Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Avem guvern liberal!
Cu o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale a avut loc, în Parlamentul României, votarea guvernului Orban. Au fost momente de tensiune atât pentru opoziţie cât şi pentru putere. Premierul desemnat, Ludovic Orban a anunţat că se bazează pe 243 de voturi, în condiţiile în care ar fi avut nevoie de 233 de voturi pentru validarea miniştrilor propuşi. S-a negociat până la ultima secundă, iar la final au ieşit 240 de voturi pentru validarea guvernului Orban. Este al cincilea guvern din 2016 încoace. De data aceasta vorbim de un guvern de centru-dreapta, un guvern monocolor, format de liberali şi susţinut de celelalte partide din opoziţie.
Guvernul Orban a fost sigur pe 223 de voturi din partea PNL, USR, ALDE, PMP, UDMR și minorități. A fost nevoie însă de consultări și negocieri cu celelalte partide de Opoziție, fiecare dintre ele având propriile condiții pentru susținere. După multele şi lungile discuţii, liberalii s-au mai putut baza pe voturile a 4 parlamentari PSD, 7 de la Pro România şi 6 neafiliaţi.
Spre seară, în aceeaşi zi, la Palatul Cotroceni, miniştrii noului cabinet au depus jurământul.
După ce a depus votul de învestitură la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria a avut loc o ședință informală, la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Preşedintele a fost așteptat pe scări de premierul Orban și mai mulți membri ai Cabinetului. De altfel, şeful statului a participat şi a doua zi la şedinţa de guvern şi a participat şi la preluarea unor birouri din ministere.
Iată lista noului guvern:
prim-ministru - Ludovic Orban
viceprim-ministru - Raluca Turcan
ministrul Finanţelor Publice - Vasile-Florin Cîţu
ministrul Afacerilor Interne - Marcel Ion Vela
ministrul Afacerilor Externe - Bogdan-Lucian Aurescu
ministrul Justiţiei - Marian Cătălin Predoiu
ministrul Apărării Naţionale - Ionel Nicolae Ciucă
ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Virgil-Daniel Popescu
ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor - Lucian Nicolae Bode
ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Nechita-Adrian Oros
ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Costel Alexe
ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei - Ion Ştefan
ministrul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş
ministrul Sănătăţii - Victor Sebastian Costache
ministrul Educaţiei şi Cercetării - Cristina Monica Anisie
ministrul Culturii - Bogdan Gheorghiu
ministrul Tineretului şi Sportului - Marian Ionuţ Stroe
ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Victoria Violeta Alexandru.
În cele câteva zile care au trecut de la votul de învestitură, în toate ministerele au fost preluate birourile de conducere. De asemenea, în şedinţa de guvern au fost emise documentele cu privire la comasarea ministerelor.
Cei de la PSD au avut câteva ieşiri publice în care au acuzat tot ce se putea acuza, de la noii miniştri la preşedintele Iohannis.
Pe de altă parte, mai mulţi secretari de stat şi-au dat demisiile, un fenomen care va continua în aceste zile. Probabil, printre primele măsuri care se vor lua vor fi cele în care membrii social-democraţi, aflaţi pe funcţii în aparatul central şi la nivel judeţean, să fie schimbaţi. Va urma, după cum spunea preşedintele Iohannis, depesedizarea de la nivel central şi în teritoriu. În judeţe se vor schimba prefecţii şi subprefecţii. În prima fază!
Mai mulţi secretari de stat şi-au dat demisiile, un fenomen care va continua în aceste zile. Probabil, printre primele măsuri care se vor lua vor fi cele în care membrii social-democraţi, aflaţi pe funcţii în aparatul central şi la nivel judeţean, să fie schimbaţi.
Va urma, după cum spunea preşedintele Iohannis, depesedizarea de la nivel central şi în teritoriu.
Sorin Bota explică
Printre neafiliaţi s-a aflat şi deputatul de Maramureş, Sorin Bota. Acesta a votat şi moţiunea de cenzură, gest pentru care a fost exclus din PSD. Deputatul maramureşean a fost inclus în rândul membrilor PSD care au votat noul guvern, de aceea a venit cu precizări.
„Pentru corecta informare a opiniei publice, constatând că întreaga mass-media m-a clasat în rândul PSD-iștilor care au votat Guvernul, vă informez că, de mai bine de două săptămâni, sunt exclus din PSD, fiind parlamentar independent, neafiliat vreunui grup politic parlamentar.
PSD-iștii trădători sunt cei din CEX-ul mic și toxic, precum și cei din CEX-ul unanim, care au permis instaurarea unei dictaturi de tip «clan» în conducerea partidului, cu care nu pot să fiu de acord. Aceștia sunt trădători față de românii care au votat un program îndrăzneț, ambițios, și pe care ei i-au batjocorit în primul rând cu impostorii și incompetenții cu care au populat Guvernul, instituțiile și companiile statului. Un program ambițios nu se face cu mediocrii și impostori, cu atât mai puțin cu grupări care acționează precum clanurile, uzurpând puterea și impunând tuturor puncte de vedere contrare convingerilor proprii, programelor politice și, de ce nu, chiar ideologiei”, a spus Bota într-un comunicat de presă.