Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
La initiativa presedintelui Romaniei, Ministerul Culturii si Cultelor a demarat proiectul „Arta si speranta”, un proiect a carui derulare a fost transferata Directiilor Judetene de Cultura. Coordonarea proiectului ii revine Cabinetului Comisarului pentru Sibiu, Capitala culturala europeana pe 2007.
Holul Prefecturii gazduieste expozitia Arta si speranta, care cuprinde lucrari donate de artisti maramureseni, banii rezultati din vanzarea tablourilor urmand sa fie dati celor care au suferit in urma inundatiilor din anul trecut. Expozitia cu vanzare cuprinde lucrari ale unor pictori consacrati sau aflati pe drumul consacrarii: Nicolae Suciu, Aurel Dan, Ioan Marchis, Maria Maris Daraban, Dan Grosu, Andrei Nasui si Corina Cimpean.
O farama de speranta
Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene de Cultura, sustine ca aceasta actiune este una de inceput, in care artistii plastici sunt angrenati intr-un proiect cu efect social, chiar daca amploarea actiunii nu a inregistrat pana in prezent efectul scontat. Pana la sfarsitul lunii sunt asteptate si alte donatii ale artistilor maramureseni (lucrari de arta, carti de valoare, piese de colectie sau obiecte de decor interior) care sa poata fi vandute, iar banii sa fie virati intr-un cont deschis in acest scop de Ministerul Culturii si Cultelor.
Se pare ca Fondul Plastic nu a fost foarte deschis la aceasta actiune, refuzand propunerea de participare la acest proiect. Consignatia din Centrul Vechi fiind foarte mica, s-a ajuns la solutia organizarii expozitiei in holul Prefecturii. Avantajul e acela ca lucrarile expuse pot fi vazute de mai multa lume. Daca numarul lucrarilor donate ar fi fost mai mare, solutia ideala ar fi fost organizarea unei licitatii pe un post local de televiziune. Directiei de Cultura ii lipsesc insa nu doar lucrarile, ci si banii necesari organizarii unei astfel de licitatii.
Dincolo de rolul sau estetic si educativ, arta isi dezvaluie inca o data rolul ei social. Unul ignorat, din pacate, prea multa vreme, dar care poate aduce o farama de speranta in viata celor napastuiti.
Gradul de sensibilitate
„Cred ca aceasta actiune nu a avut ecouri mari in Maramures, pentru ca nu am intalnit o sensibilitate prea mare in randul artistilor plastici, desi am mediatizat aceasta actiune pe toate canalele media. Foarte putini artisti au donat lucrari. Totusi, proiectul va avea urmari, pentru ca, la nivel national, o sa se adune o anumita suma care ii va ajuta pe cei din zonele care au suferit in urma inundatiilor. Problema este ca artistii plastici simt si ei ca pot sa ajute pe cineva. E un lucru social, un lucru bun pentru ei sa se simta utili. Imi displace ca nici Uniunea Artistilor Plastici nu a facut eforturi deosebite ca sa convinga artistii ca pot sa doneze o mica lucrare pentru asemenea gesturi, pentru ca oamenii simpli, in primul rand artistii, trebuie sa inteleaga necazurile altora. Ati vazut ca cei bogati se gandesc doar la cum sa-si ascunda banii. In ceea ce priveste Maramuresul, noi am facut acest gest, desi si in Maramures au fost sinistrati.” - Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene de Cultura.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.