Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Avva Justin Pârvu – mărturii, amintiri, minuni”
Recent, la Editura Areopag din Bucureşti a apărut cartea „Avva Justin Pârvu – mărturii, amintiri, minuni”, realizată de jurnalistul băimărean Vlad Herman. Volumul, ce poate fi achiziţionat la preţul de 7 lei, cuprinde o serie de interviuri cu cei care l-au cunoscut pe arhimandritul Justin Pârvu (1919-2013) de la Mănăstirea Petru Vodă, precum şi câteva mărturii ale mai multor credincioşi care au avut parte de ajutorul acestuia.
Vlad Herman povesteşte că: „Totul a pornit de la o mărturie pe care o aveam de la doi soţi din Baia Mare, pe care i-am întrebat iniţial despre altceva. Mi-am spus că merită să fac nişte „săpături” şi după alte mărturii despre marele Justin Pârvu, dacă se vor mai aduna, voi realiza şi câteva interviuri cu cei care i-au fost apropiaţi Părintelui şi nu numai.
Aşa se face că, în decurs de două luni, am reuşit să finalizez materialul pentru carte, asta şi cu ajutorul scriitorului Danion Vasile, care a fost de acord să o tipărească. În tot acest timp am simţit ajutorul concret al Părintelui Justin, deoarece totul a mers ca pe roate în ceea ce priveşte strângerea materialului. Deşi nu l-am întâlnit niciodată pe acest mare duhovnic, pot să spun că am ajuns să-l iubesc după ce am citit de-a lungul ultimilor trei ani o serie de interviuri, sfaturi şi, totodată, am urmărit mai multe filmuleţe în care a apărut pe Internet, mai ales. Acest ataşament faţă de Părintele m-a făcut să mă duc până la capăt cu demersul, pe care, iniţial, nu am crezut că îl voi finaliza, dar cum sfinţii ne sunt şi nişte prieteni foarte buni, iată că totul a fost mult mai uşor decât m-am putut aştepta”.
Motivul pentru care jurnalistul a realizat această carte a fost acela de a arăta credincioşilor că părintele nu s-a dus în cer „să stea degeaba”, ci că, dimpotrivă, îi ajută şi mai mult: „Trebuie să spun că motivul principal pentru care am realizat cartea a fost acela de a-i face conştienţi pe creştinii ortodocşi că de aproape un an au în Cer încă un mijlocitor către Dumnezeu la care pot apela oricând prin rugăciune. Căci, aşa cum a spus tocmai Părintele, el nu s-a dus acolo să stea degeaba. Iar acest lucru l-a confirmat de atâtea ori în lunile de când a plecat la Domnul, printre dovezi aflându-se majoritatea mărturiilor din carte. Aşadar, să nu ezităm să cerem ajutorul lui şi celorlalţi sfinţi ai închisorilor, a căror jertfă a scos-o la lumină cel mai bine însuşi Părintele Justin. Aceşti sfinţi sunt cei mai buni mijlocitori la Dumnezeu pe care îi putem avea şi nu superstiţiile şi alte înşelări care sunt astăzi la „modă”.
Totodată, acest document nu se adresează doar celor de astăzi, ci şi viitoarelor generaţii cărora societatea nu se mai gândeşte să le lase moştenire un mediu prielnic pentru o dezvoltare firească ce trebuie să le ducă într-un final la Dumnezeu. Iar acest lucru reiese foarte bine din cuvintele Părintelui: „copiii noştri cunosc toţi fotbaliştii pe de rost, dar nu ştiu numele sfântului pe care îl poartă, nici măcar viaţa acestuia nu o cunosc şi, cu atât mai puţin, Crezul sau alte rugăciuni ale pravilei”.
Un sfânt ca Părintele Justin Pârvu reprezintă coloana vertebrală pe care neamul trebuie să se formeze şi să se dezvolte astăzi şi mâine, pentru a continua „colaborarea” cu Adevăratul Dumnezeu, aşa cum a făcut-o de la Apostolul Pavel încoace, în ciuda tuturor duşmanilor care au încercat să-l distrugă. Să nu uităm să urmăm exemplul pe care Părintele ni l-a lăsat prin faptele şi atitudinea sa în toate situaţiile, nefăcând niciun compromis cu antihriştii de ieri şi de astăzi, compromisuri prin care L-ar fi putut trăda pe Hristos. Să nu uităm nici de datoriile pe care le avem şi pe care Părintele Justin ni le-a transmis înainte de plecare: să fim uniţi, să ne pocăim cu adevărat, să ascultăm de Biserică şi să ne rugăm”, spune Vlad Herman.