• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Decembrie , 2003

COPII VANDUTI CA VITELE!

In ultimii ani, Romania a inregistrat o dramatica scadere demografica. Cauza scaderii populatiei cu 1,1 milioane de locuitori este (in proportie de peste 50%) migratia ilegala. In conditiile in care preventia traficului de persoane se reduce la vorbe, familiile sarace continua sa-si vanda copiii pe bani de nimic. Conteaza doar suma. Pentru 25 sau 100 de milioane de lei cumperi un copil. Halucinant, dar adevarat!

Incredibil! In Romania mileniului III, cu 25 de milioane de lei poti cumpara un copil, fara acte, fara sa te intrebe nimeni ceva. Nu va inghesuiti, e inutil. Oferta e vasta. Blonzi, bruneti, mici, mari, zambitori, tristi, jucausi, posaci, "ca din Nekerman", sunt multi si pe alese. Avem legislatie. Foarte bine, numai ca indivizii care nu o respecta nu risca mare lucru. Sunt prea departe de "bratul legii". Acolo unde traiesc ei, e noroi prea mare pentru bocancii bine lustruiti. GAZETA a "cumparat" copii.
Doi copii, 50 de milioane!

Pentru a nu risca sa fim "cooptati" sub incidenta legii, inaintea demonstratiei, am anuntat Inspectoratul Judetean de Politie Maramures. Apoi, dorind sa verificam dificultatea cu care se poate comite traficul de minori, am plecat, incognito, la cumparare. Mentionam ca, nedorind sa distrugem familii, vom pastra anonimatul parintilor, care raman, insa, niste iresponsabili. La inceput sceptici, oamenii sfarsesc prin a fi convinsi usor de cateva zeci de milioane de lei. Nu conteaza nici unde vei duce copilul, nici scopul pentru care il cumperi si nici legea. Banii sunt singurii care conteaza. Prima "piata" testata: un bloc de pe strada Horia, undeva in apropierea fostului Combinat (actualmente RBG Phoenix). Un morman de gunoaie arde, imprastiind un fum usturator, care estompeaza siluetele a doi copii desculti si murdari. Intreb unde gasesc o familie numeroasa. Micutii privesc suspiciosi. Imi dau seama de greseala si rectific explicandu-le ca "numerosi" inseamna, in acest caz, "multi". "Aici tati au copii multi", ma lamuresc mogaldetele. Casa scarii pare un cadru desprins dintr-un film despre razboi. Pereti arsi si "ornati" cu desene, trepte pline de gunoi, miros pestilential. Lumea incepe sa iasa din apartamente. Ma opresc la o usa. Deschide un barbat mic, cu mustata. Ne cerceteaza cu o privire agera. Intr-un colt al camerei, o femeie insarcinata mai tine un copil in brate. Ii spun povestea cu prietenii din strainatate care nu pot sa aiba copii si vor sa cumpere unul. Fara sa stea pe ganduri, barbatul accepta oferta. "Am doua fete mici, is sanatoase si frumoase. Amandoua vi le dau cu 50 de milioane de lei, daca vreti numa' una, 30 de milioane de lei. Ori daca vreti unu' mai mic... ia! Trebe sa sa nasca. Asteptati si vi-l dau tat cu 30 de milioane de lei. Fara acte, fara nimic. Imi dati banii, luati copiii. Si ase n-avem cu ce-i tine, avem inca patru!", a "batut palma", lingandu-si tacticos mustata, ca un negustor care a incheiat un targ bun.

Intermediarul copilului "din burta"

Pe coloana sonora asigurata de un copil care se sperie ca va fi "dat" (vandut), continui incursiunea pe acelasi palier, printre sobolani si gunoaie. Locuitorii zonei ma indruma spre un alt bloc de pe strada Horia. Aleg un apartament cu usa mancata de carii, care abia se tine in balamale. Deschide o femeie fardata excesiv. Inauntru, stupoare! Televizor color, casetofon, iar pe masa incarcata de farfurii murdare se zareste, printre firimituri, un telefon mobil. Le spun ca vreau sa cumpar un copil. La inceput, par suspiciosi. Au sase copii, dar nu-i vand. In schimb, barbatul imi ofera o varianta mai avantajoasa. "Stiu pe cineva care ar vrea sa-l dea. Ii o fata de-aci din zona. N-are casa, n-are familie, n-are pa nime'. Imi lasati un numar de telefon si va sun. Vorbesc io cu ea, sigur ii de acord. Ii frumoasa. Trebe' sa nasca in decembrie. O mai avut o oferta de la cineva. La pret va intelegeti cu ea, da' vrea cam 1.000 de euroi", a spus barbatul.

