• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Decembrie , 2003
Minunata guvernare din zilele noastre ne aduce aminte de zilele in care prin Tarile romane adia un dulce vant fanariot. Orientalii au adus prin zarile mioritice obiceiuri pe care astazi toata lumea le considera ca firesti: spaga, ciubuc si hatar. Practicile au intrat in cotidian, desi toata lumea neaga existenta lor. "Mai-marii" zilei profita cu nonsalanta de o practica pe care n-au inventat-o ei, dar pe care au dus-o inspre perfectiune.

GAZETA de Maramures nu incearca prin prezentul material sa porneasca procese care n-au pornit - si oricum nu vor demara -, nici sa demonstreze ca iarna nu-i ca vara. Textul care urmeaza se vrea o "glumita" de luat in serios. Sa trecem la subiect, ca spatiul e mic: GAZETA a apelat la niste oameni, unii profesionisti, altii amatori, dar dornici de afirmare in domeniul artei teatrale. Am realizat astfel un sondaj in randurile mai-marilor zilei, avand ca tema "Spaguta de Craciun".
Initierea "miscarii"

Am cumparat, dupa negocieri decente, cativa brazi. Am umplut cateva sticle cu vin, de la o crama a carui nume nu-l dam. Vin bun, pentru care am platit bani buni. Sefu' a renuntat la cativa metri de carnati, ca sa fie oferta mai atractiva. Pachetele erau facute, oamenii erau "dornici" sa plece in misiune, mai ramanea doar "targhetul", sau cum ii zice. Dupa indelungi cautari, l-am gasit: unul ramificat prin multiplele institutii ale Statului si nu numai. Cineva trebuia sa primeasca darul, dar cineva trebuia sa-l ofere. Am cautat, pentru fiecare "primitor", un "prieten" care avea o obligatie. D-aia operatiunea a purtat numele "Cei trei P, de la... dulap". In toate cazurile, ofertantul a fost un tip care se recomanda GRIGORE GONTA. Pentru savoarea lecturii, nu vom "intra" prea mult pe text, lasandu-va pe dumneavoastra, cititorii, sa lecturati, sa va amuzati (sau nu)si sa trageti concluziile de rigoare.

Dezvoltare moderna si focul satrei

DORIN PACURAR (saf Agentia de Dezvoltare Regionala NV)
Alo, dom' Dorin? Da! Domnu' Pacurar? Da! (de remarcat hotararea omului - n.red.). Viu de la o firma, cu un pom, da' as vre' sa stiu pa unde va gasasc. Domnu' saf mi-o dat un numar de telefon si o zas sa viu sa va caut. Pai, io acuma sunt la Consiliul Judetean. Acuma... Unde s-ar putea sa va gasasc, chiar mai tarziu, daca se poate? Pai, d-voastra, unde sunteti acuma? Cobor din Baia Sprie si am o cursa de Oradea... Cum ne cunoastem? Spune-ti-mi, sau cum sa... ah... Nu stiu unde sa ma duc sa va gasasc. Eventual, sa vi-l aduc acasa? Io stiu cum sa fac? Cunoasteti Baia Mare, cat de cat? Da, cunosc. Stiti unde-i Scoala Generala nr. 3? Da! Bun! In fata scolii o sa vedeti o masina parcata: MM 19 PDM. Este un magazin de mobila. Ase! Acolo sunati la interfon, la 44. Da', sunteti acasa? Sigur ca da... Daca nu-s acasa, ii fiica-mea... Recunosc ca am fost tentat de a suna la interfonul indicat, nu pentru fiica domnului Pacurar (care in traducere inseamna cioban, si astia sunt renumiti ca fiind avuti), ci pentru ca, cu 44 se merge pe Broadway. Pentru linistea domnului Pacurar, recunoastem: cunoastem Baia Mare mai bine decat domnia sa. Ne-a placut expresia "ah..." Tuturor. O mai ascultam si acum, la vremea cand ne cititi si ne imaginam tot felul de "chestii"... Pacat ca nu va putem reproduce decat textul. N-am vrut sa facem discriminari rasiale si ca urmare, l-am luat la rost pe GHEORGHE DRAGAN, consilier (fost?) pe probleme de rromi. Gonta s-a produs din nou: Am ceva pentru d-voastra. Unde va pot gasi? Da' cine esti? Grigore Gonta. Din Coltau. Grigore Gonta? Da' ce ai pentru mine? Doamna invatatoare m-o trimas cu un pom, o ceva, stiti d-voastra... Aaa! Pai, io stau pa Eminescu, la 24. Scrie pa casa Eminescu 24. Daca Eminescu ar fi stiut ca un reprezentant al etniei rromilor va afirma candva ca sta pe el, si-ar fi dat foc cu taciunii luati de la o satra.

