• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Septembrie , 2023

Au început lucrările la noul terminal al Aeroportului Internațional Maramureș

La Aeroportul Internațional Maramureș a avut loc predarea amplasamentului pe care se va construi noul terminal al Aeroportului. Au fost de față președintele Consiliului Județean Maramureș,  Ionel Bogdan, antreprenorul general care construiește noul terminal, Concelex, membri ai Consiliului de administrație, noul director interimar al Aeroportului, Daniela Stamatoiu, administratorul public al județului, Gabriel Ștefan Ștețco, personalul implicat în lucrările de la Aeroport.

 

Președintele CJ Maramureș a spus că au avut loc ședințe pe fluxul terminalului și, totodată, discuții pentru a fi siguri că lucrarea va fi în concordanță cu toate cerințele naționale și inter­naționale.
„Nu vom renunța la vechiul terminal, dar aici se va muta în pro­porție de 90 % activitatea de pe Aeroportul Internațional. Aici vor fi birouri vamale, vor fi birourile SRI, birourile Poliției de Frontieră și, în mod evident, birourile lucrătorilor Aeroportului. Practic, astăzi asistăm la predarea amplasamentului în mod oficial, deși s-au făcut deja o serie de lucrări. S-a demolat remiza Aeroportului, iar în partea dreaptă se lucrează la mutarea drumului de acces, deoarece peste actualul drum va fi construit ter­minalul”, a spus Ionel Bogdan.

Reprezentanții Concelex au așezat harta cu proiectul noului terminal în fața presei și au făcut câteva precizări.
„În momentul de față, asistăm la debutul lucrărilor de execuție, lucrări la  drumul temporar și alte lucrări pentru a putea demara în forță lucrările permanente. Ca și lucrări temporare avem drumul de acces, organizarea de șantier, platformele de depozitare a materialelor. Ne bucurăm că vremea ține cu noi, deși, în următoarele două, trei luni nu ne aflăm în cea mai bună perioadă pentru executarea lucrărilor de infrastructură.
Din partea Concelex putem spune ferm că targetul pe care îl avem în cazul implementării acestui proiect este să asigurăm că, până în luna decembrie, atât structura cât și închiderile exterioare să fie finalizate, astfel să avem oportunitatea de a lucra în interiorul Aeroportului. Vor fi lucrări de compartimentare, instalații și ce mai  este ne­voie”, a spus reprezentantul Concelelx.

A luat cuvântul și directorul interimar care a mulțumit pentru eforturile ce vor fi făcute. A urmat sem­narea actelor prin care a fost predat oficial constructorului terenul pe  care se va ridica noul terminal. Președintele Ionel Bogdan a subliniat că termenele asumate de constructor vor fi respectate.

„Cred că aceste termene vor fi respectate. Este și în interesul constructorului să fie respectate. Trebuie spus că partea de proiectare putea să dureze până la opt luni, așa a fost conceput contractul, dar doar în două luni și jumătate partea de proiectare a fost finalizată cu tot cu avize, acorduri și începem lucrarea. Din acest moment, nu mai sunt piedici,  doar vremea ar putea fi o piedică. Bani există, totul este în regulă. Suntem cu finanțarea pe Programul de Infrastructură Mare, avem asigurate toate resursele. Cofinanțarea  este din partea Consiliului Județean, este pregătită și aceea. Nu avem niciun fel de  piedici”, a spus președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan.

Noul terminal va asigura deservirea a 450 pasageri/ oră și va avea o suprafață totală desfășurată de 12.209 mp.
În 2022 a fost semnat contractul de finanțare pentru acest proiect, iar anul acesta, în luna mai, a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului terminal.
Valoarea totală a proiectului este de peste 134 milioane lei, din care circa 96 milioane lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), peste 14 milioane lei finanțare nerambursabilă din bugetul național și circa 2 milioane lei cofinanțare eligibilă a județului Maramureș.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.