• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Mai , 2004

A inceput circul si pentru maramureseni !

Maramuresenii se pregatesc cu catel, cu purcel, pentru “spectacolul” electoral

In urma cu doua milenii, cei care conduceau destinele Romei ofereau poporului paine si circ. In Romania, din patru in patru ani, liderii politici, ori cei care viseaza sa ajunga in diferite functii, ofera multimii paine, mici, bere, spectacole sustinute de “artisti” autohtoni, artificii si inevitabilul circ. De cateva zile a reinceput circul, un circ care promite sa ne amuze copios. Ca sa uitam patru ani de tristete…

In mai putin de o luna, asemeni intregii natiuni, maramuresenii se vor prezenta la urnele de vot, pentru a-si alege conducatorii locali pentru viitorii patru ani. Pentru a veni in intampinarea curiozitatii firesti a alegatorilor, dar si pentru a-i ajuta pe electori sa cearna “graul de neghina”, GAZETA a fost la inceputul saptamanii la Biroul Electoral Judetean (BEJ) pentru a afla statistic cate si ce liste au fost depuse, ce partide s-au inscris in cursa electorala si ce informatii, curiozitati, picanterii putem afla inainte de “marea confruntare”.
Batalia pentru primarii

Parcurgand statistica oficiala a BEJ, am constatat ca Circumscriptia electorala 26 Maramures are 76 de circumscriptii municipale, orasenesti si comunale. La fel ca la celelalte alegeri post-decembriste, am avut surpriza prezentei cu liste a unor partide despre nu se stie mai nimic: Partidul Crestin Democrat, Partidul National Democrat Crestin sau Partidul Socialist Unit. Pentru demnitatea de consilier judetean, au depus candidaturi 21 de formatiuni politice, incercand sa-l contracareze pe independentul Nicolae Bud. Spre surprinderea noastra, am constatat ca partidul-stat “absenteaza” de pe lista din circumscriptia electorala Bistra. Surprinde de asemenea, in mod placut, faptul ca la Remeti exista 13 (!) candidati la functia de primar, la Sacel si Bocicoiul Mare cate 11 candidaturi, semn ca oamenii Maramuresului istoric au inteles inaltele valori ale democratiei si faptul ca pluralismul politic este o caracteristica a acestuia. Prin comparatie, dintre toate orasele, doar Baia Mare (cu 12 candidaturi) poate concura cu cele trei “micropolisuri”. De pilda, filiala partidului Actiunea Populara a terminat “actiunea” cu listele pentru Consiliul Judetean abia la ora 23,45 dupa care reprezentantii partidului au fugit (la propriu!) la Consiliul Local Baia Mare pentru a depune si acolo listele. Mai era un sfert de ora si expira termenul legal pentru depunerea candidaturilor. La Biroul Electoral Municipal, cei de la AP erau sa rateze inscrierea, din cauza unui independent. Dar cum un singur om, indiferent cat de independent ar fi, nu poate opri o actiune populara, sfarsitul a fost fericit pentru toata lumea.

Doi presedinti nehotarati

Conform legii, toti candidatii la functiile eligibile trebuie sa depuna in dosarul aflat la Biroul Electoral si doua declaratii: o declaratie de avere si una care sa afirme, sau sa infirme apartenenta sau colaborarea respectivului cu fostele organe de securitate. In dosarul rezervat candidatilor PSD la functia de consilier judetean, am gasit doi nehotarati: actualul presedinte al CJ Maramures, Alexandru Cosma, si actualul presedinte al CNSRL Fratia, Gavril Ciceo. Cei doi presedinti nu s-au hotarat daca au facut parte sau daca au colaborat cu fosta politie politica din Romania comunista! Pe declaratiile celor doi, apare formularea “…am apartinut/nu am apartinut ca agent sau colaborator al organelor de securitate.” Toti candidatii PSD-ului au taiat cu hotarare cuvintele am apartinut, cu exceptia celor doi. Daca in cazul inginerului Cosma, om nu tare obisnuit cu legile (cu toate ca, la cate a incalcat, ar fi trebuit sa le cunoasca suficient de bine), scaparea ni se pare explicabila, in cazul lui Ciceo, jurist de meserie, greseala este impardonabila. Ca sa fie confuzia totala, Ciceo a uitat sa–si treaca numele pe declaratia de avere, lasandu-ne intr-o nedumerire mai neagra decat un abataj de mina: o fi facut, ori ba, parte din organele fostei securitati si averea lui, a cui o fi, de fapt?

