• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2003

Atac la centralele termice!

GAZETA va prezinta povestea vanzarii centralelor termice din cele mai bune zone ale Baii Mari. O poveste in care personajul principal e un baimarean cunoscut deja pentru "inspiratia" sa in afaceri, in special in cele cu Statul. Daca vorbim despre bani castigati usor, vorbim despre Alexandru Cosma. Fire deschisa spre orice oportunitate, cu o anumita inclinatie spre conspiratii, presedintele CJ Maramures a reusit, prin intermediul "aghiotantilor" sai, sa achizitioneze la un pret minim principalele centrale termice din oras.

"Sa se vanda tot ce poate fi vandut!", a strigat guvernul. Iar cei din teritoriu, oameni cu frica de lege, s-au supus. Asa a inceput istoria descentralizarii. O istorie scrisa de persoane inspirate, care au stiut cine vinde si ce vinde. Si mai ales, ce trebuie cumparat. Anul 1999, vineri, 27 iulie. Pe lista Monitorului Oficial se afla Legea privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, lege care face referire si la vanzarea activelor societatilor comerciale cu capital de stat sau regiilor autonome. Societatilor in cauza, conform articolului 13 al legii, li se ofera un termen de 60 de zile pentru a intocmi listele activelor disponibile pentru vanzare. In Baia Mare, SC Energoterm SA era intr-o asemenea situatie. Cum incalzirea nu mai era centralizata de ani buni, centralele termice de cartier au devenit active disponibile, numai bune de vanzare.
Sa inceapa vanzarea!

Vanzarea centralelor a inceput in decembrie 2000 si s-a realizat prin licitatie cu strigare. Conform legii, se tin trei licitatii pentru fiecare vanzare. La primele doua licitatii este obligatorie prezenta a minim doi ofertanti, in timp ce la a treia, centrala poate fi adjudecata chiar si cu un singur ofertant. Pentru a participa la licitatie, firmele trebuie sa achite o taxa de inscriere de 300.000 lei si sa depuna o garantie de participare. Presedintele comisiei de licitatie a fost Tudor Olteanu, director Energoterm. Primul val de vanzari a avut loc in 2001, iar pana in prezent, dintr-un total de 46 de puncte si centrale termice, 22 s-au vandut, 17 au fost declarate domeniu public, iar 7 sunt inchiriate sau urmeaza a fi scoase la vanzare.

Licitatii dubioase

Iunie 2001. Castigul pluteste in aer. Nasul "cuiva" (veti vedea al cui) incepe sa amusineze. Desi Energoterm incepuse licitatiile in decembrie 2000, in primele sase luni nu reusise sa vanda decat doua centrale. Situatia avea sa se schimbe in a doua jumatate a anului 2001. Presedintele CJ intuieste profitul si nu poate sta deoparte. Cum functia nu-i permite sa se desfasoare dupa bunul plac, aghiotantii sai incep sa actioneze. "Doamnelor si domnilor, urca pe scena licitatiilor Na-ge-liiin SRL. Aplauze, va rog!" Firma Nagelin este administrata de Ramona Cosma, nimeni alta decat fiica lui Alexandru Cosma, si Calin Cebotaru, cunoscut drept omul de casa al familiei Cosma.

Drepturi exclusive

Prima centrala intrata in colimatorul firmei Nagelin este Centrala Termica (CT) 22, situata pe strada George Cosbuc 14. Deoarece era in apropierea sediului societatii, s-a considerat ca Nagelin are drept de preemptiune si s-a realizat vanzarea prin negociere directa. "Ce noroc, doamnelor si domnilor. E-fec-tiv, ce noroc!" Pentru cei 252 de metri patrati, cat are centrala, o comisie de experti a stabilit un pret de pornire de 753 de milioane lei. Conform procesului verbal, la negociere, presedintele comisiei de vanzare a propus cresterea sumei, iar Nagelin a refuzat. Doar nu era sa accepte o majorare de pret, in conditiile in care a putut foarte bine sa cumpere centrala la pretul minim. Acestea fiind zise, afacerea s-a incheiat, iar Nagelin si-a trecut in portofoliu prima centrala cumparata la pretul de pornire. Dar nu va grabiti. Achizitiile nu se termina aici.

A doua-i cu bucluc!

