• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

„Aş vrea ca normalitatea să se instaleze şi respectul pentru om să primeze”

A fost, vreme de 12 ani, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei. Apoi, în 2012, a devenit un consilier judeţean activ, responsabil şi implicat. În acest an a revenit în administraţia sigheteană ca şi consilier local. Eugenia Godja, unul dintre cei mai respectaţi, apreciaţi şi iubiţi oameni politici din Maramureş, vorbeşte despre administraţie, probleme şi priorităţi.

 

 

 

Reporter: Cum a fost mandatul de consilier judeţean pe care l-aţi încheiat în iunie?

Eugenia Godja: În comparaţie cu ceea ce ştiam eu, din Consiliul Municipal Sighet, este un alt sistem de lucru, dar o experienţă în plus care mi-a plăcut, am învăţat lucruri noi, care ţin de modul de organizare, de administrare a unor chestiuni care privesc tot judeţul. La noi, în Consiliul Local Sighet, era alt mod de desfăşurare a activităţii. În Consiliul Judeţean, accentul cădea pe activitatea din comisii. Şi în cadrul comisiilor, toate proiectele care reveneau comisiei, erau serios dezbătute, iar în plenul Consiliului Judeţean, preşedintele comisiei expunea punctul de vedere, dacă era cazul, dacă nu răspundea doar la ordinea de zi afirmativ sau negativ, iar ceilalţi aveau dreptul să întrebe, să se lămurească.

Una peste alta, experienţa de la Consiliul Judeţean îmi prinde bine ca şi experienţă de viaţă, am cunoscut oameni noi, am apreciat modul colegial cu care ai putut să te înţelegi cu ceilalţi consilieri, pentru că erau probleme care priveau tot judeţul, nu am văzut răutăţi gratuite, doar puncte de vedere diferite, ceea ce e normal, dar în final lucrurile se armonizau. Trebuie să spun că am apreciat foarte mult modul de prezentare al preşedintelui, ţinuta lui, a fost foarte stăpân pe problematica şedinţelor, am apreciat modul de conlucrare a preşedintelui cu noi, ca şi consilieri. Ţinuta preşedintelui, începând cu ţinuta intelectuală, până la activitatea specific administrativă, mie mi-a plăcut foarte mult.

 

Rep.: Cum aţi regăsit Sighetul după 4 ani?

Eugenia Godja: Ca să am o poziţie corectă: pe unele domenii am găsit lucruri noi şi bune pentru oraş, în altele, lucruri mai puţin dorite decât le-aş fi închipuit. De exemplu, am apreciat pietonala, locul de joacă amenajat la Grădina Morii. Au fost proiecte frumoase, sigur că oricine spune „eu aş fi făcut altfel, aş fi făcut mai mult”, dar mereu eşti condiţionat de bugetul pe care îl ai, de modul în care instituţiile din subordine aleg să chivernisească banul public, de modul în care înţeleg că de bugetul local trebuie să se bucure oraşul, oamenii şi copiii oraşului. Instituţia Primăriei şi Consiliul Local sunt la dispoziţia cetăţeanului, asta cred că trebuie să înţeleagă lucrătorii din primării şi din Consiliul Judeţean. Dar cei care au condus 4 ani, aşa au considerat că este bine şi au procedat în consecinţă. Este normal.

Eu cred că este important să lucrezi într-o echipă, asta mi se pare extrem de important, să ai un sprijin în cei de lângă tine, să ai o bună colaborare. Nu poţi să conduci de unul singur,  trebuie să ai în jurul tău oameni pricepuţi, profesionişti, care ştiu şi vor să muncească, să se dăruiască şi oameni care să fie la dispoziţia cetăţenilor oraşului.

 

Rep.: L-aţi sprijinit în campanie pe primarul Horia Scubli şi sunteţi consilierul local cu cea mai mare experienţă. Ce vă doriţi în acest mandat pentru Sighet şi sigheteni?

