• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iunie , 2004
* Sechelariu l-a amenintat cu moartea pe colegul nostru de la GAZETA de Bacau
“Te execut!”

* Baia Mare are Consiliu Local, dar si o
Disputa liberalo-pesedista

* Monocromia politica sigheteana aminteste de comunism
Parsivismul procentelor

* Sterilul deversat in raul Cisla a anuntat o despartire anticipata
Adio Grec!

* Schimbul de azi
PSD, niste biscuiti

* Coltu’ meu
Am intalnit si pesedisti suparati

* Ma tot mir
Greu de tradus

* Sechelariu l-a amenintat cu moartea pe colegul nostru de la GAZETA de Bacau
“Te execut!”

Zilele trecute, fostul mecanic auto din fruntea primariei Bacau, pesedistul cu atitudine de ciocoi, l-a amenintat cu MOARTEA pe Sebi Sufariu, colegul nostru de la GAZETA de Bacau. Ceea ce a facut Dumitru Sechelariu, este deja istorie. Dar o istorie pentru care trebuie sa plateasca.

Dupa ce colegii de la Bacau au luat atitudine fata de cumetria care sta la baza lucrarilor publice efectuate in oras (articol bazat chiar pe raportul din 2003 al lui Dumitru Sechelariu, pentru care fostul primar i-a actionat in instanta pe ziaristi), delirul sechelarian a culminat cu o fapta mai mult decat reprobabila. O amenintare cu moartea a colegului nostru, Sebi Sufariu.

Scrisoare deschisa a unui condamnat la moarte

Sebi SUFARIU: “Am fost amenintat cu moartea. In anul 2004, in Bacau (Romania). Amenintarea a venit din partea unei persoane care a detinut si detine functii politice si publice. Nu era vocea unui om care parea pus pe glume. Dimpotriva, era glasul unei persoane roase de ura, a unui individ abject, gata sa scoata cutitul. Dumitru Sechelariu, cel debarcat de la conducerea Primariei in urma cu o saptamana. Nu a avut nici un motiv si nici o scuza, de fapt nici nu a asteptat sa auda ce anume i se cerea. Probabil ca intrebarea nici nu mai conta. Orice ziarist din cei care nu i-au cantat in struna i-ar fi spus orice, ar fi aflat ca va fi trecut pe o lista si executat. Ca asa vrea Sechelariu, unul dintre baronii care isi imagineaza ca isi pot permite orice pentru ca atat de mult timp li s-a ingaduit orice. Ar fi putut sa refuze dialogul. Pagina mea, buna sau rea, se facea si fara Sechelariu. Dar el a tinut mortis sa scrie o altfel de pagina pe care nu va putea sa o stearga din istoria lui efemera si neconcludenta, oricat de mult ar incerca si ar vrea.

Omorati-ne pe toti!

Ambasada SUA, Organizatia Reporteri fara frontiere, Clubul Roman de Presa, Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu, majoritatea posturilor de radio si tv, a cotidianelor centrale si a publicatiilor din reteaua GAZETA au reactionat prompt la aceasta amenintare adresata unui ziarist care nu a incercat altceva decat sa-si faca meseria. O meserie care in Bacau, ca in multe alte locuri, s-a facut mai tot timpul la comanda. O meserie, din ce in ce mai plina de riscuri. Cei cu bani si putere cred ca le este permis orice, oricum, oricat. Aparitia GAZETELOR a insemnat altceva. Departe de noi gandul ca detinem adevarul absolut, dar incercam sa facem lumina. Unii nu au putut accepta faptul ca a face presa nu inseamna a lingusi. Dar toate acestea ii privesc. De aici si pana la a ameninta pe cineva cu moartea este cale lunga. O cale care nu ar trebui facuta. Dar pentru a intelege este nevoie de mai mult decat de cateva milioane de dolari. Este nevoie de bun simt. Din pacate, acesta nu exista la fostul primar al Bacaului. Dorim integrarea in Uniunea Europeana. Cu astfel de oameni este greu de crezut ca vom reusi vreodata. Sechelariu nu si-a compromis doar imaginea sa, ci si a PSD-ului.”

