• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Octombrie , 2006

Avimar, „gaina” cu oua europene

AVIMAR SA a intrat deja in UE! Dupa un proces sistematic de investitii, societatea „nascuta” in urma divizarii Intreprinderii Avicole de Stat e gata sa dea piept cu producatorii europeni din domeniu. Cea mai recenta investitie a societatii este statia de sortare a oualor de la Seini, care se ridica la circa 1,5 miliarde de lei vechi. Maramuresenii pot rasufla usurati: si dupa integrarea tarii noastre in UE se pot bucura de savoarea produselor „de Maramu’”. „Vina” o poarta AVIMAR SA, societate cu traditie in cresterea gainilor pentru oua si consum, cresterea puilor, abatorizarea si prelucrarea carnii de pui, realizarea produselor de carmangerie, productia de paste fainoase, comert de carne de pasare si oua etc. AVIMAR SA a cautat in permanenta sa respecte cerintele impuse de UE, si, prin investitii sistematice si complexe, a reusit sa se alinieze la standardele europene. Ultima investitie de acest fel este statia de sortare a oualor, unica initiativa de acest fel din zona, care se cifreaza la circa 1,5 miliarde de lei vechi. Cum produsele ecologice sunt in voga pe piata alimentara, si producatorii de oua trebuie sa se alinieze noilor cerinte. Pentru a obtine oua ecologice, UE a impus producatorilor conditii stricte: furajele folosite in hrana pasarilor nu trebuie sa contina substante chimice de sinteza, pesticide, hormoni, proteina de origine animala; gainile trebuie crescute in libertate totala, la sol etc. AVIMAR SA se numara printre putinele societati de acest gen care a achizitionat o linie tehnologica care permite acest lucru. Ba, mai mult, si celelalte etape ale procesului prin care trece oul sunt conforme cu normele in domeniu. Traseul oualor din ferma pana la livrare si comercializare inseamna: receptia (proces care se desfasoara intr-o sala special amenajata, ce dispune de un sistem de racire, in urma caruia ouale sunt receptionat vizual, cele „cu defecte” sunt eliminate din circuit, iar celelalte trec mai departe), faza de sortare (realizata cu ajutorul unei instalatii moderne), iar apoi, faza de depozitare si livrare. Pe tot parcursul acestui traseu, ouale sunt mentinute la temperaturi constante, astfel incat sunt la fel de proaspete si cand ajung in magazine. Prin noua tehnologie din statia de sortare, ouale sunt cantarite si impartite in patru categorii, in functie de greutate: S - oua cu greutate sub 53 g; L - cu greutate intre 53 si 63 g; M - cu greutate intre 63 si 73 g si XL - cu greutate de peste 73 g. Directorul comercial al societatii, Valentin Trifoi, a explicat ca apoi: „ouale se inscriptioneaza, dupa care se livreaza spre unitatile care se ocupa cu comercializarea lor, bineinteles si pretul fiind diferit, in functie de categoria din care face parte oul. Prin aceasta tehnologie se obtin zilnic 35.000 de oua de calitate superioara, cele mai multe de marime XL si M, destinate pietei din Maramures si nu numai”. Potrivit lui Trifoi, in curand investitia va fi completata de o statie de spalare-dezinfectare a cofragelor. Mai mult, legea impune ca fiecare colector, centru de ambalare sau producator de pe piata desfacerii oualor sa aiba un numar de identificare (tara, judetul si numarul de ordine in cadrul judetului). AVIMAR a primit si coduri pentru fiecare categorie :MM001 pentru producator, MM002 pentru ambalator si MM003 pentru colector. Heinrich Schorsch, presedintele Consiliului de Administratie al societatii AVIMAR SA, a declarat ca aceasta investitie nu e unica doar in Maramures ci, probabil, si in regiune. Mai mult, Schorsch a spus ca lista investitiilor nu se termina aici. Ioana LUCACEL ioana@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.