• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Ianuarie , 2004

Apocalipsa dupa Doru

“Din bube, mucegaiuri si noroi, ce bine ne distram cu partidul, noi”

Demisia senatorului Doru Liviu Bindea din PSD si inscrierea sa in PRM a provocat o furtuna care a deschis usile cabinelor de plaja unde se schimbau “liderii marcanti” ai organizatiei. Dupa ce ca au ramas in curu’ gol si cu parul din buric la vedere, privirea nedumerita si usor ridicola a gastii Cosma, Deghid, Buda&Co. spune totul despre situatia partidului la nivel judetean.

In agitata zi de vineri, am avut surpriza sa descoperim ca s-au emis doua comunicate despre plecarea lui Bindea. Intr-unul, Bindea era cetateanul Liviu Bindea, mai jos neavand nici macar calitatea de senator, iar prefectul Buda era de-a dreptul presedintele organizatiei judetene. Al doilea, “de revenire”, repara toate greselile, nu si impresia jalnica despre degringolada din partid. De ce am tinut sa povestesc acest amanunt? Pentru ca haosul le e stapan acum si nimeni nu are curajul sa vorbeasca deschis despre implicatiile plecarii senatorului Bindea. Asa cum scriam si saptamana trecuta, organizatia e varza. Bindea, un om care nu renunta niciodata, cu incapatanarea sa de morosan de peste Deal, orgolios si plin de defecte (ca fiecare dintre noi) a reusit sa-si faca un capital de simpatie cu mutarea sa. Iar primarii pesedisti, care oricum il vor vota chiar la PRM fiind, regasesc in scarba sa fata de ceea ce se petrece frustrarile si dezamagirile lor de vechi pedeseristi. Caci, problemele pleaca de la vechiul PDSR.
Tentatia

Folositi doar ca masa de manevra, in functie de interese, vechii pesederisti nu se mai regasesc in echipa care evolueaza pe teren. Buda, Deghid, Cosma, Calin Matei, Blajan sunt echipa lor? Nu, si atunci tare le vine sa dea cu piciorul in usa vestiarului si sa plece cu echipamentul spre PDSR-ul LOR, “batranul si dragul lor vechi partid”. No, distrati-va voi, in gasca voastra de conducatori, lideri, negociatori sau ce-ti mai fi, faceti-va voi partid si complotati acolo cat vreti… Nu e un secret pentru nimeni ca actuala formula de conducere nu are nici un fel de sustinere peste Deal. Nu trebuie sa fii mare politician ca sa descoperi ca nucleul dur de votanti PDSR a fost in Maramuresul istoric. Nu e greu de inteles ca, in cazul impartirii judetului in 3 circumscriptii pentru Senat, partidul nu are nici o solutie. Jeni Godja, primarul de Sighet, e categoric singura care prin echilibrul sau ar fi putut sa le dea vreo sansa, insa ea nu candideaza… Si atunci sa ma mir ca prestatia actualilor lideri a facut ca ei sa nu mai aiba credibilitate in fata propriilor membri?

Uite cine vorbeste

Imi si vine sa rad citind ca Bindea este “oportunist”, acuza adusa de niste oameni care au stiut sa-l impinga in afara partidului. Nu e el langa inima mea, dar are stiinta politicii si, in acest caz, pus cu spatele la zid, a stiut sa reactioneze. Sau poate bosii s-au asteptat ca el sa stea cuminte pana luni, cand urma sa fie dat afara din partid, si probabil sa mai si suporte stoic o bataie cu frisca sau o ploaie de pene de gasca, dupa o tavalire prin mierea disperarii lor? Dar, cine-l acuza de oportunism? Buda, venit de la PD? Tradatorul Cosma, transferat tot de acolo, cu nasul in vant dupa afaceri? Deghid, cu al sau “purism”, trambulina pentru o saritura ce pare executata la comanda lui Cosmanca? Ei sunt niste sfinti, evident! Asa cum sfant este si Blajan, ai carui membri de la municipiu stau chirciti si nu fac nimic, in asteptarea unei lovituri naprasnice care se poate abate oricand asupra sefului lor. Foarte interesante normele interne ale partidului-stat, mai ales ca lipsesc cu desavarsire. Si nici n-o sa ma gandesc neaparat, de exemplu, la Ioana Pop ajunsa vicepresedinte, ci doar o sa ma amuz la gandul monstruoasei site care a tot cernut de atata timp si i-a adus impreuna. Frumoasa adunare, monser!