Declaratii oficiale

Mircea Toma, Academia Catavencu, Agentia de Monitorizare a Presei: “Problema cea mai importanta nu este amenintarea in sine comunicata de o persoana extrem de nervoasa (…), ci faptul ca purtatorul mesajului este reprezentantul unei institutii care reprezinta autoritatea in acest moment in Romania. Este reprezentantul partidului de guvernamant, are pozitie de functionar public in CL. In aceasta calitate, mesajul poate sa constituie instigare la violenta impotriva ziaristilor. (…) probabil ca realizeaza ca o parte din banii publici nu vor mai ajunge in proprietatea personala. (…) Perseverenta unor ziaristi a contribuit la o relativa responsabilizare a autoritatilor. De altfel, li se cam rupe de noi, ba chiar sunt fericiti sa o luam pe coaja!” Allison Mutler, Associated Press: “Libertatea de exprimare este o problema oficiala a Romaniei, invocata atat de UE, cat si de Ambasada SUA. (…) Este de nepermis ca un ziarist sa fie amenintat cu moartea, chiar si in gluma sau la nervi” Ioan Margarit, Revista presei Online: “Deja s-au complicat lucrurile, din cauza faptului ca Sergiu Sechelariu a recunoscut ca a deturnat fonduri ca sa dea Bacaului, si a mai venit acum si amenintarea. (…) Sebi Sufariu trebuie sa depuna plangere penala, iar noi il vom sprijini si vom fi atenti ca un eventual proces sa se desfasoare corect. Tot ce s-a intamplat face parte dintr-o lunga serie de amenintari si agresiuni la adresa jurnalistilor.” Liana Ganea, Coordonator programe Agentia de Monitorizare a Presei: “Un astfel de comportament a devenit din ce in ce mai obisnuit la oamenii politici din Romania si asta e un lucru care trebuie sa inceteze, pentru ca in final poate duce la violente fizice impotriva ziaristilor. Speram sa ia masuri impotriva lui Sechelariu, deoarece este inacceptabil ceea ce a facut fostul primar si lider local al PSD. Sper ca justitia sa-si faca treaba.” Anca Hriban, Ziua: “Privesc cu foarte multa ingrijorare acest caz, pentru ca relatia dintre politicieni si ziaristi s-a deteriorat pana la un nivel mizerabil. Ma ingrijoreaza si faptul ca institutiile abilitate nu par sa reactioneze. Cred ca in toate zonele in care exista baroni locali PSD, ziaristul isi face cu greu meseria.” Cristina Hurdubaia, Jurnalul National, Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare: “Reactia fostului primar de Bacau este o rusine pentru partidul de guvernamant pe care cu il reprezinta. Din punctul meu de vedere, sanctionarea lui Sechelariu este mai mult decat necesara.”

