• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Noiembrie , 2004

Hotelul penal

Complexul multifunctional Ambassador, “cel mai mare complex din judet”, dupa spusele proprietarului, nu are autorizatie de functionare! Sfidand autoritatile locale, Florin Marinca a cerut aprobare pentru o policlinica si a ridicat un hotel, un restaurant si un club de noapte. Chiar daca nu are autorizatii pentru nici una dintre aceste functionalitati, administratorul Ambassadorului a inaugurat complexul de aproape trei luni.

In 26 august 2004 se anunta cu mare fast deschiderea celui mai mare complex multifunctional din judet (pentru ca e... singurul), Complexul Ambassador din Baia Mare. Catalogat drept cea mai mare unitate privata din Maramures (?), Ambassador este administrat de Florin Marinca, un fost chelner care a prosperat in anii de dupa revolutie si-si spune acum om de afaceri. Cladirea de patru etaje adaposteste cabinete de medicina generala, stomatologie, fitness, sauna, masaj, un hotel de patru stele de 50 de locuri, un salon restaurant de 150 de locuri, café-clubul Ramses de 100 de locuri, o terasa de 80 de locuri si o sala de conferinte de 120 de locuri. Aceasta constructie mamut a necesitat o investitie de peste 30 de miliarde de lei. Si pentru a demonstra ca se lanseaza “pe picior mare”, administratorul Florin Marinca a invitat la deschidere personalitati una si una. Pentru ca panglica era “prea lunga”, au fost necesare o actiune de prost-gust si... sase foarfece pentru a o taia (!). Au “forfecat” urmatorii: Michael Mates (consul al Ambasadei SUA in Romania la Consulatul din Cluj Napoca), Robert Balasz (secretarul Consulatului), Giuseppe Merlo (presedintele Bancii Internationale Unicredit), prefectul Ioan Buda, primarul Cristian Anghel si... Florin Marinca, bineinteles.
Alo, e ilegal. Se aude?

Ce nu s-a precizat la inaugurare este ilegalitatea in care se zbate aceasta cladire. Complexul Ambassador este gazduit de o constructie ilegala, care functioneaza fara avizele de rigoare! Desi pare incredibil, un complex inaugurat cu atata fast este ilegal. Cum a fost cu putinta sa fie ridicat in “buricul targului” un ditamai hotelul fara autorizatii elementare? Simplu. Administratorul a cerut aviz pentru o policlinica de doua etaje si a construit ditamai hardughia de complex, care depaseste in inaltime un bloc de patru etaje. Vorba aceea, cand administrezi o investitie de 30 de miliarde nu te poti impiedica de lucruri marunte, cum ar fi legea. “Din cate imi amintesc, dosarul Complexului Ambassador s-a discutat in Comisia de Urbanism a Consiliului Local (CL) in urma cu doi ani. Domnul Marinca sustinea ca intentioneaza sa construiasca o policlinica. Am aprobat acest proiect cu buna credinta, deoarece am zis ca o policlinica nu strica acolo, intre blocuri. Asa s-a pus problema la inceput”, a spus Ovidiu Pop, presedintele Comisiei de Urbanism din CL. Ulterior, administratorul si-a dat seama ca nu i-ar strica si cateva locuri de cazare. “Dupa ce am aprobat autorizatia pentru policlinica, Marinca a depus o cerere prin care solicita si zece locuri de cazare, care zicea ca i-ar fi fost absolut necesare”, specifica Pop. Cererea a fost aprobata, dar, probabil intr-un exces de zel, constructorii nu s-au mai putut opri fiindca hotelul Ambassador se “mandreste” cu 50 de locuri de cazare, adica de cinci ori mai multe decat cele aprobate!

Strategia unei ilegalitati

Trebuie sa recunoastem ca strategia abordata de Marinca este tupeista, dar ingenioasa, desi incalca orice lege si bunul simt. De ce sa riste un refuz, cand poate modifica proiectul initial “de cate ori vrea muschii lui”? Iar in cazul Ambassador, schimbarile au curs garla. “Apoi, a mai venit cu o cerere prin care dorea sa modifice inca o data numarul de locuri de cazare si functiunea complexului, dar nici nu ne-am uitat la documentatie”, a declarat presedintele Comisiei de Urbanism. Tupeul lui Marinca a depasit limitele normalitatii si a cerut locuri pentru parcare, de care avea nevoie pentru a justifica cele patru stele ale hotelului, care, sincer, sunt suspect de multe in conformitate cu normele hoteliere (dar despre asta, intr-un alt articol). “Normal ca functiunea care a creat-o dansul necesita si locuri de parcare. A depus si o cerere prin care necesita 7-8 locuri de parcare. Spunea ca a gasit un loc intre garaje, care ar putea fi folosit, dar noi nu am aprobat cererea. Are, intr-adevar, autorizatie de constructie pentru policlinica, dar nu pentru hotel sau bar”, spune Pop. Stimati cititori, nu fiti indignati pentru ca Marinca e deasupra legii si nimeni nu-i face nimic, deoarece nu am terminat de insirat lista ilegalitatilor.