Banii

Pare ca Nastase a fost dezinformat din nou, dar nu cred ca-l intereseaza foarte mult, din moment ce politica romaneasca (a PSD cu siguranta) a intrat, poate normal, la stapan: banul. Pe cine mai intereseaza ce functie va avea Cosma sau Deghid, de exemplu, din moment ce va putea fi muls la Centru? Presedinte executiv? Exceptional, este capabil sa negocieze (foarte frumos cuvant, nu?) cu fiecare candidat! Candidat pe plan local, desigur, din moment ce mandatele eligibile la parlamentare par batute in cuie de catre Bucuresti. Ai bani, esti bun, batem palma si-l fixam (revenind) pe Cosma pe locul doi la Camera Deputatilor. Bindea va ramane in familia politicienilor gen Iliescu. Si-a strans voturile cu migala, are popularitate. Incredibilele scene cu oameni repezindu-se sa-i pupe mana lui Iliescu palesc doar in fata unei imagini cu Cosma, Buda, Blajan, Deghid etc. incercand sa se adreseze alegatorilor stransi in caminul cultural din Botiza sau a stingherelii lui Nastase in mijlocul muncitorilor. Bindea in PRM va ramane sa dea lovitura dupa lovitura, vot dupa vot, unui partid-stat incapabil de treaba la Maramures, tocmai din cauza actualilor sai lideri. Sa ne bucuram, sa le uram mult succes si sa ne rugam sa ramana impreuna in actuala formula. Apropo, tovarasi, sa nu cumva sa uitati sa va luati si niste IMS-uri, ca si asa mi se pare ca ati ramas in 1988!

Bindea versus Buda

Bindea a trimis un comunicat in care a spus printre altele : “Conducerea centrala nu doreste ca membrii de partid sa-si aleaga liber liderul, iar vechii membri sunt marginalizati in dauna celor noi veniti” (…) “La intalnirea cu conducerea partidului din 20 ianuarie s-a concluzionat de domnul prefect Buda ca eu si constituim partidului, dupa care presedintele Nastase l-a intrebat de ce nu m-a exclus din partid”. Pe de alta parte, Bindea ne-a spus ca a tinut foarte mult sa candideze la sefia filialei, deoarece i-au cerut colegii din teritoriu. “Ieseam sau nu era o alta treaba, dar de ce nu am fost lasat sa candidez? Asta a fost problema. Eu nu sunt cetatean de rangul doi. Nu am drepturi si indatoriri egale cu Buda? Mi s-a spus ca trebuie sa candideze numai Buda. Mi s-a parut o discriminare anticonstitutionala. Cum sa mai am incredere in Buda cand mie imi spune, desi am fost de fata, ca el nu a spus asa! Chestia cu virusul. Nu intereseaza pe nimeni ce functie voi avea eu in PRM. I-am cerut presedintelui Vadim Tudor orice sarcina. Nu este corect sa fiu conducatorul filialei. Trebuie sa stau, sa cunosc oamenii. Deci, au scapat de virus si sa faca mai mult fara mine. Nu stiu daca mai vine cineva cu mine. Eu nu am chemat pe nimeni, daca vor fi oameni care vor dori…”, ne-a spus Bindea. In replica, prefectul Buda contesta varianta lui Bindea privitoare la modul in care s-a desfasurat intalnirea de la Bucuresti Acesta ne-a declarat ca prefera sa ne dea un comunicat “la fel pentru toata lumea”, dar a subliniat ca el nu s-a exprimat in modul acesta. “Nici intrebarile nu au fost asa. Presedintele partidului stie mai bine decat noi pe ce lume traim. Eu am incercat sa apar intreaga echipa, dar la intrebari limpezi trebuie sa raspunzi limpede”, ne-a declarat Buda.

