multi isi dau seama ca ipoteza GAZETEI, emisa in momentul castigarii licitatiei, e argumentata: BERG System nu are capacitatea sa infaptuiasca lucrarea la care s-a inhamat! Societatea din apartament a avut deja doua ultimatumuri (termene limita) ca sa inceapa lucrarile, dar nimic. Ba, totusi s-a intamplat ceva. Reprezentantii acesteia au inchiriat un spatiu central in Sighet (cu vreo 15 milioane de lei pe luna), spatiu pustiu de altfel, au pus un banner gigantic deasupra cladirii, si dusi au fost.

Confirmarea neputintei

Ultimul termen de incepere a lucrarilor a expirat pe 15 iulie 2004. Zadarnic, nimic nu s-a miscat. Desi obligatiile Sighetului au fost achitate (si biroul si terenul necesar statiei, au fost puse prompt de administratia locala la dispozitia celor doua concesionare: Transgaz - pentru aductiune si BERG - distribuitorul), activitatea societatii BERG System Gaz nu a iesit din starea de inertie. Oamenii Primariei au identificat chiar si locul platformei pe care se va plasa statia de distributie, locatie aflata pe raza comunei Sarasau, la 7 kilometri de Sighet. Terenul (1.000 de metri patrati, pe care se afla o fosta magazie de pesticide) a fost achizitionat deja cu 95 de milioane lei, de la societatea falimentara SC Hatman SRL (fosta SC Lauruc SRL, firma ex-magnatului sighetean Mihai Lauruc). Dar ce folos? La BERG System Gaz, geamurile sunt deschise permanent, pentru a iesi mirosul greu de igrasie. Si astfel, gazele de esapament emanate de vehicolele din statia de taxi invecinata, pot circula nestingherite prin camerele pustii. Acestea sunt, de altfel, singurele gaze care pot fi mirosite prin Sighet. In rest, povesti ca atatea altele.

Primaria contraataca

Spiridon Pralea, responsabil de Relatii cu publicul in primaria Sighet, a declarat ca dupa finalizarea contractului de concesiune (49 de ani), municipalitatea va fi beneficiara lucrarii. Tot Pralea a sustinut ca “Primaria nu este partener in aceasta afacere, din cate stiu. Si nu s-a vazut nici contractul efectuat intre societate si Ministerul Economiei si Comertului!” Mai transant a fost viceprimarul municipiului de peste Deal. “Nu au respectat ultimul termen dat. Trebuie sa luam masuri, daca vrem ca o parte din Sighet, cea a Spitalului municipal, sa fie racordata la toamna. Se vehiculeaza si varianta ca urmatorul clasat la licitatie (CPL Concordia Cluj, n. red.) sa preia lucrarile. Firma din Cluj este una puternica, cu traditie pe piata”, a declarat Stefan Beres, viceprimarul din Sighetu Marmatiei. Conform ANRGN, Concordia detine toate licentele in domeniu (cu exceptia celei de exploatare). Ultimul bilant al societatii romano-italiene arata ca activele firmei se cifreaza la 80 de miliarde de lei, dar si datoriile-i sunt pe masura (117 miliarde de lei – ceea ce a primat, probabil, in momentul selectarii ofertelor din cadrul licitatiei pentru Sighet). Informatii neconfirmate oficial sustin ca oamenii de la BERG System Gaz au revenit in Sighet cu ideea santajista de obtinere a anularii taxei de constructie platibile catre municipalitate, in valoare de 1,7 miliarde de lei, sustinand ca daca li se va face aceasta facilitate se vor apuca urgent de treaba. Prea miroase a adunatura de boschetari aceasta forma din Calarasi. Paradoxal, din moment ce Taracila pare carmaciul SA-ului. ULTIMA ORA: Eugenia Godja, primarul Sighetului a confirmat existenta propunerii santajiste a reprezentantilor BERG Gaz: “Am facut un schimb de adrese neprotocolare cu SC BERG System Gaz. Ne-au solicitat anularea taxei de constructie, platibila la primarie, care se cifreaza la suma de 1,7 miliarde lei. Au venit cu niste adrese de la Corpul National al Notarilor Publici, prin care au incercat sa ne convinga ca in cazul unor astfel de lucrari, nu se percep taxe. Am solicitat Biroului juridic al primariei sa verifice legitimitatea cererii si am solicitat parerea MEC. Ceea ce va spune ministerul, aceea vom face. In fond, ei sunt cei care au organizat licitatia si tot ei platesc. Daca MEC va spune ca nu se platesc taxe, e bine, daca nu, BERG trebuie sa se supuna. Asteptam raspunsul ministrului.”

