• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

Averi de aleşi vechi şi noi

Noii aleşi locali şi-au depus, conform legii, declaraţiile de avere. GAZETA de Maramureş vă prezintă lista bunurilor deţinute de mai marii judeţului şi primarii maramureşeni.

 

Celebri, importanţi şi... cam datori. Pe scurt, asta ar fi concluzia care se desprinde din noile declaraţii de avere ale aleşilor maramureşeni. Potrivit legii, atât pretendenţii la funcţii publice, cât şi aleşii, au obligaţia ca în 30 de zile să-şi completeze foile de avere. Acestea sunt publicate pe site-urile proprii ale instituţiile, dar şi pe site-ul celebrei Agenţii Naţionale de Integritate.

 

Primul pe listă, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Potrivit declaraţiei de avere, acesta deţine o cotă de 50% dintr-un teren şi un apartament şi trei autoturisme. Are două credite şi, anul trecut, a realizat din avocatură un venit brut de 103 476 RON.

Emil Marinescu, vicepreşedinte al CJ Maramureş, deţine un teren agricol moştenit în Buteasa, un apartament în Baia Mare şi trei autoturisme. De asemenea, vicepreşedintele CJ are un credit şi a obţinut venituri anul trecut de la CJ – 43 587 şi de la Casa de Pensii 32646.

Celălalt vicepreşedinte al CJ Maramureş, Gabriel Zetea, are un teren intravilan în Seini, un apartament în Baia Mare şi 50% dintr-un spaţiu comercial. Anul acesta a acumulat o datorie de 20 000 de lei, scadentă peste 4 ani. Anul trecut a câştigat circa 18 000 de lei, de la CJ şi o societate comercială.

Actualul prefect, Sorin Rednic, deţine, potrivit foii de avere, trei terenuri în cotă de 50%, un apartament în Cluj-Napoca, şi o cotă de ½ dintr-o casă şi spaţiu comercial în Sighetu Marmaţiei şi trei autoturisme.  

 

Fostul preşedinte al CJ, Mircea Man, are patru terenuri în Târgu Lăpuş, un apartament în Baia Mare, unul în Târgu Lăpuş şi două case în Rohia. Man mai are un autoturism, bijuterii în valoare de 22 000 RON şi obiecte de artă în valoare de 5000 Ron. De asemenea, are două pensii private, un cont de debit şi două carduri de credit şi un credit scadent în 2020. A primit de la CJ un salariu anual de 57 132 LEI.

La capitolul „foşti” trebuie amintit şi ex-prefectul judeţului, Sandu Pocol, care potrivit ultimei foi de avere deţine un teren agricol, unul intravilan, un apartament şi o casă de locuit. De asemenea, Pocol are un autoturism, un credit şi o linie de credit.

Dacă vorbim de primari vechi şi noi, lista e ceva mai lungă şi concluziile mai împărţite. Unii, cum este cazul fostului primar de Seini, Zamfir Adoreanu, s-au îmbogăţit în timpul mandatului de primar. Ex-primarul Seiniului a dobândit în perioada 2008-2012 un teren intravilan şi o casă de locuit cu anexe. A contractat şi două credite de 10 400 şi 15 000 de RON.

Şi fostul şi actualul primar de Şieu, Adriana Iusco, a dobândit în mandatul 2008-2012 un teren şi tot în 2008 o casă.

Alţii, cum este cazul fostului primar de Ocna Şugatag, Vasile Sas, nici nu s-au îmbogăţit, nici nu au sărăcit. Sas deţinea la final de mandat tot un teren şi o casă în Ocna Şugatag.

Tot un fost primar, Gheorghe Moldovan, mai marele comunei Vadu Izei, şi-a sporit în ultimii ani de mandat averea doar cu un autoturism şi un ....credit, contractat în 2005.

Fostul primar de Borşa, Remus Şteţco, a dobândit în ultimii patru ani un teren şi un apartament în Cluj-Napoca.

 

A fi sau a nu fi incompatibil

 

Unii, din revanşă politică, alţii, din diverse motive, însă câţiva dintre „proaspeţii” aleşi ai judeţului s-au trezit cercetaţi de ANI. Printre aceştia se numără şi Tony Mihali, primarul oraşului Borşa. Problema care se punea era dacă Mihali este sau nu şi administrator de firmă, funcţie incompatibilă cu cea de primar. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului au primit o adresă de la Registrul Comerţulu în care se arăta că Mihali nu mai este administrator, fără a se menţiona când a încetat această calitate, însă cazul tot a ajuns la ANI pentru clarificări.

 
Potrivit legii:
 

„Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii.

(2) Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1. Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării.

(3) În termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii, persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună noi declaraţii de avere şi declaraţii de interese.

(4) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care nu aveau obligaţia de a depune declaraţia de avere şi declaraţia de interese, şi pentru care prezenta lege stabileşte această obligaţie, trebuie să depună aceste declaraţii, potrivit legii”. Numai că, deşi ar trebui publicate pe site-ul instituţiilor, puţini primari şi consilieri şi-au publicat foile de avere.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.