Sechelariu, la telefon

Sebi Sufariu: Buna ziua, domnu’ Sechelariu, tot Sebi Sufariu sunt.
Dumitru Sechelariu: Mai du-te ma in p…da matii, ba da’ tu chiar ai tupeu.
S.S.: Da’ nu inteleg, cu ce v-am deranjat, spunti-mi si mie?
D.S.: Daca nu vreau sa discut cu tine, tu chiar vrei sa te calc pe gat ba? Nu mai sunt persoana publica si daca eu, ca primar, iti f…t o bataie… am batut un ziarist. Tie’n p…da matii, doar cu mine ai treaba? Tu’s gura matii…
S.S.: Cu ce v-am deranjat eu, domnule?
D.S.: Ma, du-te-n p…da matii…
S.S.: Am scris de Dorutu, am scris de…
D.S.: Ma, ia vezi-ti de treaba ta si nu ma mai f…te la creier atata, ai inteles?
S.S.: Da’ nu inteleg de ce-mi vorbiti asa.
D.S.: Da ce vrei tu? E telefonul meu privat, ce probleme ai tu?
S.S.: Da, dar…
D.S.: Daca nu vreau sa stau de vorba cu tine, care-i problema ta?
S.S.: Dar e o reactie prea… Nu va inteleg…
D.S.: Asta-i… fata de presa romana. Voi m-ati… f…tut, nu altcineva.
S.S.: Da eu personal, eu sunt Sebi Sufariu… De ce ma amenintati, nu inteleg…
D.S.: Te-am rugat frumos, vezi-ti de treaba ta…
S.S.: Pai eu imi vad, da’ nu inteleg…
D.S.: In momentul cand mai comentezi ceva, tine minte, trimit doi baieti de-ai mei si te executa... Du-te ma in p…da matii, vezi-ti de treaba ta, ce vrei, sa ma scoti din sarite. Du-te-n p…la mea, lasa-ma-n pace… Nu ti-i rusine, vezi-ti de treaba ta, care-i problema?
S.S.: Pai n-am nici-o problema…
D.S.: Si ce continui sa mai vorbesti la telefon? Zi la revedere domnu’ Sechelariu, la revedere domnu’ Sebi, du-te-n mata-n cur, vezi-ti de treaba ta, eu de treaba mea si cu asta basta.
S.S.: Eu nici acum nu inteleg…
D.S.: Ce sa-ntelegi?
S.S.: Sa fim corecti, dumneavoastra sunteti un om n…
D.S.: Baaai baiatule ba, din cauza voastra am iesit din primarie cum am iesit, de nesimtiti de ziaristi ca tine…

Ramona JITARU, Ionut AVRAM, Andrei LASLAU



* Baia Mare are Consiliu Local, dar si o
Disputa liberalo-pesedista

Dupa alegerile din 6 iunie, sedinta de constituire a Consiliului Local Baia Mare a fost prima confruntare importanta liberalo-pesedista. Semn ca “mini-parlamentul” municipiului va fi scena unor confruntari politice si mai putin administrative, cel putin pana la alegerile generale.

In prezenta prefectului, Ioan Buda, si a presedintelui CJ, Alexandru Cosma, au fost validate cele 23 de mandate ale consilierilor alesi de baimareni. Dintre cei care formeaza noul Consiliu Local, zece consilieri sunt la al doilea mandat consecutiv.

Debutul

Inaintea inceperii sedintei festive, consilierii s-au asezat la masa rotunda din sala “Europa” a Primariei, dupa culoarea politica, dar mai ales dupa aliante. Consilierii liberali, democrati si ai PRM au format un grup compact. Consilierii UDMR au luat loc in zona de interferenta cu cei ai PSD. Unii carcotasi spuneau ca UDMR “joaca” la doua capete, altii au spus ca hazardul i-a asezat pe consilieri pe partide si aliante. Dupa validarea mandatelor, a urmat depunerea juramantului de catre cei 22 de consilieri prezenti si depunerea juramantului de catre primarul Cristian Anghel. Totul a decurs ”in liniste si buna intelegere”, ca-n poveste. Asta pana cand Istvan Ludescher, presedinte de sedinta, a trecut la punctul doi de pe ordinea de zi: alegerea celor doi viceprimari. Intr-o secunda, toata concordia celor 22 de consilieri s-a spulberat in frumoasa sala Europa.

Infruntarea

Nici nu a terminat Ludescher de anuntat al doilea punct, ca s-au aprins concomitent beculetele rosii de la mai multe microfoane aflate pe pupitrele fiecarui consilier. Liberalul Ioan Hoban a propus ca acest punct de pe ordinea de zi sa fie amanat pana la sedinta urmatoare de CL. In replica, Dumitru Matei a propus continuarea sedintei si chiar i-a nominalizat pe democratul Gheorghe Achim si pe Ludescher pentru cele doua functii de viceprimari. Interventia PSD a aprins spiritele si au urmat replici dure, de-o parte si de alta. Liberalii ii acuzau pe pesedisti ca nu cunosc procedura, respectiv fiecare propunere este supusa votului in functie de momentul formularii, pesedistii ii acuzau pe liberali ca nu vor sa intre “in paine” chiar din prima zi de existenta a noului Consiliu Local. Tot acest balci, amplificat si de nervi dar si de statia de amplificare a avut loc sub privirile nostalgice ale membrilor Consiliului de Onoare al CL, invitati sa participe la momentul festiv. In fine, ratiunea a invins, si propunerea lui Hoban a fost adjudecata de PNL-PD-PRM-UDMR. Scor 18 voturi ”pentru” si patru voturi (PSD) ”contra”. Problema viceprimarilor se va transa la urmatoarea sedinta de CL, dar si dupa constituirea Consiliului Judetean.