Patru luni mai tarziu, octombrie 2001. Energoterm organizeaza o noua licitatie. Se scoate la vanzare CT nr. 14, de pe strada Republicii 1. De data aceasta, situatia a fost mai complicata, dar nu intr-atat incat sa nu poata musiu Cosma s-o rezolve. Prima data, CT 14 a fost scoasa la vanzare in iulie 2001. Desi masoara 524 mp, nu s-au gasit potentiali clienti care sa ofere pretul cerut (ha-ha, ce-am mai ras!). Se zice ca vanzarea era imperativa, desi legea folosita ca pretext nu justifica in totalitate aceasta graba. In conditiile in care lipseau clientii, s-a hotarat diminuarea pretului cu 10%. Din cei 1,233 milioane cat a costat initial, CT 14 a ajuns la 1,109 milioane. Situatia se complica din nou. Din datele oficiale furnizate de Energoterm, centrala a fost vanduta in data de 24 octombrie 2001, in urma unei licitatii. Dar aceeasi institutie, cu acelasi director, ne-a pus la dispozitie o alta lista, in care CT 14 apare vanduta in 7 decembrie 2001! Fiindca Energoterm nu se poate hotari in ce luna s-a vandut, iar GAZETA nu a licitat, presupunem de dragul domnului Kafka (un scriitor, domnule Cosma, care a castigat un premiu de-i zice Nobel), ca una din aceste date este valabila. Tudor Olteanu, directorul Energoterm, sustine ca s-au organizat trei licitatii la interval de o saptamana, iar la primele doua nu s-a prezentat nimeni. Cum nu am fost de fata, va trebui sa presupunem, din nou, ca are dreptate. La cea de-a treia, se pare ca s-a prezentat si Respiro SRL, drept pentru care s-a hotarat adjudecarea centralei la pretul initial, fara a avea loc vreo licitatie. Probabil va intrebati ce legatura are aceasta vanzare cu firma Nagelin si cu "inspiratul" Alexandru Cosma. Daca v-am spune ca administrator al Respiro SRL este nimeni alta decat Emanuela Cebotaru, sotia lui Calin Cebotaru? Si astfel s-a mai achizitionat o centrala care a luat directia portofoliului familiei Cosma. Dar hazul nu s-a terminat.

Lista magica

Buzunarul lui Cosma "aspira" o noua centrala termica. Este vorba de CT 8, situata pe bulevardul Independentei 24. Centrala masoara 331,54 mp si este pozitionata destul de bine. Pe scurt, nu este de ignorat. Dar incertitudinile plutesc si asupra acestei vanzari. Stim ca pretul de vanzare a fost 814 milioane, dar fiindca Energoterm a incurcat din nou itele, nici de data aceasta nu stim cu exactitate ziua vanzarii. Lista oficiala spune ca s-a vandut in data de 4 decembrie 2001, in timp ce lista directorului spune altceva (31 ianuarie 2002)! Singura intrebare la care putem enunta un raspuns coerent este cum s-a realizat vanzarea. Pentru aceasta centrala si-au exprimat optiunea doua firme: Nagelin SRL si, ati ghicit!, Respiro SRL, mai exact familia Cebotaru. Fiindca nu dadea bine sa se prezinte cei doi soti la licitatie, Nagelin a fost reprezentata de Daniel Aosan. Dar era oricum din "familie", iar licitatia s-a desfasurat inexplicabil de simplu. S-a propus majorarea pretului cu 3 milioane, Nagelin a oferit pretul marit (817 milioane) iar Respiro, nu. Punct. Licitatia a luat sfarsit, iar Cosma, pardon, Nagelin a mai dobandit o centrala fara licitatie. Dar nu este sfarsitul, fiindca lacomia nu are margini.

Zona zero

Am ajuns la CT 42, de pe strada Florilor, situata exact in "buricul targului". S-a vandut, dar nu stim cand. Energoterm are din nou probleme cu localizarea temporala. Avem doua date: 18 decembrie 2001 si 31 ianuarie 2002. Presupunem ca una singura poate fi reala. Deja nu mai este ciudat ca singura firma care si-a manifestat interesul pentru aceasta centrala a fost Nagelin SRL. Pentru cei 331,54 mp a achitat 1,258 milioane. Licitatia a fost oarecum fictiva, pentru ca fiind o singura firma, nimeni nu a licitat nimic, iar Nagelin a cumparat centrala cu pretul minim.

Ultima?

Ultima pe lista noastra este CT 13, de pe bulevardul Bucuresti 10. Aceasta vanzare are cel putin doua elemente in comun cu cele prezentate mai sus. In primul rand a fost achizitionata, evident!, de Cebotaru, iar in al doilea rand, Energoterm nu se pune de acord cu data vanzarii. Cele doua variante de vanzare ar fi august 2001 si martie 2002. Licitatia a fost clara precum oglinda. S-au prezentat Nagelin SRL si Instarex SRL. O noua firma la orizont. Oare sa fi riscat Nagelin si sa accepte concurenta? Ghiciti, nu? Cea de-a doua firma a fost reprezentata de administrator, nimeni altul decat aceeasi Emanuela Cebotaru. Din partea firmei Nagelin, identic cu scenariile trecute, a fost prezent Dan Aosan. Fiindca asa sade bine unei sotii ascultatoare, Emanuela Cebotaru a hotarat sa nu ofere un pret mai mare decat cel initial. In aceste conditii, centrala s-a vandut firmei Nagelin pentru 552 milioane, adica cu trei milioane in plus fata de pretul de pornire. Si asa s-a mai incheiat o licitatie la care nu a licitat nimeni. Booon, avem niste CT-uri. Adica, au. Ei. Ce facem cu ele? Pai simplu, daca tot le-am cumparat pe bani de nimic, pe cele pe care nu vrem sa le pastram, le vindem la un pret baban. Zis si facut. Asa au ajuns trei anunturi de vanzare (mari cat o zi de post - specificatie obligatorie, veti vedea de ce) pe peretii CT-urilor alese.

