• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Octombrie , 2012

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare A.T.O.P. BM

Recent, a fost înfiinţată ASOCIAŢIA TINERILOR ORTODOCŞI AI PROTOPOPIATULUI BAIA MARE A.T.O.P. BM. Cele 6 parohii din comuna Dumbrăviţa, împreună cu preoţii parohi, au înscris în Asociaţie peste 150 de membri, tineri cu vârsta între 18 şi 35 de ani.

 

Părintele Bogdan Ciocotişan este printre membrii fondatori ai acestei asociaţii şi propune ca în viitorul apropiat să se desfăşoare la Dumbrăviţa o întâlnire a tineretului ortodox, în colaborare cu UAC. Va fi o tabără, o conferinţă, se vor organiza dezbateri etc. Vor fi prezenţi tineri din Protopopiatul Baia Mare.

Reamintim că în Maramureş sunt 8 protopopiate şi la nivelul fiecărui protopopiat s-a înfiinţat o asemenea asociaţie. Ca material de promovare a asociaţiei s-au făcut pentru început pliante şi afişe astfel încât să poată fi informată cât mai multă lume de acţiunile asociaţiei. „Îmi doresc foarte mult să aibă loc această întâlnire a tinerilor ortodocşi la Dumbrăviţa. Vreau să aduc cel puţin trei persoane din fiecare parohie din protopopiatul nostru”, a declarat pr. Bogdan Ciocotişan.

 
Membrii fondatori
 

- Preşedintele Asociaţiei A.T.O.P. BM este Preacucernicul Părinte Protopop Coroian Fabian, Protopopul Băii Mari

- Vicepreşedinte Pr. Fodoruţ Vasile – Parohia Sf. Iosif Mărturisitorul, Baia Mare

- Preot Ciocotişan Bogdan – Parohia Dumbrăviţa

- Preot Gavra Bogdănel – Parohia Duminica Mironosiţelor, Baia Mare

- Preot Buia Zorel – Secretar Protopopesc

 

Cine sunt membrii asociaţiei?

 

Au devenit membri peste 700 de tineri din parohiile Protopopiatului Baia Mare. Fiecare parohie, reprezentată prin preotul paroh, a înscris un număr mai mare sau mai mic de tineri, în funcţie de mărimea parohiei, aceştia devenind membri cu drepturi depline ai A.T.O.P. BM.

Lista de membri rămâne deschisă pentru fiecare dintre tinerii din parohii care doresc să se implice activ în viaţa Bisericii Ortodoxe, alături de preoţii parohi, transpunând învăţătura Bisericii în fapta cea bună.

 
Adresa asociaţiei:

Strada: Gheorghe Doja nr. 8

Localitatea: Baia Mare

Cod poştal actual: 430307

Judeţul: Maramureş

Tel./fax.: 0262-212495

Site: ww.protopopiatulbaiamare.ro

e-mail: atopbm@gmail.com

cont facebook: ATOP BM

 
Date de contact:
 

Preşedinte PR. Coroian Fabian: 0731 337 403

Vicepreşedinte PR. Fodoruţ Vasile: 0723 730 048

Preot Ciocotişan Bogdan: 0743 902 065

Preot Gavra Bogdănel: 0726 688 810

Preot Buia Zorel: 0745 478 753

 

Scopul înfiinţării Asociaţiei

 

Asociaţia are ca scop:

- cultivarea identităţii Ortodoxe, crearea de legături între tinerii din diferite parohii şi întărirea comuniunii dintre ei.

- organizarea de acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural, menite să contribuie la reînvierea virtuţilor creştine în familie şi societate, atragerea tinerilor spre valorile tradiţionale ortodoxe, dezvoltarea socială, culturală, sportivă, ecologică, turistică şi educaţională a societăţii etc.