Hofer si Dolha

Dupa festivitate a avut loc si eternul “punct trei”, adica o cupa de sampanie si discutii politice libere. Unii au stat, altii au plecat in tromba. Ar fi de remarcat lipsa de la momentul validarii a pesedistului Mircea Dolha. Tanarul consilier, a spus Ludescher, a lipsit motivat, fiind plecat in strainatate. Din punctul nostru de vedere, consilierul PSD, figura controversata in momentul constituirii listelor pentru alegeri, a dat dovada de “respect” fata de mandatul castigat prin votul dat de baimareni. In fond, o data esti validat intr-o sedinta festiva si depui juramantul intr-un cadru solemn. Probabil, concediul in care presupunem ca este Dolha a fost mai “solemn”. Ne-a mirat, avand in vedere ca un alt tanar consilier PSD, Gabriela Hofer era emotionata, poate chiar un pic agitata. Sa fie lipsa de pe masa Consiliului a produselor marca “Hofer”, asa cum am fost obisnuiti sa vedem oriunde participa tanara consilier PSD. Cine stie, poate de la viitoarea sedinta vom avea confirmarea.

Nicolae TEREMTUS



* Monocromia politica sigheteana aminteste de comunism
Parsivismul procentelor

In pofida optimismului ilogic al PSD, privind matematic situatia politica (prin prisma deciziei de legalizare a rezultatelor alegerii), se poate afirma ca partidul-stat a pierdut teren chiar si in… Sighet! E drept, nu ingrijorator, coalitia cu partidul maghiarilor asigurand in continuare o majoritate confortabila.

In Sighet, in ultima parte a mandatului coalitia PSD-UDMR detinea 71,4% in Consiliul Local (CL). Mai exact, aveau 15 din 21 de consilieri. Diminuat la 19 membri, CL Sighet opune acum 13 consilieri ai coalitiei, celor sase consilieri (PD, PNL, PRM si un independent). Deci, doar 68,4% din noul CL apartin puterii momentului. Regresul e demonstrat, dar inutil. Majoritatea “face jocurile”. Pactul de sprijinire a partidului-stat a adus filialei locale a UDMR un post de viceprimar. Pentru asta vitejie, Stefan Beres a renuntat sa candideze la primarie. Rezulta: o afacere buna. Primarul, Eugenia Godja a fost votata de 75,8% din alegatorii ce si-au exprimat optiunea, respectiv 35,9% din numarul total al sighetenilor electori. Cifrele vehiculate de unii colegi de breasla (81sau chiar84%) fiind inutil gonflate. Cum a obtinut PSD atatea voturi in CL si Consiliul Judetean? In principal, datorita “motorului” din fruntea listelor, respectiv Eugenia Godja. A se vedea cazul “Timisoara”, unde Gheorghe Ciuhandru (PNTCD) a recastigat primaria din primul tur (cu un procent mare), ceea ce a atras si un procent mare (30%) de colegi de partid in CL, in conditiile in care la nivel national regresul PNTCD e evident. Acest argument sprijina ideea ca daca la alegerile parlamentare pesedistii maramureseni o vor pune in fruntea listei tot pe primarita din Sighet, vor obtine un scor bun. C-asa-i cand se voteaza pe liste. Sincer, tare as fi vrut sa-i vad pe unii dintre onorabilii consilieri PSD ai Sighetului candidand nominal. Sunt convins ca eu insumi as fi obtinut mai multe voturi, dar n-a fost sa fie (gluma e doar partiala).