Eugenia Godja: Am acumulat experienţă dar şi cei care sunt în jurul meu au experienţă, au fost consilieri ani de zile, Horia Scubli a fost viceprimar. Mi-aş dori să facem pentru oraş cât se poate de mult, pentru ca sighetenii să simtă că la primărie este o echipă venită să lucreze pentru binele cetăţenilor. Apoi mi-aş dori ca între angajaţii primăriei să fie relaţii de colegialitate, bazate pe sinceritate, pe respect pentru cel de lângă tine şi de responsabilitate a actului pe care îl ai de îndeplinit în calitatea ta de lucrător al primăriei sau al oricărei alte instituţii din subordinea primăriei. Asta mi-aş dori, ca toată lumea să fie conştientă de importanţa muncii lor. Mi-ar plăcea ca relaţiile dintre colegi să fie de încredere, de colaborare, să nu mai lucreze cu sentimentul temerii: „nu semnăm acte, că nu ştiu ce”.

Trebuie să fie verificate actele, dar nu cred că se poate greşi în asemenea măsură încât asta să te determine să nu semnezi un act. Fiecare cunoaşte legislaţia din domeniu, îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu, avem secretarul primăriei, un om extrem de bine pregătit şi care este la dispoziţia fiecăruia. Aş vrea ca angajaţii primăriei să-şi recâştige încrederea în propriile lor puteri, eu am lucrat 12 ani cu ei, de la ei am învăţat şi n-am auzit pe nimeni că nu semnează că le e frică. N-au de ce să le fie frică. Sunt stăpâni pe ceea ce fac, au cel mai bun gând, legea nu îi lasă să greşească. Asta aş vrea: să-şi recâştige încrederea în forţele lor,  în demnitatea lor. Climatul în primărie trebuie să fie de conlucrare, de prietenie, pentru că lucrează atâtea ore împreună şi au un ţel comun: mai binele oraşului.

 

Reporter: Un mesaj pentru sigheteni?

Eugenia Godja: Le doresc, în primul rând, sănătate, că e mai bună decât toate. În ce mă priveşte am să mă străduiesc, aşa cum am făcut-o oricând, să le vin în ajutor, în problemele care ţin de mine şi nu mă depăşesc ca şi atribuţii. Normalitatea este regimul în care vrem să trăim, aş vrea ca normalitatea să se instaleze şi respectul pentru om să primeze. Şi le transmit sighetenilor să aibă puterea să creadă că asta ne dorim şi noi, echipa PSD. Asta vreau: normalitate şi sănătate pentru sigheteni. Prioritate în rezolvarea problemelor trebuie să aibă omul şi nu interesele personale sau de grup. Omul care bate la uşa primăriei trebuie să fie cel servit, iar oraşul nostru trebuie să fie curat, să se impună ca un oraş cu lume civilizată, cu administraţie coerentă în măsurile întreprinse, să aibă concordanţă între vorbă şi faptă, să cunoască toate problemele şi chestiunile de viaţă ale oamenilor din oraş.

 

 

„Normalitatea este regimul în care vrem să trăim, aş vrea ca normalitatea să se instaleze şi respectul pentru om să primeze. Şi le transmit sighetenilor să aibă puterea să creadă că asta ne dorim şi noi, echipa PSD. Asta vreau: normalitate şi sănătate pentru sigheteni.

Prioritate în rezolvarea problemelor trebuie să aibă omul şi nu interesele personale sau de grup. Omul care bate la uşa primăriei trebuie să fie cel servit, iar oraşul nostru trebuie să fie curat, să se impună ca un oraş cu lume civilizată, cu administraţie coerentă în măsurile întreprinse, să aibă concordanţă între vorbă şi faptă, să cunoască toate problemele şi chestiunile de viaţă ale oamenilor din oraş”.

Eugenia Godja, consilier local al municipiului Sighetu Marmaţiei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.