• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 August , 2003

Bechis, Parvu, out!

Un partid puternic se defineste prin lideri puternici, o politica coerenta si inteligenta, pe masura asteptarilor electoratului. Un partid, chiar daca este de marimea unui stat (poate de aceea) macinat de certuri, de dispute, cu lideri pentru care interesul personal sau de grup este mai presus de politica, in ultima instanta, a celor multi, nu poate decat sa ajunga a fi penibil si “de toata tranta”. In Maramures, PSD a demonstrat inca o data acest adevar. Intrigi, delatiuni, pare, comploturi, iata coordonatele pe care s-a desfasurat activitatea filialei in ultimii trei ani. Nota de plata a venit, iar penibilul continua. Au fost demisi prefectul Liviu Bechis si subprefectul Ludovica Parvu. In conditii normale, am fi vorbit de demiteri normale, in fond cei doi au fost multa vreme protagonisti in celebrele scandaluri din filiala. Dar demiterile de vineri, saptamana trecuta au un anumit talc. Aparenta de unanimitate, conlucrare, colaborare a gruparilor din filiala, asa cum se acredita in ultimele luni, s-a dovedit a fi praf in ochii naivilor. GAZETA a mentionat in multe materiale anterioare ca aceasta “la dolce farniente” se va curma brusc si cu efecte devastatoare pentru filiala si pentru partid. Previziunile noastre au fost depasite, insa, de realitate. Credibilitatea organizatiei s-a dus pe apa Sasarului in urma unui joc in care nimeni nu castiga, ci toti pierd. Evident, s-au platit polite, s-au facut calcule meschine, s-a calcat pe cadavre, au reaparut gruparile care, de fapt, nu au disparut niciodata. In acest context se poate spune ca, toti liderii, de la Bechis si Parvu, pana la parlamentari sau liderii judeteni “harsaiti” in intrigi si “lovituri de palat”, sunt vinovati. Daca PSD ar fi vrut sa aiba in Maramures o organizatie puternica, dupa trei ani de certuri ca la usa cortului, ar fi trebuit sa taie “raul din radacina”, sa rada totul si sa aduca politicieni tineri (exista in filiala), pentru care politica este o profesie, nu o meserie “bratara de aur”.

Actul intai

Vineri, putin dupa ora pranzului, pe canalele TV nationale au inceput sa curga stiri incendiare pentru filiala maramureseana. In sedinta de guvern au fost destituiti prefectul si subprefectul judetului. Totodata, a fost numit succesorul lui Bechis in persoana primarului de Tg. Lapus, Ioan Buda. Stirile seci, au fost se pare o surpriza pentru cei doi lideri maramureseni. “Am aflat de la televizor, nu stiu deocamdata nimic”, ne-a declarat Parvu la putin timp dupa ce “remanierea” Prefecturilor a intrat in fluxul mass-media. In redactia noastra, liniile telefonice inspre si dinspre politicieni si sursele noastre, s-au inrosit. Pe masura ce au trecut orele, “puzzle-ul” schimbarii era completat piesa cu piesa, una mai surprinzatoare ca alta. Am inceput sa intrezarim o mascarada, o piesa de teatru penibil, jucata cu nonsalanta de liderii maramureseni intr-o perfecta sincronizare cu liderii de la Bucuresti. Nici la miezul noptii de vineri spre sambata cei doi demisi nu primisera vreo instiintare oficiala. Nu asta ar fi problema, in fond se vorbea de multa vreme de schimbare. Fostul ministru Octav Cozmanca, actualul presedinte executiv al partidului, a “fluturat” de multe ori demisiile inspre judetul in care nu se intampla nimic (la vedere). De fiecare data, “mecanismul” intereselor de pe axa Baia Mare-Bucuresti l-au convins pe Cozmanca sa renunte. Se pare ca a fost doar o amanare. In judet, Bechis a fost “schimbat” de multe ori. Ba cu Radu Rosca, ba cu Victor Vaum, ba cu Liviu Doru Bindea sau cu subprefectul Parvu, ori cu potentul presedinte al CJ, Alexandru Cosma. Au mai fost vehiculate si alte nume de politicieni, chiar si din afara partidului, doar primarul din Tg. Lapus, nu. Cine si-ar fi inchipuit ca un primar aproape anonim, un inginer care nu a promis niciodata va intra in gratiile liderilor de la Bucuresti va ocupa fotoliul de reprezentant al Guvernului in teritoriu? Ioan Buda a fost primar in mandatul 1992-1996, dupa care au urmat patru ani de opozitie pasiva si un nou mandat de prim edil al orasului Tg. Lapus din anul 2000. El s-a facut remarcat tocmai prin pozitia sa neutra. Dar o neutralitate alunecoasa. Buda era cand intr-o tabara, cand in alta. Facea promisiuni de sustinere unor lideri, dupa care trecea in tabara cealalta. Fara a fi un preferat al presei, fara un discurs politic, fara atuurile unui lider puternic, Buda a fost preferat de conducerea partidului taman in momentul in care se vorbea de vitalizarea, reorganizarea, intarirea filialelor.

