• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Iulie , 2003

Groapa cu ”mortaciuni” a primarului din Boiu Mare degaja - Putoarea!

Gavrila Pop, primarul comunei Boiu Mare, are cel putin o problema. E impulsiv. N-ar fi singurul, dar fiind parte executiva a administratiei publice, ar fi o conditie obligatorie sa aiba cel putin cunostinte minime de diplomatie. N-are. Si mai e ceva care-i lipseste primarului Pop. Totala sustinere a satenilor. Dupa doua mandate de conducator al comunei, ar fi trebuit sa o castige, dar nu a reusit. Pop e lipsit de diplomatie, dar nu aceasta e cea mai mare lipsa a sa.

In Chioar, la 50 km de Baia Mare, se afla un tinut “pietros” (argumentele stau in studiile geologilor si afirmatia primarului). Locul se numeste Boiu Mare, o comuna cu patru sate intinse pe dealurile din imprejurimi. Principalele ocupatii ale oamenilor sunt agricultura si cresterea animalelor. Politica e mai degraba politichie, ca vorba aia: “Ce-i trebuie chelului tichie de margaritar?” Totusi…

Vazandu-si de treaba, satenii n-au remarcat ca in timp ce seceta a izbit necrutator comuna, pamantul crapa si animalele mugesc in pustii a sete, PSD-ul local pregateste cu sarg campania ce va sa vina. Se “baga” la foc automat: apa, gaz, refacerea drumurilor, a scolii, a caminului cultural, a Primariei, se-mpart paduri. Cum sunt executate si-n folosul cui, asta am incercat sa aflam. Si, spre disperarea “amenintatorului” Gavrila Pop, primar al comunei, am aflat.
Cine este Gavrila Pop?

Fost inginer agronom, Gavrila Pop si-a deschis dupa 1989 o fabrica de lapte si un abator. Ulterior, abatorul a fost inchis din cauza numeroaselor amenzi de la Mediu (vinovata fiind lipsa apei si a canalizarii din comuna, dupa cum ne-a declarat). Dar Pop nu a cedat crudei lumi a “biznismenilor” si a continuat cu fabrica de preluare si prelucrare a laptelui. Din cauza unei nenorocite legi a incompatibilitatii (care sileste “dualistii” sa aleaga intre administratie si afaceri), Pop a fost nevoit sa secatuiasca bugetul familiei cu 7 milioane de lei pentru a se retrage din firma cedata fratelui sau. Cu politica, insa, Pop sta bine. Este la al doilea mandat. Intre cele doua serii in care a fost la conducerea executiva a comunei, Pop a obtinut si functia de viceprimar (desi avea sustinerea PDSR, a fost infrant in alegerile din 1996 de un independent, Emil Hosu, preotul comunei), dar a renuntat la locul doi. Cum? Simplu, si-a dat demisia. De ce? Asta e o alta poveste pe care o vom spune la momentul oportun. Totusi, pentru a va satisface curiozitatea, prin sat umbla vorba ca nu faptul ca nu suporta locul doi e cauza “abdicarii” lui Pop. Oricum ar fi, subiectul e modul in care primarul a inteles sa gestioneze comuna.

Apa de la Dumnezeu si Banca Mondiala

Fiind o comuna cu mari probleme in alimentarea cu apa, in 1997 Boiu Mare a reusit sa obtina cuprinderea intr-un program national pentru aductiune de apa si montarea de cismele stradale (cu creditare de la Banca Mondiala). Proiectul pentru care s-a primit aprobare din partea Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului prevedea ca intreaga lucrare sa fie executata pe domeniul public. Lucrarea a fost aprobata in timpul mandatului lui Hosu si a inceput in timpul celui de-al doilea mandat al lui Pop. Fiind de o asemenea importanta pentru comuna, ne asteptam sa fie amplu discutata in sedintele de Consiliu Local (CL), dar ne-am inselat. “S-au discutat traseele, dar ca o problema trecuta la rubrica Diverse. A fost vorba ca proiectul sa mearga pana spre capatul satului. Era vorba de 8 km de conducta”, a declarat Gavril Lazar, consilier local.

Deviere cu cantec

Atat de dramuita materie prima a fost deviata spre ferma de pasari a fostului presedinte al C.A.P., Emil Bozga, miscare care a “costat” comunitatea nu mai putin de 1 km de conducta. In acest timp, un cartier de 20 case a ramas “pe din afara proiectului”. Despre posibila deviere preferentiala, primarul spune ca ar fi vorba de mai multe case si principala problema a devenit “numele informatorului”. “Este vorba de Bozga, da’ nu-i adevarat. Sunt mai multe (case – n.red.)... Asta cine-o fost? Flaviu, sau cine a facut pe interesantul (incearca descoperirea “informatorului” – n.red.)? Asta (Bozga – n.red.) are o ferma de pasari, vreo 3-4.000 si ii in curs de extindere. Ori ca mi-e prieten, ca mie nici nu mi-e prieten, si eu am fost la trasarea... (se refera la modificarea proiectului – n.red.) dar si ala trebuia ajutat, ca face ceva in comuna. Si cartierul nu sufera de apa. Asta este problema, nu ca... dar mai sunt case acolo, doar n-am tras numai pentru el. Nu stiu de unde aveti informatia”, s-a aratat nedumerit Pop.