Averi (para)normale

In declaratiile de avere, am gasit lucruri cel putin ciudate, dintre care, spre exemplificare, am selectat cateva. Moldovan Ana Lucretia Maria, mai cunoscuta sub numele de Ana Moldovan, aflata pe lista de candidati ai PSD-ului pentru CJ, declara ca are doua apartamente, ale caror valori de impozitare sunt ridicole: 1.392.760, respectiv 603.948 lei! Dupa cum bine observa cititorul, ambele apartamente, impreuna, au o valoare mai mica decat salariul minim pe economie. La acest capitol, deputatul Rosca Radu Vasile sta mult mai bine: el are doua apartamente cu o valoare de impozitare de 1.475.000, respectiv 500.000 lei si o casa de locuit, de 550 mp, cu o valoare de impozitare de 8.077.500 lei. In total, cam cat un televizor, nu din cele mai bune… In cazul lui Rosca, exista o mare discrepanta intre valoarea bunurilor imobiliare si suma pe care acesta recunoaste ca o are in depozite si conturi curente: 48.000.000 de euro, adica 1.936 de miliarde de lei, la ora cand scriam articolul! Bravas, dom’ deputat, da’ nu-i o greseala?

Saracul director!

Dupa toate probabilitatile, candidatul PSD la functia de consilier judetean, Zetea Gabriel Valer, director la SC VAVIR ZETEA Seini, este cel mai sarac dintre toti candidatii! Consultand declaratia de avere a sus-numitului, am constatat ca n-are nimic: nici terenuri (agricole, forestiere, intravilane sau luciu de apa), nici cladiri (apartament, casa de locuit, casa de vacanta, spatii comerciale sau de productie), nici bunuri mobile (autovehicule, autoturisme, tractoare, masini agricole, salupe, iahturi si alte mijloace de transport) si nici depozite sau conturi curente, in valuta sau in lei, in tara ori in strainatate, creante, obligatii sau alte bunuri producatoare de venituri. Ti se rupe inima de mila… Omul asta chiar n-are nimic! Cu exceptia curajului de a candida pe listele unui partid nu tocmai sarac. Macar pentru perioada campaniei electorale, partidul ar trebui, daca nu sa-i cumpere un mijloc de transport, sa-i inchirieze cel putin omului in cauza, o bicicleta. Si un cort, ca substituent de imobil, ca tot vine vara.

