• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 16 Iulie , 2013

Avatarurile mineritului din nord

Repornirea activităţii în mineritul neferos este un proces care întâmpină unele probleme, legate în special de modificarea legislaţiei. În acest an s-au făcut paşi importanţi spre o redeschidere a mineritului, în special în nord, zonă în care lacătul indiferenţei i-au trimis pe minerii maramureşeni spre activităţi economice în care nu s-au regăsit. Au fost închise toate minele, iar forţa de muncă a plecat spre alte zone. Acum se fac eforturi pentru a reînvia activitatea. O poveste complicată!

 
 
 

Compania Remin mai are circa 200 de angajaţi şi se ocupă de minele închise, de paza lor, a ceea ce a mai rămas din Reminul de pe vremea când ora exactă a metalelor neferoase se dădea în Baia Mare. Actualul guvern a anunţat că se fac eforturi pentru a redeschide această activitate. Chiar zilele trecute, premierul Victor Ponta, vorbind despre măsurile luate pentru repornirea activităţii industriale, a afirmat că sunt cinci sectoare strategice pentru economia românească. Printre ele se regăseşte cel al resurselor minerale. Oficialii Remin au declarat că se lucrează la un plan de reorganizare, ceea ce ar însemna că se pun bazele unei posibile reporniri a activităţii productive.

 

Mai mult, guvernul a transferat creanţele companiei de la AAAS la ANAF, tocmai pentru a se putea mişca în încâlcitul proces de repornire a activităţii. Primul obstacol a fost de natură legislativă. Trebuia modificată Legea Minelor pentru a putea avea cadrul legal pentru a reporni activitatea. Ceea ce s-a făcut. Un nou pas a fost făcut în ultima şedinţă de guvern printr-o hotărâre prin care s-au modificat taxele din minerit. „Actul normativ adoptat de Guvern instituie taxe miniere crescute faţă de cele aflate în vigoare, după cum urmează:I Taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune creşte de la 250 lei/km², la 320 lei/ km²;I Taxa anuală pentru activitatea de explorare creşte de la 1000 lei/km² la 1280 lei/km²;I Taxa anuală pentru activitatea de exploatare creşte de la 25.000 lei/km² la 32.000 lei/km².Noile taxe vor conduce la creşterea veniturilor la bugetul de stat, fiind cu 28% mai mari, în conformitate cu rata inflaţiei înregistrată în perioada 2007-2012”, se arată în HG adoptată în ultima şedinţă de guvern.

 

Dar cea mai interesantă ştire venită pe fluxul media a fost faptul că Remin a depus o solicitare pentru atragerea unor investitori. Pare puţin hazliu un astfel de demers, dar directorul Remin, Ovidiu Gâlcă, a spus că este o procedură corectă şi normală.„Acest anunţ cu problema investitorilor este postat de mult, de vreo o lună şi ceva, este şi pe site-ul ministerului, la AVAS, am publicat şi în ziare, peste tot, dar demult. Lumea doar acum află!Sunt firme interesate şi nu sunt. Tocmai de asta am făcut acest anunţ. Deocamdată nu a venit nimeni!”, ne-a spus Gâlcă.

 
 
Anunţ de Intenţie
 

C.N.M.P.N. „REMIN” S.A. cu sediul în Baia Mare, str. Nucului nr. 22, judeţul Maramureş, România, este o companie cu capital integral de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei din cadrul Guvernului României. Bazinul minier Baia Mare este situat în partea nord-vestică a ţării, având zăcăminte de cupru, plumb, zinc, aur, argint etc. cantonate pe o suprafaţă de aproximativ 121,9 kmp, situate pe raza a trei judeţe, judeţul Maramureş - 119,14 kmp, în zona localităţilor Baia Mare, Borşa, Baia Sprie, Cavnic, Băiuţ, în judeţul Satu Mare - 0,91 kmp în zona localităţii Turţ şi în judeţul Bistriţa Năsăud - 1,91 kmp în zona localităţii Rodna.

Compania REMIN deţine 16 licenţe de concesiune a activităţilor miniere de exploatare, valorificare a minereurilor polimetalice, aurifere, cuprifere şi de fier-mangan. În urma activităţii miniere există o serie de facilităţi secundare (iazuri de decantare, halde de steril, etc.) care în conformitate cu prevederile Legii Minelor din România, acestea reprezintă tot rezerve de substanţe minerale utile, o oportunitate în vederea exploatării şi valorificării resurselor cantonate în acestea. Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase “REMIN” S.A. Baia Mare a avut de la înfiinţare ca principal obiect de activitate efectuarea de activităţi miniere prospecţiune, explorare, dezvoltare şi exploatare) în perimetrele în care a obţinut licenţa.

În contextul prevederilor Strategiei industriei miniere pe perioada 2004-2010,   s-au aprobat prin hotărâri ale Guvernului conservarea, închiderea definitivă şi monitorizarea factorilor de mediu postînchidere a tuturor minelor aflate în patrimoniul Companiei “REMIN” S.A. Baia Mare, din judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud si Satu Mare.

 

În prezent, C.N.M.P.N. „REMIN” S.A Baia Mare este în insolvenţă, iar pentru reorganizarea judiciară intenţionează să întreprindă următoarele măsuri:

 

1. Completarea planului de reorganizare judiciară a companiei în vederea repornirii activităţii de exploatare acolo unde se va dovedi rentabil;

 

2. Adoptarea tuturor măsurilor legislative care să permită îndeplinirea acestui obiectiv. Completarea planului de reorganizare judiciară va avea la bază un studiu de fezabilitate care va trebui să cuprindă evaluarea tehnică a perimetrelor existente, identificarea potenţialului fiecărui perimetru, identificarea perimetrelor care pot fi redeschise cu costuri minime şi eficienţă maximă, structura organizatorică propusă (separări, comasări, regrupări de perimetre) precum şi efortul financiar necesar pentru acesta. C.N.M.P.N. „REMIN” S.A Baia Mare doreşte din aceste motive să lanseze o Ofertă Publică pentru identificarea potenţialilor investitori care să contribuie împreună cu C.N.M.P.N. „REMIN” S.A. Baia Mare la:

Etapa I - Identificarea posibilităţilor de repornire a activităţii în scopul completării planului de reorganizare judiciară;

Etapa a II-a - Reluarea activităţilor miniere în perimetrele identificate cu potenţial economic, în cadrul procedurii de reorganizare judiciară. De menţionat că, în Etapa I, C.N.M.P.N. „REMIN” S.A Baia Mare, fiind în insolvenţă, nu dispune de fondurile necesare elaborării studiilor de fezabilitate. Datele geologice de cunoaştere şi detaliu necesare acestor evaluări există la sediul companiei.

Comentariile celorlalți

Ion Ion pe 24.07.2013 la 13:48
Alta lalaiala pe banii statului.Ca si conservarea .

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.