Jalnic acest CL

S-ar mai cuveni o rectificare. Anul trecut am scris ca acel CL este cel mai slab din Sighetul de dupa veacul al XIV-lea. Am gresit, dar am circumstante atenuante. Nu putem sa prevad (pen’ ca nu-s clarvazator) ca acest CL va fi infinit mai slab. Imi pare sincer rau pentru unii politicieni capabili, precum Iosif Beres sau Vasile Godja, care au nimerit in aceasta conjunctura, dar cei mai multi sunt jalnici. Uitati-va doar la cateva exemple. Decanul de varsta, Tiberiu Trif, fost secretar PCR, sau Valean Tiberiu, care a demonstrat ce bun e, reusind sa taca vreme de patru ani in CJ, unde acum n-a mai avut loc. Priviti la silvicii Scubli Horia sau Beres Stefan, care, de-o fi sa intram in UE, vor avea de dat socoteala in fata comisarilor europeni pentru administrarea padurilor OS Sighet, pe care le-au pastorit excelent in ultimii ani, dupa cum se stie. Aruncati un ochi la Gheorghe Rus, “pasager” la Stefan Gheorghiu, care a reusit inalta performanta de a fi secretar UTC inainte de Revolutie. El care, in 2000, defila cu APR-ul, alaturi de Cristian Fernea, Ioan Loga Pasty si Sorin Vlasin, cu totii aflati acum in banca PSD, in noul Consiliu. Oricum, actuala echipa legislativa si-a inceput mandatul cu stangul, intr-un stil arogant. Mai precis, i-au invitat la investitura pe toti reprezentantii institutiilor descentralizate din municipiu, insa nu au chemat presa, in conditiile in care in oras sunt doar vreo sase ziaristi, corespondenti la cinci publicatii. Nici unul n-a fost invitat la “momentul festiv”, darmite la “spritul de dupa”. Nu cred ca le rontaiam sticks-urile, dar poate ii inoportunam cu prezenta. De fapt, noii consilieri si echipa primariei au omis sa-i cheme si pe reprezentantii fostului CL. In schimb, au fost prezenti deputatii PSD Godja si Moldovan, si udemerista Bondy. Rusine pentru aroganta!

Teofil IVANCIUC



* Sterilul deversat in raul Cisla a anuntat o despartire anticipata
Adio Grec!

Borsenii au votat schimbarea. Dupa un mandat dezolant care a adus mai multe prejudicii orasului (atat de imagine, cat si economice), Gavrila Grec, presedinte al filialei PSD, a fost “sanctionat” de localnici printr-un vot de blam. N-au mai contat micii si berea, a contat doar starea jalnica in care a ajuns al treilea oras ca marime din judet.

In Borsa, cea mai remarcabila bataie electorala s-a consumat in vinerea de dinaintea votarii. Atunci, televiziunea locala prin cablu dorea sa organizeze ultima confruntare a celor doi candidati ramasi in cursa pentru primarie: Gavrila Grec si Remus Stetco (liderul filialei PNL). Numai ca intentia buna a degenerat intr-o cotonogeala partial surprinsa de camerele de luat vederi. Din spusele localnicilor, faptele au fost urmatoarele: neputand fi prezent, contracandidatul lui Grec a trimis un delegat pentru a prezenta o caseta video in care erau inregistrate opiniile sale. Moderator al evenimentului a fost ales Octavian Butuza, cel care a fost acuzat ulterior de liberali ca l-a partinit pe Grec, contra unei ”atentii”.