K.O. la contract!

Pe langa contrarierea de a afla “cine ne-a informat” (rostindu-se si numele Chifor sau Precup, ca la baba-oarba, de parca asta ar conta), socul al doilea a venit la fel de natural. Intrebat daca desfasurarea proiectului se face exclusiv pe terenul public (in conformitate cu contractul dintre MLPAT si Primarie, daca ar fi trebuit incluse si parti din domeniul privat, Primaria ar fi trebuit sa achizitioneze terenurile respective despagubind proprietarii cu bani sau alte terenuri), primarul e, categoric, incurcat. “Cum sa nu se respecte?” Bine-bine, asta am intrebat si noi! “Mai sunt ceva probleme acuma, dar la rectificare o sa mai rezolvam. Au fost cazuri si a trebuit sa deviem pe proprietatea oamenilor, dar cu acceptul lor. O sa fie domeniu public in cateva luni, ca nu se poate face totul pe domeniu public. Nu stiu de unde aveti informatia. Avem niste probleme de astea, dar le rezolvam”, a recunoscut Pop. Acest “o sa fie domeniu public” nu cumva intra in contradictie cu contractul? Vazuta economic, problema e simpla. Nu traversarile conductei pe terenul satenilor (cu care a incercat primarul sa ne “dribleze”) sunt problematice, ci amplasarea a doua puncte strategice ale retelei de apa pe proprietati private. Locul de captare a apei (Vasile Barle) si amplasarea bazinului principal (Emilia Danciu) sunt pe domeniul privat. Lucrarea fiind deja efectuata, proprietarii terenurilor pot solicita o suma supraevaluata, iar CL va aproba pentru ca nu va avea alternativa. “Cand i-am spus primarului de achizitionarea terenurilor de la oameni, mi-a spus: ”, a spus Gavril Lazar, consilier local. Prin sat, ca prin sat. Lumea vorbeste ca ar exista interese ca acei doi proprietari sa primeasca “niste bani”, dar banuim ca-i o scapare involuntara. O scapare care va scuti bugetul local de 100 de milioane (altfel nu intelegem de ce Pop a avansat in CL aceasta suma ca fiind “necesara pentru apa”).

Isteria primarului

Pentru ca primarul Gavrila Pop e un subiect vast (si gratuit, pe deasupra) voi lasa pentru viitor performantele sale in ce priveste impropietarirea cu paduri, reparatiile la scoala si la caminul cultural, realizarea instalatiei de gaz si altele. Raman insa cateva “scapari” la care nu am un raspuns vast. De ce a inventat (banuiesc ca nu a mintit cu buna stiinta) ca biserica din Francenii Boiului, monument istoric, este in buna stare, cat timp aceasta e intr-un stadiu alarmant de degradare (crucea de pe biserica a cazut, sipcile de pe acoperis au cuiele iesite si icoanele de patrimoniu sunt devorate de molii si paianjeni)? De ce a spus unor consilieri ca Primaria este renovata si consolidata de firma consilierului judetean Vasile Radu Rosca, fara sa supuna aprobarii CL bugetul pentru lucrare, motivand ca “se descurca Rosca cu banii” (oare, domnul Rosca nu se incadreaza in legea incompatibilitatii si daca nu se incadreaza, e Rosca vreo Banca Mondiala si n-am auzit noi?)? Pentru acesta lucrare exista un credit de 500 de milioane de la CEC (insuficient insa). De ce considera normal ca groapa de deseuri a comunei (o scurmatura peste care s-a turnat un strat de beton, fara nici un capac protector, in care cadavrele animalelor se descompun intr-o putoare de nedescris si langa care pasc vacile satenilor – vezi foto) sa fi costat 100 de milioane de lei? De ce (conform inregistrarii audio) “se mai scapa” si afirma ca fabrica de prelucrarea laptelui este a lui? De ce nu a luat notite despre diplomatie de la inalt-premergatorii sai din PSD si, probabil, intr-o criza de isterie, m-a amenintat (cu martori) sa nu scriu nimic ca-mi “rupe hartiile”? De ce a blocat intrarea masinii GAZETEI in satul Prislop cu un utilaj de mare tonaj? De ce se comporta ca un feudal frustrat si spune unui ziarist “Iesi afara de aici”, desi acesta se afla pe proprietatea unei alte persoane private? De ce, oare, nu ma voi opri aici? La toate aceste intrebari, doar primarul Pop are raspunsuri. Si noi. In curand.

Catalin VISCHI

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.