Simple detalii…

Chiar daca i-a platit mai prost, iar uneori chiar nu i-a platit (!), constructorii au dat dovada de exces de zel, deoarece dimensiunile complexului nu prea “seamana” cu cele din proiecte. “In ianuarie 2002 s-a acordat aviz de constructie P+2 (parter plus doua etaje, n. red.) pentru complexul Ambassador, cu destinatie de policlinica. Ulterior s-a depus un nou dosar la primarie pentru a se primi aprobarile pentru modificarile facute. Urmeaza sa se analizeze dosarul in cadrul viitoarele sedinte de CL”, a spus Traian Florea, director al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Baia Mare. Pe scurt, Marinca a primit autorizatie de constructie pentru o cladire cu doua etaje. Pe langa cele doua etaje si-a mai construit un mezanin si o mansarda, iar deasupra si-a spus ca nu strica o teresa (i-au ramas materiale de constructie si s-a gandit sa nu se “strice”?). Situatia este interesanta, avand in vedere ca altii se impotmolesc de aceste detalii nesemnificative, cum ar fi aprobarile, cand vor sa-si modifice camara de alimente sau un amarat de balcon, de exemplu.

Noaptea lui Marinca

Un alt detaliu lipsit de importanta pentru “atotputernicul” administrator este o hotarare implementata de CL la nivelul Baii Mari. Conform acestei prevederi locale, toate restaurantele situate la parterul unui bloc sau intr-o zona locuita trebuie sa aiba program pana cel tarziu la ora 24, pentru a nu deranja baimarenii de rand, care mai au un serviciu si se trezesc de dimineata. Hotararea nu se aplica insa in cazul clubului de noapte Ramses care, tocmai pentru ca este un club de noapte (?), incalca aceea umila prevdere a CL. Da’ parca pe Marinca il doare undeva de prevederile CL. Sau, pentru el galagia nocturna functioneaza dupa alt fus orar? Oricum, afacerea, care este visul oricarui fost chelner, nu functioneaza in legalitate. Raspunsul primit in urma unei adrese trimise de GAZETA Serviciului Comercial subliniaza, si nu stiu daca mai are rost sa o repetam, ca Marinca nu a primit nici de la acest serviciu autorizatiile necesare. “Unitatea sus mentionata (Complex Ambassador, n. red.) nu a primit nici aviz de principiu, nici autorizatie de functionare pentru activitatea de bar, restaurant si hotel, deoarece nu a putut prezenta autorizatia de constructie pentru activitatile enumerate mai sus. Mentionam ca i s-a pus in vedere administratorului depunerea documentelor necesare pentru a intra in legalitate”, scrie in raspunsul semnat de Ioan Brezoski, seful Serviciului Dezvoltare Economica Locala. Trebuie subliniat ca o eventuala intrare in legalitate ar ridica mari semne de intrebare. Adica, daca legea spune fara petreceri dupa ora 24 in zone locuite, cum ar putea intra in legalitate clubul Ramses, cunoscut pentru celebrele petreceri de dupa miezul noptii?

Inaltimea Sa

Alta intrebare cu raspuns dificil de prevazut: cum sa poata intra in legalitate o cladire care s-a construit fara a se respecta cele mai elementare norme tehnice? Complexul Ambassador s-a ridicat pe ruinele unei vechi centrale termice de pe strada Moldovei, centrala care era lipita de unul dintre blocuri. Vechea cladire se ridica, pana in dreptul etajului doi. Conform proiectului, aceeasi inaltime ar fi trebuit sa aiba si noul complex. Cu toate acestea, Ambassador depaseste vizibil inaltimea blocului de care este lipit, incalcand astfel o alta prevedere legala referitoare la aliniament. Dar la cate prevederi a incalcat, parca-i mai pasa administratorului Marinca de inca una...

