• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Mai , 2003

Agresiune in Pribilesti

Incredibila aventura a executorului judecatoresc Gheorghe Vucea a inceput in satul Pribilesti si s-a finalizat cu incalcarea legii. Dupa ce a folosit spray-ul lacrimogen impotriva unui tanar, intr-o actiune in care nu au existat, conform declaratiei oficiale a Politiei, “acte de violenta fizica”, Vucea a continuat “gafele” incalcand legea si abuzand de functie pentru a-i determina pe sateni sa plateasca o amenda, cumulata cu un comision, pentru contul biroului personal.

A fost creat pe cale naturala (normal, pe vremea aceea nu se infiintase nici una din metodele nasterilor artificiale). Barbu Stefanescu Delavrancea (dramaturgul, nu strada) l-a facut cunoscut, numele sau batand autoritar la poarta notorietatii. Notorietatea i-a deschis. Si “Domnul Vucea” a intrat.

In 1867, Barbu Stefanescu Delavrancea, viitorul dramaturg (pe atunci, doar fiu al starostelui carutasilor) era inscris in clasa a treia la Scoala Domneasca de la Maidanul Dulapului. Atunci l-a cunoscut pe profesorul Ion Vucitescu, prototipul eroului din “Domnul Vucea”. Astazi, toti copiii au auzit de invatatorul-zbir, datorita (sau din cauza?) nuvelei domnului Delavrancea. Dupa mai mult de un secol, satenii din Pribilesti (Maramures) l-au cunoscut pe adevaratul domn Vucea. Cine e acest domn Vucea si mai ales, ce vrea el? Dar mai ales, cu ce pret au aflat?
Comando pentru pensionara

In luna mai 2002, executorul judecatoresc Gheorghe Vucea, insotit de o echipa formata din Dorel Anitei (asistentul sau), agent sef adjunct Papuc (de la Postul de Politie Satulung), un cameraman de la PRO TV si alti cativa oameni au pornit in misiune. “Misiunea imposibila” era evacuarea silita din casa a fostei invatatoare a Scolii din Pribilesti, Maria Maghiar (o pensionara vaduva). Pe ulita satului se stransesera 100 de persoane (dupa declaratiile satenilor) in urma unui zvon, potrivit caruia batrana urma sa fie evacuata din casa pe care stiau ca si-o cumparase din munca de-o viata. Cand au vazut “niste domni de la oras” ca se agita sa o scoata din casa pe fosta invatatoare, cativa au cerut explicatii. “I-am intrebat: Da’ omu’ ala, ca noi nu stiam cine-i, dupa aia am aflat ca-i de la Judecatorie, s-o rastit la noi s-o zis ca ce ne bagam, ca nu-i treaba noastra. D’apoi cum sa nu fie treaba noastra, ca doamna ne-o-nvatat pruncii sa scrie si sa citeasca, no”, spune un satean, incercand sa lamureasca asupra evenimentelor. “Cand o fo’ de-am platit amenda, ca ne-o dat amenda la toti, o fo’ vai de noi. De unde sa mai avem, amaru’ nost’.”

Evenimentele

Pe ulita, o batrana merge la sapa. Soarele e naucitor. Nici cainii nu mai au putere sa latre. “E prea cald pentru a te odihni, darmite pentru a munci”, spunea cineva, dar batrana nu auzise si nici nu avea timp pentru cugetari filosofice. “Or venit din Baie s-o scoata din casa, ca Monica, fiica-sa, nu-s ce invarteli o facut cu casa doamnei s-or venit mai multi, cu unu’ Vucea – veci nu l-oi uita. Oamenii l-or intrebat cine-i si cu ce putere vrea s-o scoata pa doamna din casa, iara el o zis ca nu-i treaba noastra, ca asa vrea muschii lui, asa ne-o zis. Apai unu’, copil tanar, acuma ii dus in armata, o pus mana pa poarta si o vrut s-o inchida sa nu poata sa scoata mobila pe ulita. Atunci, Vucea o scos un spray si i-o dat in ochi la copil, de-o cazut acela pe jos. Dupa aia l-or dus oamenii de l-or spalat la fantana. No, dupa aia oamenii or inceput sa strige si el o scos tate lucrurile din casa. Nici n-o ascultat-o pe biata doamna, ca i-o zas sa o lase macar in cotetu’ porcului sa doarma, ca n-are unde, da’ el... Asta n-are nici un Dumnezeu! Ne-or trimes amenzi la tati, adica nu chiar la tati, la 30. Si mie mi-o dat amenda, un milion. Nu stiu de ce, stie biata lui, da’ am platit-o, ce sa fac, sa ma bage la-nchisoare?”, a sintetizat Clarita Rus, o pensionara care sufera de “reuma”, o femeie de peste 60 de ani care a fost amendata pentru “acte de violenta si amenintare prin care a impiedicat punerea in executare a Actului de adjudecare...”.

