• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Iunie , 2003

Acuzat de crima de gradul I!

Cazul baimareanului Aurel Mich, cetatean roman rezident in Germantown (Montgomery, Maryland, SUA), a suscitat un interes major. Acuzat de crima de gradul I, Mich mai are de asteptat pana in 16 septembrie 2003 pentru a afla sentinta definitiva. Chiar daca va fi gasit vinovat de comiterea celor doua crime, Mich nu va fi condamnat la moarte prin injectia letala (asa cum prevad legile statului american), ci la detentie pe viata fara posibilitatea eliberarii conditionate.

Baimareanul Aurel Mich este primul roman care ar fi putut fi condamnat la moarte in SUA. GAZETA prezinta evolutia unui caz care a starnit nu numai interesul conjudetenilor, ci si al autoritatilor, care au intervenit pe cale diplomatica si au reusit sa obtina promisiunea americanilor ca, in cazul in care va fi gasit vinovat, Aurel Mich nu va fi condamnat la moarte. Printr-o colaborare de exceptie cu redactorii cotidianului american “The Gazette”, GAZETA a reusit sa descopere amanunte de ultima ora in cazul Mich.
Aurel Mich, cetatean de origine romana (nascut in Ocna Sugatag, Maramures) care a domiciliat impreuna cu familia sa in Baia Mare, actualmente rezident in SUA, este cercetat ca principalul suspect de uciderea a doua persoane in 7 august 2002, crime care au avut loc in districtul Germantown, localitatea Montgomery (statul Maryland, SUA). Marti, 17 iunie 2003, in a sasea zi de judecata, dupa o deliberare de numai 45 de minute, juriul Tribunalului din Maryland l-a gasit pe Aurel Mich (38 ani), vinovat de uciderea celor doi frati de origine portoricana (Lydia Esther si Eliezer Medina). Aurel Mich fusese prietenul Lydiei Medina (59 ani) cu care locuia in Germantown. In ziua crimei, intre cei doi avusese loc o cearta in urma careia a fost alertata politia. Pentru a scapa de Mich, femeia a fugit impreuna cu fratele ei, Eliezer, spre orasul Frederick. Se presupune ca, pe drum, Mich a ajuns masinile celor doi si, dupa ce acestia au coborat, Aurel i-ar fi batut pana au murit. Mai tarziu, politia l-a arestat pe Mich pentru a-l cerceta in legatura cu cele doua crime. Mich este inchis in Montgomery County Correctional Facility din Clarksburg, o inchisoare care a fost inaugurata doar in urma cu trei luni si care se afla la doar cateva mile de locul producerii crimelor. In cazul in care va fi gasit vinovat, Mich va fi transferat, dupa pronuntarea sentintei, intr-o inchisoare federala de maxima securitate.

Colaborare intercontinentala

Inceputa cu o saptamana in urma, colaborarea GAZETEI cu cotidianul american “The Gazette” s-a materializat printr-un schimb de informatii fara precedent in presa maramureseana. Pentru a dovedi marele interes al presei din Romania in cazul Mich, “The Gazette” a publicat prima pagina a numarului anterior al GAZETEI si i-a citat pe redactorii nostri (vezi foto). Ultimele informatii venite pe filiera americana de presa (Ellen Shiau si Brian Gnatt de la “The Gazette”) se refera la procesul preliminar care a avut loc la inceputul saptamanii trecute si care s-a finalizat cu decizia juratilor ca Aurel Mich sa fie judecat pentru crima de gradul I. Sentinta finala se va da in 16 septembrie 2003. Pentru familia sa urmeaza o grea incercare. Asaltati de jurnalisti, parintii si rudele acestuia s-au baricadat in case, refuzand orice dialog. La fel a procedat si Zamfira Mich (sotia sa) si fiica lui Aurel Mich, Damaris (care luna viitoare va implini 15 ani). In acest timp, in SUA se desfasoara procesul care-l pune pe Mich in postura de acuzat.

Dovezile acuzarii

"Dovada vinovatiei este coplesitoare", a spus procurorul din Montgomery, Douglas F. Gansler. Dovezile includ sangele lui Eliezer Medina de pe tricoul si mainile lui Mich si inregistrarea unei convorbiri telefonice prin care Lydia Medina solicita ajutorul la 911, apeluri de urgenta. Un al doilea procuror din Montgomery, Stephen Chaikin, a afirmat ca in acest caz exista patru martori oculari care au depus marturie ca au vazut disputa fizica, o camioneta rosie (cea a lui Mich), un blond sau un tip bine facut la locul accidentului. Despre Mich se stie ca avea parul blond si conducea o camioneta rosie marca Toyota. In sprijinul celor doi a venit si depozitia directorului Serviciului Judiciar din cadrul Politiei din Prince George, William Vosburgh, care a afirmat in instanta pe data de 11 iunie ca sangele lui Eliezer gasit in cantitati reduse pe Mich si lipsa sangelui provenit de la Lydia constituie, totusi, o dovada a crimei. O alta dovada a fost caseta cu inregistrarea convorbirii dintre Lydia si cei de la 911. Femeia ii spunea operatorului ca Mich tocmai incerca sa o scoata de pe carosabil cu camioneta sa. "Glumesti... El este aici", au fost ultimele cuvinte inregistrate, urmate de strigatele ei, dupa care, convorbirea s-a intrerupt. Specialistul in investigatii Gary Arter a afirmat ca in cadrul cercetarilor nu s-a gasit levierul masinii lui Mich, folosit la ridicarea cricului, care de obicei se afla in portbagaj. Se presupune ca acest levier ar constitui arma crimei. In sprijinul acestei idei pare a fi o zgarietura gasita pe un deget al mainii drepte a lui Mich, care ar fi putut aparea la apucarea levierului (care are o proeminenta - n.red). Dar, pana acum, nu s-a gasit arma crimei.