Sfidatii

Chiar daca Marinca se crede un “adevarat binefacator al orasului”, hardughia pe care a construit-o a facut mult rau vecinilor, care inainte se bucurau de una dintre cele mai linistite zone din oras. In mai putin de trei luni, clubul Ramses a reusit sa-i exaspereze pe baimarenii de pe strada Moldovei nr. 2. Cei mai afectati au fost cei din blocul lipit de complex, care au simtit pe pielea lor neseriozitatea administratorului. Pe langa galagia infernala pe care trebuie sa o suporte de joi pana duminica, ei au avut parte si de distrugerea interioara a propriului apartament. “Locuiesc aici de 32 de ani si nu am avut nici o problema. De cand s-o construit hotelul acesta, toate s-or dat peste cap. Locuiesc la ultimul etaj, pe partea lipita cu hotelul. Ploua de pe zid si mi s-o imbibat apa in perete. Intr-o noapte, furtuna a luat mesele de pe teresa, or cazut la noi pe bloc si or miscat internitul. Nu o mai venit nimeni sa repare. Acum, tot ploua. Ni s-o facut mucegai pe pereti si la noi, si la vecina de la etajul III”, a spus Margareta Horvat, o batranica de peste 70 de ani. Rugamintile batranei nu l-au induplecat pe cel care sfideaza intreg Consiliul Local al Baii Mari, iar iarna o va gasi pe Margareta Horvat cu un perete umed. “Inainte, apartamentul nostru era lipit de cosul de fum al centralei si ne era chiar bine, deoarece era mai cald. Acum, fiindca, acoperisul a fost mutat, ploua si ni s-a facut igrasie. Copilul nostru a fost diagnosticat cu bronsita astmatica si nu poate locui in asemenea conditii. Nu stiu ce vom face, deoarece autoritatile nu dau semne ca ar vrea sa imbunatateasca situatia noastra”, a spus Ioan Palcau, locatar de la etajul III din blocul lipit de hotel (!). Constructia hotelului (care se realiza intr-un ritm inuman, de la ora 6 pana seara tarziu, deranjandu-i pe cei care sperau in cateva ore de odihna dupa o zi de munca) si petrecerile dezlantuite din clubul lui Marinca au fost suficiente pentru a distruge atmosfera linistita de pe strada Moldovei, atmosfera despre care se poate vorbi doar la timpul trecut. Asteptam ca macar acum autoritatile sa ia masurile legale. Sau e Florin Marinca deasupra legii? Vom reveni.

O reactie de “oparit”

“Eu am pus documentatia necesara la Primarie, dar am pus-o treptat. Nu am schimbat eu proiectul, aceasta este constructia pentru care am avut aprobare (?). Deci, autorizatia de constructie pentru centru medical nu s-a schimbat absolut cu nimic. Cum s-au modificat dimensiunile? Domnisoara, nu exagerati dumneavoastra!, sunt doua etaje plus mezaninul (adica trei etaje plus o mansarda, n. red.). Eu dupa ce am ridicat cladirea am facut o cerere la primarie ca-i schimb profilul in hotel din centru medical, deci astept reautorizarea. Eu am acte. Nu am autorizatie de functionare, deoarece nu se dau decat dupa ce au fost aprobate aceste reautorizari. Daca in timpul constructiei muti o usa mai incolo, schimbi un geam, asta inseamna reautorizare. Am schimbat doar in interior, nu in inaltime (mai sus specifica ca hotel are un mezanin, desi proiectul spune parter plus doua etaje, n. red.). Credeti ca eu sunt un om nebun? Cum as putea sa construiesc fara autorizatie? Cred ca nu vi s-a explicat bine sau poate nu vreti sa intelegeti. Eu am schimbat functiunea din centru medical in hotel, nu am schimbat nici o dimensiune. Consiliul Local, cu domnul Pop Ovidiu in frunte, a aprobat o constructie, pe care am executat-o. Dupa ce a fost ridicata si invelita am facut o cerere sa-mi aprobe schimbarea de functionalitate. Da’ mi se pare foarte normal ca aceasta cladire sa fie mai inalta (?). Poate sa fie de o suta de etaje. Ce te intereseaza pe dumneata chestia asta?! Care-i problema dumitale? Cum sa nu ma enervez, tot bateti apa in piua pe aceeasi problema. Ati fost pe la Primarie, pe la oameni pe acasa... Eu le stiu pe toate, ca-i vorba de mine. Sunt un investitor roman, ca de as fi strain, as fi dat mita (!) si poate mi-ar fi aprobate. Am creat locuri de munca si bunastarea acestui oras. Daca ar fi toti ca si mine, ar fi bunastare in acest oras.(…) La investitia care am facut-o nu puteam sa-mi permit sa stau dupa birocratia din Romania si sa-mi dea autorizatia cand vor muschii lor, ca mi-o dau luna asta sau luna viitoare. Nu ne putem juca, ca eu trebuie sa platesc niste bani in banca, altfel intru in faliment. Ce, se doreste sa intru in faliment? Eu inchid totul, imi platiti dumneavoastra investitiile?” – Florin Marinca, incurcat intre aprobarile pe care nu le are.

Mihaela Mihalea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.