• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 August , 2012

Avem nevoie de muncă. Locuri de muncă.

“Trebuie să construim o uniune fiscală, să întărim economic Uniunea şi să facem paşi către uniune politică”, spunea preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, în faţa Parlamentului European, înaintea summit-ului UE din iulie a.c..

 

Europa forfoteşte în căutarea de măsuri pentru relansare economică. Nimeni nu stă degeaba, toţi caută soluţii şi trag spre a salva viitorul Uniunii Europene, chiar dacă încă se mai bâjbâie.

Nici Guvernul României nu stă degeaba. Guvernul USL a arătat că preocuparea pentru economie este una principală, iar ultima întâlnire cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene a arătat tocmai că ne îndeplinim obligaţiile cu brio.

USL a promis măsuri de sprijinire a economiei şi a început cu acestea. Am reuşit să detensionăm relaţia cu mediul de afaceri şi vom promova în continuare măsuri pentru a sprijini acest demers. Plata TVA la încasarea facturii este doar un prim pas. Am acordat facilităţi fiscale pentru activităţile de cercetare, menite să sprijine creativitatea şi creşterea economică. S-au asigurat sumele necesare pentru refacerea salariilor bugetare şi pentru plata sumelor reţinute abuziv de guvernele PDL. În momentul de faţă, prioritatea zero a Europei, grimasa de îngrijorare de pe faţa oficialilor europeni, este crearea de locuri de muncă. Şi în România avem acelaşi obiectiv.

În urma unor eforturi colosale la nivel european, s-a ajuns la recunoaşterea necesităţii, şi anume aprofundarea unificării: unificarea fiscală, întărirea monedei şi până la urmă, uniune politică. Salvarea economică a Europei stă în cât de unită este şi câte standarde aplică.

Pentru România este vital să ne urcăm la timp în trenul modernizării, dacă nu am făcut-o până acum. Dacă la aderarea la UE n-am avut experienţă suficientă, acum nu mai avem motive să ezităm în dezvoltarea parteneriatului.

Este vital pentru noi să recreăm condiţii economice propice pentru creştere, pentru locuri de muncă şi aceste lucruri putem să le obţinem de la UE. Comisia Europeană va realoca fonduri structurale pentru IMM-uri, pentru angajarea tinerilor şi va sprijini băncile să repornească creditarea pentru dezvoltare. Europenii se vor ţine de cuvânt în momentul încheierii negocierilor, problema rămâne ce facem noi? Iar problema la noi este etica muncii şi a profitului, este lipsa concurenţei loiale, lipsa condiţiilor de piaţă, etc. USL propune o nouă viziune pentru responsabilitatea socială. O componentă a acesteia, introducerea impozitării progresive, va contribui la impunerea unei mai mari echităţi sociale, un deziderat social obligatoriu pentru societatea noastră sărăcită şi lipsită de justiţie socială.

Aflaţi în faţa unor noi decalaje între Europa de Nord şi cea de Sud, între generaţiile mai vârstnice şi cele tinere (aproape 50% din tinerii din statele sudice ale UE sunt şomeri), între statele din Est şi Vest, răspunsul nostru la crizele pe care le traversăm nu poate fi decât unul singur: munca. Trebuie să muncim mai mult şi să gândim cum putem munci mai eficient. Pornirea economiei şi crearea de locuri de muncă este preocuparea prioritară a Guvernului USL condus de premierul Victor Ponta.Tataru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.