Preotul si-a vandut porcul

“Pe Sfantu’ Dumnezeu, era o femeie care statea in drum cu un copil in brate, si o luat amenda! Unu’ nu l-o atins nici c-un deget, asta mi-i crucea”, spune un satean oprit din munca la camp. Printre cele 30 de persoane amendate de-a valma se afla, stupoare si Vasile Pop, preotul satului! “A fost un cosmar, se uita mai greu. M-au amendat cu 6 milioane, au zis ca sunt instigatorul. Au considerat ca prin prezenta mea acolo as fi impiedicat executarea sentintei. Executorul mi-a zis: N-avea dreptate, eram in Postul Mare si tineam predici cu tema morala si una dintre acestea se referea la grija si respectul copiilor fata de parinti. Nu stiu cine i-a spus sau de unde stia asta, in fine. Nu i-am adresat nici un cuvant, afara de . Oamenii mi-o spus ca i-o amenintat ca are pusca, are pistol, cutare si cutare. Nu s-a legitimat, iar felul in care a stiut identitatea oamenilor (pe care i-a amendat) ma face sa cred ca a beneficiat de concursul cuiva din sat. Imi pare rau ca s-a ajuns aici. Daca aveam banii, ii dadeam doamnei Maghiar, numai sa poata sta in satul in care a fost 44 de ani invatatoare. N-am avut, am si eu cinci copii, cand am platit amenda, am vandut porcul din cotet. N-am avut”, a spus preotul Vasile Pop cu regret.

Ilegalitatea

In Instanta, executorul a solicitat aplicarea amenzii de 5 milioane lei, maximum prevazut de lege. Judecatoria Somcuta de pe langa Tribunalul Maramures a redus multor sateni amenzile judiciare la minim, respectiv 500.000 lei, considerand motivele lui Vucea doar partial intemeiate. Ce a urmat se numeste ilegalitate. Dupa sentinta definitiva, Vucea a trimis pe adresa fiecaruia din cei 30 o somatie, prin care solicita sa i se puna “in contul... aflat la dispozitia biroului executorului judecatoresc Vucea Gheorghe sau la sediul biroului, suma de 500.000 lei amenda judiciara, plus 1.000.000 lei cheltuieli de executare”! Paradoxal, “suplimentul” de 200% din amenda, e legal! Ilegalitatea pe care a comis-o Vucea consta in... somatie. Marius Morari, vicepresedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, dupa ce a ascultat prezentarea unui caz ipotetic dar identic, a precizat ca asa ceva nu se poate intampla. “Este o ilegalitate ca un executor judecatoresc sa trimita somatia respectiva. Dupa amenda judiciara de executare ramasa definitiva, de incasare trebuie sa se ocupe Directia Generala a Finantelor Publice, adica organul abilitat al Statului. Nu poate sa trimita executorul somatiile respective, pentru ca nu e investit pentru aceasta. De la trimiterea somatiei, tot ce se intampla de acolo-ncolo (incasarea etc.) e ilegal”, a lamurit Marius Morari, demonstrandu-si explicatia cu legea in mana (articolul 371, indice 7 din Codul de Procedura Civila – va spune ceva, domnule Vucea?). Desi am inchis paranteza, referitor la gestul unui executor judecatoresc de a folosi un spray lacrimogen in conditiile in care era insotit de fortele de ordine, Marius Morari a mentionat ca un executor trebuie sa se impuna prin prezenta si nu prin acte de violenta.

Driblingul ”ocupatului”

Timp de cinci zile, GAZETA a facut tot ce era posibil pentru a afla pozitia domnului Vucea. Am inteles, cu toata pacienta din dotare, ca executorul este “un om ocupat”, dar cand (dupa asteptari indelungate la usa cabinetului, telefoane la birou sau pe telefonul mobil) in sfarsit am convenit asupra unei intalniri “indiferent de ora si locul” ales, ne-am trezit asteptand “cu ochii-n soare”, desi se intunecase. Pe intuneric, dar deschizand ochii, raman intrebarile. Cat de moral e incidentul cu spray-ul, in conditiile in care agentul sef adjunct Papuc era prezent, dar nu a intervenit (desi “actioneaza atunci cand regulamentul cere”)? Cine ii despagubeste pe satenii care au platit “comisionul Vucea”? Cine, cand si cum va lua masuri impotriva executorului judecatoresc Vucea pentru somatia ilegala? “Nu a fost vorba de violenta fizica, efectiv”, a declarat Voichita Acris, purtatoare de cuvant a IJP Maramures, care recunoaste ca agentii au incercat sa-i calmeze pe sateni, pentru ca actiunea sa nu degenereze in violente. GAZETA asteapta raspunsurile din partea celor abilitati.

Catalin VISCHI

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.