Ecouri din PRM

Maria Ciocan, senator PRM: ”Pai ce sa va spun? Faptul ca vine la noi, la PRM, consideram ca este un lucru bun atat pentru partid, cat si pentru noi si pentru dansul. Speram sa facem o echipa buna de a munci si sa ducem mai departe ceea ce avem de indeplinit si de realizat in cadrul partidului. Sper ca domnul Bindea isi da seama acum de ceea ce a afirmat inainte vizavi de persoana mea si cred ca acum va sti sa aprecieze mai bine munca mea, iar daca nu va fi asa, vom vedea fiecare lucru la momentul potrivit.” Mircea Mihordea, senator PRM:” Domnul Bindea este intr-adevar in Partidul Romania Mare, s-a inscris in PRM la ora 15.30. Nu e treaba mea daca domnul Bindea va fi pe locul intai pe liste. Daca partidul a hotarat acest lucru, mi se pare firesc. Mi se pare firesc daca a hotarat presedintele PRM ca domnul Bindea sa fie… Da’ nu! Ma cam indoiesc. Indrazneala fara de margini! Ma cam indoiesc. Eu nu cred ca presedintele PRM zice, oricine ar veni in partid, gata, de maine vei fi primul sau al doilea pe lista. Este aberant. Nu cred. Zvonurile… stiti dumneavoastra cum sunt in Maramures. Plecarea senatorului Bindea pentru PSD nu este o pierdere. Este dramatic pentru PSD! Maramuresul este singurul judet din Romania unde, deocamdata, cu voia ”alectoratului”, vorba unui demnitar al judetului Maramures, sunt trei senatori.” Emil Marinescu, liderul PRM Maramures: “Stiam, anticipam. Ne cunoastem de mult, suntem amici, am fost in campania electorala din 2000 pe aceeasi baricada. Veti vedea in urmatoarele saptamanii si alte surprize. Nu stiu daca va avea vreo functie. Daca filiala considera ca trebuie sa fie condusa de Bindea, nu este nici o problema. Voi fi alaturi de el.” Ioan Petrovai, primvicepresedinte PRM Maramures: “Bindea este un om de onoare, de baza si cred ca este un castig pentru filiala. Nu va fi nici o problema in filiala. Noi avem locuri pentru toata lumea”.

”Este optiunea domnului senator Bindea si orice comentariu poate fi prematur. Probabil s-a simtit marginalizat in PSD, probabil i s-a promis ceva la PRM. Oricum, eu consider ca ar fi putut avea si alta varianta.” - Cristian Anghel, presedinte PNL, primar Baia Mare. “Eu i-am spus in mai multe randuri colegului - . Facand naveta, am observat ca el este atras de PRM. Pentru mine nu e o surpriza. Acum nu e problema mea, ci a lui, caci trebuie sa explice electoratului care l-a ales pe listele PSD, ce cauta la PRM. Si cand se barbiereste dimineata, sa-si raspunda propriilor intrebari”, a comentat deputatul UDMR, Bondi Gyongyike. ”Chiar acum doua ore am pus un pariu ca se va intampla asa si nu stiam nimic! Acum aflu ca este oficial. Dupa cum s-a comportat in ultima vreme, cred ca acolo ii este locul. Din miscarea asta au pierdut toti. PSD a pierdut un senator care a fost prefect si cunoaste bine judetul, Bindea ca s-a dus la PRM, iar PRM ca l-a primit.” - Vasile Marcel Barbul, presedintele PNTCD, viceprimar Baia Mare. ”A pierdut PSD Maramures. Au castigat domnul Bindea si PRM-ul. In ceea ce-l priveste pe Bindea, a fost o miscare previzibila.” - Teodor Luputiu, purtator de cuvant al PD.