"Ca din Nekerman"

Ultima oprire, comunitatea de rromi din Ferneziu. Dincolo de dealul noroios se zaresc primele colibe. Spre deosebire de Craica sau Pirita (alte zone asemanatoare), pare o zona "rezidentiala". Doi pustani murdari ma intreaba pe cine caut. "Pe oricine vrea sa vanda un copil", imi spun in gand si ma indrept spre un barbat mic, slab, care sta in dreptul unui case darapanate. Ma priveste ciudat. "Io am copii, da' nu-i dau. Mereti mai in jos. Haideti sa v-arat. Este unu care are vo' 11 copii". Urmam poteca infundata, ce duce spre o coliba impaclita din care se ridica un nor de fum. Doua tinere de vreo 14 ani ne avertizeaza ca "ii la bar". Alaturi, se zareste o coliba din lut. Intr-un pat plin de zdrente sta un copilas infasurat intr-un batic. Repet povestea cu prietenii din strainatate. In prag apare o femeie. "Noi n-avem numa' doi, unu' de zece luni si o fata de 15 ani. Nu-i dam, da' cotati-l pa X." "Calauzele", doi pusti nestingheriti de noroi, ma costa 10.000 de lei. Ieftin, nu-i asa? Un barbat inalt, binefacut, imi iese in intampinare. In urma lui vine o femeie insotita de un tanar. "Pa mine ma cautati?" Turui povestea si astept. Barbatul face un schimb rapid de priviri cu femeia. Isi face aparitia si un copil de vreo cinci-sase ani, cu haine murdare, dar cu trasaturi frumoase. Barbatul il priveste o clipa, apoi incepe sa vorbeasca apasat. "Avem doi gemeni. Dupa ce i-o nascut, o tat ramas in spital ca erau foarte slabi si o zas medicu' ca trebe' sa-i tana acolo pana la patru-cinci ani. Amu au sase ani si-s sanatosi. Nu i-am vazut de cand aveau cinci luni, n-am avut bani sa marg la ei. Nu lucram nici unul. Ia, nici amu' n-avem un leu. Daca bagati masina, viu sa vi-i arat. Nu stiu cu cat sa-i dau. Trebe' s-o intreb pa soru-mea, ca ea o dat la infiat o fata mai demult si se pricepe. Ii putan 30 de milioane, aceia nu-s bani. Vi-i dau pa amandoi cu 70 de milioane. Ori de vreti mai mic, am unu' de patru luni, frumos, cu ochi albastri, nu sa vede ca-i tigan, gandesti ca l-am facut dupa Nekerman. Da' pa acela nu-l dau fara 100 de milioane", a spus barbatul.

Statistica si autodenunt

In Romania, natalitatea a scazut ingrijorator dupa 1989. Conform recensamantului din martie 2002, in ultimul deceniu, populatia tarii s-a diminuat cu 1,1 milioane de locuitori. In proportie de peste 50%, scaderea demografica nu poate fi justificata. Singura varianta viabila o reprezinta migratiile ilegale, capitol in care este inclus si traficul de persoane. Si in privinta avorturilor, Romania detine recordul intre tarile europene, cu 75% din totalul sarcinilor la care se renunta in acest fel. Principala cauza a situatiei care duce Romania pe marginea mormantului (prin imbatranirea populatiei si cresterea mortalitatii) este infinita tranzitie, colapsul legislativ si criza din sistemul asistentei sociale. In conditiile in care alocatia pentru cresterea unui copil "se ridica" la penibila suma de 210.000 de lei, romanii nu se mai incumeta sa devina parinti. Doar 28% din populatia tarii este reprezentata de copii, ceea ce demonstreaza atat carentele din cadrul sistemului de protectie a copilului, cat si lipsa unor solutii care sa creasca rata natalitatii si protectia sociala.

