• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Aprilie , 2004
* Directorul DPDC, Augustin Botis, intre demisia de onoare si demitere
Atentie, se strange latul

* Schimbul de azi
Out of the record about Mitrea

* Coltu’ meu
Astenia electorala

* Ma tot mir
Mielul-ciine si sexul-destept

* Directorul DPDC, Augustin Botis, intre demisia de onoare si demitere
Atentie, se strange latul

Consilierii judeteni s-au intrunit la sfarsitul saptamanii trecute in sedinta ordinara a Consiliului Judetean (CJ) pentru a dezbate 13 proiecte de hotarari. Cel mai “fierbinte” s-a dovedit a fi aprobarea noii organigrame a Directiei Judetene pentru Protectia si Drepturile Copilului (DPDC). Inceputul sfarsitului pentru “era” Botis la Directie.

Dezbaterile pe marginea subiectului au fost aprinse, dar fara istoric. Dupa aproape doua ore de discutii, a fost aprobata noua organigrama propusa de Augustin Botis, directorul DPDC. Au ramas fara raspuns problemele ridicate de consilierii judeteni. Aproape toti au sesizat ca “atunci cand vrem sa angajam pe cineva facem organigrama noua, cand cineva deranjeaza facem alta organigrama”. De luni de zile se discuta de dezastrul de la DJPC, se fac si se desfac organigrame, au loc atacuri la persoana, dar se uita problema de fond, situatia copiilor. Botis a gestionat haosul existent generand un alt haos, e drept unul mai “poetic”.

Punctul pe “y”

“Era nevoie de un raport de activitate scris, mai ales ca la DJPC se petrec lucruri grave. Organigrama nu a fost aprobata pe ianuarie si februarie, dar directorul a angajat 28 de persoane, contrar legii, dar pentru Botis legea este ceva optional. Cu stupoare, am aflat ca desi CJ trebuia sa preia contractele de comodat pentru casele achizitionate de HHC (cazul “celebrului” Darabus in legatira cu care vom reveni curand, n. red.), le-a preluat Directia incalcand hotararea de CJ”, a declarat vicepresedintele CJ, Pamfil Berceanu. Au urmat interventii care au scos in evidenta ca nu exista comunicare intre Botis si directorul adjunct, Augusta Mos. Insotit de un teanc de dosare, Botis s-a pierdut in explicatii si paraexplicatii pe langa subiect. “Se cere schimbata in profunzime gandirea despre o asemenea institutie si lucrul acesta l-am facut”, a recitat directorul DJPC. Noua organigrama aprobata “rade” 27 de posturi din cele 75 ale aparatului propriu al Directiei, ceea ce in opinia consilierilor va duce la adancirea problemelor care macina institutia.

Poezia

Fiindca nu mai poate ascunde mizeria sub covor, directorul DPDC s-a hotarat sa “caute” vinovatii si a organizat dupa sedinta CJ o conferinta de presa. Subiectul conferintei a fost Augusta Mos. Pe parcursul unei ore intregi, Botis s-a rezumat la a-si ataca adjuncta, de a carei prezenta facea abstractie. El nu-si asuma nici o vina pentru situatia prezenta. “Sa ne fie foarte clar. Eu colaborez cu cine pot colabora. Aici nu este vorba de lipsa de comunicare. Se pune problema daca ne pricepem sau nu ne pricepem”, explica “specialistul Botis”. El nu a uitat sa mentioneze si de GAZETA, se vede ca este un “admirator” infocat. “In GAZETA de Maramures au aparut tot felul de titluri. Copiii din Iad! Ce copii din Iad, domnule? Copiii aceia sunt in paradis”, rectifica Botis. Probabil ca este ateu, ca asa paradis nu viseaza nimeni. “Din punctul meu de vedere, avem probleme de comunicare inca din octombrie. Imi cer scuze daca nu m-am nascut director, dar consider ca sunt calificata pentru functia mea”, a declarat Mos. Potrivit surselor noastre, in cel mult doua luni, daca nu va uza de demisia de onoare, Botis va fi schimbat, iar multe din “cele ce nu se spun” vor iesi la iveala.