Ce spun primarii

“Acum aflu de la dumneavoastra. Nu cunosc cauzele. Acolo sunt Cosma, Buda, vedeti, luptele astea… treaba lor. E o pierdere grea pentru filiala Maramures. El a fost initiator, prefect, tot felul. A ramas membru PSD cand eram in filiala numai cativa, de ne puteai numara pe degete”, a declarat surprins Gheorghe Iuga, primarul din Salistea de Sus. “E decizia lui. Avea mare sustinere in partid. Bindea raspunde de ceea ce face. Va merge cu o parte din electorat, nu cred ca a facut miscarea asta numai asa. El valoreaza mai mult decat acea delegatie permanenta. Sa vedem ce vor face liberalii”, a apreciat Traian David, primarul din Ieud. “Acum aud pentru prima data. E o noutate absoluta. Cu Bindea m-am inteles foarte bine. Poate sa aiba el motivele sale, nu stiu. L-or fi suparat cei de la centru. A avut probleme, frecusuri”, a afirmat Songot Bela, primarul din Poienile de Sub Munte. “Nu am auzit. Nu stiu ce se petrece acolo si nu pot comenta. Dar, intr-un fel, era de asteptat, avand in vedere neintelegerile din filiala PSD Maramures. Probabil au vrut sa-l inlature de la conducerea PSD, eu stiu… sa nu-l mai puna pe liste”, si-a dat cu parerea Dinu Lutai, primarul PRM din Sacel.

Ce spun ziaristii

”Sunt de acord cu gestul lui, ca om care la un moment dat se vede marginalizat dupa ce a muncit acolo. Dar sunt de acord cu gestul lui pana la demisia din PSD. De aici incolo, nu mi se pare treaba in regula. Macar sa fi stat un pic independent, ca o fata mare, curtata, si pe urma sa treaca acolo. In plus, sper sa nu aiba asta repercusiuni, dar daca vine un investitor strain si afla ca toti senatorii nostri sunt peremisti, s-ar putea sa se gandeasca daca baga banii aici. Cred ca Bindea va mai aduce niste voturi pentru PRM, nu toate cu cate se lauda sau pe care le crede. Pe de alta parte, pentru ca nu-l vad ca om care sa accepte locul doi, daca va ajunge pe locul unu pe lista s-ar putea sa fie niste nemultumiti in PRM care sa-si dea votul la PSD. Per total, cred ca mai mult pierde PSD-ul decat PRM-ul” ne-a spus Ananei Gagniuc, redactor sef ”Glasul Maramuresului”. “E un lucru firesc, daca ne gandim ca Bindea este un tip mai bataios si corespunde profilului de tip PRM. Intotdeauna a fost mai orgolios si tipul care nu cedeaza. Desi s-a aflat la originea unor conflicte, a vrut sa puna partidul inainte, dar nu de fiecare data cu succes pentru filiala. Daca ma gandesc la perioada de dupa ’96, ce a urmat pierderii alegerilor, Bindea a cam ramas singur pe baricade si cred ca nu merita un asemenea tratament din partea partidului. Ca nu e el in gratiile lui Nastase… dar a adus la partid voturi, inaintea altora. Bindea a negociat bine si cred ca miscarea aceasta va fi un castig pentru el. Mergand mai departe, cred ca va fi in capul listei pentru Senat si in pole-position pentru functia de presedinte al filialei Maramures”, a comentat Grigore Ciascai, redactor al publicatiei Informatia Zilei.