“Stapanii”

In timpul dezbaterii televizate a avut loc o intamplare halucinanta care argumenteaza cel mai bine sloganul “sefilor peste Borsa”: “aici noi suntem legea!” Danci Ioan (om de afaceri din Borsa) a intrat cu forta in studio, a inhatat caseta inca nedifuzata, si a zdrobit-o in picioare! Liberalii au depus imediat o plangere penala la politie pentru distrugere de materiale electorale, dar preconizata infruntare s-a dus pe rapa. Cat despre prestatia lui Octavian Butuza, mai bine nu dam nici un calificativ... Apoi, sambata seara s-a raportat ca oamenii lui Grec au impartit ajutoare (un porc, cateva lazi de bere, carnati si alte bunatati) rromilor rezidenti in zona Lazuci, care, duminica dimineata, au fost frumos incolonati si manati la sectia de votare, sa-si exprime optiunea, cat se poate de democratic. Tot duminica, la sectia de votare numarul 14, in jurul orelor amiezii, de la depozitul de bere situat la 20 de metri de sectie, patronul Ventel si ”feciorul lui Vasalie” au impartit bere cetatenilor, odata cu mobilizantul indemn: ”no, vedeti cu cine votati, nu uitati de cei tri trandafiri.” Harnicii sponsori au fost ”invrajditi” (alungati) de liberali, inainte ca situatia sa degenereze. De asemenea, Ilovan (mana dreapta a lui Grec) s-a vanturat toata ziua prin Baia Borsa, fara insa ca demersul sau sa aiba mari sorti de izbanda. Dupa miezul noptii s–au cuantificat rezultatele: noul primar al Borsei, cel care l-a devansat pe Grec cu circa 2000 de voturi, este liberalul Remus Cornel Stetco. Vorba unui borsean: ”le-o ajuns, mai lesa si pa alti!” Pe langa primar, liberalii si-au ales pe liste inca 7 consilieri, restul invingatorilor fiind ai PSD (sase oameni), PD (trei), URR (doi) si PRM (unul singur).

Semnul rau

In duminica votarii, pe la ora 15, ca un prim semn de doliu pentru pierderea lui Grec, pe raul Cisla a inceput sa coboare “apa neagra”, cumplitul steril deversat direct in rau din cauza defectiunii pompei ce trebuia sa transporte cianura in celebrul iaz de la Novat. Este doar o alta “vitejie” pentru care fostul primar ar trebui tras la raspundere! Asta alaturi de celelalte probleme de notorietate deja: Taul Stiol, Rezervatia Pietrosu, vanzarea spatiilor comerciale din centru, a pietei si autobazei, distrugerea parcarii si scuarului central, manevrele cu materialele vandute primariei de firma nevestei sale, preluarea fara licitatie a combustibilului de la scoala etc. Nemaiavand umbrela protectoare a partidului deasupra capului, nici acces la pusculita fondurilor comunitatii, fostul primar va trebui sa se apere cu mult mai mici sanse de succes. Extrem de vinovati pentru rasunatorul esec al lui Grec sunt conducatorii PSD Maramures care in toiul campaniei l-au inlaturat de la conducerea filialei borsene a partidului pe Stefan Stetco, directorul liceului din oras (om respectat de comunitate), actiune care i-a indarjit pe pesedistii locali, determinandu-i sa mearga in turul doi… pe mana liberalilor! Privind noua conducere a destinelor Borsei, speram ca era distrugerilor mediului inconjurator, de o ferocitate nemaivazuta in mediile civilizate, se vor termina. E vremea ca Borsa sa reintre in normalitate.