Intre sburator si chefereu

Pe doamna senator PRM MARIA CIOCAN am sunat-o in zadar. Dansa se afla in zbor planat deasupra unui cuib de cuci inspre Baia Mare. A doua zi, caci povestea merge mai departe, "doamna" ne raspunde pentru a ne certa. Saru' mana, de la Cavnic viu... D'apai bine ca n-ati venit la 12, la noapte! D-apai n-am venit ca v-am sunat si ieri, d-apai, no... Pai domnule, eram in aeroport! Da' ce vrei? Sa-mi fac program dupa d-voastra, o' dupa mine? Pana la ora asta dumneatale nu puteai veni la cabinet? De 5 minute am venit de la cabinet! Iertati-ma de tura asta (zice Grigore Gonta), va rog... Apai, pa tati, io v-oi tat ierta? (Iarta-ne, zice GAZETA, ca te-om ierta si noi pe tine ca vorbesti aproximativ limba noastra!) No' bine, da' cum om putea face sa ajunga "jucariile" astea la d-voastra? Ce jucarii, dom'le, ce jucarii? Pomu', alte alea... Pantru? Un domn m-o trimis, domnu' Ilies din Cavnic... S-apoi, no, nu m-as duce cu ele inapoi acasa, ca iara m-a sfadi domnu' Ilies. Da' unde sunteti dom'le? Io viu in jos pa Baia Sprie, da-i tare rau drumu'. Si-apai n-am putut vini mai rapide. Scuzati-ma! Cand sunteti in Baia Mare? Cam intr-o juma' de ora. Is cu masina, doamna. Daca ajungeti la Prefectura, intr-o juma' de ora is acolo. No, bine. Bine! Saru'mana. Bine! Remarcabila dorinta de bine a doamnei Ciocan. Chiar am avut tendinta de a o aseza, ca a o pune nu se cade sa graim si sa scriem, alaturi de Dragan, pentru o mai buna si rapida integrare europeana, pe baza interculturalitatii. Pentru ultimul termen folosit, GAZETA pune la dispozitia ultimilor doi amintiti dictionare unilingve, bilingve si multilingve. N-am inteles pe cine certa doamna Ciocan. Noi chiar i-am cumparat un brad, stiind ca partenerul de partid politic, "dintarasul" Mihordea, care n-are nici lemne de foc, nu s-a obosit sa-i trimita un brad. De fapt, Mihordea nu se oboseste niciodata.
DAN MURESAN (saf CFR Baia Mare)
Domnu' Muresan? Da! Sa traiti, din Satulung viu pantru dumneavoastra. Am un pom si un pachet pantru dumneavoastra si nu stiu unde sa va gasasc. Am sunat la Gara si-o zas ca nu santeti acolo. Aduceti-l acolo, la mine, la birou. Viu io acolo, la birou. No, bine, intr-o jumatate de ora ajung si io. La scurta vreme dupa discutie, telefonul de pe care am sunat ne-a anuntat ca domnul Muresan e putin impacientat. Nu primise bradul si omul mai avea si alte treburi de rezolvat. Culmea! Fara nici o legatura, si senatorul Ciocan sunase cu doua minute inainte. Am prins ideea din zbor: iesi la pensie de la CFR, dupa ce-ai tot batut ca prostul cu ciocanul, fara sa stii de ce.