Prolog la actul intai

Pe langa “calitatile” mentionate mai sus, am descoperit si o doza de duplicitate. Buda ne-a declarat ca nu stia de surprinzatoarea numire. “Nu m-am asteptat la aceasta decizie, de care am aflat abia azi (vineri n.red.), cand am fost introdus in Guvern. Am fost chemat la Bucuresti, fara a sti motivul. Numirea mea oficiala va avea loc luni 25 august, la ora 15. Despre cazul subprefectului, ramane sa se discute mai departe”, ne-a declarat Buda. Cu toate ca nu stia nimic, el a apreciat ca este nevoie de formarea unei echipe in care sa-si aduca toti contributia. Confirmarea ca noul prefect nu a fost sincer am primit-o spre seara zilei de vineri, cand am aflat ca Buda i-a propus lui Parvu functia de subprefect. Unii ar spune ca ne aflam in fata unei inabilitati politice, dar poate nu intelegem noi subtilitatile pesediste. Se pare ca fostul subprefect a refuzat. Pe de alta parte este o “imbecilitate”, dupa cum spunea un lider de-al locului sa afirmi ca esti chemat la Bucuresti, asa la o sueta, la o cafea sau la o discutie libera despre cultura porumbului prin Tara Chioarului. Cu siguranta, noul prefect a stiut ce i se pregateste de cel putin cateva zile. Este imposibil sa nu fi fost consultat in aceasta problema. Putea fi chemat la Bucuresti si sa refuze, iar premierul ar fi ramas cu numirea in buzunar. Penibilul situatiei este si mai penibil, deoarece in timp ce viitorul prefect era in trenul cel ducea spre “efemera glorie”, la Baia Mare, organizatia municipala, sub privirile aproape agere ale presedintelui interimar, Petre Moldovan, lansa oficial candidatura lui Parvu in cursa pentru Primaria Baia Mare. Propunerea a fost facuta de Bechis si sustinuta, in special, de Liviu Doru Bindea. Este greu de crezut ca macar o parte a celor prezenti la lansarea ce a devenit ridicola, nu au stiut ce o asteapta pe Parvu. Unii spun ca de fapt asta s-a dorit, compromiterea carierei politice a fostului subprefect. Potrivit surselor noastre, aceasta miscare, pe care unii o vad inteligenta, a fost pusa la cale de Petre Moldovan, Alexandru Cosma si Liviu Doru Bindea. Fie in triumvirat, fie pe cai separate. Se spune ca Bindea si Cosma au “intrare buna” la Cozmanca, “nasul” maramuresenilor, iar in ecuatie ar mai fi si unii ministri, care au interese in nordul tarii. Pentru functia de subprefect sunt vehiculate trei nume: Ioan Birtas, Liviu Gavrilescu si Liviu Avram. Ultimii doi ar fi chiar cireasa de pe tort. Tot la capitolul zvonuri, sa notam “barfa” ca Bechis va fi numit intr-o functie de secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului (fost al Industriilor), condus de Dan Ioan Popescu. “Nu cred. Intai ar fi trebuit sa fie vreo demitere in randul secretarilor de stat, aceste functii nu apar asa. Nu am auzi de vreo astfel de schimbare. Poate director in minister…”, ne-a spus unul dintre liderii filialei.