Teofil IVANCIUC



* Schimbul de azi
PSD, niste biscuiti

… totul a inceput de la rememorarea tampa (cel putin asta e singura explicatia de “nenostalgic” la care am ajuns) a marcilor de biscuiti din Romania antedecembrista. Schitasem chiar un traseu al metamorfozei biscuitilor. De la “Carei” (aia pe care ungurii, singurii turisti-economici care indrazneau sa viziteze partea asta de lume, ii cumparau crezand ca sunt pesmeti pentru caini), pana la “Nadia” (botezati asa dupa idila beizadelei dictatoriale cu gimnasta Comaneci). Recunosc, mai erau doua tipuri (aia “spritati” si aia cu cacao artificiala), da’ nu-mi amintesc cum se numeau, nici sa-mi cenzurati rubrica. Apropo… domnule Nastase Adrian, in primul rand trebuie sa mentionez ca si aceasta scriere este cenzurata. Argumentele acestei “crime impotriva democratiei pentru care v-ati luptat atata in decembrie ’89” se regasesc pe frontispiciul acestei publicatii si sunt confirmate de “stampila” aplicata abuziv pe caricatura din interiorul rubricii (caricatura care mentionez ca nu ma reprezinta). Optica: Partidul Social Democrat din Romania seamana din ce in ce mai mult cu biscuitii sfaramati in buzunarul pantalonului (apropo, stofa e englezeasca, of course). Bine, vorbesc despre biscuiti scumpi (poate chiar de aia “spritati” sau, de ce nu?, chiar cu cacao artificiala). Biscuitii, scumpi dar sfaramati in buzunarul pantalonilor, pot fi comparati la randul lor cu un amalgam unicolor de particule minuscule si bucatele care au scapat “masacrului presiunii”. “Particulele” le puteti zari… cu ochiul liber (hm, ironia sortii): pleiada de expulzati si indepartati Vanghelie, Mischie si ceilalti cu sufixul “ie”, carora profesorul Dancu trebuie sa le explice (inutila misie) ratiunea de a fi a personajului Lucas Corso. “Arbitru principal” in creatia domnului Arturo Perez-Reverte (“Clubul Dumas”), Corso traieste in lumea anticarilor de carti rare, oameni care si-ar vinde sufletul pentru o carte. Acum intelegeti dificultate misiei lui Dancu? Ati dat gir unor agramati “care este”, si nu numai ca n-au citit o carte de la cretacic incoace, dar nu reusesc sa depaseasca limbajul suburban. Vezi cazul “Sechelariu”, un pesedist cu continutul creierului mic alterat de caldura (despre existenta creierului mare am suficiente rezerve incat sa nu ma aventurez in pronosticuri imposibile). Pastrati-va biscuitii si continuati sa va amagiti ca veti castiga si alegerile nationale, cu ei in buzunarul pantalonului de stofa englezeasca. P.S.: Apropo, pe fratele gansterului din Bacau (amenintarile cu moarte sunt specifice acestora) il veti demite dupa ce un surplus de gel i-a strans cutia craniana si l-a determinat sa spuna ceea ce n-ar fi vrut? N-o mai fi valabil principiul: “gandesc, deci exist” (din compasiune pentru “Marean”, am grafiat traducerea mioritica)…

Catalin VISCHI



* Coltu’ meu
Am intalnit si pesedisti suparati

Prima impresie dupa aflarea rezultatelor oficiale ale alegerilor locale a fost ca PSD Maramures a inteles corect mesajul electoratului. Adica, dupa patru ani sub administratia PSD, dezastrosi pentru judet, au aflat si liderii filialei, cei care spuneau ca au 20.000 de membri si alte mii de simpatizanti ca, oamenii sunt nemultumiti. Si ca trebuie luate masuri. Asta si in perspectiva alegerilor din toamna. Nu a fost sa fie. Multi lideri pesedisti maramureseni continua sa sustina oficial (ar fi de inteles) sau neoficial ca filiala a iesit intarita, ca au castigat, ca vor face si vor drege. Ce importanta are ca timp de patru ani, judetul a fost izolat administrativ si financiar? Astea-s lucruri marunte in gandirea lor. Inconstienta? Lipsa de realism politic sau orgoliu nemasurat? Greu de spus. Cert este ca multi lideri ne-au acuzat de un soi de anti-pesedism. “Cum ati putut sa scrieti de…” si urmeaza o lista lunga de subiecte, vezi Doamne anti-PSD. Am incercat sa le explic politicienilor-lideri suparati ca social-democratia nu se confunda cu prezidentul Cosma, ori cu Toni, Cernestean, Grec sau mai stiu eu ce lider de prin teritoriu. Nu! Pentru suparati, lucrurile sunt simple. Tot ce se leaga de PSD, de filiala maramureseana trebuie prezentat in culori trandafirii. Restul sunt vorbe, vanare de vant. Argumentele mele nu au fost luate in seama si nu ma mai mir, de fapt nici nu ma intereseaza. Am spus-o de multe ori, PSD Maramures are multi oameni de valoare, din pacate un grup de lideri blocheaza orice culoar pe care ar putea iesi la iveala valorile politice ale organizatiei. Din aceasta cauza pierdem toti, si ei si noi, maramuresenii. La sedinta de constituire a Consiliului Local Baia Mare, unul dintre liderii suparati mi-a aratat, la figurat, obrazul cu degetul. Un altul m-a luat la misto. “Esti suparat? Dupa ce ne-ati pictat, voi sunteti suparati?”, mi-a spus, razand manzeste. Nu sunt suparat sau nu din cauza de PSD. Nu voi fi suparat nici daca la CJ va iesi atotputernicul PSD, asa cum se barfeste. Este treaba lor, a politicienilor, sa negocieze, sa tradeze, sa-si vanda bruma de pretuire. Tot ce doresc e ca in mandatul ce vine sa am parte de subiecte generoase, de genul: “Investitiile in Maramures au ajuns la x miliarde de dolari”, “Inauguram soseaua rapida”, “Blocurile din…”, “Suntem zona cea mai dinamica economic”… Nu sunt suparat, poate doar scarbit.