“Dupa vechiul obicei pe care il avea cand era senator, de a informa directorii de scoli de activitatea din Senat, directorul Botis s-a apucat sa analizeze activitatea consilierilor Dumitru Matei, Teodor Luputiu, Pamfil Berceanu si a altora. Pentru asta gaseste timp, dar pentru a face ordine in propria-i ograda, nu.” – Pamfil Berceanu

Nicolae TEREMTUS, Mihaela MIHALEA



* Schimbul de azi
Out of the record about Mitrea

... pentru bunica mea (careia ”rosii” i-au turnat in urechi cu tolcerul doar limba materna a tovarasului Stalin), pentru tanti Jeni (care a crescut intr-un pension francez din dulcele targ al Iesilor), poate si pentru cerbicia profesorului Pruteanu (amuzant pana nu a urcat la bordul ”corabiei nebunului”), ingaduiti-mi o clarificare. Titlul poate fi substituit cu succes de: ”Neoficial, despre Mitrea”. Pentru ca primele doua cuvinte nu necesita explicatii suplimentare, voi lamuri sensul celui de-al treilea: Mitrea. Orice asemanare cu o alta persoana in afara personajului politic de la carma Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (fost al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei), este absolut intamplatoare si regretabila. Miron Tudor Mitrea este exemplul elocvent al modului sincer si dezinteresat in care conducatorii sindicalistilor urca uluitor de repede in barca Puterii impotriva careia a luptat ”pentru interesul, apararea drepturilor si bunastarea oamenilor muncii pe care ii reprezint...”, bla-bla. Modelul Hoffa e adoptat cu succes, mai ales ca nu trebuie platite drepturi de autor (din motive elucidate de istorie). De la functia onesta de sef de autobaza, fostul presedinte executiv al sindicatului CNSLR-Fratia (ce ”tare in clanta” era!) a urcat in fuga scarile sediului de pe bulevardul ministerial de pe Dimitrie Golescu. Metamorfoza rapida de la parfumul motorinei la cel al puterii i-a adus in cont o nimica toata (are un apartament, o casa, un Audi A 4 si ceva peste 50.000 de euro prin conturi). Dar cat stres, doamnelor si domnilor (si dragi sindicalisti), cat stres! Pentru ca nimic nu-i usor in lumea asta nenorocita de nenorociti, ma surprind zambind si intrebandu-ma: Ce naiba, chiar sunt afectati ministrii tarii de masochism? ... si ce-o fi cu aiureala asta de vizita in Maramures cu care ne-a ”onorat” (expresia ii apartine)? Oare de ce mi-or fi spus ”rautaciosii” ca a venit sa-si vada pentru prima oara ”investitiile din zona”? Aiurea, precis a fost ”sensibilizat” de alarmistii aia de ziaristi (”care, fie vorba-ntre noi, sunt doar niste idioti care latra-n pustiu din . Cauta senzatii iefine, dom’le, zau! Auzi ”Izolarea Maramuresului!”). A venit omul, pardon, ministrul sa calmeze situatia si sa mai scoata un ban pentru ”muncipiul de partid” (”niste marunti, acolo... In rest, paine si circ! Ca asta vrea poporu’!”). Despre Cariera de andezid piroxenic de la Seini si Tautii Magherausi (de pe Valea Nistrului) achizitionate de un ”oltean anonim fara legatura cu vreun Corp de Control”... doar rautati. V-am spus, conteaza doar poporul. E primordial. P.S.: Macar Budestiul a fost salvat. Luciul de apa de la Dabuleni era mai atractiv. Are balta peste? ... ca ministrul, v-am spus: un apartament, o casa, o masina... Remuneratie mica, de la buget, familie numeroasa. ”Totul pentru popor!”