Balbaieli interimare

A fost nevoie de mai multe ore pana am reusit sa-l contactam pe interimarul presedinte al filialei. “Nu este o tragedie. Schimbarile sunt firesti pentru astfel de functii. Nu cred ca ne-am facut de ras cu anuntarea candidaturii doamnei Parvu, iar la o zi distanta a fost demisa din functia de subprefect. Nu trebuie sa facem o conexiune intre cele doua situatii. Va primi o alta munca importanta. De ce sa nu poata candida?”, ne-a declarat Moldovan. In momentul in care l-am intrebat daca are vreo legatura cu aceste demiteri, deputatul PSD s-a balbait. “Este o prostie. Toate acestea nu au nici o legatura cu mine… Nu sunt genul care calca pe cadavre… Va asigur ca nu am stiut nimic si pentru mine a fost surprinzator”, a mai spus presedintele interimar. Mult mai dur s-a dovedit a fi liderul consilierilor judeteni PSD, Dumitru Matei. “Este si grav si penibil. In mod normal, o conducere de partid, dupa cele intamplate, si-ar fi dat demisia. Ma refer la judet. Toti cei care au functii si parlamentari si din administratie si pe linie de partid. Avem doua situatii: 1. Situatie penibila, lansand un candidat la o importanta functie, iar dupa o zi este demis dintr-o importanta functie. 2. Daca au stiut ce se va intampla, este grav ca au acceptat sa intre in acest joc murdar, daca nu au stiu este grav si inseamna ca ei nu reprezinta nimic in fata conducerii partidului, nu ii consulta nimeni si atunci care mai este rolul lor ? Nu cred ca nu a stiut nimeni! Eu suspectez pe cativa de cunoasterea situatiei. Pe de alta parte, am aflat ca s-au facut propuneri pentru subprefect. Nu stiu cine le-a facut, dar nu este normal sa ai propuneri fara ca organizatia judeteana sa stie”, ne-a declarat Matei. Fostul subprefect a avut o pozitie care trada importanta momentului. “Suntem la birou si mai asteptam o instiintare oficiala. Am aflat de la televizor. Probabil nu s-a terminat sedinta de guvern. Asa s-ar cuveni, sa fim instiintati oficial. L-am sunat pe noul prefect si l-am felicitat. Normal ca el stia, pe el l-a anuntat, lucru pe care eu i l-am reprosat. Suntem colegi si trebuia sa fie coleg cu adevarat, sa spuna: Fratilor! Va schimba si eu ma duc sa fiu numit! Eu asa as fi facut, Sau poate i-a fost teama…”, ne-a declarat Parvu.