"Parolele" lor, goale

Desi legislatia romaneasca pedepseste traficul de persoane cu inchisoarea de la 5 la 18 ani, familiile sarace isi vand copiii fara teama de lege. Cauza vanzarii? Inconstienta, saracia, lipsa de educatie si indiferenta institutiilor care au ca scop protectia sociala si controlul respectarii legii. Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPC) sustine ca se pune accent pe preventia traficului insa, in condintiile in care principala modalitate de scadere a numarului de copii institutionalizati este reintegrarea in familii, chiar daca aceasta prezinta situatii de risc pentru copil, mult trambitata preventie a DPC-ului se reduce la vorbe. Conform legii, victimele traficului de persoane pot fi cazate, temporar, in centre de asistenta si protectie a victimelor traficului de persoane, aflate in subordinea consiliilor judetene. Insa, in Maramures, nu exista un astfel de centru, desi traficul de carne vie este in continua crestere, iar centrele de primire a minorilor sunt supraaglomerate. "Principalul scop al DPC-ului este scaderea numarului de copii din sistem. Sigur ca prima etapa este incercarea de a reintegra copilul in familie (centrele de urgenta pot sa-l intretina doar o perioada limitata de timp). Masurile de preventie inseamna identificarea familiilor sarace, care prezinta risc, si luarea unor masuri de protectie sociala. Acestora li se acorda suma de 49.000 de lei pe zi pentru un copil. Cauza principala a traficului este saracia, lipsa de educatie si o oarecare indiferenta a institutiilor specializate. Chiar daca fiecare institutie se implica mai mult sau mai putin, lipseste o oarecare viteza de reactie. Avem multe de facut. Chiar daca teoreticeste se cunosc aceste probleme, pana la practica... e cale lunga", a spus Augustin Botis, directorul DJPDC Maramures. Concluzia e mai mult decat trista, iar comentariile sunt inutile.

Comert cu copii

Copiii au devenit o marfa ca oricare alta, pot fi cumparati, chiar si en-gros, cu reducere de pret, desigur. Pentru parinti (aici s-ar cuveni ghilimele), nu are importanta ce se va intimpla cu ei. Nu conteaza daca vor fi folositi pentru trafic de organe, prostitutie, pornografie, sclavie sau cersit. I-au lasat ani intregi prin spitale, fara sa-i viziteze macar o data, dar pentru a-i vinde. I-ar lua oricand inapoi. In acest timp, pentru DPC conteaza doar reducerea numarului de copii din sistem si integrarea in familie. Nu are importanta ca unii din cei care sunt deja in familii sunt vanduti pe bani de nimic. Daca masurile de preventie si protectie sociala vor continua sa ramana la stadiul de vorbe, iar fondurile care trebuie sa fie folosite pentru imbunatatirea traiului acestor copii vor trece in conturile personale ale directorilor de institutii si fundatii, in cativa ani, probabil se vor vinde copii in targuri. Ca vitele. Atunci, a fi parinte va deveni o meserie asemanatoare cu a geambasilor. Poate doar mai banoasa.

Spaga in adoptii

"Fapta parintelui, a tutorelui sau a ocrotitorului legal al copilului, care pretinde sau primeste (...) bani ori alte foloase materiale in scopul adoptiei copilului se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta persoanei care, in vederea obtinerii unui folos material necuvenit, intermediaza sau inlesneste adoptarea unui copil."- Ordonanta de Urgenta nr. 25/1997

Traficul de persoane

Legea nr. 678/2001, art. 13
"1. Recrutarea, transportarea, transferarea, gazduirea sau primirea unei persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, in scopul exploatarii acesteia, constituie infractiunea de trafic de minori si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
2. Daca fapta (...) a fost savarsita asupra unei persoane care nu a implinit varsta de 15 ani, pedeapsa este inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
3. Daca faptele de mai sus sunt savarsite prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are control asupra altei persoane, pedeapsa este inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul alin. (1), si inchisoare de la 7 la 18 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul alin. (2). Art. 15. - (1) Tentativa infractiunilor prevazute la art. 12-14 se pedepseste.

Familiile sarace isi vand copiii pentru sume cuprinse intre 25 si 100 de milioane de lei, in functie de vasta si "calitate". Dupa ce i-au "uitat" in spitale ani intregi, sunt dispusi sa-i "revendice" pentru a-i vinde. Conteaza doar banii primiti.

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.