Catalin VISCHI



* Coltu’ meu
Astenia electorala

Mai sunt doua luni pana la alegerile locale si filialele de partid au intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru campania electorala. Cea oficiala. Neoficial, ea a inceput de mult, cu activitati si actiuni menite a-i sensibiliza pe cei ce se vor prezenta la vot. Pentru cei din presa, este o perioada ingrata. Cu mic, cu mare, “presarii” sunt invitati la fel si fel de manifestari, sunt “lingusiti”, “ademeniti” cu iesiri in locuri “exotice”, unde se desfasoara ba seminarii, ba lansari de candidati ori concursuri sau cine stie ce minune de inaugurare. Surazatori, politicienii ii privesc pe ziaristi cu simpatie acum, desi pana mai ieri ii injurau prin crasme ori la intalnirile de taina din sediile de partid. Credeam ca in aceasta campanie electorala - tot se vorbeste de maturitate - politicienii vor incerca sa nu mai repete greselile campaniilor trecute. Degeaba. Ei, cei ce ne-au adus la disperare in astia 14 ani, isi vad linistiti de problemele lor, rupti de realitate. Culmea e ca aproape pretind sa consemnezi in scris ori pe sticla maretele lor realizari, asa, de amorul artei. Considera ca presa e un “apendice” la remorca plina de iluzorii realizari politice si administrative. Cei mai multi politicieni au acelasi discurs idiot, o insiruire de “fapte de arme” doar de ei stiute si remarcate. Lipseste comunicarea cu oamenii la modul sincer si direct, lipseste curajul de a accepta ca si ei sunt muritori de rand, ca au lipsuri, ca gresesc si ca multe promisiuni au ramas doar promisiuni. As vrea sa vad un lider politician, un sef de institutie ajuns pe criterii politice in functie cum recunoaste: Da, am gresit! Nu am facut aia si aia. Am promis, dar nu am putut din cauze obiective, dar si subiective. Nu m-am batut pentru judet si am ajuns izolati. Au fost mai importante disputele de partid pentru functii si privilegii. Am avut grija de rude si prieteni. Etc. Un astfel de discurs atipic, cred, ar avea mai mult succes decat lalaiala care a inceput sa ne fie servita dimineata, la pranz si seara. Obisnuitele sintagme “vom face”, “noi vom repara ce au stricat ei”, “viitorul e cu noi”, “suntem pe drumul cel bun”… au inceput sa “inunde” mesajele preelectorale. Din pacate. Stimati politicieni, sa stiti ca astenia de primavara nu e o boala. Ea se trateaza cu realism, pragmatism si sinceritate. Astenia electorala, in schimb, nu are leac. Eventual, obtineti un mandat amarat, doar pentru ca oamenilor le e lehamite si nu vin la vot. O victorie fara glorie. Fiti Politicieni, nu politicieni!

Nicolae TEREMTUS



* Ma tot mir
Mielul-ciine si sexul-destept

Un coleg (sau o colega?) de breasla ne informa, mai zilele trecute, ca mielul fara cap poate fi caine. Mi-e greu sa cred ca lucrurile stau tocmai asa. Un miel fara cap poate fi mort, dar tot miel ramane. Faptul ca nu are cap, nu-l poate transforma in alt animal. Treaba asta incredibila mi-a adus aminte ca tatal lui Robert De Niro a fost homosexual. Singura explicatie in acest caz este aceea ca mama lui De Niro n-a fost homosexual si vantul batea suficient de tare inspre ea dinspre tatal lui. Vantul schimbarii bate, cel putin aparent, si in PSD. Inainte de sacrificarea miilor de miei pascali, PSD-ul s-a hotarat sa sacrifice capetele unor filiale locale. Avand un model in liber-cugetatorul Iliescu si folosind forta simbolului, liderii PSD au alcatuit o “lista a purificarii”, formata din 12 baroni locali. Imaginea lor, de-a dreapta si, mai ales, de-a stanga lui Nastase, s-ar putea numi “Vina cea de taina”. Ca si in cazul mielului metamorfozat in caine, nu cred ca o aparenta decapitare a PSD-ului poate transforma partidul in altceva. Tot partid ramane si tot dupa metodele consacrate va functiona in continuare, numai daca nu cumva mielul fara cap e, totusi, caine. Cel putin, asta nu musca… Un cercetator german sustinea ca sexul te face mai destept taman in zilele in care Grig Bivolaru afirma ca a facut sex cu 6.000 de femei. Mai rar asa individ destept! Daca asta avea in cap, in loc de integrarea spirituala in absolut, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ne uitam de cativa ani la elvetieni si scandinavi ca la niste coldusi. In conditiile in care afirmatia germanului este adevarata, concluzia obligatorie ar fi aceea ca membrii cabinetului Nastase au trecut cam de multisor la abstinenta totala. E si asta o forma de yoga… In tara asta, toata lumea pare sa-si fi gresit vocatia; Grig trebuia sa fie prim-ministru, Iliescu, care e mai sarac si mai cinstit ca oricine, calugar cersetor si baronii locali niste yoghini asceti, rataciti prin padurile patriei. MISA rupt firul gandirii amintindu-mi ca s-a scumpit (pe langa carburanti si gaze naturale) carnea de miel. Ma gandesc la varianta decapitarii unui caine comunitar. Poate se transforma-n miel. Sau, poate, la noapte, ma fac mai destept si gasesc o solutie mai buna…

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.