Amnezie totala

Contactat telefonic, Calin Cebotaru, administratorul firmei Nagelin, a declarat ca a uitat de licitatiile care au avut loc in familie! Nu-si mai aminteste absolut deloc ca firmele sotiei sale au fost prezente la licitatii doar pentru a umple randurile. In ce priveste vanzarea, se pare ca este pura publicitate, fara nici un substrat real (ha-ha-ha, ce-am mai ras, domnule Cebotaru, zau asa!). Poate s-a scris pe cladiri ca sunt de vanzare, asa sa stie lumea ca apartin de Nagelin. Numarul de telefon de la Nagelin apare si pe centrala cumparata de SC Respiro SA. Poate este normal, doar sunt o familie. Cebotaru a uitat si faptul ca acum pretul pe care-l cere pentru un CT din zona centrala este de vreo 4 miliarde de lei, suma care acopera aproximativ costul total al tutoror centralelor achizitionate de Nagelin. Dar nici despre Energoterm, nu se poate spune ca a avut o purtare exemplara. Conform celor spuse de directorul Olteanu, anuntul pentru fiecare licitatie a aparut intr-o singura zi, intr-unul sau doua ziare locale. Conform legii, o lista cu activele de vanzare trebuie sa fie afisata la Camera de Comert, iar prin intermediul presei se anunta locul unde sunt afisate listele. Nerespectarea acestor obligatii sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenzi intre 75 si 150 milioane lei. Ar trebui sa-l anunte cineva si pe directorul Energoterm ca este considerata contraventie mediatizarea scazuta a licitatiei, nu pastrarea activelor. In aceste conditii, vanzarile efectuate jongleaza intre legal si ilegal. Cei interesati sa stie ca au mai ramas doar sapte. CT-uri, ca doar de ele vorbim.

Cronologia cumpararii nageliniene

l CT-22 este prima centrala cumparata de SC Nagelin SRL, administrator Calin Cebotaru si Ramona Cosma. A fost vanduta in 2001, cu 753 milioane lei (pretul minim) prin incredintare directa, considerandu-se ca Nagelin are drept de preemptiune. l CT-14, de pe bulevardul Republicii nr.1 a fost vanduta pentru 1,109 milioane firmei SC Respiro SRL, administrator Emanuela Cebotaru (sotia lui Calin Cebotaru, administrator Nagelin SRL). A fost singura oferta. l CT-8, de pe bulevardul Independentei nr. 24, a fost vanduta in 2001 pentru 814 milioane. Au intrat in licitatia de familie SC Respiro si SC Nagelin. S-a pornit de la 811 milioane. Nagelin a oferit mai mult cu trei miloane, iar Respiro nu. S-a adjudecat de catre Nagelin. l CT-42, de pe strada Florilor s-a vandut cu 1.258 milioane. Singura firma interesata a fost Nagelin. l CT-13 situata pe bulevardul Bucuresti nr.10 a costat 552 milioane. Au participat la licitatie SC Nagelin si SC Instarex, administrator aceeasi Emanuela Cebotaru. S-a pornit licitatia de la suma de 449 milioane, Nagelin a oferit cu trei milioane mai mult, in timp ce Instarex s-a retras. l Actualmente, trei dintre CT-uri sunt scoase la vanzare. Suma ceruta este de 4 miliarde pentru fiecare.

"Nu ne intereseaza!"

"Pe noi nu ne intereseaza daca se prezinta doua firme care au acelasi sediu, atata timp cat au doua coduri fiscale diferite." - Tudor Olteanu, director Energoterm "Interesul nostru este sa le vindem. Si ce sa facem cu ele? Dupa aceea sa platesc eu amenda fiindca nu le-am vandut?" - acelasi Tudor Olteanu "Nu stiu despre ce este vorba. Noi am participat la mai multe licitatii." - Calin Cebotaru, administrator Nagelin SRL, izbit in moalele capului cu "ciocanul" amneziei. "De unde stiti ca este de vanzare? Ati incercat sa o cumparati? Nu sunteti bine informata. Una este publicitatea (se refera la faptul ca pe cladiri scrie ca sunt de vanzare - n. red.), alta este realitatea." - Calin Cebotaru

Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.