Nicolae TEREMTUS



* Ma tot mir
Greu de tradus

Aproximativ 1000 de lingvisti, din nu mai stiu cate tari, au stabilit ca cuvantul cel mai greu de tradus, la nivel mondial, este ilunga, din dialectul Tshiluba, vorbit in Congo, si s-ar traduce aproximativ prin urmatoarea fraza: “o persoana care este gata sa ierte orice abuz comis pentru prima data de cineva asupra sa, il tolereaza a doua oara, dar nu-l iarta niciodata atunci cand se intampla pentru a treia oara”. Locul doi a fost obtinut de un cuvant evreiesc, shlimazl, tradus de specialisti prin: “o persoana lipsita de noroc in mod constant”. Am realizat ca romanul este un personaj international prin vocatie, cosmopolit prin destin si cam ignorant din fire; atatia ani de zile a fost si ilunga, si shlimazl, fara sa stie nimic despre treaba asta. Noroc cu lingvistii astia, ca mai explica cate un cuvant nestiutorilor. Lui Nastase ar trebui sa-i explice acceptiunea cuvantului “coruptie”, nu de alta dar primul ministru zicea ca asa ceva nici nu exista, ci doar niste zvonuri venite din stratosfera. Cam aeriana declaratie… La fel de ciudata mi s-a parut si declaratia lui Cozmanca, potrivit careia situatia de la Cluj este un accident de proportii. Nici asta nu intelege fie limba romana, fie realitatea. Clujul tinde spre normalitate, ce-i asa de greu de priceput? In China, porcii sunt dusi la sauna inainte de sacrificare si li se pune muzica. Aproape adormiti, sunt sacrificati prin electrocutare. Cica sufera mai putin. La noi se scumpeste curentul, apa calda si despre sauna n-are rost sa mai vorbim. Pe mine, suferinta lui Sechelariu chiar m-a induiosat. Pana acolo incat i-as canta “Trandafir de la Moldova”, incepand de la versul “Trandafir de la Bacau”, da’ cine da sauna si cine plateste curentul? Cu restul ne descurcam, c-am auzit ca pentru astia ramasi fara loc de munca se dau cavouri la jumatate pret… Ultima explozie de vulgaritate a baronului bacauan te duce cu gandul la cei doi piloti americani care au aterizat pe un aeroport ce nu se afla pe ruta lor. O fi auzit grobianul ca norvegienii dau medalii pentru merit sexual si n-o fi inteles despre ce-i vorba in propozitie. Nordicii apreciaza ce poate face un om in domeniul respectiv si nu ce-i umbla prin gura… Noi de ce n-avem lingvisti care sa-i explice cum sta treaba?

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.