• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Iulie , 2012

Ăştia-s ca maioneza tăiată!

Este foarte ciudat să vorbeşti despre noul plen al Consiliului Judeţean, pentru că totul pare mai degrabă o caracterizare făcută unui tânăr fără personalitate. Deocamdată, senzaţia pe care o dau aleşii judeţului are iz de trac şi superficialitate.

 

Noua componenţă a Consiliului Judeţean Maramureş (CJ) este deocamdată nicicum. Chiar am fost atenţi la câteva detalii de atmosferă din ultima şedinţă şi putem spune că noua echipă aleasă pentru a decide în numele maramureşenilor lasă impresia că nu-i nici bună, nu-i nici rea, vrea să pară implicată şi sobră dar de fapt dă impresia de superficialitate şi plictiseală, şi nu în ultimul rând parcă noilor consilieri judeţeni le lipseşte simţul umorului. Este foarte grav că nu sunt vioi din acest punct de vedere, pentru că cei care ştiu să jongleze cu termenii dau dovadă de inteligenţă şi spontaneitate. Ideea este că şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean parcă sunt o maioneză tăiată, adică au toate ingredientele necesare pentru a fi luate în serios, dar „ceva nu puşcă”. Este adevărat că mulţi sunt în perioada de acomodare cu noua funcţie de reprezentare la nivel judeţean, însă senzaţia de la şedinţe este că se fac prea mari eforturi să pară totul regulamentar. De exemplu, este foarte amuzant să-i observi pe cei care sunt la primul mandat de consilieri, cum stau cu spatele drept pe scaunul de şedinţă înfoindu-se parcă în „cine mi-s eu”, dar şi cum ridică perfect vertical mânuţele când votează cu degetele perfect lipite. Totul pare extrem de formal.

Sincer, de mult n-am mai văzut o şedinţă ordinară cu doar trei puncte pe ordinea de zi, ceea ce înseamnă fie că încă noii aleşi n-au subiecte de supus la vot, fie s-au grăbit să se întâlnească pentru a-i vedea lumea ce frumoşi sunt în postura de consilieri judeţeni.

Mai exact, la ultima şedinţă s-a stabilit componenţa comisiilor de lucru din acest mandat, s-au desemnat reprezentanţii CJ în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), şi s-a desemnat reprezentantul CJ în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania Nord (în persoana preşedintelui CJ Zamfir Ciceu). Aţi spune că subiectele au fost slăbuţe şi că e scuzabil că noul plen a părut parcă lipsit de viaţă şi plictisit. Dar nu-i deloc aşa, pentru oamenii păreau fără „zvâc” deşi am înţeles că unii uselişti au fost cam nemulţumiţi de felul în care s-au format comisiile de specialitate.

Am realizat şi că sictireala asta din plen poate fi cauzată de lipsa elementului surpriză, din moment ce USL-ul are majoritate zdrobitoare. De exemplu, pentru a reprezentarea în ATOP s-au propus pentru cele 6 locuri, 6 consilieri USL şi 2 PD-L. Procedura impunea vot secret, dar pentru a merge lucrurile mai rapid, PD-L-ul a cerut o concesie, spunând că renunţă la o propunere, şi dacă renunţă la o propunere şi useliştii rămân 6 pe 6 locuri. Dar useliştii din CJ au demonstrat că nu sunt dispuşi să facă nici cel mai mic pas pe placul adversarilor politici, astfel că după ce s-a supus la vot, pedeliştii n-au intrat în structura de reprezentare ATOP. Care era totuşi miza acestei aparente bătălii penibile? Am aflat că cei care vor reprezenta CJ în ATOP vor primi lunar 400 de lei! Cum era piesa aia?: „E foame de bani!”...

 

Consilierii care se află în această funcţie de câteva mandate, sunt mai curajoşi, şi am observat că la fel ca şi copiii care au o jucărie nouă, li se pare interesant să-l vadă în scaunul de consilier pe Mircea Man, fostul preşedinte CJ, care în ultimii 4 ani a stat la prezidiu. Ideea este, că vreo doi pesedişti fac ce fac şi se tot leagă de Man. De exemplu, până se pregăteau buletinele de vot, făcându-se linişte în sală cineva a strigat: „Domnule Man, spuneţi un banc!”. Iar cum Man nu stă deloc rău la capitolul spontaneitate, fiind provocat de un pesedist, a răspuns: „Ponta a zis că respectă deciziile Curţii Constituţionale”.

 

În ultima parte a şedinţei a trebuit să se desemneze un consilier pentru Grupul de incluziune al cetăţenilor de etnie rromă. Încercând să facă „mişto” de fostul preşedinte, liberalii au spus că „din partea USL îl propunem pe Mircea Man” (şeful PD-L n.red). Cu toate că au crezut că-l vor umili pe Man trimiţându-l în Grupul mixt pentru rromi, Man a ieşit cu fruntea sus din situaţie.

Mai exact, Böndi Gyöngyike s-a oferit să meargă ea în acea comisie pentru că a condus-o din postura de prefect. Man a vrut iniţial să se retragă, dar un pesedist i-a spus în acelaşi spirit de ironie că i-ar prinde bine PD-L-ului în acest grup, din moment ce se apropie referendumul, iar rromii pot avea un rol important. Şi uite-aşa, cu zâmbetul pe buze, Man le-a dat oarecum peste nas useliştilor acceptând să intre în grupul de incluziune al rromilor, deşi useliştii sperau iniţial că-l vor umili pe fostul preşedinte CJ. Însă, în urma votului, plenul a decis ca Böndi Gyöngyike să fie cea care să reprezinte CJ-ul în grupul pentru rromi.

 

1. Comisia de activităţi economico-financiară

Şimon Gheorghe, Matei Călin, Tuns Călin, Petean Sorin, Kovacs Marinel, Hoban Paul, Man Mircea, Cherecheş Corin, Mărginean Marius

 

2. Comisia de amenajarea teritoriului şi urbanism

Zoicaş Marinel, Hoban Paul, Petean Sorin, Horj Lupu, Kökényesdi Mihai, Vlad Sorin, Ambruş Emil, Şimon Gheorghe

 

3. Comisia pentru protecţia mediului, turism şi sport

Drulea Cosmin, Rohian Anton, Matei Călin, Coman Gheorghe, Zoicaş Marinel, Kovacs Marinel, Marian Gheorghe, Cherecheş Corin, Costiuc Ioan

 

4. Comisia pentru sănătate, familie, muncă şi protecţie socială

Ilea Cornelica, Ban Vasile, Muntean Emil, Godja Eugenia, Man Mircea, Deac Alexandru, Cristea Pamfil

 

5. Comisia pentru învăţământ, cultură, culte şi patrimoniu cultural

Rohian Anton, Godja Eugenia, Moldovan Ana, Coman Gheorghe, Ardusătan Gavril, Ban Vasile, Marian Gheorghe, Mărginean Marius, Pana Viorel

 

6. Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Drulea Cosmin, Muntean Emil, Kökényesdi Mihai, Beuca Ion, Vlad Sorin, Bălan Ioan, Cristea Pamfil

 

7. Comisia juridică şi de disciplină

Böndi Gyöngyike, Ardusătan Gavril, Beuca Ion, Tuns Călin, Horj Lupu, Deac Alexandru, Ambruş Emil

 

8. Comisia de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului

Ilea Cornelica, Böndi Gyöngyike, Moldovan Ana, Pană Viorel, Bălan Ioan, Costiuc Ioan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.