Surprinzatorii

Dorinta de a se “manifesta plenar in campul politicii” se remarca in cadrul tuturor categoriilor sociale. Agricultori, muncitori si intelectuali si-au dat mana sub steagurile colorate ale diferitelor partide, cu scopul declarat de a aduce bunastarea, prosperitatea si merele de aur in casele tuturor romanilor si a nationalitatilor conlocuitoare. Pe lista candidatilor la CJ, Actiunea Populara l-a propus, spre exemplu, pe Ionel Latis, a carui nobila ocupatiune, dupa cum rezulta din listele afisate, este aceea de somer. Nici ca se putea ilustra mai bine constatarea multor electori, si anume aceea ca se baga in politica cine n–are nici o treaba. Tot Actiunea Populara il propune la functia de primar al municipiului Baia Mare pe Iloc Mihai, de profesie muncitor si ocupatie maistru. Continua sa uimeasca Partidul Noua Generatie care, condus nu de un patron de club de fotbal, ci de un filozof, il propune pe Chindea Daniel Nicolae, de profesie electromecanic, dar avand ocupatia de designer, la un fotoliu de consilier judetean. Acelasi partid il arunca in vartejul luptei pentru fotoliul de primar al Baii Mari pe Ioan Turcu, a carui ocupatie este aceea de pensionar, dandu-ne prilejul sa ne intrebam cum ar fi aratat un partid al vechii generatii, daca Partidul Noua Generatie are lider local un pensionar. De ale carui bune intentii, profesionalism si elan tineresc nu ne indoim… Pentru starea de degringolada si lipsa de perspective ale noii generatii se fac vinovati tot politicienii, motiv pentru care PNG il propune pentru un loc in CL Baia Mare pe Dorel Lazin, care, la rubrica “ocupatie” din catastife, e trecut fara ocupatie. Dupa 15 ani de diletantism, lumea politicii romanesti tanjeste dupa profesionisti, motiv pentru care Partidul Socialist Unit considera ca un bun consilier judetean va fi numitul Cosma Victor, liber profesionist. Unde mai pui ca Partidul Pensionarilor si-o doreste pe Ardelean Maria Valeria, de profesie casnica, cu ocupatia actuala casnica, pe post de consilier local in Baia Mare. Cine poate aprecia nevoile celor care au muncit o viata intreaga, pentru ca sa fie miluiti acum cu o pensie de toata jena, daca nu cineva care, dupa o viata de stat in casa, a devenit un fin observator al cruntei realitati cotidiene?

Votati… porecla!

Votarea listelor electorale nu e buna! Toata lumea s-a pronuntat, de ani de zile, pentru votul uninominal si degeaba, tot liste votam. Ca sa nu existe confuzii, PSD a inaintat catre Biroul Electoral de Circumscriptie Moisei lista de candidati pentru Consiliul Local al comunei, in care candidatii erau trecuti cu nume, prenume si, dupa caz, cu porecle. Electoratul din Moisei trebuie sa fie lamurit cu cine voteaza, fara sa existe vreun dubiu. Ii gasim astfel pe lista electorala pe Hojda Vasile a lui Dan (exclus Parcalab sau Ganguta), Ivascu Vasile Lacramatie, Stetcu Toader-prof., Coman Stefan Manzu, Coman Todora-prof., Ivascu Daniel Topor, Tomoiaga Gheorghe a lui Gavrila, si, mai ales, pe Ivascu Marioara a lui Gimi (ultima, de profesie taranca, cu ocupatia agricultoare).

Contestatii

Pentru ca lupta electorala a inceput, filialele maramuresene ale PNL, PD, PRM si PNTCD au depus la Judecatoria Viseu de Sus o contestatie impotriva acceptarii de catre Biroul electoral de circumscriptie al comunei Moisei, a candidaturilor PSD la functia de consilier local. “Nici o persoana de la adresele indicate nu poarta in B.I. numele si prenumele indicat in lista de candidaturi, or legea prevede restrictiv inscrierea a cinci elemente de identificare personala: numele, prenumele, locul si data nasterii, precum si domiciliul, in conformitate stricta cu inscrierile din actul de identitate”, se arata in contestatia semnata de presedintii filialelor celor patru partide. O contestatie asemanatoare a fost depusa la Judecatoria din Dragomiresti, impotriva acceptarii de catre Biroul electoral de circumscriptie al orasului Salistea de Sus, a candidatului PSD la functia de primar, Iuga Gheorghe Tiliu. N-am inteles inversunarea asta a opozitiei fata de candidatii partidului aflat la putere, cu atat mai mult cu cat un var de-al meu s-a inscris pe listele electorale, e drept intr-o circumscriptie electorala dintr-un alt judet, cu numele si prenumele de Ionu’ Tuguiului, ficiorul morarului de dupa rau, insurat cu fata popii, ce are capra ceie vargata si cucosul cela stiop. Asta ca sa fie toata lumea-n clar si sa stie cu cine sa voteze!