 

Protopopiatul Baia Mare, prin conducerea sa, a luat act de propunerea Preasfinţitului Justin, constituind în cadrul Protopopiatului Baia Mare ASOCIAŢIA TINERILOR ORTODOCŞI AI PROTOPOPIATULUI BAIA MARE (A.T.O.P. BM)

 

Cuvântul ierarhului

 
Dragi tineri,

Astăzi, mai mult ca oricând, răsună îngrijorător mesajul Sf. Ap. Pavel: „Răscumpăraţi vremea, că zilele sunt rele”. Timpul sau vremea trebuie trăite cu responsabilitate şi chibzuinţă, având nădejdea aţintită spre Hristos, având icoana Sfinţilor pildă şi model

„Având înaintea noastră atâta nor de mărturii şi pe mai marii noştri, care ne-au grăit nouă cuvântul Lui Dumnezeu.

Să privim cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi să le urmăm credinţa”.

Viaţa trebuie trăită responsabil, în comuniune cu Dumnezeu, care ne-a dăruit-o şi care este izvorul vieţii. Viaţa trebuie trăită în armonie şi prietenie cu toţi oamenii, dar în comuniune de credinţă cu toţi cei ce cred drept şi mărturisesc dreapta credinţă.

Tineretul nostru în întâlnirea cu tinerii din Occident trebuie să fie mărturisitor şi plin de curaj şi nădejde că la Dumnezeu toate sunt cu putinţă, deci, şi salvarea şi mântuirea lumii. Marele scriitor rus Dostoievski, pe care Părintele Nicolae Steinhardt îl pune alături de Sfinţii Evanghelişti, a spus: „Dumnezeu va mântui lumea prin frumuseţe”, aceasta este şi căutarea voastră, a tinerilor şi rostul vostru în Biserică: căutarea Frumosului şi a Libertăţii în Hristos.

 

PS. Dr. Justin Hodea Sigheteanul, Episcop-Vicar

 

CUVÂNTUL PROTOPOPULUI

 

La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţiei Sale Dr. Iustin Hodea Sigheteanul, am întreprins înfiinţarea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM) în scopul reînnoirii vieţii morale şi spirituale a tinerilor din Protopopiatulu nostru.

Aşa cum spunea marele Profesor de teologie Spiridon Cândea, că tinereţea este „primăvara neamului şi a vieţii”, în decursul istoriei generaţiile mai vârstnice şi-au pus speranţa în tinerele generaţii care au urmat după ei. Tot aşa credem şi noi că viitorul credinţei şi a naţiei noastre va dura, sprijinindu-se pe umerii voştri tineri şi puternici, întăriţi de sufletele voastre curate şi neprihănite. Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos poate fi considerat ca o „tinereţe veşnică”, luminând în permanenţă veacurile prin lumina învăţăturii Sale neîmbătrânită şi nebiruită de timp. Mântuitorul Şi-a desfăşurat activitatea pământească în anii tinereţii, având o afinitate deosebită faţă de tineri, atunci când a spus: „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor” (Mt. 19,14). Ucenicul cel mai iubit de Iisus Hristos a fost cel mai tânăr dintre Apostoli, şi anume Ioan, căruia i-a încredinţat-o chiar pe Mama Sa înainte de patimi. Sfântul Apostol Pavel are încredere în cei tineri atunci când îi spune lui Timotei: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţele tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa şi curăţia” (I Timotei 4, 12), prin aceasta adresându-se tuturor tinerilor creştini de a se comporta în aşa fel pentru a fi pildă de urmat celor din jur. În istoria Bisericii avem mulţi tineri care au plătit cu preţul vieţii lor, mărturisind credinţa creştină, câştigându-şi în felul acesta „cununa cea neveştejită a măririi”. Mulţi tineri din neamul nostru românesc şi-au dăruit viaţa pentru credinţă, pentru ţară şi pentru neam. În timpul Revoluţiei din 1989, mulţi dintre tineri au plătit libertatea cu preţul vieţii. Aşadar, dragi tineri, să urmăm cuvintele pilduitoare ale Apostolului Pavel, care zice „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu, priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”. (Evrei, 13,7).

 

PREŞEDINTE ASOCIAŢIE, Preot Protopop Coroian Fabian

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.