Implicarea lui Cosma

Din cate se pare, BERG System Gaz a facut o intelegere cu societatea CIMP (firma apartinand fostului presedinte al CJ Maramures Alexandru Cosma), care va executa, de fapt, in regim de subantrepriza, lucrarile. BERG nu prea are cum sa faca distributia in Sighet, cu doar doi angajati! Informatii neconfirmate pana acum oficial sustin ca pana si garantia care a trebuit depusa la ANRGN, in valoare de 4 milioane euro, a fost suportata (cel putin partial) de CIMP. Cine a luat comisioanele, nu am aflat. Inca. Oricum, la un contract in valoare de 3,5 milioane de dolari, comisionul deja traditional de 10 %, inseamna un mizilic de 350.000 de dolari. In ce campanie electorala au fost papati banutii aia, tare am vrea sa ghiciti singuri!

Specialistii acuza

In 7 octombrie 2003, organizatia PD Maramures (prin Mircea Man, specialist in domeniul gazului) a anuntat ca ii va retrage prefectului de Maramures Ioan Buda sprijinul politic, pentru neimplicarea acestuia in rezolvarea problemei aductiunii gazului la Sighet. Intrebarea retorica a PD a fost: “Cine, cum si ce firma sta in spatele introducerii gazului metan in Maramuresul istoric?” Alexandru Parjol, managerul IMI SA, care detine licenta de constructie a statiilor de reglare si masurare a gazului, a declarat ca firma sa va executa statia de la intrarea in Sighetu Marmatiei, din zona comunei Sarasau. “De acolo e treaba altora, nu stiu nimic, cine vine sa faca distributia, sau cand”, a spus Parjol. Nicolae Mutiu, actionar majoritar la Gazmar SA (statia de imbuteliere gaz butan din Sighetu Marmatiei) a declarat ca nu are date despre distributia de gaz. “Stiu ca aductiunea se apropie de Sighet, insa in municipiu nu s-a efectuat nici o lucrare! Probabil ca in urmatorii 15 ani municipiul va deveni in totalitate racordat la gaz metan”, a opinat Mutiu.

Proiectul Nabuco – S.O.S.

Acest proiect paneuropean cu nume de cafea se refera la construirea unui gazoduct pe relatia Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria. Capetele conductelor se vor ramifica pana in Siria sau Irak. Planul, foarte important pentru vest-europeni (care doresc sa scape de monopolul rusesc al GAZPROM, atat de costisitor), a primit unda verde din partea Comunitatii Europene (in 22 decembrie 2003) si a fost declarat proiect prioritar. Pe traseul conductei exista circa 600.000 de potentiali clienti, care pana acum n-au fost racordati la gazul metan. Traseul romanesc va intra in tara pe la Bechet (la Dunare) si va iesi prin Sighet! Ei bine, din nefericire am reusit sa aflam despre care Sighet e vorba. Daca avansam varianta optimista: Sighetul Maramuresului, proiectul n-are nici o noima. Argument: teava ar trebui sa intre in Ucraina, sa strabata Romania, pentru ca apoi sa reintre in Ungaria. Ori ucrainenii n-ar agrea ideea, tara vecina fiind loc de tranzit a gazoductelor pe relatia Rusia-Europa de Vest. Daca pomenim despre un alt Sighet, cel de la Sannicolau Mare (oraselul de granita din judetul Timis care are un cartier denumit Sighet), am nimerit adevarul. Pe acolo va trece conducta asiatico-europeana. Gazoductul va traversa pe drumul cel mai scurt sud-vestul Romaniei, iesind apoi in Ungaria. Si din nou Sighetu Marmatiei ramane in afara coridoarelor de importanta europeana, precum a patit-o si cu soselele rapide sau punctele vamale. Iar parlamentarii maramureseni dorm in papucii Statului, nedeschizandu-si gurile intru urnirea din loc a paguboasei situatii, nepasandu-le nici cat negru sub unghie de nevoile zecilor de mii de sigheteni. Ii tinem minte. Pana-n noiembrie.

Teofil Ivanciuc

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.