• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 27 Decembrie , 2012

ASOCIAŢIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ ADI - MARAMUREŞ

Semnarea primului contract de lucrări din cadrul proiectului POS Mediu „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş”

 

Încep lucrările în cadrul proiectului cu finanţare europeană din cadrul POS Mediu, “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş”, luni, 17.12.2012 semnându-se primul contract de lucrări din cadrul acestui proiect: “MM-CL-02 Reabilitarea staţiilor de tratare apă potabilă, a conductelor de aducţiune, rezervoare noi de apă şi noi staţii de pompare în Târgu Lăpuş, Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei”. Contractul are o valoare totală de 18.049.292 lei (aproape 4 milioane de euro), iar licitaţia pentru atribuire a fost câştigată de firma TCM Nord.

 

La semnarea contractului au fost reprezentanţii societăţii Vital, Municipiului Baia Mare, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Maramureş, Consiliului Judeţean Maramureş, ai firmei câştigătoare, precum şi reprezentanţii primăriilor în care urmează să se efectueze lucrările: Târgu Lăpuş, Vişeu de Sus şi Sighetu Marmaţiei.

 

În urma acestor lucrări, locuitorii din Târgu Lăpuş se vor bucura de o staţie de tratare reabilitată la standarde europene, finanţarea alocată depăşind 3 milioane de lei. Se vor face lucrări de reabilitare la treaptă chimică, decantoare, filtre, laborator şi se va construi şi o staţie de clorinare nouă la Suciu. Tot în Târgu Lăpuş vor fi alocaţi peste 12 milioane de lei pentru reabilitarea conductei de aducţiune apă potabilă. În Vişeu de Sus investiţiile se ridică la aproape 2 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea a patru puţuri de apă existente, înlocuirea conductelor de refulare, reabilitarea staţiei de clorinare, echipamente de laborator. Contractul semnat prevede în Sighetu Marmaţiei împrejmuirea zonei de protecţie sanitară a sursei de apă, fiind alocaţi în acest sens aproape 500.000 lei.Acesta este primul contract semnat din cele 12 existente pe lucrări în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş”.

 

Până în prezent au mai fost atribuite cele 2 contracte de consultanţă, ambele câştigate de firma ROMAIR Consulting SRL. Primul dintre acestea: “MM-CS-01. Contractul de Asistenţă tehnică pentru Managementul Proiectului Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş” în valoare de peste 5 milioane de lei, iar cel de-al doilea, „MM-CS-02. Contractul de „Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor în cadrul Proiectului Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş” cu o valoare de peste 7 milioane de lei.

 

Pentru toate celelalte contracte de lucrări s-au început deja procedurile de licitaţie.Contractul de finanţare pentru proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Maramureş” cu nr. 121836 s-a semnat în data de 07.02.2012 ca urmare a Deciziei de aprobare nr. C(2011) 9065 din 07 decembrie 2011 a Comisiei Europene şi a Ordinul Ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 2952/ 30.12.2011.

 
 

Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii în sectoarele de apă şi ape uzate din judeţul Maramureş.

 

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

Cu privire la componenta de apă:

- asigurarea calităţii apei potabile conform standardelor cuprinse în directiva CE

- pentru apă potabilă 98/83/ EEC şi a legii 458/2002;

- îmbunătăţirea siguranţei în furnizare prin înlocuirea conductelor cu defecte de structură.

 

Cu privire la componenta de canalizare:

- reducerea riscului de îmbolnăvire în judeţul Maramureş prin extinderea şi reabilitarea reţelei de canalizare;

- reducerea infiltraţiilor în sistem;

- reducerea riscului de inundaţii cu apă uzată.

- conformarea cu directivele CE 86/278/EEC privind depozitarea în siguranţă a nămolului.

- conformitatea cu standardele UE privind epurarea, cuprinse în directiva privind epurarea apelor uzate urbane nr. 91/271/EEC pentru evacuarea în cursuri de apă senzitive;

- reducerea poluării râurilor din judeţul Maramureş datorită efluentului de apă uzată slab epurată

- îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea poluării în aglomerările în care sunt prevăzute investiţii precum şi a serviciilor de apă şi canalizare prestate în folosul comunităţii.

 

Cu consideraţie,Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare

Preşedinte ADI Maramureş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.