Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Atelier de împistrit ouă, la Muzeul Satului din Baia Mare
Sărbătoarea Învierii Domnului este o zi de înălțare și reînviere sufletească a fiecăruia, o zi a împăcării și a iertării, o zi de biruință a luminii asupra întunericului, a adevărului asupra minciunii, a virtuții asupra patimilor, o zi a supremei biruințe a vieții asupra morții.
Muzeograf Gabriela Filip
Muzeograf Oana Teremtuș
Credit foto: Cristian Robescu
Sărbătoarea aduce, din vremuri îndepărtate, credințe și practici care sunt păstrate cu sfințenie, iar unul din acestea este împistritul ouălor de Paști. În satul Rogoz, obiceiul este păstrat și transmis generațiilor mai tinere de către „tanti Reghi”, Reghina Cosma, meșter popular. La invitația noastră, tanti Reghina a ajuns și la Muzeul Satului din Baia Mare pentru a-i învăța pe cei mici tehnica împistritului ouălor, dar și pentru a le explica celor prezenți cum se pregătesc gospodarii din sat pentru Sfânta Sărbătoare. Tehnica împistritului presupune multă atenție, răbdare și imaginație, pentru ca oul să fie bogat ornamentat cu elemente din lumea satului tradițional. „În primul rând, pentru această practică, avem nevoie de un condei, ce trebuie încălzit la flacără, apoi îl bagi în ceară de albine și-l dai pe ou. Modelele, la noi aici ]n zonă, sunt mai simple, unelte agricole, flori, crucea, mai de-aiestea. La noi astea se făceau în Vinerea de Paști. Sâmbăta se făceau păscuțele, ptita în cuptior, să frijea carnea de miel, aiestea erau pregătirile pentru Paști” (Reghina Cosma).
La atelierul organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, desfășurat marți, 19 aprilie, de la ora 12.00, în Muzeul Satului din Baia Mare, s-au adunat copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. Ei au avut la dispoziție toate materialele necesare, ouă, condeie, ceară, lumânări, vopsea și slănina folosită pentru a da luciu ouălor, iar după ce tanti Reghi le-a explicat ce au de făcut, au împistrit și ei câte un ou, folosindu-se de modelele puse la dispoziție de gazde.
Evenimentul a fost foarte bine primit de participanți, așadar, cu siguranță, va continua și în anii ce urmează.
„Ne-am dorit să ne adunăm acum, în Săptămâna Patimilor, aici, la Muzeul Satului, pentru a învăța, de fapt, atât noi, cât și copilașii de aici de la oraș să împistrim ouă, obicei întâlnit încă în unele sate din Țara Lăpușului, precum Rogoz, Cupșeni, Costeni, dar și Groșii Țibleșului. Ne-a fost alături tanti Reghina Cosma de la Rogoz, meșter popular, care a venit aici și ne-a transmis și nouă din tehnicile tradiționale de împistrit ouă
și căreia îi mulțumim”.
Gabriela Filip, muzeograf