PSD - unii surprinsi, altii usurati

Viorel Deghid, subprefect: ”Noi am facut diverse oferte domnului senator, sa facem impreuna echipa si toate celelalte lucruri. Avand in vedere faptul ca n-a dorit sa faca echipa cu noi, plecarea senatorului Bindea nu mi se pare o pierdere pentru PSD. Nu cred ca va fi urmat de alti membri din PSD, s-ar putea sa existe si o optiune de felul acesta, dar, din cate stiu eu, nici nu s-a anuntat si nici nu cred ca se va intampla asa ceva. Nu cred ca demisia lui va bulversa si mai mult filiala.” Liviu Bechis, fost prefect: ”Este o optiune personala si nu pot sa comentez. Oricum, este o pierdere pentru PSD. Plecarea dansului nu va rezolva problemele. Situatia era tensionata in filiala de la schimbarea Delegatiei Permanente, cand au fost cooptati in ea membrii care au venit din PNL. Situatia in PSD se va rezolva numai dupa ce se vor face alegeri in filiala.” Calin Matei: ”Mie, personal, ca prieten, imi pare rau. In toata perioada asta de trei luni de zile eu am incercat sa impac cele doua tabere, luand o pozitie neutra, ca proaspat membru PSD. Din punct de vedere al declaratiei lui, o sa urmaresc functiile pe care le va avea in PRM si pentru ca si el a declarat ca acorda mare incredere noilor veniti, vreau sa vad si eu increderea pe care i-o acorda conducerea PRM-ului domnului Bindea. Parerea mea e ca pierderea e acum pentru senator. Situatia in PSD era tensionata de trei ani de zile. Liberalii veniti n-au tensionat. Din contra, au fost foarte neutri si au incercat sa faca pace.” Dumitru Matei, candidat la Primaria Baii Mari: “Categoric, Bindea este o personalitate a politicii maramuresene, dar eu cred ca plecarea lui va avea un impact minim in filiala. PRM-ul de aici era in criza de personalitati, avea nevoie de o personalitate. Din pacate, a luat de la noi. Daca el va sta cinci ani ca simplu membru, cred tot ce a spus la PSD si motivatia data acum, daca nu va fi asa, inseamna ca a crezut ca s-ar putea sa nu mai aiba loc eligibil. Daca va intra in conducerea PRM, tot ce spune este fals. Eu afirm cu tarie: in organizatia PSD vor avea loc alegeri in curand.” Alexandru Cosma, presedintele Consiliului Judetean: “Cunosc declaratia politica a lui Bindea si cred ca plecarea lui este urmarea unui calcul politic bine facut. In ceea ce priveste intalnirea de la Bucuresti, nimeni de acolo nu a impus sa nu se faca alegeri sau cine sa participe. Bindea si-a anuntat candidatura, deci dorea sefia filialei. Putea sa ramana. Pe de alta parte, eu cred ca Bindea a dat o alta interpretare spuselor prefectului”, ne-a declarat Cosma. Ludovica Parvu: “Imi pare rau ca a plecat din partid, dar va spun ferm ca nu voi pleca din PSD. Mai cred ca acesta este inceputul sfarsitului. Sper ca in aceste imprejurari sa se afle adevarul si premierul sa fie, in sfarsit, informat de situatia reala. Este o pierdere mare. Nimeni din organizatie nu se putea ridica la nivelul lui politic. Nu a fost pretuit. Sunt convinsa ca va fi urmat de multi membri, dar mai cred un lucru: si daca raman primarii in PSD, la alegeri il vor sustine pe Bindea. Se stie ca el a vrut sa faca politica, dar dupa cum merg lucrurile in filiala, care s-a umplut de oportunisti… ”. Eugenia Godja: “Regret decizia lui. Noi am pierdut un luptator, care s-a zbatut pentru partid. Sa stiti ca el are o mare sustinere, cel putin in Maramuresul istoric, deoarece, cand a promis ceva, s-a implicat sa rezolve problemele. Nu stiu, nu am vorbit cu nimeni, dar banuiesc ca de aici multi il vor urma”, ne-a declarat Godja. Ioan Blajan, presedintele PSD Baia Mare: “A facut ce a crezut de cuviinta daca nu o reusit sa obtina cu forta ce o vrut la noi. Cam asta-i. A tulburat apele in PSD suficient ca sa poata merge linistit la PRM. Orice membru este o pierdere, dar, pentru linistea partidului, la ora asta plecarea lui nu mai este o pierdere. Da’ de unde! Un coleg spunea ca in spatele lui e un mare gol electoral si asa este. Se pare ca nu avea garantia ca are in spate ceea ce se zvonea, probabil de aceea a plecat. In PRM, fara alegeri, e mai sigur”, ne-a spus Blajan.

Dan PARCALAB

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.