Opozitia sta in expectativa

Liderii filialelor de partid maramuresene au aflat de la televizor sau de la presa baimareana. Ei au fost destul de rezervati in declaratii. Exceptia s-a numit Mircea Man, liderul PD Maramures. "Eu ma bucur ca PSD-ul e consecvent cu el insusi, schimband un prefect cu un primar. Il cunosc pe Buda ca pe un om de isprava. Acum, el va trebui sa faca o analiza despre cum sta judetul la capitolul sanatate, invatamant, somaj. S-ar putea sa ia decizii importante pentru judet si atunci il vom sprijini. Sau cu el s-ar putea sa fie mai prost decat cu Bechis, sa fie un tip inchis, care sa nu aiba relatii cu presa", a spus Man. Despre care am aflat ca ar fi in relatii foarte bune cu noul prefect. "Mi se pare un gest de bun simt pentru viata politica maramureseana din toate punctele de vedere. Pana acum (vineri, ora 16:20, n. red.) nu am stiut ca a fost ales deja inlocuitorul sau. Totusi, mi se parea normal sa fi fost ales cineva din Baia Mare. Personal, sper sa colaborez cu Buda mai bine decat am facut-o cu Bechis", ne-a declarat Vasile Barbul, presedintele PNTCD Maramures. “Pe noi nu ne-a intrebat nimeni inainte. Decizia s-a luat in baza unei analize mai cuprinzatoare din judet. Relatia UDMR cu conducerea judetului a fost una buna, dar nu stim cum va fi de acum incolo. Ah, a fost numit deja Ioan Buda? Il cunosc personal. Ca primar a fost bun si cred ca stie bine problemele din judet. Il consider echilibrat, serios si capabil pentru aceasta functie administrativa. Cred ca perioada de tranzitie va fi scurta”, a spus Istvan Ludescher, presedintele UDMR Maramures. O pozitie amuzanta a avut senatorul PRM, Mircea Mihordea. Senatorul lemnului a aflat de schimbarile ce au tulburat viata politica morosana de la reporterii GAZETEI “Sunt acum la Borsa (ora 15),. Am venit pe la ora doua noaptea. Inca nu am auzit de schimbarea prefectului. Nu il cunosc pe cel cu care a fost schimbat si nu ma pot pronunta. Demiterea aceasta nu ma surprinde, nu e treaba mea, ci a Guvernului, fiindca prefectul e reprezentantul acestuia in teritoriu. Mie imi era simpatic Bechis, in ciuda celor vehiculate despre el in presa”, a comentat Mihordea. Liderul liberalilor maramureseni, Cristian Anghel considera ca demiterile celor doi lideri PSD sunt o problema interna a partidului. “Eu am avut o relatie normala cu domnul Bechis, echilibrat, de colaborare, iar noului prefect ii doresc succes in activitate. Motivele schimbarii sunt probleme interne ale lor si nu le comentez”, ne-a spus Anghel. O pozitie interesanta a avut fostul deputat Nicolae Bud, unul dintre cei despre care se zvonea ca este candidat la demnitati in filiala PSD. “As putea fi suspectat de o doza de subiectivism datorita faptului ca si numele meu a fost vehiculat in anumite etape pentru anumite responsabilitati. Dar multi cunosc cat de grav deteriorata este atmosfera politica in Maramures. Una dintre filialei PSD, a managementului politic este aceasta degradare de climat: suspiciune, incordare si slaba eficienta. Cred ca ar fi fost momentul unor numiri cu responsabilitate si nu dictate de interese de grup. Partea tragica este ca cei care i-au facut cadou aceasta jucarie uriasa domnului Buda, alminteri un om de buna credinta, au tras un loz necastigator. Este un deserviciu adus filialei. Apele politice in zona PSD Maramures au mari sanse sa se tulbure si mai mult”, ne-a declarat Bud. Din toata aceasta noua tarasenie pesedista este clar ca filiala a iesit si mai sifonata decat a fost pana acum. Sunt semnale clare ca multi lideri nu agreeaza felul in care s-au produs schimbarile si aiureala cu lansarea candidaturii la Primaria Baia Mare. Joi, Parvu declara presei baimarene ca are sanse sa castige, ca exista unanimitate, colaborare, consens si alte asemenea expresii, ce vineri s-au dovedit a fi formulari fara acoperire. Sunt lideri, chiar daca Parvu considera ca a sa candidatura este in continuare valabila, care afirma ca propunerea nu va fi validata de Bucuresti. Ceata s-a lasat, din nou, peste filiala maramureseana. Pana cand? Vom vedea zilele urmatoare.

Nicolae TEREMTUS
Dan PARCALAB

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.