Argumentele apararii

Avocatul apararii a spus ca unul dintre martorii oculari a afirmat ca masina de la locul crimei era alba si nu rosie, iar in masina lui Mich nu s-au gasit urme de sange. In cele doua serii de intrebari la care a fost supus, Mich a continuat sa-si sustina nevinovatia. "Nu am omorat-o pe Lydia Medina. Nici gand. Nu mi-a dat nici un motiv ", a spus Mich, printre lacrimi. El a afirmat ca sangele de pe tricoul sau se datora unei dispute pe care o avusese cu Eliezer Medina la intersectia dintre strazile Forest Brook si Waring Station, inainte de crime. Romanul a afirmat ca la ora crimei isi conducea masina spre oraselul Gaithersburg pentru a o vizita pe o fosta prietena, care locuia langa magazinul Lakeforest. Negasind-o acasa, s-a intors. Exista un martor ocular (sofer al masinii folosite la transportul ziarelor locale) care confirma spusele lui Mich. Totusi, Alex Foster, procurorul federal adjunct, a spus ca Mich declarase initial politiei ca respectiva prietena locuia pe strada Montrose, langa magazinul Montgomery. Procurorul a completat ca pe fata lui Eliezer si pe mainile lui Mich nu s-au gasit urmele unei incaierari.

Compromisul cu moartea

Procurorul Douglas Gansler a spus ca staff-ul sau s-a intalnit cu oficialii Consulatului Romaniei, pentru a discuta aspectul inexistentei pedepsei cu moartea in dreptul penal roman. "Nu am riscat un scandal la nivel international", a completat Gansler. Daca va fi gasit vinovat, Mich nu va fi condamnat la moarte dar va ramane inchis pe viata, fara posibilitatea eliberarii conditionate. Referitor la interesul manifestat de mass-media din Romania fata de acest caz, Gansler a afirmat ca intelege atentia cu care romanii urmaresc procesul lui Mich. "Chiar asa. Unul dintre cetatenii lor a ucis doi oameni, cu sange rece." Verdictul in cazul baimareanului Aurel Mich va fi dat in 16 septembrie 2003. GAZETA de Maramures va va tine la curent cu orice noi elemente se vor ivi in cadrul acestui proces.

Injectia letala

Autoritatile romane si agentiile de presa au afirmat, dupa parafarea intelegerii cu omologii americani, ca Aurel Mich ar fi putut deveni primul roman condamnat la scaunul electric, informatie pe care am preluat-o si noi. Adevarul este altul. Legile statului Maryland (unde au fost comise crimele si unde e judecat baimareanul) spun ca un condamnat la moarte va fi executat prin injectie letala. Aurel Mich a scapat de la un altfel de moarte. Ce implica injectia letala? In 1962, se inregistrau sapte metode de executie: spanzurarea (54 tari), plutonul de executie (35 tari), decapitarea (8 tari), electrocutarea (Filipine si o parte din statele americane), camera de gazare (SUA), strangularea (Spania), lapidarea (Arabia Saudita) l 2001, 87 de tari aplicau pedeapsa capitala l cel mai mare numar de executii au fost puse in aplicare de SUA, China, Iran si Nigeria l 1977, Oklahoma devine primul stat american care adopta ca metoda de executie injectia letala (astazi e adoptata de 34 de state)l executia prin injectia letala implica administrarea intravenoasa a trei medicamente: pentothal (un anestezic foarte puternic care isi face efectul in 30 de secunde si care este administrat condamnatilor intr-o doza de 50 de ori mai mare decat in cazul pacientilor pregatiti pentru interventii chirurgicale – doza este mortala), pavulon (un relaxant muscular care iti paralizeaza diafragma si plamanii, provocand stopul respirator) si clorhidrat de potasiu (cauzeaza stopul cardiac) l in urma injectiei letale, un condamnat moare in cel mult cinci minute de la administrarea dozei l in 2002, 71 de persoane din 13 state americane au fost executate (69 barbati si 2 femei), doar o persoana a fost executata prin alta modalitate decat injectia letala (scaunul electric).

Catalin VISCHI
Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.