Ovoidul si rotundul

CALIN MATEI (consilier judetean, membru PNL, ptiu!, PSD pe stil nou)
Alo, domnu' Matei? Da! Buna ziua, din Borsa viu. Am un pom pantru 'mnevostra, nu stiu unde sa-l las. Da' cine-i la telefon? Grigore Gonta, din Borsa is. De la un om de-acolo is, de la partid. Aha, da' unde santeti? Amu is in Baia Sprie si viu in jos. Hai la restaurantul Rustic. Aista pa unde-i? Pa unde-o fost odata Sala Sporturilor? Acolo... La domnu' Fane! La domnu' Fane? Da, acolo; ii ospatar, ca io am plecat de acolo. Si multumesc la cine s-o gandit la mine. GAZETA multumeste pentru multumiri domnului Matei si tine sa ii aduca la cunostinta pe aceasta cale ca doar ea s-a gandit la el. La baza... Un alt sportman pe care l-am avut in vizor a fost CORNEL SAVOIU, ceva mai rotund decat "ovoidul" Matei, cel indragostit de rugby. Alo, dom' Savoiu? Da, buna ziua (era de mult seara - n. red.). Din partea lu' domnu' Albu va sun acuma, de la liceu. Da. Am adus doi brazi din Baia Sprie si-apoi o zas ca unu' nu-i trebe, si niste vin si-o zas sa va cot si nu stiu unde sa va gasasc. Aa... hotelul Sport, stii unde este? Da. Le poti lasa la receptie, acolo? Si zac ca-s pantru d-voastra, da? Da. Mersi tare mult, Dumnezo' iti ajute; multumesc tare frumos.

Nu vamuiti turismul!

HOREA COLDA (saf Vama Baia Mare)
Alo, domnu' Colda? Din Sighet viu, de la domnu' Iancu. Am un pom pantru dumneavoastra si-o tar de pachet, amu' de sarbatori, cat de cat... Da' unde sunteti? Amu' cobor pan Baia Sprie si nu stiu unde sa va gasasc. Is cu masina mica, nu-mi tane mult. Numa' pa Sighet o fo' drumu' mai rau... Sa va dau un numar de mobil? Da' n-am numar de mobil, io va sun de pa fix. Unde va pot gasi, domnu' Colda, ca-s pazat? Viu acolo, la Vama? Pa la 5 ii bine? (mentionam ca domnul Colda vorbea dintr-un birou al Vamii, motiv pentru care am inteles de ce a raspuns ambiguu - n.red.) Ii bine. Da' unde va pot gasi? La cinci, in fata Oficiului Postal nr. 5, pa B-dul. Bucuresti, daca stiti. Da, cunosc, cunosc... Mai jos de Centralu' cela, o' cum ii zace... Exact, exact, putin mai jos...
VICTOR VAUM (saf la Directia de Munca si Protectie Sociala)
Alo, domnu' Vaum? Da! No, bine ca v-am aflat, ca v-am catat si ieri. Da! (GAZETA apreciaza aprecierile de afirmatii afirmative ale domnului Vaum) Din Basesti viu. Ha, ha, ha! Si am pantru 'mneavoastra ceva. Cum am face sa ne putem intalni, ca v-am tat catat si ieri la lucru si n-ati fost... Din Basesti? Din Basasti. Da' acuma nu pot, ca voi pleca la Bucuresti, si numa' marti... Da' io ce fac, unde las? Am un brad si niste vin... Pai lasati daca aveti... timp, asa, da' nu va deranjati, la secretara mea. Da-i acolo? Acolo, da. Da' cine sunteti? Grigore Gonta imi zace. Gonta? O.K.! Da' ca ce chestie? De la dom' primar, nu-i de la mine. Dom' primar o zas sa v-aduc... No, bine, va multumesc. Sa lasati la secretara.

Maghiarii si punga

ARPAD VIRAG (saf ungur la constructii, consilier local)
Gavrila Gonta-s, de la Sighet viu. Si v-am tat cotat si tare greu v-am aflat, numa' amu' am reusit... Spuneti cu ce? Am ceva pentru dumneavoastra. Cunoasteti pe domnu' Beres din Sighet? Aa, da, a, da... No'... De la Ocol. Da, da, de la Ocol. Ase. Io am drum incolo, cata Dej, cu o cursa. Si ce este, brad? Da. Si unde sunteti, nu sunteti inca in Baie? Acuma, imediat ajung, da' spuneti unde viu. Stiti unde-i Piata de Alimente? Stiu, stiu bine Baia Mare. Langa Piata de Alimente, ies afara acuma. (GAZETA e curioasa cum ar putea domnul Virag sa iasa inauntru), la intrarea principala, sa nu mai intrati pe strada. La 200 de metri stau, pe strada Romana, langa piata. Domnu' Virag, io am si niste carnati si niste vin. S-aveti si o sacosa, unde sa puneti. Da', nu, de brad era vorba numai... Numa' de brad? Acuma dac-o trimis domnu' Beres, io am adus. Acuma nu duc io acasa! Atuncea, sa iau o punga mai mare la mine? Luati una mai mare si ne intalnim, unde zaceti? La intrarea principala, in Piata de Alimente. Io is cu un Ford Transit alb, MM-01-GAZ (!?!, ca sa nu spuneti ca nu avem rafinament). In cate minute? In zece minute, acolo... Gata! Io is cu geaca albastra si barbos.