Candidaturi de duzina

Mai celebru decat cuplurile “Stan si Bran”, “Lolek si Bolek” sau “Romeo si Julieta”, cuplul peremist Mircea Mihordea-Maria Ciocan a suferit o infrangere de nota 12. Dezamagirea celor doi provine din faptul ca, dupa indelungi lupte, framantari si memorii, au fost acceptati pe listele electorale, vai, trista coincidenta, fiecare pe un dezamagitor si (ne)eligibil loc 12. Ciocan la Consiliul Judetean, iar “pistolarul” Mihordea la Consiliul Local Borsa. Acolo unde pe locul doi, spre marea noastra mirare, am gasit-o pe foarte cunoscuta in zona fiica a nu mai putin cunoscutului senator al lemnului. Aschia nu sare departe de taietor. Pana la urma, tristetea celor doi nu e justificata, 12 este un numar elegant. Au existat 12 apostoli, chiar daca unul dintre ei era Iuda. Totusi, noi credem ca cei doi nu vor mai prinde “Cina cea de Taina” nici pe plan local, nici pe plan judetean, cat despre alegerile generale nu are rost sa…

Ion Profeanu: ”De acolo,de sus, se poate mai bine” ”Imi doresc din tot sufletul sa fiu primar al Baii Mari, ca sa pot iubi mai mult baimarenii. De acolo, de sus, se poate mai bine. La inceputul campaniei, sansele mele sunt aproape nule, pentru ca oamenii nu ma cunosc. Voi face tot ce este omeneste posibil sa ma fac cunoscut si sa castig. Nu ma tem de nici unul dintre contracandidati, intrucat ei sunt fratii mei si de fratii tai nu te poti teme. Sunt convins ca toti au plecat in aceasta cursa electorala manati de cele mai nobile sentimente, si anume, sa-si puna in slujba orasului tot talentul, capacitatile, truda si dragostea. Urez tuturor o luna plina de bucurii si satisfactii, neumbrita de faptul ca doar 1 din 12, conform legii, va fi primarul Baii Mari”.

Saracul Cosma bogat

Actualul presedinte al CJ Maramures are o declaratie de avere impresionanta. Nu vrem sa alteram articolul prin enumerarea tuturor bunurilor aflate in posesia presedintelui dar, in rezumat, omul poseda: aproximativ 100 ha de terenuri agricole, forestiere, intravilane si luciu de apa, 6 case de locuit, o casa de vacanta, peste 850 mp spatii comerciale sau de productie, 5 automobile (doua Dacii, un Audi, un BMW si un Mercedes), 5 tractoare, un trailer, 9 remorci de diferite tipuri, 2 automobile mixte, o betoniera, o basculanta, 3 autoutilitare Dacia, 3 autospeciale Roman, 3 autoutilitare Aro, un autotractor Roman, o autospeciala macara, o autoutilitara DAF, o autospecializata IVECO, o autoutilitara MAN. Pe langa acestea, Cosma mai detine masini agricole si alte utilaje de lucru care nu sunt supuse inmatricularii. La ce-i folosesc unui om care n-are nici o firma, nu este nici macar actionar la vreo firma, atatea masini, utilaje si agregate? O fi o simpla pasiune de colectionar; Cosma aduna tot felul de chestii care incep cu auto dupa cum altii colectioneaza timbre, fluturi si alte goange, capace de sticle de bere sau monede. Ca tot veni vorba de bani, Cosma mai are vreo 850.000.000 lei si 14.000 de dolari in depuneri si conturi curente. Spre diferenta de declaratia de avere (neactualizata) de pe Internet, asta e beton. Cate (smecherii?) nu pot face niste maini dibace, intr-un an…

Nicolae Teremtus, Ioan Botis

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.