Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 26 Octombrie , 2009
ASTRA sarbatorita in despartamantul Chioar
* Majoritatea istoricilor romani recunosc faptul ca Asociatiunea ASTRA a constituit pentru neamul nostru una dintre cele mai mari lucrari de suflet, alaturi de „Scoala Ardeleana” sau Academia Romana.
Desigur ca aceasta apreciere vine mai ales din directia unor performante de exceptie ale acesteia in domeniul cultivarii limbii si culturalizarii poporului, cu deosebire in perioada in care transilvanenii, desi majoritari, erau privati de drepturile elementare la limba, educatie, cultura.
Infiintata in 1861, la Sibiu, de catre un grup de intelectuali romani de frunte – Andrei Saguna, Timotei Cipariu, George Baritiu, Gavriil Muntean, s.a. – ASTRA s-a manifestat ca cel mai bun mijloc de emancipare spirituala pentru romani, fiind de fapt factorul principal in pregatirea Marii Uniri cu Regatul Roman. Adunarile Generale, desfasurate in fiecare an intr-un alt oras, constituiau mari serbari nationale, care jucau atat rol de CONGRESE ALE SPIRITUALITATII ROMANESTI, cat si TRIBUNE DE LUPTA sau FOCARE DE LUMINA. Conferintele tinute cu aceste ocazii, dezbaterile, expozitiile, spectacolele urmareau atat sa-i insufleteasca pe cei prezenti, cat si sa-i imbarbateze pe reprezentantii de frunte ai romanilor ardeleni, spre a putea continua BATALIA PENTRU LIMBA, spre a putea rezista cruntelor represiuni maghiare ce urmareau deznationalizarea romanilor si pastrarea lor in ignoranta si saracie.
Incepand cu anul 1869, ASTRA a decis ca Asociatiunea sa se organizeze pe DESPARTAMINTE, structuri firesti, flexibile si suficient de coerente, care sa permita o mai buna conlucrare, organizare, dezvoltare. A fost o hotarare istorica, ce a produs efecte benefice si majore, apreciate unanim la scara istoriei si durabile pana in zilele noastre. Acea adunare istorica s-a desfasurat in capitala Districtului Chioar: Somcuta Mare si despre aceasta cronicarii Revistei TRANSILVANIA ne-au lasat descrieri superbe. In zilele de 17 si 18 octombrie 2009, la Somcuta Mare, s-a tinut cea de-a 104-a Adunare Generala a ASTREI, tocmai pentru a marca cea de-a 140-a aniversare a istoricei manifestari din Capitala Tarii Chioarului. Organizata de catre Despartamantul Somcuta Mare (presedinte – profesor Vasile Albu), cu sprijinul Despartamantului Baia Mare (presedinte – profesor universitar doctor Gheorghe Pop), a primarului Vasile Dorinel Alb, Consiliului local si Consiliului Judetean Maramures, ADUNAREA GENERALA s-a transformat intr-o SARBATOARE NATIONALA DE ANVERGURA. Au fost prezenti 120 de delegati din 62 de despartaminte, din tara, dar si din Banatul sarbesc si Basarabia. S-au adoptat hotarari importante pentru sarbatorirea, in 2010, a doua decenii de la revitalizarea ASTREI si aniversarea, in 2011, a 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii. S-au prezentat rapoarte, s-a conferentiat, s-au facut analize, propuneri, initiative. Formatiile de dansatori ale Clubului elevilor si cele ale Casei de cultura, in prima parte, dar mai ales cele trei coruri orasenesti somcutene (Corul „Glasul Chioarului”, Corul de barbati din Finteusu Mare, Corul din Buciumi), in partea a doua, au incantat auditoriul dincolo de aplauze, ajungand pana la cea mai sensibila fibra si provocand lacrimile bucuriei depline. Pe scurt, doua zile fructuoase, in care dominant a fost voluntarismul, pentru ca activistii si animatorii astristi sunt cei mai fideli purtatori ai ofrandelor de suflet pe altarul de suflet al neamului. Aceasta subliniere e necesara, mai ales pentru acele situatii si zone in care institutii platite cu bani de la buget lancezesc sau plutesc in inactivitate, iar filialele astriste (despartaminte, cercuri) duc si azi greul activitatilor culturale, asa cum o faceau si in urma cu multe decenii, cand ASTRA juca si rol de Academie, si de Minister al Educatiei, si de Minister al Culturii pentru romanii oropsiti de regimuri straine ostile.
Programul de duminica, 18 octombrie, s-a desfasurat la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare. Profesor doctor Teodor Ardelean, directorul institutiei, onorat cu o zi inainte cu Premiul Octavian Goga pentru Literatura pentru anul 2008, a prezentat istoricul, starea, dotarea si serviciile bibliotecii, cea mai mare, mai frumoasa, mai dinamica si mai utilizata biblioteca publica din Romania. Oaspetii au avut bucuria sa verifice aceste calificative printr-o vizita meticuloasa, ducand spre casele lor multe idei noi ce vor putea insoti viitoarele fapte culturale in care ASTRA exceleaza.
„Dupa ce se celebra mai inainte Sfanta Liturghie in biserica locala, cerandu-se darul si binecuvantarea lui Dumnezeu asupra lucrarilor adunarii, conform programului stabilit pentru afacerile acestei adunari generale prin comitetul asociatiunii, membrii asociatiunii, veniti la aceasta adunare din toate partile si un numar frumos de oaspeti privitori se adunara la ora noua dimineata, in sala pretoriului districtual, destinata pentru tinerea sedintelor si ajustata cu grija si eleganta pentru acest scop. Bucuria si insufletirea ce straluceau pe fetele celor prezenti, anuntau insemnatatea sarbatorii; era aceasta sarbatoarea reintalnirii si a reintrunirii fratilor de un sange pentru a se consulta in intelegere si iubire frateasca, despre mijloacele conducatoare spre scopul inalt al asociatiunii, la ridicarea literaturii nationale si a culturii poporului roman. Locul intrunirii, insusi, da noua crestere, noi aripi bucuriei si insufletirii generale, caci aceste locuri atat de insemnate in istoria trecutului natiunii si a patriei noastre, unde dezvoltarea nationala, spiritul roman, din cauza imprejurarilor vitrege, nu pot lua inca acel zbor ce il recheama imperios pentru inflorirea natiunii noastre, pentru prima oara vedeau acum intrunita in sanul lor o atare adunare literara nationala, ceea ce nu va ramane, desigur, fara influenta binefacatoare asupra desteptarii romanismului in partile acestea.” (Protocolul adunarii generale [...]. In Transilvania, an. 2, nr. 19, 1 oct. 1869, p. 217).
Laviniu Ardelean
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.