As mai vinde si n-am cui

Nu-l puteam rata pe LIVIU AVRAM. Alo, domnu' Avram? Grigore Gonta-s, din Botiza. V-am tat catat si tare greu v-am aflat. No? Si ieri v-am catat si nu v-am aflat nicari. No, care-i baiu? Baiu-i ca viu din Botiza si am ceva pantru d-voastra. Din Botiza? Din Botiza, da! De la doamna primar? De la doamna primar, dara! No, videti ca stiti? De la doamna Trifoi. O, aia-i... o... Da' stiti unde stau? Nu, da' io am drum pan Baia si mi-o zas doamna Trifoi ca stiti dumneavoastra: un brad, un vinuc, un pic de pachet, ase, de sarbatori... Unde va aflu? Cum viniti spre ptiat... Ase...Unde-i linia de troleu... a... la numaru' 23 stau io. Ii o poarta gri. Ase, da' ce strada ii acolo? 22 Decembrie, fosta Scanteii. Aha, no stiu deja...

Premiile de final de an

Pe doctorul Prie l-am prins la telefon cam fara drag de viata, plictisit si nihilist, ca dupa o lectura din Nietzsche, vorbind mai mult cu das eine-ul lui decat cu noi, imprumutand de la Heidegger o uitare de lume si uitandu-se pe geam, destul de aproximativ, dupa o juna pe care o judeca in maniera lui Schopenhauer. Putin deranjat din reveriile hibernale, saful Spitalului ne-a indicat sa-i lasam bradul si darul la unul dintre portarii spitalului. N-am riscat, pentru simplul motiv ca erau prea multi brazi in zona si n-am vrut ca dom' director sa nu stie care-i de la noi. Domnisoara Augusta Mos este singura care a refuzat "darul", motiv pentru care GAZETA ii ureaza toate cele bune in anul care vine. Domnia sa ne-a trimis cu bradul si cu toate celelalte spre un centru maternal. Elegant! GHEORGHE VOINESCU, saful de la Protectia Mediului, a fost ultimul de pe lista, dar nu cel de pe urma. El este singurul care a luat de-a binelea bradul si vinul (plus carnatii mei!! - nota Dan Parcalab) care, cica, veneau din partea lui Gavrila Pop, grobianul primar din Boiu Mare! Ce am putea sa va mai spunem? Ca un gardian s-a uitat la Gavrila Gonta (care iesea dintr-o respectabila institutie cu bradul in spate si sacosa in mana) tratandu-l cu respectul datorat vacii care nu da lapte? Intrebarea gardianului vine dintr-o lume pe care o cunoastem cu toti si pe care n-o sa recunoastem niciodata ca o sustinem: "Da' n-ati gasat pa nime' acasa?" De mai bine de un an, GAZETA "a gasit" acasa, sau aiurea, tot felul de oameni, prieteni si neprieteni. In speranta ca am reusit sa va bine-dispunem, macar pentru o minuta, acum, la sfarsit de an, punem punct anchetei noastre.

Perle sarbatoresti

"Pai domnule, eram in aeroport! Da' ce vrei? Sa-mi fac program dupa d-voastra, o' dupa mine? Pana la ora asta dumneatale nu puteai veni la cabinet?" - senator PRM Maria Ciocan "Acolo... La hotel Sport, la domnu' Fane, ii ospatar, ca io am plecat de acolo. Si multumesc la cine s-o gandit la mine." - consilier judetean, Calin Matei "Mersi tare mult, Dumnezo' iti ajute; multumesc tare frumos." - Cornel Savoiu, director DJTS "Pa la 5 ii bine?" - Horia Colda, director Vama Baia Mare "Pai lasati daca aveti... timp, asa, da' nu va deranjati, la secretara mea." - Victor Vaum, director Directia de Munca si Protectie Sociala "Atuncea, sa iau o punga mai mare la mine?" - Arpad Virag, seful Inspectiei de Stat pentru Calitatea Constructiilor
"De la doamna primar? O, aia-i... o... Da' stiti unde stau?" - Liviu Avram - director APAPS

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.