• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Aprilie , 2003

A pierdut 100.000 de dolari!

“Am divortat, mi-am lasat familia, prietenii, nu mai am nimic. Am renuntat la tot pentru ruleta. Am pariat 100.000 de dolari si un apartament. Am pierdut tot. La inceput jucam sa scot ceea ce am pierdut, dar zadarnic. Totul s-a dus pe rapa. Nimic nu ma fascineaza la jocul asta, sunt constient ca lupt cu un aparat electronic dar, gandindu-ma ca seman cu tatal meu, sper ca pot sa-l inving, sa-l manipulez. Tehnica ruletei este ca si matematica. La un moment dat imi faceam calcule si stiam numerele care urmeaza”. In Baia Mare exista trei locuri in care se poate juca ruleta. GAZETA a patruns in lumea “ruletistilor” si va daruieste o poveste incitanta, parca ireala. Ruleta este o calatorie fara cale de intoarcere. In tentativa de a gasi un mod in care sa castige usor, eliminand munca si cunostintele acumulate, omul a descoperit jocul. Creatorii jocurilor de noroc au “aruncat” o momeala atractiva din care s-au repezit sa muste toti cei care vanau un castig facil. Una dintre “solutii” este ruleta, un joc in jurul caruia s-au tesut legende si despre care jucatorii spun ca se bazeaza si pe calculele matematice, nu numai pe noroc. “Les jeux sont faites. Rien ne va plus!” Jucatorii asculta disciplinati crupierul care invarte ruleta. Bila se rostogoleste bezmetica peste campurile colorate. Va fi rosu sau negru? Se va opri pe 13 sau pe 28? Tensiunea e maxima. Pe chipul jucatorilor se citeste incordarea. Probabilitatea ca participi la un joc este nula. Miza e prea mare, bucuria lipseste. Ramane trairea palpitanta a momentului care te ruineaza sau te face bogat in doar cateva minute. E o partida de ruleta. Trebuia sa spunem “doar o partida de ruleta”? Vi se pare ca ar fi “doar” un joc? Nu e. Aici se pierd averi de-o viata si tot aici se ajunge la paroxism. Cuvantul “ruleta” provine din termenul francez “roulette”, care inseamna roata mica. Documente din secolul al XVII-lea mentioneaza ca matematicianul Blaise Pascal ar fi inventatorul ruletei, dar alte marturii scrise atribuie chinezilor originea acestui joc de noroc. La sfarsitul secolului al XVII-lea, ruleta a castigat o imensa popularitate, iar printul Carlos de Monaco a aprobat introducerea ruletei in Societatea Jocurilor. In 1800, jocul de noroc a traversat Oceanul si a ajuns in nordul continentului american, unde a reusit sa se impuna in randul cautatorilor de aur. In scurt timp, cautatorii himerei El Dorado au devenit dependenti nu numai de whisky, ci si de ruleta.

Interzis autistilor!

Personalul care lucreaza in cazinouri este convins ca pericolul cel mai mare il reprezinta autistii si jucatorii consacrati. Primii, din cauza bolii, ajung adevarate computere vii, cu o capacitate inumana de calcul al probabilitatilor. Cei din a doua categorie nu sunt dependenti de joc, ci de castig, urmarind strategiile “casei” si intervenind in joc doar in momentul in care inteleg functionarea mecanismului. In acest mod reduc riscul de pierdere. La inceputul secolului XX, pe fondul unei cresteri economice - si implicit a numarului marilor finantisti -, ruleta a devenit “o normalitate de bon ton”. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, autoritatile regimului comunist au interzis in Romania jocurile de noroc, pe considerent ca ar apartine “burghezo-capitalismului decadent”. Totusi, au fost pastrate cateva cazinouri in capitala si in putinele destinatii ale turistilor si diplomatilor straini. Indiferent de parerea “luminatilor conducatori”, banii occidentalilor erau un argument care nu putea fi neglijat. Dupa 1990, in Romania au fost infiintate mai multe cazinouri, iar ruleta nu putea lipsi din “reteta succesului”. In Baia Mare exista trei locuri in care se poate juca ruleta. GAZETA a patruns in lumea “ruletistilor” si va daruieste o poveste incitanta, parca ireala.

Superstitiile ruletistilor

Coordonatorul salonului refuza sa dea detalii referitoare la clienti, sume pariate sau castigate. “Nu pot sa dezvalui ce se intampla in timpul partidelor, secretul tine de normele deontologice. In schimb, pot sa va lamuresc ce implica jocul de ruleta. Sistemul este format din jetonier, ruleta in sine si jucatori. Unii sunt norocosi si castiga sume foarte mari, dar sunt si multi care pierd. Ca in viata”. De cele mai multe ori, jucatorii pariaza numerele zilelor de nastere, cifre considerate norocoase, sau pe care le viseaza in noaptea dinaintea partidei. “Am visat numerele 31 si 34. A doua zi am pariat pe ele si am castigat 7.200.000 lei”, a spus unul dintre jucatori. Superstitiosi, ruletistii marturisesc ca sunt reguli nescrise: sticlele sau paharele goale, pachetele fara tigari, semintele si pufuletii sunt semne de paguba si saracie, fiind evitate mereu de profesionisti. Cel mai pasionat jucator din Baia Mare - si cu siguranta unul dintre cei mai indarjiti ruletisti din Romania - e Doru Manolescu.

Regele dependentilor

“Eram copil cand am inceput. Jocurile mecanice si pokerul au insemnat debutul meu in lumea norocului. La opt ani eram deja invatat sa am banii mei. Ma trezeam la cinci dimineata si mergeam la Republica, un cinematograf din Constanta. Faceam specula cu bilete. Cumparam vreo 200 de bilete cu trei lei si la amiaza (cand fluxul era mai mare si nu mai erau bilete la casa) le vindeam cu 20-25 lei. In medie, faceam aproape 800 lei pe zi. Erau bani seriosi pe vremea aceea. Tatal meu a fost campion la sah, ma invingea stand cu spatele la tabla de joc. Era extraordinar, stia fiecare miscare pe care o faceam. Uneori ii furam din pioni, dar cand se intorcea imi spunea ce piese i-am luat.” Asa incepe povestea omului care in lumea ruletistilor reprezinta cel mai elocvent amalgam de dependenta si pasiune: Doru Manolescu. “La 23 de ani m-am casatorit, am un copil de sase ani, Raul, si pana in ’90 am lucrat la mina Cavnic si la Tehnolemn. Dupa Revolutie mi-am deschis un parc de masini si o agentie imobiliara si imi mergea foarte bine. De Craciun dadeam cadouri si organizam focuri de artificii la casele de copii. Ii ajutam pe toti saracii, imi era mila pentru ca si eu am fost sarac. Parintii mei nu au avut cine stie ce conditii si m-au incredintat bunicilor sa ma creasca. Stiu ce inseamna suferinta si saracia. Daca aveam bani, le dadeam si lor. Si aveam bani de fiecare data. Si nu putini. Am inceput sa joc la ruleta in 2001, cand am mers cu prietenii intr-un cazino. Stiam ce inseamna, eram constient ca lupt cu un Pentium IV si totusi am jucat. Prima suma a fost 100.000 lei. Am pariat pe ziua mea de nastere si am castigat 3.600.000 lei. Atunci m-a agatat definitiv. A fost momentul pierzaniei.” Povestea maririi si decaderii a inceput. GAZETA va prezinta in exclusivitate modul in care un singur om a pierdut, intr-un timp scurt, atatia bani cati multi oameni obisnuiti nu castiga intr-o viata.

Esecul dramatic

“Am divortat, mi-am lasat familia, prietenii, nu mai am nimic. Am renuntat la tot pentru ruleta. Am pariat 100.000 de dolari si un apartament. Am pierdut tot. La inceput jucam sa scot ceea ce am pierdut, dar zadarnic. Totul s-a dus pe rapa. Nimic nu ma fascineaza la jocul asta, sunt constient ca lupt cu un aparat electronic dar, gandindu-ma ca seman cu tatal meu, sper ca pot sa-l inving, sa-l manipulez. Tehnica ruletei este ca si matematica. La un moment dat imi faceam calcule si stiam numerele care urmeaza. Cateodata aveam noroc. O data am pariat 300.000 lei si am castigat 168.000.000 lei! Atunci am ghicit consecutiv 24 de numere. Sunt convins ca totul tine de matematica. Imparteam, scadeam, inmulteam, adunam capetele si ghiceam numerele care ieseau castigatoare. Mi s-a intamplat sa castig 8.200 de dolari in sase zile, dar nu m-am multumit. La fiecare mana castigatoare faceam cinste tuturor si eram privit cu admiratie. Timp de trei saptamani am tinut-o intr-un chef si am continuat sa joc pana am pierdut. Acum nu-mi da nimeni nici macar un suc. Degeaba ai dat de 100 de ori, daca nu ai dat si a 101 oara e ca si cum nu ai fi dat nimic. Cand mi-am dat seama ca sunt dependent de ruleta, m-am dus la un preot si m-am jurat ca nu voi mai juca niciodata, dar nu m-am putut abtine. Am facut un pariu pe 500 de dolari ca renunt definitiv si in ziua urmatoare mi-am platit pariul si am jucat din nou. Pentru mine, ruleta a ajuns ca un serviciu. Cel mai mult am jucat fara intrerupere 48 de ore. Nu m-am ridicat de la masa, prietenii imi aduceau sandwich-uri de la chioscul din coltul strazii. Nu stiu cum e drogul, dar cred ca ruleta e mai rea. E ca si cand ai fi indragostit de o persoana si nu poti renunta la ea, indiferent de motive”, a marturisit Doru Manolescu, omul care a cunoscut agonia si extazul. Cauzalitatea a purtat acelasi nume: ruleta, cea despre care personajul principal din aceasta poveste adevarata a spus ca e ca o banca. I-a dat un imprumut si i-a luat inapoi banii. Cu dobanda.

Catalin VISCHI
Gabriela VALEAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.